A blogról

Néha komoly, máskor könnyedebb témájú írások az Európai Unió jelenéről és jövőjéről.

E-mail: euvonalas[kukac]gmail[pont]com

EUvonal

Nincs megjeleníthető elem

Európai Parlament

Ha mgnhangzkkal lht sprln, lht az nrgávl is

Dátum: 2009.02.06. 15:03 | Szerző: EUvonalas
Visszajelzések: 4 komment
Megosztás: Twitter | Facebook | iWiW
Címkék: kommunikáció energia éghajlat eu és mi

Tavaly hosszas viták után az EU-tagországok vezetői megállapodtak abban, hogy 2020-ig 20 százalékkal kell csökkenteni a károsanyag-kibocsátást az 1990-es szinthez képest. Ez különösen az ipari szennyezőkre nézve jelent terheket, azonban nekünk is ki kell vennünk a részünket a takarékoskodásból, hiszen a károsanyag-kibocsátás harmadáért (!) a lakosság a felelős.

A globális intézkedések mellett az Európai Unió a félmilliárd uniós honpolgár meggyőzéséért is különösen sokat tesz, többek között vicces videókkal próbálják megszólítani az embereket az EUtube-on:
 
Persze komolyabb kezdeményezéseik is vannak: a korábban indított Változtass! kampányuk mellett most az Európai Bizottság támogatásával indított hadjáratot a Külügyminisztérium és az EUvonal is „Kapcsold ki!” fedőnéven a konnektorban felejtett mobiltöltők és a bekapcsolva hagyott villanykörték fénycsövek ellen. És a legjobb az egészben, hogy egy kis odafigyeléssel valóban sokat tehetünk, például:
  • egyetlen energiatakarékos izzó például élettartama alatt több mint tízezer forint megtakarítást eredményezhet, arról nem is beszélve, hogy ezáltal a széndioxid-kibocsátás évente 250 kg-mal csökkenthető.
  • Sok energia vész kárba a forraláskor is: ha minden európai csak annyi vizet forralna fel naponta, amennyire éppen szüksége van, a megtakarított energia fedezné a kontinens egyharmadának (!) közvilágítását.
  • Az autóknál pedig egy megfelelően felpumpált kerék vagy egy leszerelt tetőcsomagtartó jelenthet számottevő megtakarítást.

További tippekért katt ide, ide vagy ide.

Remélem, a fentiektől kedvet kaptatok a spórlshoz :) Főleg azért, mert ha kvsbbt hsznlTK, akkr is mkdik! Ti mivel spóroltok?

A bejegyzés trackback címe:

https://errolugatok.blog.hu/api/trackback/id/tr57926683

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Mesteri Margarita 2009.02.08. 11:37:19

Én csak nagyon alapdolgokkal spórolok. A háztartásban beszereztem energiatakarékos izzókat, akkor és ott nem volt olcsó móka, de megérte. Stand by üzemmód helyet teljes kikapcs (a tesóim utálnak is érte - a kényelem nagy úr), nem folyó víz alatt mosogatok, két pár zokniért nem indítom el a mosógépet. Ja meg inkább zuhanyzom, mint a nagy kádfürdő. A szelektív hulladékgyűjtés még nem 100%-os házon belül, de igyekszem becs'szóra!

Ami a közlekedést illeti: városon belül bicikli vagy séta, amúgy meg lehetőleg vonat és BKV (49-es villamos

Mesteri Margarita 2009.02.08. 11:55:34

Najó, nem tudom, hol a kommentem vége... szóval 49-es villamos

mr. teufel 2009.02.08. 16:10:14

@Mesteri Margarita: ezek szerint te a kommentek végével tkrékskodsz :)

Mesteri Margarita 2009.02.10. 15:02:48

@mr. teufel: :D de mgrlk,h nm tdm lrn a vgt!!!


süti beállítások módosítása