A blogról

Néha komoly, máskor könnyedebb témájú írások az Európai Unió jelenéről és jövőjéről.

E-mail: euvonalas[kukac]gmail[pont]com

EUvonal

Nincs megjeleníthető elem

Európai Parlament

EU vs. Facebook - a sokadik menet

Dátum: 2012.01.24. 15:20 | Szerző: EUvonalas
Visszajelzések: 1 komment
Megosztás: Twitter | Facebook | iWiW

Az előző év végén Viviane Reding újra megpiszkálta a Facebook megkérdőjelezhető adatkezelési szabályozását. Ez nem is csoda, hiszen hetente hallhatunk olyan híreket, amelyek bizony arról szólnak, hogy a legnagyobb közösségi oldal nem kíméli profilunkat, már-már orwelli módszerekkel gyűjt adatokat a felhasználókról - még akkor is követi tevékenységünket, amikor profilunkból már rég kijelentkeztünk. Az internetes közösség öntudatosabb felénél pedig már régen kicsapta a biztosítékot a tény, hogy amit egyszer a Facebookra posztoltunk azt még a jó Isten sem pusztítja el, ugyanis a cég szervere minden valaha feltöltött adatunkat gondosan eltárolja. (Egyébként ilyen és ehhez hasonló esetekről olvashat az, aki ellátogat a Europe vs. facebook oldalra.)

A Facebook ügy természetesen nem új keletű az EU berkein belül. Az EU adatvédelmi kérdésekkel foglalkozó tanácsadó testülete 2010. elején felhívást intézett a portál üzem eltetői felé annak érdekében, hogy szabályozzák szigorúbban felhasználóik adatainak kezelését, különös tekintettel azokra az egyéb internetes oldalakra, amelyekre a felhasználók ellátogattak. A téma már csak azért sem mellőzhető, mert évről-évre nő az aktív felhasználók száma, a Facebook World Map tanulsága szerint több mint 213 millióan gondozzák lelkiismeretesen profiljukat Európában.

Az egyes tagországok adatvédelmi szabályozásaira hagyni a felhasználók védelmét aggályos, mivel a legtöbb szabályozás jóval az internet boom előtt született. Reading ezen megfontolásból a tagállamok helyi adatvédelmi törvényeit is felülíró, közös szabályozást szeretne bevezetni. Persze ne kezdjük el temetni a Facebookot.

Az uniós vezetők sem gondolják azt, hogy a közösségi oldal ördögtől való és egyenesen ki kellene tiltani a tagországokból. Az ilyen portálok véleményformáló ereje már régóta napirenden van, a hivatásos kommunikátorok elszántan kutatják azt, vajon létrehozható-e egyfajta európai közvélemény a hálózati közösségek segítségével. Pont az ilyen törekvések startja előtt nem árt tisztázni a játékszabályokat.

Vajon Viviane Reding bejelölte már Mark Zuckerberget?

A bejegyzés trackback címe:

https://errolugatok.blog.hu/api/trackback/id/tr943744306

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

chromex 2012.01.24. 21:34:05

Nem lehet bízni egy olyan cégben, ami abból él, hogy eladja a felhasználói adatait. A bizalmat nem fogja tudni helyreállítani semmilyen uniós bürokrácia sem, a papír sok mindent elbír, elég bizonytalan, hogy mit és hogyan tartanak be.

A egyszerűbb és célravezetőbb az lenne, ha nőne a felhasználói tudatosság, és egy közösségi oldalon mindenki csak osztaná meg, amit egyébként is a nyilvánosságnak szánt, és egyáltalán nem értékes adat.


süti beállítások módosítása