A blogról

Néha komoly, máskor könnyedebb témájú írások az Európai Unió jelenéről és jövőjéről.

E-mail: euvonalas[kukac]gmail[pont]com

EUvonal

Nincs megjeleníthető elem

Európai Parlament

Görbeuborkaszezon előtt

Dátum: 2009.07.03. 07:03 | Szerző: EUvonalas
Visszajelzések: 11 komment
Megosztás: Twitter | Facebook | iWiW
Címkék: gyümölcs mobiltelefon nyár mezőgazdaság zöldség strand vakáció eu és mi eu és a szabályok uniós mítoszok

Az Európai Uniót gyakran szokták - alaptalanul és jogosan egyaránt - kritizálni amiatt, hogy feleslegesen "túlszabályoz" bizonyos dolgokat, míg más területeken sokan az egységes uniós fellépést hiányolják. A héten mindkét téren előrelépésről lehet beszámolni: az uniós nyomásra egységesített mobiltöltőkről elég sokan hírt adtak, a görbe uborkák rehabilitásáról viszont nem sok beszámolót lehetett olvasni. Pedig a tavaly ősszel felmerült ötlet valósággá vált, így idén nyáron felkerülhetnek a boltok polcaira a görbe uborkák és göcsörtös répák. (A részletekről itt írt a Gazdi.) 

Persze én továbbra is inkább a szebb gyümölcsöt/zöldséget fogom megvenni, de annak mindenképpen örülök, hogy "a zeu az uborka görbületét is meghatározza" érvek alól kihúzták a talajt. 

És ha már úgyis közeledik a vakáció-szezon, akkor még néhány szimpatikus/hasznos EU-s kezdeményezés a nyárra: 

  • Július 1 óta a külföldi sms-ezés és mobilnetezés lényegesen olcsóbbá vált, mivel az uniós roaming-rendelkezések már nemcsak a hanghívásokra, hanem az üzenetküldésre és az adatforgalomra is kiterjednek. És persze az is kedvező hatással lesz a telefonszámla végösszegére, hogy az első fél perc után kötelezővé tették a másodpercalapú számolást. 
  • Az Európai Bizottság rendet tett a napvédő krémek terén is. Így ma már tilos például az olyan félrevezető kifejezések használata, mint a "teljes védelem", továbbá a gyártóknak fel kell tüntetniük, hogy a termékük milyen fokú védelmet nyújt az UVA-sugárzás ellen (a fényvédő faktor csak a leégés felelős UVB-sugárzás elleni védelem mértékére vonatkozik, a bőr idő előtti elöregedéséért felelős UVA-sugárzás elleni védelemre viszont nem). 
  • Strandoljuk akár a Balatonnál, akár Szardínián, akár a görög szigeteken, a szigorú uniós előírások garantálják, hogy a strandok fürdővíze ne jelentsen veszélyt az egészségre. A fürdővíz-minőségi irányelv követelményeinek a tavaly megvizsgált 256 magyarországi strand közül csak hét nem felelt meg. A többi tagállam fürdőhelyeiről erre tudtok tájékozódni. 

És most demagóg leszek: azt hiszem, ezek tényleg hasznos és értelmes kezdeményezések, melyeknek most nyáron mindannyian hasznát vehetjük. Szóval kedves uborkagörbületemlegető-ellenoldal, mik a további "érveitek"? :)

A bejegyzés trackback címe:

https://errolugatok.blog.hu/api/trackback/id/tr981222752

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

eju 2009.07.03. 11:23:54

az, hogy az áfaemelés és a rossz ft-euró árfolyam elvitte a roamingcsökkentés előnyeit a telefonálásnál, a gyakorlatban tegnaptól nem csökkentek, hanem nőttek a fizetendő roaming-díjak

MOMO 2009.07.03. 11:26:47

aham, mostmár értem, hogy mér mondta a néni a gyógyszertárban amikor 100-as naptejet akartam venni, hogy olyan nincs, már csak 50+ van és amikor néztem rá értetlenül, hozzátette, hogy ő sem tudja miért, valami eu-s szabály... :D

eju 2009.07.03. 11:39:44

hát az idős néninek - aki valsz erősen 50 feletti:) - tényleg alapkövetelmény, h a bőr idő előtti elöregedéséért felelős UVA-sugárzás elleni védelem is biztosított legyen..

morbiczer 2009.07.03. 11:54:07

Az egyik nemet teven lattam par napja egy riportot a "gorbe uborka"-ugyrol. Ott azt monstak, hogy eredetileg ez a szabalyozas a kereskedok keresere (nyomasara?) szuletett, ugyanis elsosorban a kereskedok erdeke, hogy szep egyenes es lehetoleg egyseges legyen az uborka. Igy ugyanis konnyebb tarolni es szallitani, tobb uborka fer el ugyanabba a dobozba, es konnyebb azt is elerni, hogy minden ladaban ugyanannyi uborka legyen.

M11an 2009.07.03. 12:20:20

@Don Csicso: Az idős néni volt az eladó.

Globetrotter2014 2009.07.03. 12:41:08

don csicso: a hívás roaming díjat már légen levitték, ez most csak az aktuális kiigazítás, ezt nálunk jórészt tényleg elvitte a révész. A nagy váltás az adat roamingnál és az SMSnél következett be, legalább akkora, mint 2 éve a hívásoknál. Nincs olyan adóemelés vagy árfolyamzuhanás ami ott kikompenzálná. Vicces volt amikor a német TV-ben 10 millió!!! Ft nyi havi! számlát mutattak be egy kis barangolos webTV-ért. De ha pl mobil internet előfizető vagy és valamelyik határ mellett kezdesz el netezni, anélkül hogy a roamingbeállításokat ellenőriznéd, te is simán így járhatnál.

algi 2009.07.03. 12:41:30

Azt az EU-népszerűsítő rajzfilmet nézte valaki?

A nagyi mindig azzal kritizálta az EU-t, hogy "Bezzeg nálunk az angolkisasszonyoknál így meg úgy volt."

Aztán a végén volt szó az uborkák görbeségéről, mire megszólal: "Bezzeg nálunk az angolkisasszonyoknál egyenesek voltak az uborkák!"

cirrocumulus 2009.07.03. 12:55:06

@algi: Elérhető ez a videó valahol? :-)

józan' 2009.07.03. 13:08:58

"azt hiszem, ezek tényleg hasznos és értelmes kezdeményezések, melyeknek most nyáron mindannyian hasznát vehetjük. Szóval kedves uborkagörbületemlegető-ellenoldal, mik a további "érveitek"? :)"

Semmi az ég világon! :)

Önmaga paródiája az egész.

viktor134 2009.07.03. 13:50:34

Nem kell szidni az EU-t.

A roaming, és sms díjak csökkentése az EU első embereket érintő döntése volt.

Ezzel eléred, hogy az EU kvázi belföldként jelenjen meg a mezei ember számára.
(Mert mit látsz ha kimész horvátba? azt, hogy mintha külföldön lennél. most már azért nem annyira külföld, mint azelőtt.)

Ami igazán probléma, hogy a magyar törvényhozás a seggnyaló szintjén van.

Ha 3 opció van az irányelvben, konzekvensen a legszigorúbbat választják ki és teszik kötelezővé Magyarországon.

Ezzel elérik, hogy az induló cégnek nagyon nehezítik a belépését Magyarországon, mint a szomszédban, ahol a feltételek könnyebbek. Így a szomszéd országban csinált cég könnyebben gyűjt erőt, és majd picit nehezebb feltételekkel, de erőt gyűjtve lép be a magyar piacra.

Ellenérvként hozható, hogy a ha már megy a cég, elméletileg egy nehezebb feltételen edzett, tehát könnyebben tud EU-n belül mozogni, viszont pont az eleje a cégnek a fontos, hogy ne legyen sok gátja, ha beindult, akkor már meg fog küzdeni jó eséllyel a nehézségekkel.

Szóval erről vihar gyorsan le kellene szoknia a törvényhozásnak, de annyira távol állnak a valóságtól azzal, hogy 20 éve nem volt rendes munkájuk, csak gombnyomogatás, hogy sose fogják ezt felfogni.

forró 2009.07.03. 13:53:45

Csak így a végén, miután kihőbörögtük magunkat a görbe uborkán, meg a rendeletet is visszavonják, szeretném megjegyezni, hogy az eredeti EU-szabályozás egyáltalán nem arról szólt, hogy a görbe uborkát nem lehet piacra vinni. Csak azt írta elő, hogy nem lehet "extra" vagy "I. osztályú" minősítése, és külön kell csomagolni. Egy szó nincs benne egyéb korlátozásról.
Szóval, aki akart, eddig is adhatott/vehetett akár kör alakút is. De persze könnyebb volt tájékozatlanul beszólni, éveken át "paródiát" emlegetni.
Paródia, az volt, valóban: a mai tömegtájékoztatás paródiája.


süti beállítások módosítása