A blogról

Néha komoly, máskor könnyedebb témájú írások az Európai Unió jelenéről és jövőjéről.

E-mail: euvonalas[kukac]gmail[pont]com

EUvonal

Nincs megjeleníthető elem

Európai Parlament

Három csapás, elcsapva

Dátum: 2008.10.14. 07:03 | Szerző: Király Rák
Visszajelzések: 2 komment
Megosztás: Twitter | Facebook | iWiW
Címkék: szerzői jog királyrák eu és a világ

Míg az unió félmilliárd lakójának fele az internet fele se néz, addig egy jelentős részük komoly fejtörést okoz a szerzői jogaikat féltő kiadóknak. Még júliusban robbant hír: a szerzői jogok legelszántabb védői, a bevételeiket még mindig legnagyobb mértékben közvetlenül a lemezeladásokból szerző kiadók lobbistái (valami miatt a hírnyelvben ,,jogvédők" néven emlegetik őket), új javaslattal kopogtattak az akkor még válságmentes, optimista Európai Parlament ajtaján, ahol az uniós atyák épp az új európai telekommunikációs szabályozáson törték a fejüket.

Az ötlet egy kifejezetten alsó kategóriás westernfilmekre jellemző mondatról kapta a nevét: "three strikes and you're out", azaz ,,három húzás, és ki vagy dobva" - hangzott a szlogen. Ez három figyelmeztetést jelent, amelyet az elképzelés szerint az az internethasználó kapott volna szolgáltatójától, aki fájlcserélő használatára vetemedik, kidobás alatt pedig információs társadalomkori kasztrációt kell érteni, ugyanis az engedetlen usert kivágta volna a javaslat a rendszerből. Az egészből. Passziánszozhatott volna szerencsétlen egész nap.

El sem kell nagyon mélyedni a technika, a jog, vagy a józan ész világában ahhoz, hogy első blikkre világos legyen: a javaslat teljesen nonszensz volt már akkor is, amikor valaki arra kezdte használni földünk szűkülő energiakészletét, hogy papírra vesse. A Parlament gyorsan le is söpörte a javaslatot, a kellően diplomatikusan megfogalmazott európai álláspont lényege az, hogy a végfelhasználók szabadságát és jogait ilyen módon korlátozni nem kóser.

Vannak ugyan néhányan, akik szeretnének hasonló korlátozást: Sarkozy francia elnök két grúziai tárgyalás között új javaslattal állt elő, melynek lényege szerint az internetszolgáltatóknak le kellene dobni hálózatukról a fájlcserélőket. Nem meglepő, hogy az EMI kiadó vezetősége üdvözli a tervet. A Parlament aggályait magáévá tevő Viviane Reding információs társadalomhoz kapcsolódó ügyekért felelős biztos azonban arra hívta fel a figyelmet egy hétvégi konferencián, hogy a szabályozóknak nem szabad elfelejteniük azt a tényt, hogy saját állampolgáraik legalább olyan fontos érdekeltjei az IT társadalomnak, mint a lemezcégek - ha nem fontosabbak.

Reding szövetségesekre is talált. Az internetszolgáltatók ugyanis finoman jelezték: unják már, hogy velük akarnak cenzort játszatni a médiaipar császárai. Ők, köszönik szépen, inkább törődnének cégük imidzsével, az ügyfelek elégedettségével, mintsem hogy erőforrásaikat fenyegető levelek kiküldésére és szolgáltatásuk mesterséges tönkretételére fordítanák.

Így bukott el pár hónap alatt a lemezkiadók aktuális próbálkozása, a three-strikes törvény. Pezsgőt bontani azonban nem feltétlenül kell a brüsszelieknek. Az első hírre bejárta ugyanis az internetet a pletyka, szalagcímben hozták a hírportálok és a blogok, hogy az EU cenzúrázni kívánja a netet, az új szabályok pedig a technikai hozzá nem értésen és megalomániáján alapulnak. Eközben a javaslat megrekedt egy dossziéban, azt hátraküldték porosodni egy nagy, neonfényes raktárba, ahonnan sokáig biztosan nem kerül elő. Az internet tehát tiszta maradt, csak a renomé kopik meg, a hírfogyasztóhoz nem jut el a sztori vége, csak a kiszínezett eleje.

Tanulság, ahogy Etus is levonná a Szomszédok legvégén: fenntartásokkal kell kezelni az EU-val kapcsolatos negatív híreket, főleg ha azok egy adott piac túlszabályozásáról szólnak. Az EU és elődszervezetei ugyanis nem túlszabályozásra alapultak, hanem a kereskedelmi akadályok leépítésére és a szabályok egyszerűsítésére. Nagyon remélem, meg is maradnak ennél a célnál.

A bejegyzés trackback címe:

https://errolugatok.blog.hu/api/trackback/id/tr15710894

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

jani 2008.10.14. 12:02:17

Én tökre nem értek hozzá, de mégis hogyan lehetne felhasználókat letiltani az internetről?? a bejegyzés szerint (is) teljesen nonszensz, de egyébként van erre valamilyen mód? Valkik ezek szerint tényleg ezzel a javaslattal házaltak az EU-nál, tehát valamilyen megvalósítása elvileg elképzelhető... felhomályosítana valaki?

agyi 2008.10.16. 20:49:42

csippet ültetnek a fejedbe


süti beállítások módosítása