A blogról

Néha komoly, máskor könnyedebb témájú írások az Európai Unió jelenéről és jövőjéről.

E-mail: euvonalas[kukac]gmail[pont]com

EUvonal

Nincs megjeleníthető elem

Európai Parlament

FIFA VS EU

Dátum: 2008.03.17. 17:14 | Szerző: EUvonalas
Visszajelzések: 3 komment
Megosztás: Twitter | Facebook | iWiW
Címkék: fifa eu foci

A tagállamok sportért felelős miniszterei találkoznak ma (hétfő) a szlovéniai Brdoban.
A sláger téma minden bizonnyal a foci lesz, de korántsem a közelgő EB miatt.
 
Talán nem mindenki tudja, hogy napjaink profi labdarúgásának alakulásába egyszer már alaposan belenyúlt a Közösség, mikor 1995-ben az Európai Közösségek Bírósága - figyelembe véve az uniós polgárok jogát a szabad mozgásra és munkavállalásra - megállapította, hogy a professzionális sportolókra vonatkozó nemzeti kvótarendszerek alkalmazása ütközik a közösségi jog előírásaival. Ez volt a híres Bosman szabály.
Ennek köszönhető, hogy sok európai elit klubban már csak elvétve találni hazai focistát, amit sokan azóta sérelmeznek arra hivatkozva, hogy ez bizony a szurkolók kötődését, a foci helyi-közösség teremtő erejét csorbítja.
 
Legutóbb Sepp Blatter FIFA elnök szorgalmazta olyan szabály bevezetését, amelynek értelmében egy labdarúgó klubcsapat kezdő tizenegyében mindenkor minimum hat hazai játékosnak kell szerepelnie (6+5-ös szabály).
Persze az EU-nak is fontos érdekei fűződnek egy ilyen „kivétel-szabály” megakadályozásához, hiszen számos más területen kellene tartania ilyen kezdeményezésektől, hogyha most enged (a kisujj esete).
Jan Fígel sportért felelős biztos múlt heti nyilatkozatában erősen bírálta a FIFA-t: „a 6+5 formula nem más, mint nemzetiségi alapon történő diszkrimináció” - mondta.
 
A focirajongók mindenesetre vigyázó szemüket Brdora vessék, hogyha kedvenc játékuk jövőjének alakulásáról szeretnének többet tudni!

A bejegyzés trackback címe:

https://errolugatok.blog.hu/api/trackback/id/tr35384811

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Altobelli · http://forzaitalia.blog.hu 2008.04.17. 15:56:54

Nem tudom, miért ne lehetne egy olyan jelentős szervezetnek, mint az UEFA olyan belső szabálya, ami kivételt képez az általános szabályok alól. A diszkrimináció tilalmával szemben, ott van az egyes nemzetek kultúrájának, integritásának megőrzése, mint értékelendő követelmény. Ha Fígel azért bírált mert nemzeti alapú diszkriminációt érez, akkor más azért bírálhat mert a foci így egy nagy szelete a kultúrának, amit a pénz hajt uralma alá, hanyagolva az esélyegyenlőséget.

EUvonalas · http://errolugatok.blog.hu 2008.04.17. 17:18:14

Amennyiben Brüsszel engedne, és beleegyezne az egysége piac szabályaitól való eltérésbe, az egészségügy, az oktatás vagy a postai szolgáltatások területén hasonló követelések merülhetnek fel.

vajon 2008.04.17. 18:19:33

A piacnak kellene döntenie, és bojkottálni pl. a rendszeresen a francia (ifi)válogatottként felálló Arsenalt :-) Erre az Arsenal válaszolna az összeállítás átalakításával. A FIFA miért akarja jobban tudni a drukkereknél az igényüket?


süti beállítások módosítása