A blogról

Néha komoly, máskor könnyedebb témájú írások az Európai Unió jelenéről és jövőjéről.

E-mail: euvonalas[kukac]gmail[pont]com

EUvonal

Nincs megjeleníthető elem

Európai Parlament

Válság jól bekerítve

Dátum: 2012.02.13. 16:26 | Szerző: EUvonalas
Visszajelzések: Szólj hozzá!
Megosztás: Twitter | Facebook | iWiW
Címkék: politika válság bevándorlók európai bizottság eu és a világ eutagok

Tegnap este (február 13.) elfogadta a görög parlament azt a megszorításokat tartalmazó törvényjavaslatot, amely feltétele egy újabb mentőcsomag „elnyerésének”. Már tudni lehet, hogy a segélycsomag mérete előreláthatólag 130 milliárd euró lesz: 100 milliárd hitel, és 30 milliárd garanciavállalás.

Eközben a megszorítások ellen egyre hevesebb tüntetések alakulnak ki Athén belvárosában. A megszorítások újabb elbocsátásokat jelentenek, sajtóhírek szerint 15 ezer alkalmazottól válna meg a  közszféra. Emellett 20 százalékkal csökkentenék a minimálbért, amely így 600 euró (175 ezer forint) lenne.( Na jó ez magyar fejjel nem tragédia.) Az elbocsátások azonban érzékenyen érintik a görög társadalmat, ugyanis rekordokat dönt a munkanélküliség, 19,2 százalék a munkanélküliek aránya a felnőtt lakosságon belül.

És akkor most figyeljük nagyon. Mi a legfontosabb a görög államnak ilyen válságos időkben? A helyes válasz: kerítést építeni.

A görögök éppen egy 12,6 km hosszú kerítést építenek a görög-török határon 5,5 millió euróért. A pénzügyi válság közepén. Az Európai Bizottság ezt a lépést nagyon elegánsan csak értelmetlen vállalkozásnak nevezte, de nekünk a hír hallatán erősebb jelzők jutottak az eszünkbe. Valamint pár kérdés: Miért pont most? Mit szól ehhez a görög társadalom? Komolyan egy 13 km-es kerítéssel akarják megakadályozni a bevándorlók áradatát? És még egyszer: miért pont most?

Természetesen a vállalkozás mögött húzódhatnak ész érvek, miszerint a görög államnak nincs több forrása etetni a bevándorlók tömegeit. Csak januárban 2800 bevándorló próbált meg átjutni ezen a határszakaszon, a múlt nyáron pedig közel 6000 főként pakisztáni, afgán és észak-afrikai érkezett az országba az új élet reményében.

Azonban egy kerítéssel nem igazán lehet megállítani az öreg kontinensre érkezők áradatát. A kerítés üzenete is nagyon kétséges, ugyanis még egész Európa a görögök segítségére sietett a bajban, az egyszerűen csak kerítést húz a rászorulók előtt. Arról nem is beszélve, hogy 5,5 millió euró nem kevés pénz.

Egyértelmű: a görög válság nem mindenkié.

A bejegyzés trackback címe:

https://errolugatok.blog.hu/api/trackback/id/tr814101835

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.


süti beállítások módosítása