A blogról

Néha komoly, máskor könnyedebb témájú írások az Európai Unió jelenéről és jövőjéről.

E-mail: euvonalas[kukac]gmail[pont]com

EUvonal

Nincs megjeleníthető elem

Európai Parlament

Mellbevágó kérdés

Dátum: 2012.01.30. 14:50 | Szerző: EUvonalas
Visszajelzések: Szólj hozzá!
Megosztás: Twitter | Facebook | iWiW

Az, aki az elmúlt héten figyelte az Unió háza tájáról érkező híreket, felkaphatta a fejét egy elsőre igen pikánsnak tűnő témára: az EU szigorítaná a mellimplantátumokkal kapcsolatos szabályokat. Természetesen nem a szilikon viselésének szabályait kívánja lefektetni az EU, sokkal inkább azokat a hölgyeket kívánja megvédeni, akik már átestek mellnagyobbító műtéten, vagy tervezik a beavatkozást.

A témával kapcsolatban az unió szkeptikusainak első hallásra az uborka meg a görbülete ugorhatott be, azaz, hogy az Unió tényleg képes bármit szabályozni. És tessék, most meg a szilikonok…

Pedig az EU e lépése abszolút nem megalapozatlan. A héten robbant a hír, hogy a francia Poly Implants Prothésis által gyártott implantátumok a többi hasonló termékhez képest jóval sérülékenyebbek, hajlamosabbak a szakadásra, ráadásul nem orvosi tisztaságú szilikonnal töltötték meg őket, ami kockázatot jelent, mert kiszakadásuk esetén nagyobb valószínűséggel okozhatnak gyulladást.

A téma kedden került napirendre a Parlament közegészségügyi kérdésekben is illetékes szakbizottságában és megegyezés született arról, hogy EU-nak egységes megoldást kell találnia a problémára.

Az origo.hu által összegyűjtött adatok alapján az Unió országaiban élő nőket fokozottan érinti a kérdés, ugyanis – bár az adatok ellentmondásosak - világszerte összesen 300 ezerre becsülik azoknak a nőknek a számát, akik ilyen implantátumot kaptak, Nagy-Brtitaniában 30-40, Franciaországban 30 ezer, Svédországban 2500, Hollandiában ezer érintettről van szó. Az ügy a magyar nőket is érinti  - körülbelül  4500-5000 főt - a termékből 9700 darab került az országba.

Az említett szakbizottsági ülésen felmerült, hogy a termékek egyedi azonosítása segíthetne az implantátumok pontos nyomon követésében, továbbá az EU-n belül és nemzetközileg is jobb együttműködésre van szükség. Ami meglepő, hogy a terület szabályozásában az EU az USA mögött kullog, ugyanis az amerikai gyógyszerügyi hatóság által évekkel ezelőtt azonosított problémák Európában csak most kerültek napvilágra.

Jelenleg az orvosi eszközökről szóló uniós jogszabály vonatkozik az implantátumokra is, azonban a jogszabály felülvizsgálata éppen most zajlik, az Európai Bizottság márciusban teszi közzé az új javaslatokról szóló értékelését. Ami biztos, az ügy lehetőséget adhat a szabályok szigorítására. Addig is a szépülni vágyó hölgyeknek tudatosabban kell orvost választaniuk.

A bejegyzés trackback címe:

https://errolugatok.blog.hu/api/trackback/id/tr823977146

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.


süti beállítások módosítása