A blogról

Néha komoly, máskor könnyedebb témájú írások az Európai Unió jelenéről és jövőjéről.

E-mail: euvonalas[kukac]gmail[pont]com

EUvonal

Nincs megjeleníthető elem

Európai Parlament

EU-elnökség: nem tudunk róla

Dátum: 2010.12.03. 13:12 | Szerző: EUvonalas
Visszajelzések: 34 komment · 1 trackback
Megosztás: Twitter | Facebook | iWiW
Címkék: politika kommunikáció közvélemény eu elnökség eu tanács

Egy frissen közzétett kutatás (a Medián és a Policy Solutions közös tanulmánya) alapján a magyarok többsége nem tud arról, hogy alig egy hónap múlva Magyarország tölti be az EU soros elnökség pozícióját, pontosabban Magyarország adja majd egy fél évig a tagállamokat képviselő intézmény, a Tanács, és ennek formációinak elnökeit. (A felmérés alapján a megkérdezettek mindössze 45 százaléka tudta „fejből” megmondani, hogy a következő fél évben Magyarország lesz az EU élén.) Első olvasatra megdöbbentő adat, hiszen azt gondolnánk, hogy ez egy nagyon fontos dolog, tele van vele minden híradó, szinte nincs olyan hírblokk, amibe az elnökség ürügyén ne vegyülne egy kis uniós információ, mégis a felmérés szerint az emberek fele nem hallott erről... ugyanakkor más szempontból talán nem (ezen) kell meglepődnünk.

 

Az EU soros elnöksége kétségkívül az egyik legjelentősebb feladat, amit egy tagország az Európai Unióban kaphat (a következő ilyen lehetőségre úgy 13 évet kell várni), sok múlik az elnöklő ország képességein - még ha sokszor nem is annyi, mint amennyit gondolnak róla. Egy jól működő elnökség jól és hatékonyan tudja irányítani, és kompromisszumokra vezetni a tagállamokat bizonyos fontos, napirenden lévő kérdésekben. Bár ez sok szempontból inkább egy menedzselési feladat, mégis egy sikeresen levezényelt félév jelentősen javíthatja egy tagország tekintélyét, tagállamok közötti elismertségét, ez hosszú távon akár konkrét előnyökben, megnövekedett befolyásolási képességben is testet ölthet – ebben is bízik a magyar külügyminisztérium, ezért nagyon fontos az elnökség.

 

Ugyanakkor más szempontból nézve ez – úgy, ahogy számos egyéb diplomáciai történés, Magyarország nemzetközi kapcsolatainak ilyen vagy olyan alakulása – hidegen hagyja az átlag magyart. Neki a gyakorlatban ez nem jelent semmit, Brüsszel továbbra is Belgiumban marad, ami messze van és „nincs rá befolyásunk”, ott „nem hallgatnak meg” minket, az EU továbbra is „ők”, amit nem értünk, és nem is különösebben szeretünk. A felmérés alapján a válaszadók jelentős része úgy véli, hazánk nem tudja megfelelően érvényesíteni érdekeit, nincs érdemi befolyása az Európai Unióban hozott döntésekre, 64 százalék gondolja úgy, hogy az Európai Unió rákényszeríti nézeteit Magyarországra). Az elnökség az átlagember számára nem jelenít meg semmi konkrét dolgot, hasznot, az egyetlen konkrét dolog, amit a magyar vizionál ehhez kapcsolódóan, az a nemzetközi delegációk fogadásakor kialakuló hatalmas dugók, amelyek megbénítják a főváros közlekedését (ilyen nagy esemény azonban várhatóan csak egy lesz a félév alatt).

 

Egy magyar polgárnak tehát nem jelent sok konkrétumot az elnökség, nem lát bele az EU-ban igen fontos, de színfalak mögött játszódó adok-kapokba, ezért talán nem is kell annyira elkeserednünk emiatt. Ami szomorúbb, az inkább ez utóbbi jelenség, ami több mint hat év tagság után sem akar változni: egy átlagos magyar ember továbbra is távolinak és idegennek érzi az EU-t, még mindig nem látjuk feltétlenül, hogy az Európai Unió egy olyan lehetőség, amely valóban csak rajtunk múlik, hogy mennyire tudjuk kihasználni.

 

És épp itt harap a kígyó a farkába: az elnökség remek alkalom arra, hogy így, hogy Magyarország az EU fókuszába kerül, az EU is Magyarország fókuszába kerüljön, itt az alkalom, hogy az elnökség „ürügyén” igyekezzünk elmondani újra és újra, hogy hogyan is működik az EU, milyen előnyöket is jelenthet nekünk, ha mi is úgy akarjuk. Erre vonatkozóan számos elképzelés és ötlet létezik, melyek ezt szeretnék elősegíteni, a későbbiekben igyekszem bemutatni ezeket.

 

Nagyon jó lenne, hogy ha hét hónap múlva lenne egy újabb felmérés, arról, hogy milyen uniós lehetőségeket ismernek az emberek, akkor a jelenleginél jóval pozitívabb képet kapnánk.

 

Addig meg drukkoljunk, hogy a magyar közigazgatás állja a sarat, ne essen be még több váratlan feladat, és büszkén adjuk majd át a stafétát a lengyeleknek.

 

· 1 trackback

A bejegyzés trackback címe:

https://errolugatok.blog.hu/api/trackback/id/tr142490458

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Meg vagyunk mentve! 2010.12.04. 17:23:15

Meg vagyunk mentve. A romeltakarítás befejeződött. Arcunkat nekifordíthatjuk a szélnek és széles mosollyal tekinthetünk Európa felé. Most Európa jön. Ők még nem tudják. Egy-egy kósza hírt visz csak arra a keleti szél, de hamarosan eljön az Ő idejük is....

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

cirrocumulus 2010.12.03. 13:28:03

Egyetértek - mindig akkorát kell szomorkodnunk az olyan kijelentéseken, hogy "a magyarok nem tudják hány tagja van az Európai Bizottságnak" vagy hogy "pontosan mikor csatlakozott Magyarország"... őszintén, kit érdekel? Sokkal húsbavágóbb kérdésekkel sem vagyunk tisztában, sokkal fontosabb az, hogy tudjuk, mire jó ez az egész nekünk...
Mindenesetre hatalmas feladat vár Magyarországra, remélem, hogy nem csehesen, hanem inkább szlovénesen sikerül majd megoldanunk.

mr. teufel 2010.12.03. 15:33:10

A tájékozatlanság tényleg nagy gond, de ez nem feltétlenül csak abban nyilvánul meg, hogy az emberek egyáltalán nem tudnak semmit az EU-ról. Újra és újra azt látom, hogy sokan irreális, a hatáskörei közé egyáltalán nem tartozó dolgokat várnak az EU-tól, gondoljunk csak a csatlakozás előtti időkre vagy akár a legutóbbi idők fejleményeire, amikor is Brüsszel fellépését követelték a magyar kormány intézkedéseivel szemben. Szóval a tájékozatlanság nem pusztán szomorú, de veszélyes is...

Zsupszkulcs 2010.12.03. 15:55:22

nem lehetne esetleg egy két oldalas, színes, de gyakorlatias és tartalmas szórólapot eljuttatni minden háztartásba arról, hogy mit jelent az elnökség? és pl. milyen programok mikor lesznek, mik a prioritások, vagy éppenséggel h mit mutatunk meg az ide érkező eurokratáknak? tudom, hogy nem volna egyszerű ennek tartalmát jól belőni (informatív legyen annak is, aki szinte semmit nem tud, és annak is, aki pl. tanult már az EU-ról).
annyi jó info-kampány van, érdemes lenne erre is rászánni és nem csak valami nyálas maszlaggal/érthetetlen szakszöveggel kiszúrni az emberek szemét...

fakopács 2010.12.04. 16:04:49

Mit jelent az Eu elnökség? Hát azt hogy kirúgták a teljes brüsszeli diplomata csapatunkat és hozzá nem értő fidesznyikeket tettek oda két hónappal az elnökség kezdete előtt. Brüsszeli körökben az terjeng hogy minden fontosabb döntést a júliustól kezdődő lengyel elnökség idejére igyekeznek tolni az EU vezetői, mert a magyar alatt fejetlenség várható.

igényes 2010.12.04. 16:11:47

Nem tudunk róla, mert még az eu zászlót is kitiltotta győzike! Nem tudunk róla, mert a reklám csak a dolomitról szól, melyet Kolontárra kell vinni pofozós apu kivánságára.

Várúr 2010.12.04. 16:15:46

@fakopács:
"Brüsszeli körökben az terjeng..." Hány brüsszeli körrel beszéltél? MIt arcoskodsz itten? Fiam keresztapja német állampolgárként az EU egyik főosztályvezetője. Qrva szót nem hallottam tőle, ami a magyar elnökséget megkérdőjelezné. Orbán épp most tárgyalt a lengyel elnökkel a folyamatosságról. A hozzád hasonlók netes propagandáját ideje lenne abbahagyni. Valamint a tettenérhető nyílt hazaárulást. Bár ha neked örömöt okoz, vígan hazudozz tovább.

bazd meg 2010.12.04. 16:16:15

Lehet hogy az en tudatlansagom, de en ugy tudom hogy mi magyarok ket masik tagorszaggal kozossen leszunk az EU elen januartol, ha ez igy van, akkor megint puderezzuk magunkat, ez miert jo nekunk, csak hulyitjuk magunkat, se baj elore gyerekek;^)

fakopács 2010.12.04. 16:21:29

@Várúr: Hülyegyerek! Én meg Eu diplomatától hallottam. És akkor mi van? Kirúgták a brüsszeli adminisztrációnkat és feltöltötték fideszesekkel, vagy sem? Arról is hallottál seggfej?

fakopács 2010.12.04. 16:23:41

@Várúr: Egyébként meg anyádat hazaárulózd, mert az volt hogy téged megszült!

bogancs · http://nivo.blog.hu 2010.12.04. 16:33:49

@bazd meg:

Nem, Magyarország (mint minden más ország is) fél éven át egyedül elnökli az EU-t.

------

Amúgy ez a tudatlanság téma nem magyar specifikum, hanem az egész EU problémája. Túl bonyolult a felépítése, és túl megosztott a vezetési hirerchiája, több központtal és ennek megfelelően rendkívül nagy bürokráciával. Már számtalan kezdeményezés indult az egyszerűsítésre, de úgy tűnik, még neki kell futni néhányszor.

Szerintem egyébként ha átvesszük az EU elnökséget januárban, utána biztosan adják majd a híradók gyakrabban is (Orbán már a héten is aktivizálta magát a témában), tehát én a következő hetekben a tájékozottság határozott növekedését várom.

cirrocumulus 2010.12.04. 16:42:21

@bazd meg: a három ország igaz, hogy szorosabban együttműködik az elnökség levezénylésében, és van 18 hónapos program is, de megmaradt a féléves elnökség "intézménye", januártól Magyarország lesz az elnök. www.euvonal.hu/index.php?op=kerdesvalasz_reszletes&kerdes_valasz_id=1616

JohnHenry 2010.12.04. 17:14:20

az alapgond az, hogy a magyar eu-képviselők hiába képviselik jól, rosszul az érdekeinket odakint, idebent ebből az átlagpolgár csak annyit érzékel, hogy ami pénz bejön az országba, azt el is lopják.

a @várúr meg menjen a fenébe.

ostván 2010.12.04. 17:15:18

Még nem cseréltek le mindenkit. Akik az aprómunkát végzik, azok a helyükön vannak. Csak a vezetőket cserélték, azok viszont - sokszor - elemista szinten ismerik a brüsszeli munka fortélyait. Pl. Mielőtt egy kérdést feltesznek megtárgyalásra és szavazásra, a hátsó irodákban szorgoskodó kishivatalnokok körbekérdezik a hozzájuk hasonló pozícióban levő, de jól tájékozott kollégákat, hogy "ti milyen állásponton vagytok?". Ekkor összeáll, hogy milyen kérdéseket érdemes feltenni szavazásra, hogy sikeres legyen az aznapi munka. Így lassan, de nagyon erős kompromisszumokkal halad előre az EU-s jogalkotás. Nos, ezt kellene elfogadni a FIDESZESZeseknek (nem ehhez vannak szokva).

Várúr 2010.12.04. 17:27:41

@fakopács:
EU-diplomatákra nem jellemző, hogy tahókkal társalognak. De azért nyugodtan fantáziálj tovább. Összes ostoba elvbarátoddal együtt (John Henry... már a nikk is jellemző... nem jó neki mondjuk a Józsika mint magyar név... Na, ennyit rólatok)

T mint T 2010.12.04. 17:29:38

Nos, én kint dolgozom az EU-ban, így első kézből van tapasztalatom a várakozásokról.
Mindenki kérdezgeti, hogy vajon mi, magyarok jobbak leszünk-e a leszerepelt cseheknél. Ilyenkor mindig megpróbálom elsunnyogni a választ. Mert hát, ki akarja előre lesírni magát, meg ki akar felesleges glóriát álmodni?
Ha őszinte akarok lenni, akkor max. az menthet meg minket, hogy abban a bizonyos félévben nem kerülünk nagyobb téma elé, vagy elkerülnek minket a 2008-as nagyobb válsághoz hasonló helyzetek.
Fakopácsnak igaza van: valóban lecserélték kint a fél diplomáciát, és valóban sok esetben dilettánsok, más esetben vadonat új stratégiák kerültek előtérbe, amik így pár hónappal az elnökség előtt nem célszerű lépések.

Ha már itt tartunk: Magyarországnak réges régen jeleznie kellett volna, hogy az országgyűlési és helyhatósági választások túl közeli időpontja miatt cserélne valakivel. Nem biztos, hogy erre volt már precedens, de elfogadható érveket biztos találtunk volna, más, fajsúlyosabb tagállamok pedig kapva-kaptak volna az alkalmon, hogy elcseréljék velünk az elnökségüket, és ezáltal nagyobb belebeszélési lehetőségük legyen a válság idején.
Azt hiszem, ez lett volna a korrekt megoldás: 1-2 évvel elhalasztani a magyarok szereplését...

Bartoki 2010.12.04. 17:32:20

Egyébként nem lehet hogy azért "nem szól be az EU" a mostani vircsaft miatt, mert mindenki óvatos, senki sem akarja elvágni magát a leendő elnöknél?
Amikor befejeződik, akkor jön majd a kritika... :)

Egyébként meg ha én a Magyar Állam hitelezője lennék, és azt látnám hogy az állam a saját polgárai magántulajdonát sérti hogy a tőlem felvett hitelt törlessze, nemhogy kritizálnám, de még biztatnám is. Hát ennyit várhatunk a külföldtől... :(

Antiviola 2010.12.04. 17:43:45

Ki a f@szt érdekel az EU. A magyar elnökségnek egyetlen értelme lehetne, hogyan kéne minél előbb kilépni ebből a szarkupacból.

fakopács 2010.12.04. 18:03:09

@Várúr: Te seggfej! Annyira egyszerű vagy hogy az inga hozzád képest atomóra.

T mint T 2010.12.04. 18:06:52

@Antiviola: Ne hogy azt hidd, hogy ez aztán frankón megoldaná a helyzetet! Ez a legnaívabb tévhit, amit itt-ott elhintve hallani (Anglia, Csehország, Lengyelország, stb.)
Na, és akkor azzal mit oldanál meg?
Hová adnád el a sok szart, amit mégiscsak most az EU piaca vesz fel manapság (legalább 90%-át az exportunknak)?
Hová menne dolgozni az a temérdek szerencsétpróbáló, akik most Angliában, Írországban, Németországban dolgoznak?
Ugyan hogyan és miként védené meg magát az ország a nem európai piaci fölénnyel szemben?
Ugyan ki védene meg minket, akár csak ennyire is, a pénzpiaci spekulációtól?
Ugyan hogy tárgyalnál te az orosz-ukrán gázvita alatt arról, hogy ne fagyjon be az ország segge?
Ugyan hogy dolgozná ki és propagálná Magyarország egyedül, önmagában a klímaváltozás megállítását célzó törekvéseket?
Hogy csak pár példát hozzak...
Mert ha a vigyázó szemed inkább Oroszországra, vagy Kínára, vagy USA-ra veted, akkor jó nagyot tévedsz!
Ja, hogy Magyarország olyan fasza és frankó gyerek, hogy mindezt egyedül, autark módon képes? Hogyne!Hajrá, irány a szakadék!
Az EU nem tökéletes, de egyelőre nincs jobb. Lehet tanulni vagy politizáálni és irány ki Brüsszel: ott oszthatod az észt, hogyan javítsunk a helyzeten. De amíg Magyarország inkább lejáratja magát odakint, nemhogy befolyásra tenne szert egy kis érdem felmutatásával (pl. észtek, osztrákok, svédek), addig bizony a véleményére is inkább legyintenek, mint hallgatnak!

T mint T 2010.12.04. 18:13:23

@Antiviola: Ja, s még annyit: Az új szerződéssel, meg lehet tenni.
Ahogy 2004-ben volt népszavazás arról, hogy belépjünk, s ott pozitív lett az eredmény, most már csak egy másik népszavazás kell, hogy lépjünk ki. Most már ilyen egyszerű.
Nos, ha vezető (vagy épp ellenzéki - hm-hm)politikusaink úgy döntenek, hogy írjunk ki ilyen népszavazást, majd tudd, hova teszed az X-et.
Csak meg ne bánd...

tamasoft 2010.12.04. 18:46:43

Az EU egy nagy lufi. Plusz magunkra húztunk egy jó csomó kötelezettséget. Persze; van új játszótér, meg egy-két projekt, amiből lehet lehúzni rendesen, aztán annyi. A jónép akkor fogja elhinni, hogy EU-sok vagyunk, ha lesz Euró, meg EUs fizetés (nyugdíj stb.) Ami persze nem biztos, hogy olyan jó lesz, de legalább vastagon EU.
Eltelt 6 év, cirkusz szinten jó, amúgy meg nem tudom, hogy mennyit számít, mert én nem sokat érzek belőle, csak annyit max., hogy van EU-s műsor a rádióban. Majd ha elnökök leszünk talán megtudom.

Don Quixote de la Ferko 2010.12.04. 18:59:59

"(a Medián és a Policy Solutions közös tanulmánya)"

Megszakad a szívem. Nem tudunk róla. Tán Nyunyuka, az éppen aktuális 20 perces világsztár havibajának színe helyett erről kéne a médiának ugatérozni.

Tuvalu 2010.12.04. 19:01:40

@T mint T:
Arról is hallottál ugye, hogy a belgák is megpróbálták elcserélni a félévüket? Velünk. :D

Pont azért mert nekik se volt kormányuk, és azt hitték, hogy januárra már lesz.

Pontosan ilyen tévhit azt hinni, hogy 2-3 év mulva már fel lennénk készülve. Mióta tudjuk, hogy ez a félév lesz a mienk? 7 éve? Körülbelül. Az MSZP és a Fidesz már rég megállapodhatott volna pár személyi kérdésben. Már csak azért is, mert valóban több embert cseréltek le, mint azokat, akik már pártpolitikai szempontból számítanak.

Amit én érzékelek, hogy van egy olyan (többé-kevésbé szakmailag használható) csapat, aki ki tudná húzni égés nélkül a félévet. Csak nem kellene nagyot álmodni, mert abból viszont fene nagy bukta lehet.

Úgyhogy én ezért szorítok.

Tuvalu 2010.12.04. 19:06:48

@tamasoft: Neked azt tudom javasolni, hogy azt tedd a mérleg két serpenyőjébe, hogy EUn belül vagy kívül jobb-e.

Átmehetsz-e útlevél nélkül a szomszéd országok többségébe? Olcsóbban vehetsz-e nyugati cuccokat?

A válasz annyira természetesnek tűnik, hogy nem is vesszük észre, hogy ez is az EU léte miatt van így.
Azt hisszük, hogy elmúlt a kommunizmus, szóval ez természetes, pedig nem. Schengen nem 1990 óta van.

Nem magyar szempontból azt mondanám, hogy egy német és francia fiatal nem egymást nevezi meg legfőbb ellenségének, és ez is az EUnak köszönhető, csak valahogy ezt is el szokták felejteni. Ehhez képest nem nagy ár befizetni a GDP 1%át (és magyarként visszakapni 2-3-szorosát).

Várúr 2010.12.04. 19:26:34

@fakopács:
Kopj le rólam Fakopács. Kakukkolj az elvtársaidnak.

tamasoft 2010.12.04. 19:31:34

@Tuvalu: Igazad lehet, de módjával. Nyugati cuccokat nyugati árakon vehetek, viszont Magyar fizetésből. Épp ez a bajom. Ugyanazt a 20€-s DVD filmet bécsi bérből kifizetni egyszerűbb, mit pestiből. Útlevelem így is, úgyis van, ha nincs félni valóm, nem mindegy, hogy van e "schengen" vagy nincs? Hát ellenőrizzenek, de az is pénzbe van, ezért megszüntették. Nekem jó, de inkább mindegy.
Amúgy nem vagyok EU ellenes, csak érteni akarom az egyszerű nép nyelvén. Többet szeretnék, mint elmondani, hogy milyen jó hogy EUsok vagyunk, és boruljunk egymás nyakába. Szóval a soros elnökségtől sokat várok.

Art Mooney 2010.12.04. 19:51:57

@tamasoft: akkor elmondom neked.

az eu-tagság jó
- az eu-nak, mert közvetlen kontroll alatt tartja a gazdaságot (ld. magyar malomipar eu-s felszámolása)
- az eu-nak, mert a kapitalizmus kötelező növekedése lehetővé vált a magyar piac megszállásával
- a politikai és gazdasági elitnek, mert az eu-s pályázatokból rengeteg pénzt lehet különösebb kontroll nélkül ellopni
- a magyar ballib értelmiségnek, mert némi aprópénzért és elismert cinkosként fényesre nyalhatják a politikai és gazdasági elit seggét, és élvezkedhetnek azon h megvezetik, manipulálják az egyszerű embereket

szóval az eu-tagság jó. csak nem neked és nem nekem.

tamasoft 2010.12.04. 20:01:59

@Art Mooney: Hát, köszi, valami ilyesmit érzek a felszín alatt, csak nem tudtam ilyen jól megfogalmazni. Bár biztos van néhány előnye is, nem akarok "elhamarkodottan" pálcát törni.

Tuvalu 2010.12.04. 21:42:27

@Art Mooney:

Egy nénike azt mondta egyszer Szabolcs-Szatmárban, hogy szóljak Brüsszelben, hogy tegyenek már valamit, mert náluk nagy a nyomor.

Persze Brüsszel nem sok konkrétat fog tenni a nénikéért, tehát Brüsszel nem jó. AZ, hogy Budapest dolga lenne tenni a nyomor ellen, vagy Nyíregyházán a megyei szinten, esetleg a polgármester találjon ki valamit, neadjisten a nénike, az szóba sem kerül.

Art Mooney pontjaival is ez a helyzet: Szerinted a multik nem voltak itt 2004 előtt? Nem vitték ki a profitot ugyanilyen könnyen? Vagy te úgy emlékeznél, hogy 2004-ben hozta mindenki a leányvállalatát? Hát rosszul emlékszel.
Szerinted az EU számolja fel a magyar malomipart? Mert szerinted Brüsszel erősebb, mint Budapest ilyen kérdésekben? Akkor miért is lesz pl. a földeladási moratórium meghosszabbítva?
EU pályázatból vagy magyar kormányzati pénzből könnyebb lopni? Most szerinted ki koppinthat oda, ha a kormányon levő bármelyik bagázs havernak adja a megbízást? A média? Segítek, ha EUs pénz, akkor a brüsszeli auditoroknak legalább elvben van esélyük felügyeletet gyakorolni (lásd a 4es metros számlákra megmondták, hogy szabálytalan volt, nem adnak rá pénzt, hát akkor magyar forrásból megy (és lopják esetleg el)).

Szóval ha tényleg megnéznétek, hogy nektek személyesen mennyi károtok és mennyi előnyötök van az EUs tagságból, akkor kb arra jutnátok,hogy minimális kár és minimális előny, de az előnyből még mindig több van. Csak persze csodaváráshoz képest kevesebb,ez tény.

Art Mooney 2010.12.04. 23:47:11

@Tuvalu: látom megdolgozol azért a kis baksisért és buksisimogatásért.

1. az eu-csatlakozás kampányában jobb életszínvonalat ígértetek (ez elhangzik manapság is mint eu melletti érv). ha ezt nem az eu hozza, és ezt te tudod-tudtad, akkor miért hallgattál (hallgattatok) a csatlakozási kampányban?

2. a multik itt voltak 2004 előtt is, de az eu-tagsággal tovább nőtt a hatalmuk és profitjuk. ki jár vajon jól azzal h nincs vám, és nincs a határon élelmiszer-biztonsági ellenőrzés? na vajon ki jár jól?

(és ha azt hazudnád, h én, akkor nézz utána h mit tervez a tesco a szlovákiai logisztikai központjaival.)

a profitot pedig még könnyebben vihetik ki, és már teljesen törvényesen is, a gazdasági határok megszüntetése miatt. megint ők jártak jól.

3. "Szerinted az EU számolja fel a magyar malomipart? Mert szerinted Brüsszel erősebb, mint Budapest ilyen kérdésekben?"

igen. a magyar politika (a ballib értelmiség lelkes támogatásával) némi baksisért leszarja, h iparágak tűnnek el.

"Akkor miért is lesz pl. a földeladási moratórium meghosszabbítva?"

látod, hazudsz akkor is amikor kérdezel. abból, h 1 esetben a magyar érdek érvényesül, nem következik az, h az eu-nak nincs gazdasági hatalma és nem tudja az iparunkat tönkretenni.

"EU pályázatból vagy magyar kormányzati pénzből könnyebb lopni?"

mindkettőből lehet lopni. ha x egység magyar pénz mellett _pluszban_ van x egység eu-s, akkor megint a politikai-gazdasági-médiahatalom járt jól, nem én, mert több forrásból lehet pénzt lopni.

"Most szerinted ki koppinthat oda, ha a kormányon levő bármelyik bagázs havernak adja a megbízást? A média?"

a média is eszköz. ha épp lebukik vki a médiában, annak oka van.

"Segítek, ha EUs pénz, akkor a brüsszeli auditoroknak legalább elvben van esélyük felügyeletet gyakorolni (lásd a 4es metros számlákra megmondták, hogy szabálytalan volt, nem adnak rá pénzt, hát akkor magyar forrásból megy (és lopják esetleg el))."

te láttál már eu-s pályázatot közelről? szerintem nem. segítek: milliárdos tételekben megy a túlszámlázás és lenyúlás. a FORMAILAG szabálytalan tételeket visszadobhatják, de ha egy metrót érintő munka díjának 10%-a a valós piaci értéke, és formailag stimmel, azt bizony nem dobják vissza, és ott a pénz 90%-a el lesz lopva.

"Szóval ha tényleg megnéznétek, hogy nektek személyesen mennyi károtok és mennyi előnyötök van az EUs tagságból, akkor kb arra jutnátok,hogy minimális kár és minimális előny, de az előnyből még mindig több van."

peeeeersze. gazdasági függés, kiirtott iparágak és munkahelyek, kiszipolyozott profit, multik hatalmának megnövelése, versus gyorsabb határátlépés (és nyithatok cukrászdát bécsben is ugye)... nekem összességében inkább hátrányosnak tűnik az eu-csatlakozás, mint előnyösnek. na persze a politikai-gazdasági-médiahatalomnak előnyös... de ne hazudjuk már azt h az emberek kb. 90%-nak nem hátrányos...

kszabo 2010.12.05. 06:24:53

Innen a kocsmából, a pohár kékfrankos mellől nézve az EU előtt is volt élet. A valutakosár nevű keret jól ellensúlyozta a területileg eltérően alakuló gazdasági teljesítményt. Az informatika korában pedig nem okoz igazán gondot a többféle pénznem. A nemzeti valuták vagy az unió fenntartása kerül-e többe, azt lehet elemezni, csak minek. Jelenleg a tagállamok egy része így is csak fél seggel az unió tagja Angliával az élen. Üdv

Müller őrmester 2010.12.05. 10:51:28

Én tudtam róla, mert állandóan ezt harsogják, de baromian nem érdekel.

Tuvalu 2010.12.05. 19:18:26

@Art Mooney:
Azért nehéz érvelni ellened, mert nem az érveket nézed, hanem azt, hogy mindenképpen neked kell igazad legyen.
1. Mi az, hogy jobb életszinvonalat ígértetek? Pont ezt mondom, hogy azt gondolod, hogy nem Budapestnek, helyi politikának vagy neked kell tenned az életszínvonaladért, hanem neked. Az EU egész biztosan nem ígért jobb életszínvonalat, legfeljebb az "igen"-t propagáló pártok képviselői. Ha te felvételizel egy munkahelyre, és én azt mondom a leendő főnöködnek, hogy vegyenek fel, mert te csodát fogsz csinálni, aztán nem csinálsz.... Pont ugyanez az érved. Most olyanról, hogy lehetetlen modellezni, hogy jobban vagy rosszabbul élnénk EU nélkül, jobban betett volna-e a válság vagy se, ezt elég nehéz megmondani.

2. Erre a pontodra eddig is és most is azt mondom, hogy abban igazad van, hogy kiviszik a profitot, de abban nincs, hogy ez könnyebb vagy nehezebb az EU miatt. Példának okáért a multikra kivetett különadó (tökmindegy a hatékonysága) egy megpróbálható lépés volt EU mellett is meg nélküle is. Nem az EU miatt könnyebb vagy nehezebb megcsinálni, te is tudod, hogy a szlovákokhoz át lehetne menni akkor is, ha nem lennénk EU tagok. De főleg megint abban tévedsz, hogy számodra indifferens dolgokról van szó. Csak azt képzeled, hogy ha nekik jó, akkor neked biztos rosszabb lett.
3. Nézd meg, hogy a magyar iparból mi ment tönkre 2004 előtt. Rengeteg minden. Hogy a magyar politika bénázása vagy szimpla közgazdasági logika miatt, azt nem tisztem eldönteni. De a 2004 után tönkrementekben se látom az EU szerepét. Most konkrétan mondj már olyat, hogy az x,y EUs keretirányelv/direktíva stb konkrét kárt okozott kompenzáció nélkül.

"látod, hazudsz akkor is amikor kérdezel. abból, h 1 esetben a magyar érdek érvényesül, nem következik az, h az eu-nak nincs gazdasági hatalma és nem tudja az iparunkat tönkretenni."

Én mondtam egy konkrét példát. Erre azt mondani, hogy hazudok ha kérdezek... Látom érvek mentén megy a vita. :D

"te láttál már eu-s pályázatot közelről? szerintem nem. segítek: milliárdos tételekben megy a túlszámlázás és lenyúlás. a FORMAILAG szabálytalan tételeket visszadobhatják, de ha egy metrót érintő munka díjának 10%-a a valós piaci értéke, és formailag stimmel, azt bizony nem dobják vissza, és ott a pénz 90%-a el lesz lopva."

Itt megint nem látod a fától az erdőt. Igen, az EUs pénzekből lenyúlnak. Némi dolgot meg megépítenek (legyen csak 10%os értékben). Akkor te most evvel jól vagy rosszul jártál? Miért Brüsszel a hibás, ha lenyúlja a magyar politika az EUs pénz egy részét? Az EUs helyzetünk úgy néz ki, hogyévi 1 milliárd Eurot befizetünk, 2-3-szor annyit visszakapunk. Ha ellopnák az 1 MD 90%át vagy a 2-3 MRD 90%át, még akkor is több a megmaradt 10%. Ráadásul Brüsszel nem hülye. Ad pénzt, hogy építsd szépítsd az országodat, de ha nem élsz vele, mert ellopod, az végülis kinek rossz? Te a tanárt akarod hibáztatni, mert megbuktál a vizsgán.

"peeeeersze. gazdasági függés, kiirtott iparágak és munkahelyek, kiszipolyozott profit, multik hatalmának megnövelése, versus gyorsabb határátlépés (és nyithatok cukrászdát bécsben is ugye)... nekem összességében inkább hátrányosnak tűnik az eu-csatlakozás, mint előnyösnek. na persze a politikai-gazdasági-médiahatalomnak előnyös... de ne hazudjuk már azt h az emberek kb. 90%-nak nem hátrányos... "

Az az érdekes, hogy a magyar cégek EU piacon való tevékenységére azt mondod, hogy abból NEKED nincs hasznod, viszont az EUsok magyar piacon való tevékenységéből NEKED van károd.
A másik meg, hogy ha valakinek úgy van haszna, hogy neked nincs akkor az számodra káros. Ez ellen nehéz érvelni.

Egyébként te ugye NATO ellen is úgy érvelsz, hogy abból neked csak károd van (hogy NATO nélkül meg a multban és jövőben kivel háborúztunk volna, mennyibe került volna a hadsereg, az mindegy is).

Amúgy a kettőnk világkpe közt csak annyi a különbség, hogy szerintem minimális előnyök és hátrányok vannak, te pedig az élet nagy hátrányait az EUnak rovod fel. Evvel nemtudok mit kezdeni, te dolgod.


süti beállítások módosítása