A blogról

Néha komoly, máskor könnyedebb témájú írások az Európai Unió jelenéről és jövőjéről.

E-mail: euvonalas[kukac]gmail[pont]com

EUvonal

Nincs megjeleníthető elem

Európai Parlament

Permanens válság Belgiumban

Dátum: 2008.09.23. 07:03 | Szerző: Király Rák
Visszajelzések: 7 komment
Megosztás: Twitter | Facebook | iWiW
Címkék: brüsszel királyrák eu és a világ

Belgium büszke lakói - kiknek piciny, ám jelentőségteljes országa kitűnő sörükről s a hasonlóan nagyszerű csokoládéról híres - mintha ismét nem bírnának magukkal. Legalábbis ezt gondolhatjuk, ha az évszázadokon keresztül berögzült, rendkívül... hmm... egyedülálló szomszédsági viszonyokkal megáldott magyar szemmel nézzük a belga kormány válságáról érkező híreket.

Egy szerencsétlen haverom úgy próbálta annak idején felszedni az egyébként rendkívül csinos belga cserediáklányt, hogy nekiszegezte a kérdést: - És te flamand vagy vagy vallon? A hölgy zokon vette, hogy a balga ifjúnak nem volt egyértelmű az ő és a többi belga számára nyilvánvaló tény, hogy a lány márpedig úgy néz ki, úgy öltözködik, úgy beszél, olyan arckifejezést vág, mint egy vallon. (Vagy egy flamand. Ki emlékszik már a sztorira ennyi év távlatából.)

Belgiumban azonban a nemzetiségi konfliktusok – bár maguk is poénkodnak ezzel, főleg a nagy belga olvasztótégelyként számon tartott Brüsszelben – igenis komolyak. Ugyan az integrációpárti király visszautasította a kereszténydemokrata Yves Leterme miniszterelnök lemondását júliusban, most újra az előrehozott választások lehetőségével kell számolnia az országnak, miután a liberális flamand párt vasárnap bejelentette, ki fog lépni a koalícióból.

Könnyű látszatproblémaként tekinteni a flamand-vallon ellentétre, de azt javaslom, mégse tegyük. Az egyik legintegráltabb (Belgium első körben csatlakozott az Európai Unió elődszervezeteihez, illetve már az ESZAK megalapítása előtt szorgalmazta a nemzeteken átívelő együttműködést) országban feszülő problémák egyvalamire mindig figyelmeztetnek bennünket: messze van az Unió az Egyesült Államok társadalmi integrációjának szintjétől, és a felszín alatt bőven akad – elsősorban a fejekben – rendezetlen probléma. A gazdasági válság, amely elé néz a nyugati világ, ezen csak erősíteni fog.

A bejegyzés trackback címe:

https://errolugatok.blog.hu/api/trackback/id/tr90676059

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

realforce 2008.09.23. 11:12:25

Súlyosan hangzik: kettészakad az EU integráció fővárosának otthont adó ország?..

Mindenesetre kíváncsi lennék erre nagyon is, egyik rész menne Hollandiába, a másik meg Franciaországba. Érdekes folyamatot indíthatna el..

Átrendeződés 2.0 - XXI. századi módra.

Végre egy kis izgalom lenne EU(rópá)ban..

És akkor valódi alapja/tárgya lenne az integrációs gondolatnak, de az EU kommunikációnak is..
re: www.euvonal.hu/index.php?op=hirek&id=5326

opinion 2008.09.23. 11:36:25

én olyat is olvastam, h egyre többen vannak a szétválni akarók, ki ide, ki oda válna.:)

ezt a cikket találtam erről:

www.euvonal.hu/index.php?op=hirek&id=5234

integrator 2008.09.23. 11:51:06

Én már olyat is hallottam, hogy az EU tkp örülhetne, hiszen van egy olyan forgatókönyv, hogy szakadás esetén Brüsszel nemzetközi védnökségi megállapodás keretében nem csak a gyakorlatban, hanem végre hivatalosan is az EU fővárosa lehetne. Kérdés ennek mennyi valóságalapja van.

Király Rák · http://konzervatorium.blog.hu 2008.09.23. 13:10:15

realforce: az a vicc, hogy a hollandokhoz és a franciákhoz való csatlakozás legfőbb gátja szintén érzelmi: a franciák nem szeretik, szegény rokonnak tartják a vallonokat, a nyelvüket pedig kb. a francia megcsúfolásának. A hollandok ugyanígy vannak a flamandokkal.

Karma · http://karma.blog.hu 2008.09.23. 19:50:44

1000%, hogy egyik sem csatlakozna sehova. A vallonokat nem akarják a franciák, a flamandok viszont maguk sem szeretnék a hollandokat (szimpatikus, de rátarti népség a flamand, és a vallonokkal ellentétben nekik van valódi, sok-sok évszázados identitásuk).

Nem lenne tragédia, ha szakadna Belgium. Két külön ország, Brüsszel pedig amolyan Washington DC státuszba kerülhetne angol, francia és flamand hivatalos nyelvvel (utóbbit kevesen beszélik, de nyilván nem lehetne kihagyni). BXL-nek ma is külön parlamentje és kormánya van. Alig lehetne észrevenni a változást :)

négerbirka 2008.09.27. 00:30:39

kis problémát jelentene h ha mondjuk flandria kiválik belgiumból, akkor azzal ugye egyben az eu-ból is kilép. brüsszel, az eu intézményeinek székhelye, meg egy nem eu-tag ország által lenne körülvéve. érdekes helyzet lenne, amikor brüsszelből kifelé minden irányban schengeni határ kell keresztülmenni (inkluzíve a reptér felé).

Gerardus A. Lodewijk 2008.10.09. 22:12:47

Szerintem nem valószínű, hogy az erősen royalista vallonok szívesen csatlakoznának a Francia Köztársasághoz, meg az sem valószínű, hogy az inkább republikánus flamandok szívesen csatlakoznának a Holland Királysághoz. Bár kétségtelenül érdekes lenne ismét egy Németalföldi Egyesült Királyság (1815-től 1830-ig volt már ilyen nevű állam, de abban benne voltak a vallonok is).


süti beállítások módosítása