A blogról

Néha komoly, máskor könnyedebb témájú írások az Európai Unió jelenéről és jövőjéről.

E-mail: euvonalas[kukac]gmail[pont]com

EUvonal

Nincs megjeleníthető elem

Európai Parlament

Prágában jobban élnek, mint Párizsban vagy Dublinban?

Dátum: 2010.02.19. 13:45 | Szerző: EUvonalas
Visszajelzések: 6 komment
Megosztás: Twitter | Facebook | iWiW
Címkék: gdp jólét régió

Az Eurostat tegnap ismertette legfrissebb, 2007-es adatokat tartalmazó felmérését az uniós régiók jövedelmi helyzetéről.

A gyorsjelentésnek több érdekes pontja is van: az egyik szembeötlő az, hogy a 20 leggazdagabb régió között ott találjuk Prágát (ötödikként!) és Pozsonyt is (tizenkettedik helyen). Prága olyan hagyományosan jómódúnak tartott európai csodavárosokat utasított maga mögé, mint a Párizs (pontosabban a francia fővárost is magába foglaló Île-de-France), Stockholm, Dublin vagy München (Felső-Bajorország). Ugyanakkor, ha megnézzük a lista másik végét, akkor a 20 legszegényebb régió között kizárólag bolgár, román, lengyel és magyar régiókat találunk, ami számunkra külön szomorú (Magyarország 7 NUTS 2-es régiója közül négy ebbe a kategóriába került). Összehasonlításként: Magyarország leggazdagabb régiója (Közép-Magyarország) nagyjából az uniós átlagnak megfelelő jövedelemmel rendelkezett 2007-ben, míg Prága környéke 171,8, Pozsony környéke 160,3 százalékon állt.

Hogyan lehet az, ugyanakkor, hogy Prágában vagy Pozsonyban ilyen jól élnek az emberek? Nagyrészt úgy, hogy a felmérés 2007-es (!) adatokat tükröz, amely évben Prága például 1989 óta a legnagyobb mértékű gazdasági növekedést könyvelhette el, nagyon alacsony infláció és munkanélküliség mellett az import – elsősorban a gyáriparnak, elektronikai cikkeknek és autóeladásoknak köszönhetően – hosszú idő után először múlta felül az exportot abban az évben. No igen, de ez három éve volt, azóta sok víz lefolyt már a Moldván, egy „kisebb gazdasági válság” is mintha megtépázta volna ezeket a szép mutatókat...

Természetesen a felmérés egy időpontban mutatja az országok aktuális teljesítményét, így az egyes országok, régiók összehasonlításnak van relevanciája, de felmerül a kérdés, hogy mi értelme van három évvel később publikálni ezeket az adatokat, főleg egy gazdaságilag ilyen turbulens időszakban? Az aktuális adatok valószínűleg köszönőviszonyban sincsenek a „frissen publikált” számokkal, szegény Prága meg nem győzi hangsúlyozni, hogy azért nincs náluk kolbászból a kerítés... Az Eurostat meg az országokra mutogat, miszerint ezekhez a tájékoztatókhoz egyrészt be kell gyűjteniük a tagállamok adatait, másrészt ennek feldolgozása is jelentős időt vesz igénybe... na de három évet? Még ha az egyes országok különböző módszert is alkalmaznak a mutatók kiszámításánál, amire az Eurostat is hivatkozik (adott esetben akár trükköznek is), azért volt már rá idejük, hogy ezt megpróbálják valahogy kezelni...

Több kritikát kapott a felmérés módszertana is, a jelenleg nyolcadik leggazdagabbként rangsorolt holland Groningen tartomány lakói például „értelmetlennek” nevezték az egész összehasonlítást. Szerintük ugyanis a saját kilátásaikat az uniós támogatási pénzekre meglehetősen rontja, hogy az Eurostat módszertana az egy főre jutó GDP számolásánál az ingázókat is figyelembe veszi, mely eredmények így nem tükrözik a valóban helyi lakosság teljesítményét.

Hogy most irigyeljük-e a prágaiakat, vagy ne, az jó kérdés... de 2013-ban visszatérünk rá.

A bejegyzés trackback címe:

https://errolugatok.blog.hu/api/trackback/id/tr71773122

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

bagee30 2010.02.19. 14:17:31

Lassan már a románok is utolérnek minket, vagy mi fejlődünk vissza inkább?? pedig annyi jó pályázat és támogatás van, sokszor mutatják is a tévében, hogy mi minden valósult meg uniós pénzből. úgy látszik a csehek, és szlovákok valamit jobban tudnak. Még nem voltam Prágában, de sokán mondják milyen szép és romantikus... Mindenesetre érdemes ez a felmérés, még annak ellenére is, hogy a válság előtti időkben készült! :)

cirrocumulus 2010.02.19. 14:33:42

Ezen én is megdöbbentem...oké, hogy tátrai tigris, meg cseh csoda, de hogy ennyire jól ment nekik (első sorban Prágának) pár éve, azt nem hittem volna... hogy Párizst meg Stockholmot is lekörözzék... Nemsokára megfordul majd az irány és a szegény stockholmiak mennek majd segélyért Prágába..?

Nagyon kíváncsi vagyok, a válság lecsengésével hogy jövünk majd mi ki ebből az egészből, mert az lesz igazán fontos...

tboros 2010.02.19. 14:43:57

Persze nem csak az egy főre jutó GDP-n műlik, hogy hol élnek jobban az emberek, hanem ezer más faktoron. Életminőségben például egy mostani felmérés szerint Budapest majdnem ott tart, mint London!! hvg.hu/gazdasag/20100211_eiu_legelhetobb_varosok_listaja_2010_vanc

cirrocumulus 2010.02.19. 14:56:26

@Boros Tamás: persze, meg ott a HDI, ami sokkal jobban tükrözi a valódi életminőséget, de mégiscsak egyeduralkodó még mindig a GDP...

De ez legalább végre valami pozitív hír rólunk! :-)

dzsucseharcos · http://songun.blog.hu 2010.02.21. 17:30:58

Magyarországon nincs Budapest-régió, csak Közép-Magyarország régió. Ahogy gondolom Île-de-France sem = Párizs, ellenben van olyan régió, hogy Inner London.

Bp. belső kerületeiből, ahol nagyon sok jólmenő cégnek van székhelye és amúgy is magas értékű pénzügyi és egyéb szolgáltatások működnek, ki lehetne alakítani Bel-Budapest régiót, aztán lehetne rá büszkének lenni, hogy EU-átlag 150%-a. Csak értelme nem lenne.

Kibogozom a lakóhelyi biztonsághoz vezető utat · http://kibogozom.blogter.hu/373733/alom-vagy_jovokep_a_kozossegi_rendeszet 2010.03.18. 13:58:07

Van egy módszer, a közösségi rendészet - számos Európai országban remekül működik már, csak a mi országunk kullog ebben is szégyenszemre.
Finnország modellje, néhány év alatt a lakossági elégedettség 91%-át érte el! Nálunk még látókörben sincs, csak maszatolnak róla, és sokmindent összekevernek.
Szeretném, ha országunkban olyan modell működne, amely nem csak eléri Finnország lakossági elégedettségét, hanem - lehetőségeihez képest - meg is haladja annak mértékét.
A Megvalósításához sok-sok segítőre, partnerre lenne szükségem, jelenleg maroknyian vagyunk egy Országgyűlési határozat tervezettel a kezünkben.
Az IRM egyik jelenlegi (de meddig?) munkatársa szerint nem tartanak szükségesnek OGY határozatot hozni az ügyben. Ám a mi nemzeti lakossági megelégedettési pgogramunkról "bezzeg" egy szó sem esett. Szelmélet és koncepcióváltásra, és valódi reformfolyamatokra van szükség.

Az MDF rendészeti programja:

mdf.hu/reformok-programok/korszeruen-szakszeruen/rendeszeti_program

vessük csak össze a rendészeti programot néhány blogcímemmel:

kibogozom.blogter.hu/374313/millioan_elvezik_mar_elvezze_orszagunk_is
kibogozom.blogter.hu/373733/alom-vagy_jovokep_a_kozossegi_rendeszet
kibogozom.blogter.hu/373024/a_parlament_es_a_rendorseg_dolgaa_rendorsegnek_surgosen_valtoznia_kell
kibogozom.blogter.hu/385953/kezet_nyujtani_a_polgarok_fele

HM


süti beállítások módosítása