A blogról

Néha komoly, máskor könnyedebb témájú írások az Európai Unió jelenéről és jövőjéről.

E-mail: euvonalas[kukac]gmail[pont]com

EUvonal

Nincs megjeleníthető elem

Európai Parlament

Intelligens chipek irányíthatják minden döntésünket

Dátum: 2012.04.16. 16:20 | Szerző: EUvonalas
Visszajelzések: 9 komment · 1 trackback
Megosztás: Twitter | Facebook | iWiW

Az Európai Bizottság jövőképe szerint életünket hamarosan behálózzák és irányítják az egymással kommunikáló tárgyak és - így segítik a mindennapi életünket. De biztonságos-e ez a jövő?

A Bizottság első pillantásra kissé utópisztikus jövőképe szerint egy reggeli egyetemi óra elmaradása esetén a diákok nyugodtan aludhatnának tovább az egymással kommunikáló tárgyaknak köszönhetően. Egy példa szerint, ha az egyetemi tanár megbetegedne, jelezné az egyetemnek, amely automatikus üzenetet küldene a diákok internettel összekapcsolt tárgyainak, így például a tanuló elektronikus naptárának, ami észlelné, hogy az óra elmaradása miatt egy-két órával többet lehet aludni. A naptár ezt jelezné az ébresztőórának, ami ezért később keltene, de a kávéfőző programja is később indulna el.

Egy másik, egyszerűbb példa alapján az autóbalesetnél az autó jelezne a legközelebbi kórháznak, ez pedig a balesetet szenvedett jármű által kibocsátott koordinátákra azonnal mentőt küldhetne. A többi autó is jelezne az utasának út közben, hogy kerülje el a baleset helyszínét, így a dugók kialakulását is meg lehetne előzni.

Ez az elképzelés az „Internet of things”, amit magyarra „tárgyak internetének” fordítanak, de talán könnyebben érthető, ha az internet segítségével kommunikáló tárgyakra gondolunk.

Ha belegondolunk, hogy egy ideje léteznek olyan hűtők, amelyek elküldik a bevásárló listát a telefonunkra, valamint a legmodernebb GPS-ek már tudatosan elkerülik a dugókat és az útépítési munkákat, már nem is hangzik olyan utópisztikusnak a Bizottság terve.

A Bizottság adatai szerint egy átlagos polgár ma legalább két olyan tárggyal rendelkezik, amely csatlakozik az internethez, azonban ez a szám 2015-ig várhatóan hétre – világszinten összesen 25 milliárdra – fog nőni, 2020-ra pedig akár kétszer ennyi, 50 milliárd is lehet. Az sem elhanyagolandó - az érvelés szerint -, hogy a kommunikáló eszközök ipara több millió új munkahelyet teremtene az unióban.

Kétségtelen tehát, hogy a jövő a tárgyak hálózati kommunikációjában rejlik, azonban a Bizottság felhívja a figyelmet a kezdeményezés „árnyoldalaira” is, mivel sok, – főleg adatvédelmi – aggályt is felvet az elképzelés. Azáltal, hogy az életünket behálózzák és irányítják az egymással kommunikáló tárgyak, sokkal kiszolgáltatottabbá válhatunk az internetes bűncselekményeknek is. Mindemellett szinte minden lépésünket követhetik a technikai eszközök.

A Bizottság ezen megfontolások alapján indít konzultációt arról, hogy hogyan lehet ezt a kényelmesebb jövőt biztonságosabbá is tenni. A jövő közelebb van, mint gondolnánk…

· 1 trackback

A bejegyzés trackback címe:

https://errolugatok.blog.hu/api/trackback/id/tr734454828

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Betárcsázós Google – Ilyen lett volna a Google DOS alatt futó retro változata 2012.04.17. 13:13:03

Ha nem jössz zavarba egy DOS parancssor láttán, ha ma is elboldogulnál a WordPerfect 4.2 verziójával, ha nem esel kétségbe, ha egér nélkül kell használnod az asztali géped, akkor a lentebb linkelt Google BBS Terminal emulátort imádni fogod :) A szolgál...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Aron M 2012.04.17. 12:59:11

Nem túl vonzó jövő.

Sőt, voltaképpen embertelen.

UinvestHungary · http://uinvest.blog.hu/ 2012.04.17. 13:33:33

Különvélemény. "Must see" kategória.

mbazs 2012.04.17. 14:09:59

Érdekes jövőkép: szénerőművek okádják a füstöt, a tenger elönti a szárazföldek egy részét, ivóvíz nuku, satöbbi, de legalább a vécékefe is interneten beszélget majd a klozettal :DDD

jó lujza 2012.04.17. 15:14:05

Alig várom... :) Bár mindig úgy képzeltem, hogy a robotjaim magas, izmos, humanoid forma néger szolgák lesznek, nem a porszívóm meg a hűtőm. :/ Na de valahol el kell kezdeni.

2012.04.17. 16:02:20

Egy szép napon pedig arra ébredünk, hogy feleslegessé váltunk ezen a bolygón...

jó lujza 2012.04.17. 16:42:52

@...elmúlik...: sosem volt ránk szükség. :)

benoke77 2012.04.17. 16:48:11

Jó lenne ha inkább az emberek kezdenének beszélgetni egymással... Jelenleg egy átlag eu-s polgár 2 emberrel beszélget egy nap. 2050-re akár ez a szám elérheti a 7-et is:-)

"Az sem elhanyagolandó - az érvelés szerint -, hogy a kommunikáló eszközök ipara több millió új munkahelyet teremtene az unióban. "

Aha persze... aztán a kölcséghatékonyság kedvéért inkább robotok gyártják az eszközöket akiknek robotok adják az utasítást.
Ha eljön ez a szép új világ, részemről kiccsaládommal bevonulok az erdőbe nomádnak. (feltéve ha lesz még erdő)


süti beállítások módosítása