A blogról

Néha komoly, máskor könnyedebb témájú írások az Európai Unió jelenéről és jövőjéről.

E-mail: euvonalas[kukac]gmail[pont]com

EUvonal

Nincs megjeleníthető elem

Európai Parlament

Egy rosszul induló elnökség

Dátum: 2008.11.20. 07:03 | Szerző: EUvonalas
Visszajelzések: 4 komment
Megosztás: Twitter | Facebook | iWiW
Címkék: csehország válság környezetvédelem eu és a világ eu elnökség

Az EU Tanácsának elnöki tisztét – ahogy arról már korábban esett szó – minden félévben másik tagállam tölti be. Most például Franciaország, akinek a munkáját nem győzik dicsérni. Sokak szerint nagy szerencse, hogy a pénzügyi válság vagy a grúziai konfliktus pont olyan időben történt, amikor egy ilyen nagy, sok tapasztalattal rendelkező ország a soros elnök. (Lehet, hogy más nem tudta volna a nyakkendő-evő grúz államfő férfiasságát megmenteni.)

A január elsején a franciák helyét átvevő cseh elnökség viszont már nem ígérkezik ilyen jónak. Néhány ok, ami azt vetíti előre, hogy nem fogjuk visszasírni a csehek hat hónapját.
 
1. Az íreken kívül már csak két tagállam van, ahol nem ratifikálták a Lisszaboni Szerződést. A svédek megígérték becsszóra, hogy még idén bepótolják, a cseheknél viszont egyre csak húzódik a dolog, márpedig elég nehéz lesz majd úgy győzködni az íreket a Lisszaboni Szerződés elfogadásáról, hogy közben még ők sem hagyták azt jóvá. Mindez leginkább - finoman fogalmazva - „fokozottan EU- és minden-szkeptikus” elnöküknek köszönhető. Aki szerint egyébként nincsen globális felmelegedés. De akkor miért nem megy el inkább természettudósnak?
 
2. A rokonszenves államfő egyébként a napokban ki is jelentette, hogy egyáltalán nem tartja fontosnak az ország EU-elnökségét. Bár ne lepődjünk meg ilyen jellegű kijelentésein, az egyetlen prágai közintézmény, amelyen nincs kitéve az unió zászlója, az a cseh elnök hivatala. 
 
3. Nem ígér sok jót az sem, hogy felmerült: a csehek helyett más, például az eredetileg csak a második félévben esedékes svédek kezébe kerüljön a gyeplő. Sőt, a saját magát igencsak kedvelő francia elnök is örömmel vállalkozott volna a duplázásra, mivel a csehek egyrészt nem elég felkészültek, másfelől belpolitikai vitáik és a zavaros belügyi helyzet is elvonja a figyelmüket az uniós ügyekről. A csehek persze egyből kizárták a halasztást. (Ami egyébként nem lenne példa nélküli, 2006-ban például a németek és finnek cseréltek, mert előbbiben éppen akkor választást tartottak volna abban az időben.)
 
4. Aztán itt volt az a kétértelmű kockacukros videó, amely szlogenjét (Evrope to osladime”) egyaránt lehet úgy fordítani, hogy „Megédesítjük Európát” vagy úgy, hogy "Borsot törünk Európa orra alá".
 
5. Aki még ezek után kételkedett abban, hogy a csehek inkább az utóbbira készülnek, nézze meg azt a rettenetesen szép logót, melyet állítólag 350 pályázatból választottak ki:
 

 

 

Remélem, a magyar(-belga-spanyol) embléma azért jobban fog sikerülni.

A cseh történet némely része ugyan kacagtató, de azért itt vérkomoly dolgokról van szó, vészhelyzetben nagyon nem mindegy, ki a kapitány… Ugyanakkor az sem mellékes magyar szempontból, hogy egy rossz elnökséggel a többi „új tagállamot” is lejárathatják a csehek. Egyesek már egyenesen arról beszélnek, hogy az unió elnökségét nem kellene a tapasztalatlanabb, kis tagállamokra bízni, hanem a hétpróbás nagyöregeknél kellene hagyni a kormányrudat

A bejegyzés trackback címe:

https://errolugatok.blog.hu/api/trackback/id/tr92777930

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

lowcut 2008.11.20. 10:30:53

Én azért drukkolok a cseheknek, nagyon készülnek... bár Klaus tényleg egy idióta, volt már máskor is EUszkeptikus elnöke az uniónak... hajrá csehek!

EUzébiusz 2008.11.20. 11:16:43

re: lowcut
oké, de ez most nem hoki meccs.. (bár a logójuk is abszolút a kisvakond utáni másik nagy "termékük" a jégkorong dizájnára hajaz.

A .CZ domain (de csak a) végződés egyébként tetszik, az sztem jól néz ki, még a pólómon is elképzelném.:)

De azt hiszem az, h szurkolok, meg hajrá, az itt kevésevés

cseszkó 2008.11.20. 15:27:04

Hát ez a logó ritka gagyi lett, azért megnézném milyen lehet a többi 349... :-)

Gábor · http://www.cooperconsulting.hu/blog 2008.12.11. 18:46:33

Eleve megtiltanám az elnökség átvételét annál az országnál, amelyik nem írja alá a Lisszaboni Szerződést.


süti beállítások módosítása