A blogról

Néha komoly, máskor könnyedebb témájú írások az Európai Unió jelenéről és jövőjéről.

E-mail: euvonalas[kukac]gmail[pont]com

EUvonal

Nincs megjeleníthető elem

Európai Parlament

Több Európát!

Dátum: 2009.09.18. 15:15 | Szerző: EUvonalas
Visszajelzések: 4 komment
Megosztás: Twitter | Facebook | iWiW
Címkék: jövő politika közösségi jog eu és mi

Tegnap megkeresett bennünket egy telefonáló, aki azért kért tőlünk segítséget, mert nem kapta meg Szlovéniában a fizetését. Egy magyar újságban lévő álláshirdetésre jelentkezett, szlovén cégnél dolgozott, megszereztek neki minden szükséges papírt, de több havi fizetésével adósak maradtak. Közöltük vele, hogy ebben a kérdésben nincsenek európai uniós előírások, így csak a szlovén szervekhez fordulhat, csak az ottani munkaügyi hatóság, bíróság kötelezheti a munkáltatóját a tartozása rendezésére és a magyar rendőrségnél nem tud feljentést tenni a csalók ellen. Csalódottan vette tudomásul, hogy az Európai Unió nem segíthet rajta, a munkajog vagy a rendőrségi eljárások* terén olyan, mintha az EU nem is létezne. „Az EU nem jó semmire” - mondta, és lecsapta a telefont. És hasonlóan érezhettek azok, akik a szlovákiai nyelvtörvény ügyében várták az Európai Unió fellépését.

De mi kell ahhoz, hogy az Európai Unió valamilyen ügyben felléphessen?

Először is tisztázzuk: az EU nem egy, a tagállamok feje fölé nőtt ellenőrző hatóság, ami azt csinál, amit akar, hiszen az EU (vagyis az EU-t megtestesítő közösségi intézmények)  tagállamokkal szembeni mozgásterét a szerződések szigorúan meghatározzák. Csak annyi hatalommal és eszközzel rendelkezik, amennyit a tagországok ráruháztak. Ezek alapján a hatáskörök alapján uniós jogszabályokat fogadnak el, amely minden tagállam számára kötelező, így a közösségi jog elsődlegessége miatt ezzel ellentétes nemzeti törvényt a tagállamok nem fogadhatnak el és nem tarthatnak hatályban. Ellenkező esetben az Európai Bíróság - szintén részletesen meghatározott eljárásban - vághat rendet a renitensek között. Akkor, ha egy tagállam a közösségi jogba ütköző törvényt fogad el, vagy akár akkor is, ha egy állami hatóság packázik egy derék uniós polgárral.

A többi területen a tagállamok nem akartak hatásköröket adni az EU-nak, mert ezeket nem akarták közösen, közösségi szinten szabályozni. Itt tehát nem számíthatunk uniós fellépésre sem, mert az EU-nak nincs beleszólása. Olyan lenne, mintha a FIFÁ-tól azt várnánk, hogy megbüntesse az RTL Klubot, mert már megint verekedtek a Maunika sóban.

A mostani szabályozás szerintem sincs jól így. Mi lehet a megoldás? Újabb hatásköröket kellene átadni az EU-nak, melyekről le kellene lemondania az országoknak, hogy lehessen közösségi szinten intézkedni például a munkaügy vagy a nyelvhasználat terén is. (Ez egyáltalán nem jelentené a brüsszeli központosítás elszabadulását, hiszen az EU csak akkor és annyiban hozhat szabályokat, ha egy tervezett intézkedést nemzeti szinten nem lehetne hatékonyan megvalósítani. Ez a legtöbbször azt jelenti, hogy az EU csak irányelveket fogad el, amelyek csak a főbb célokat jelölik ki a tagállamok számára.) Sok országban, főleg itt, Közép-Kelet-Európában az emberek jobban bíznak az EU-s intézményekben, mint a hazaiakban. Azt hiszem, nem ok nélkül. 

Több uniós hatáskörre, ehhez kapcsolódóan nagyobb költségvetésre, összességében tehát szorosabb államszövetségre lenne szükség, ami nem lehetséges az európai polgárok támogatása nélkül. Úgy tűnhet a Lisszaboni Szerződés körüli kötélhúzást látva vagy akár e blog kommentelőit olvasva, hogy ez utóbbi hiányzik, mégis: akik a-már-megint-tehetetlen-EU fellépését sürgetik akár a munkaügyi, akár a rendőrségi, akár a nyelvhasználattal kapcsolatos kérdésekben tudtukkal vagy tudtuk nélkül a szorosabb európai integráció mellett teszik le a voksot. 

*Igaz, ez utóbbiban a Prümi Szerződés hozott némi előrelépést.

A bejegyzés trackback címe:

https://errolugatok.blog.hu/api/trackback/id/tr631390822

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

eju 2009.09.18. 16:17:42

Igen, pont ez a baj, illetve az ellentmondás az EU-t ellenzőknél.
Ha szabályoz az a baj..
Ha nem szabályoz (de akkor nem is léphet fel) az a baj..

MOMO 2009.09.20. 16:25:21

Ajánlom figyelmetekbe amit Bokros mondott a szlovák nyelvtörvénnyel kapcsolatban, ő plenáris vitát javasolt a témáról az EP-ben:
napkelte.wildom.hu/naptv/jsp/program/wmv.jsp?filename=/naptv_upload/visszanezo/200909/20090918-0718-kereszttuz.wmv

"Mindenki fél ennek a forró krumplinak a megmarkolásától"

danaz · http://www.autostat.hu/autos-forum 2009.09.21. 10:36:37

Én támogatnám minden lehetséges eszközzel az EU jogkörének bővítését. persze angol, vagy svéd szemmel lehet, hogy ez nem jó, de nekünk, magyaroknak, én úgy érzem, hogy ez csak pozitívumokkal járhat. Lehet, hogy az EU-s döntéshozás lassú, és nem elég hatékony, de legalább szakszerű(bb), mint a magyar.

március03 2009.09.21. 16:03:47

Najó, azért az EU tényleg szinte semmit nem tett a szlovák nyelvtörvény ellen....úgyhogy szerintem ezt sokan teljesen jogosan hiányolják! Én is több helyről hallottam az "Akkor minek van EU" - mondatot ennek kapcsán, és személy szerint én is támogatnám a határozottabb EU-s fellépést több téren is!


süti beállítások módosítása