A blogról

Néha komoly, máskor könnyedebb témájú írások az Európai Unió jelenéről és jövőjéről.

E-mail: euvonalas[kukac]gmail[pont]com

EUvonal

Nincs megjeleníthető elem

Európai Parlament

A gonosz EU nyilvántartásba venné a blogírókat?

Dátum: 2008.06.27. 17:31 | Szerző: EUvonalas
Visszajelzések: 2 komment
Megosztás: Twitter | Facebook | iWiW
Címkék: blogok eu és a világ

A legnagyobb svéd sajtóorgánumok is kétségbeesetten számoltak be arról, hogy az unió brüsszeli boszorkánykonyhájában a bloggerek nyilvántartásba vételére készülnek. A hír óriási felháborodást váltott ki, boldog-boldogtalan (és blogtalan) kifejezte felháborodását, aztán persze kiderült, hogy az egészben csak annyi igazság van, mint a jereváni rádió híreiben. 

Történt ugyanis, hogy egy észt európai parlamenti képviselő – aki egyébként civilben újságíró – egy semmilyen jogi kötőerővel nem bíró jelentésben felvetette, hogy tisztázni kellene a bloggerek jogi helyzetét, és ennek keretében regisztrálni kellene őket.
 
A jól (félre)értesültek kórusa elég gyorsan a szólásszabadság sárba tiprásáról, a képviselő elmebetegségéről és Brüsszel gonoszságáról harsogott. Az egyik svéd EP-képviselő azon élcelődött: meglátszik, hogy a képviselő asszony a szovjet időkben tanulta az újságírás mesterségét. Mások pedig Ceausescu Romániájával vontak párhuzamot, ahol az írógépek tulajdonosait nyilvántartásba vették, és évente írásmintát kellett szolgáltatniuk, hogy könnyebben felderíthető legyen egy-egy szamizdat kiadvány szerzője.
 
A hülyeség olyan gyorsan terjedt, hogy az EP-ben dolgozó svéd újságírók kénytelen voltak közleményben felvilágosítani hazai kollégáikat, hogy a parlamenti jelentésnek nincs jogi súlya. (Az uniós jogszabály-tervezetek benyújtása az Európai Bizottság feladata.)
 
Kár, hogy az emberek Európa-szerte ilyen fogékonynak mutatkoznak az EU-t rossz színben feltüntető hírekre. Egy mostanában készült felmérés szerint az írek jó része például azért utasította el a Lisszaboni Szerződést, mert elhitték, hogy az EU kötelezővé tenné az eutanázia engedélyezését vagy az abortuszra vonatkozó szigorú ír szabályok enyhítését...
 
Az ötlet szülőanyja szerint egyébként azért lenne minderre szükség, hogy a netezők tudják, mondjuk a világpolitika aktuális kérdéseiről egy egyetemi tanár vagy egy radikális középiskolás ír éppen. A képviselő szerint a blogok írói továbbra is megőrizhetnék névtelenségüket, ahogyan például az Economist szerzői között is vannak névtelenségbe burkolózók.

A bejegyzés trackback címe:

https://errolugatok.blog.hu/api/trackback/id/tr36542371

Trackbackek, pingbackek:

Pingback: Bookmarks about Bloggerek 2008.12.31. 06:30:04

[...]on 2008-11-22 A gonosz EU nyilvántartásba venné a blogírókat?[...]

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

igorB · Http://politech.blog.hu/ 2008.07.22. 16:08:21

Különösen azért vicces a sztori, mert sztem jónéhány blogger kifejezetten örülne annak, ha tisztázott jogi háttere lenne, és hozzájuthatna valamiféle sajtó-közeli státushoz. Önkéntesség persze kéne, de nem rossz az ötlet. Sok idióta nem tudom miért hurrogta le egyből...

vajon 2008.07.22. 17:06:48

A sajtó-közeli státuszhoz nem kell a nyilvántartásba vétel. Van már jó néhány blogger - itthon is - akiket újságíróként kezelnek. Relevánsan és jól kell írni, ennyi.


süti beállítások módosítása