A blogról

Néha komoly, máskor könnyedebb témájú írások az Európai Unió jelenéről és jövőjéről.

E-mail: euvonalas[kukac]gmail[pont]com

EUvonal

Nincs megjeleníthető elem

Európai Parlament

Izland menni Európa?

Dátum: 2008.11.14. 07:03 | Szerző: Király Rák
Visszajelzések: 5 komment
Megosztás: Twitter | Facebook | iWiW
Címkék: válság királyrák izland eu és a világ

Izland intő például szolgált: világossá vált, hogy egy kis, teljesen önálló gazdaság önmagában nem képes harcolni veszély esetén, nem tud a talajba gyökerezni, ha jön az ár. A kezdeti ijedtség mára alábbhagyott, Izland segítségére sietett az IMF, az Európai Unió, de még a kicsi Feröer-szigetek is, ám a helyzet közel sem rózsás. Elemzők szerint a szigetország 8-9%-os gazdasági recesszióval számolhat 2009-ben, s a válság 2010-ben is erősen érezteti majd hatását. 

A történet egyszerű: Reykjavík nagybankjai a világ befektetési hazárdjátékosaiként viselkedtek az elmúlt években, aminek a helyi kormányzat, a felülértékelt izlandi korona és a 320 ezres lakosság élvezte a hasznát. Amint azonban kezdtek elfogyni a kockázatos, ám legtöbbször sikeres izlandi pénzügyi ügyeskedések fedezetéül szolgáló nemzetközi hitelek, ahogy egyre óvatosabbá kezdtek válni a bankok az amerikai jelzálogpiaci hírek hatására, a bankok nem találtak forrást főleg külföldi (leginkább brit) befektetési céljaikhoz. A forráshiány bizalmi válsághoz vezetett, és a jellemzően kevésbé likvid izlandi befektetési alapokból, valamint a túlértékelt koronából elkezdték kivonni pénzüket a befektetők. Most tartunk ott, hogy 3-5 milliárd dollárnyi segítségre van szüksége a gazdaságnak ahhoz, hogy talpon tudjon maradni. 

Sokan az ország gazdasági túlélését a stabil és erősen szabályozott pénzügyi piacú Európai Unióhoz való csatlakozásban látják. A legismertebb izlandi, Björk szintén kijelentette: országa számára az egyetlen járható út az EU-tagság, amit Izland eddig pontosan azért utasított el, mert az a bankrendszerének erősebb szabályozását és keményebb felügyeletet követelt volna meg – márpedig a legnyugatibb európai sziget jólétét eddig nem túl ijedős bankjainak tevékenysége finanszírozta. Eddig.

Az énekesnő – aki egyébként nem most kezdte a gazdasági-politikai állásfoglalást – kiállásával ismét erősödött a csatlakozáspártiak tábora (amely nagyságát a válság kitörése egyébként is közel 69%-osra növelte), pedig a katasztrófaturisták élménybeszámolói egybehangzóan állítják: a lakosság még nem érzi közvetlenül az államcsőd fenyegetését. Bár a konzervatív miniszterelnök és pártja ellenzi az uniós tagságot, Brüsszelnek valószínűleg nemsokára választ kell adnia a magát kártyaadósságokba hajszoló szerencsejáték-megszállott rokon segélykérésére. Az Európai Unió sajnos erre sokkal kevésbé áll jelenleg készen, mint állna, ha a Lisszaboni Szerződés szerkezeti reformjai megvalósultak volna. A széttagolt Európának azonban erős feltételeket kell szabnia és keményen kell fellépnie, ugyanis ha Izlanddal bővül 28 tagúvá az Európai Közösség, az rövid távon biztosan bizalomvesztést fog eredményezni a többi 27 tagállammal szemben is.

A válasz és az egységes fellépés azonban nem halasztható a végtelenségig. A bajbajutott országok iránt önzetlenül elkötelezett (irónia) Oroszország ugyanis vonakodva és kivárva, valószínűleg nem a kért 4 milliárd eurós összeggel, de megfelelő feltételek esetén nyilván kisegíti a vétójoggal rendelkező NATO-tag, kőolajkincsben gazdag Izlandot.

Jelenleg tehát ott tartunk, hogy a gazdasági problémákkal küzdő Izland függetlensége bizonyos mértékű feladására kényszerül. Valószínű, hogy az EU növelni fogja befolyását az országban, de az oroszok is várnak a kínálkozó lehetőségre. Úgy néz ki, az izlandi történet a válság egyik legtanulságosabb sztorija lesz.

Björk: Play Dead 

A bejegyzés trackback címe:

https://errolugatok.blog.hu/api/trackback/id/tr91761994

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

karamazov 2008.11.14. 12:23:09

Sajna, vélhetőleg addig nem lesz EU- ba való felvétel, amíg meg nem oldódnak az EU intézményi gondjai. Viszont ha átnyomják Lisszabont vagy kicsit face-liftezik a Nizzai Szerződést, akkor sztem elég kézenfekvő (és stratégiai szempontból sem előnytelen) az izlandi EU-tagság. Már látom is: az izlandi nemzeti hedge fund (vö. Izlandi Nemzeti Bank elnöke) mint új Bizottság pénzügyi biztosa...

Bizony, már Izlandon sem fialhat nyugodtan a pénz...
...Sic transit gloria mundi...

gabor 2008.11.14. 14:28:49

Izland! Az EU belül tágasabb..
www.eu-belultagasabb.hu

ankarafan 2008.11.14. 19:05:31

szegény törökök lassan öt évtizede tepernek, h EGK/EK/EU-tagok lehessenek, Izlanddal meg akár egy év alatt lezavarnák a csatlakozási tárgyalásokat. milyen igazságtalan a világ :-)

odamondok 2008.11.16. 17:22:15

Nem hinném, hogy az izlandiakra oly sok mindenben hasonlító írek gyakorlatilag elutasítanák a csatlakozásukat egy második népszavazáson...


süti beállítások módosítása