A blogról

Néha komoly, máskor könnyedebb témájú írások az Európai Unió jelenéről és jövőjéről.

E-mail: euvonalas[kukac]gmail[pont]com

EUvonal

Nincs megjeleníthető elem

Európai Parlament

Frattini: belülről építi, kívülről bontja

Dátum: 2008.05.15. 11:38 | Szerző: EUvonalas
Visszajelzések: 3 komment
Megosztás: Twitter | Facebook | iWiW
Címkék: bevándorlók frattini eu és a világ

Éppen az előző bejegyzésben volt arról szó, hogy az Európai Bizottság tagjaként a biztosoknak a közösség érdekeiért kell(ene) tevékenykedniük, még azt is elfelejtvén, hogy melyik tagállam kormányai juttatták őket Brüsszelbe.
 
De vajon mennyiben más a helyzet ha egy volt biztosról van szó?
 
Alig cserélte brüsszeli belügyi biztosi irodáját a Tiberis partján álló Farnesina palota egy kényelmes szobájára Franco Frattini, úgy tűnik, máris kihasználja, hogy a fenti megkötésekhez már nem kell tartania magát. Az unió belügyei helyett a jövőben az olasz külügyekkel foglalkozó politikus ugyanis a minap jelentette be, hogy korlátozni kívánja az unión belüli szabad mozgás lehetőségét.
 
Az alig egy hete kinevezett új olasz külügyminiszter tehát már bele is vetette magát régi-új hivatásába. A lépés nem a gyorsaság miatt meglepő, Frattini munkamániájáról már jelentek meg újságcikkek.
 
A helyzetet az teszi sokkal inkább érdekessé, hogy bel- és igazságügyi biztosként Frattini az elmúlt négy évben sokat tett a határok nélküli Európa megteremtéséért. A legszembetűnőbb eredmény mindenképpen a schengeni övezet kiterjesztése volt, amelynek köszönhetően 22 ország négyszázmillió állampolgára utazhat szinte korlátlanul a kontinensen. (Azért valamilyen úti okmányra ezentúl is szükségünk lesz!) De az ő tevékenykedése alatt fonták szorosabbra a tagállamok az illegális bevándorlók vagy a nemzetközi bűnözés elleni együttműködésüket, és jött létre az unió alapjogi ügynöksége. Frattini tehát elég komolyan vette egykori posztját.
 
És úgy tűnik a mostanit is komolyan veszi. Még akkor is, ha ez gyökeres szembefordulás nemcsak a belső határok teljes felszámolását célzó uniós törekvésekkel, hanem az ő eddigi tevékenységével is. Persze nem ítélhetjük el az olaszokat, hiszen az országba özönlő többszázezer román illegális bevándorló egyre nagyobb problémát jelent az olaszoknak. Az olaszok most visszasírják azokat az időket, amikor még Rómát az EU legbiztonságosabb fővárosai között tartották számon.
 
Csak az a furcsa, hogy mindezt az a Frattini teszi, aki méltán lehet büszke arra, amit brüsszeli biztosként az uniós polgárok szabadságáért tett, és akinek a képe még mindig a biztosok között virít a Bizottság honlapján.

A bejegyzés trackback címe:

https://errolugatok.blog.hu/api/trackback/id/tr25470576

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

szpeti 2008.05.15. 17:34:18

Biztos..?

Úgy látom már azóta frissítették,
'már a Biztosok, akik mandátumuk lejárta előtt megváltak tárcájuktól' részben szerepel.

Akkor ezek szerint van értelme a blogodnak, ez jó! ha Brüxelben is olvasnak, és ha megkésve is, de dolgoznak a' eu tisztviselők..

EUvonalas · http://errolugatok.blog.hu 2008.05.15. 18:00:47

Így van! Kisebb pánik tört ki a Bizottságben mikor híre ment a bejegyzésnek, de szerencsére gyorsan sikerült levezényelni a közbeszerzést hogy melyik cég javítsa ki a honlapjukat úh túllendültek rajta. :)

vajon 2008.05.16. 21:16:20

erre mondják, hogy a szék határozza meg a tudatot - egy igazi profi


süti beállítások módosítása