A blogról

Néha komoly, máskor könnyedebb témájú írások az Európai Unió jelenéről és jövőjéről.

E-mail: euvonalas[kukac]gmail[pont]com

EUvonal

Nincs megjeleníthető elem

Európai Parlament

Hosszú távú innovációs lemaradás?

Dátum: 2009.01.26. 15:03 | Szerző: EUvonalas
Visszajelzések: 7 komment
Megosztás: Twitter | Facebook | iWiW
Címkék: tudomány innováció eu és a világ eutagok eu s pénzek siránkozós

Sokszor elhangzik, hogy az országok hosszú távú fejlődése az oktatás és az innováció / kutatás-fejlesztés fokozott támogatásával lehet csak biztosított.

A Bizottság a napokban ismertette legfrissebb innovációs jelentését, melyből kiderül, hogy sajnos nem csak Magyarország, de egész Európa is meglehetősen alulteljesít világgazdasági partnereihez, valamint saját vállalásaihoz képest. Az unió még a Lisszaboni Stratégia kapcsán tűzte ki célul, hogy – annak érdekében, hogy az unió 2010-ig a világ legversenyképesebb tudás alapú gazdaságává váljon – a tagállamok a GDP-jük átlag 3 százalékát költsék kutatás-fejlesztésre. Ettől a céltól még nagyon messze vagyunk, a legújabb jelentés szerint – mely 2006-os adatokkal számol – az uniós átlag mindössze 1,84%. Összesen két tagállam mondhatja magáról, hogy teljesíti a kitűzött célszámot, természetesen ezúttal is az eminens skandináv országokról van szó: Svédországban fordítják a legtöbbet e terület fejlesztésére (a GDP 3,73%-át), Finnországban ez az arány 3,37%.

 
Magyarország – minimális növekedéssel – a GDP mindössze 1%-át fordította kutatás-fejlesztésre, ám ezzel az aránnyal még így is a tagállamok középső harmadában foglalunk helyet (tíz tagállam még nálunk is kevesebbet költ erre a területre). A 2004 után csatlakozott országok közül csak Észtország, Csehország és Szlovénia fordít többet nálunk a kutatás-fejlesztésre.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Hosszú távon mindenképpen kifizetődő erre a területre költeni, és talán ez lehetne Magyarország egyik kitörési pontja – melyet rendíthetetlenül keresnek az okosok -, hiszen amiből relatív jól el vagyunk látva, az a jól képzett humán tőke. Méltán vagyunk büszkék rengeteg magyar feltalálóra, a magyar származású Nobel-díjasainkra, érdemes lenne tehát erre a területre többet áldozni...
 
Persze realistán szemlélve a jelen gazdasági nehézségek minden valószínűség szerint még ezekbe az eredménybe is belerondítanak. Félő, hogy épp ezen – azonnal nem érezhető hatással járó – kiadásokat nyirbálják meg a kormányok az azonnali kármentés érdekében... konzerválva ezzel lemaradásunkat a területen.
 
Mi lesz veled így, Európa?

A bejegyzés trackback címe:

https://errolugatok.blog.hu/api/trackback/id/tr35903547

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

cirrocumulus 2009.01.26. 17:43:58

Kiváncsi lennék, ezek a mutatók hogyan változnak a gazdasági visszaesés hatására... fura, hogy a legfrissebb uniós jelentés is 2006-os adatokkal számol. Bár valószínűleg hatalmasat nem változtak a ráfordítások azóta sem...

eju 2009.01.26. 17:58:41

Nagyon kevés ez a pénz innovációra, pedig erre kellene összpontosítani és azon is rajta kell lenni, h a a gazdaságfejlesztési K+F-es pályázatokat igénybe vegye minél több innovatív válllakozás.

Enélkül lemaradunk, de nem kicsit, na..

mr. teufel 2009.01.26. 18:23:13

Azért ezek a százalékos értékek kicsit csalókák, dollárban mindez így fest:
1. USA 340 000 millió USD
2. EU 250 000 millió USD
3. Japán 130 000 millió USD
4. Kína 100 000 millió USD

Érdekes Iceland előkelő helyezése is. Van egy olyan sejtésem, hogy 2009-re a k+f kiadások náluk (is) be fognak fagyni...

endike · http://barathendre.wordpress.com/ 2009.01.26. 19:10:55

Mondjuk nem vagyok abban biztos, hogy itthon érdemes több pénzt pl. a felsőoktatásra pazarolni (amelynek ügye elvileg sok köze van a kutatás-fejlesztéshez), mert a tanulók nagy része csak a papír miatt tanul (azaz inkább magol).

Krisiun 2009.01.26. 19:58:52

@endike: abban igazad van hogy a töménytelen gagyi főiskolára nem is kell több pénzt költeni mivel nem is ezek hozzák (hoznák) a hasznot az országnak! Ezzel szemben azok az egyetemek akiktől a sikert várnánk azok se kapnak túl sokat! Viszont ennek is két oldala van! Mivel a kapott pénzt a többség nem tudja "megfelelően hasznosítani". Milliárdok mennek el alapkutatásokra aminek csak legfeljebb szakmai elismerése van meg egy szép publikáció de üzletet már nem lehet ráépíteni!
A magyar Nobel-díjról meg ne is álmodjunk amíg például a legjobb 500 egyetem között csak két magyar egyetem van valahol a négyszázadik hely körül (ELTE és a Szegedi tudományegyetem), de már ez is javulás!

snakekiller23 2009.01.26. 20:02:15

@endike:

Igaz, de változhatna a helyzet, ha az egyetemek nem a fejpénzek maximalizálásával próbálnának életben maradni és nem 500-1000 fős évfolyamokat kéne értelmetlen, embertelen szívatásokkal félévente megfelezni, vagy ami sokkal rosszabb elrúgdosni a diplomáig...

I-brahi 2009.01.26. 20:16:02

Krisiun!

Nagyon nem értek veled egyet, ami az alapkutatást illeti. Nagyon sok innovációs lehetőség van benne, nem az a probléma, hogy milliárdok mennek el rá, hanem az, hogy nálunk nem csinálják meg azt, amit pl. az Államokban, hogy kitanítják az embereket arra, hogy egy alapkutatási eredményre hogy lehet üzletet építeni. Alapkutatás nélkül nincs innováció sem, ezt ugye te sem gondolod...


süti beállítások módosítása