A blogról

Néha komoly, máskor könnyedebb témájú írások az Európai Unió jelenéről és jövőjéről.

E-mail: euvonalas[kukac]gmail[pont]com

EUvonal

Nincs megjeleníthető elem

Európai Parlament

Cukrosbácsistalanított közösségi oldalak

Dátum: 2009.02.13. 07:03 | Szerző: EUvonalas
Visszajelzések: 2 komment
Megosztás: Twitter | Facebook | iWiW
Címkék: eu és mi eu és a szabályok

Tizenöt internetes vállalkozás mellett a két legnagyobb közösségi site, a Facebook és a MySpace is aláírta azt a megállapodást, amellyel a fiatalkorúak zaklatását szeretnék megakadályozni. 

A megállapodás szerint 2009 áprilisáig az oldalak az alábbi intézkedéseket vezetik be a fiatalkorúak védelme érdekében:

  • A felhasználók ezentúl egy „könnyen használható és hozzáférhető” gombbal jelenthetik, ha egy másik felhasználó viselkedését nem tartják kívánatosnak.
  • A tizennyolc éven aluli felhasználók adataiban korlátozzák a keresés lehetőségét, ezzel is nehezítve a cukrosbácsik dolgát.
  • A megállapodásban szerepel az is, hogy „a magánélet védelmét szolgáló funkciók minden időpillanatban jól látható, könnyen hozzáférhető módon legyenek elhelyezve”. Így a felhasználók könnyebben ellenőrizhetnék, hogy kik láthatják a közösségi oldalon megadott adataikat (csak az ismerősök / mindenki)
  • A megállapodás része továbbá, hogy a szolgáltatók megakadályozzák a 13 éven aluliak regisztrálását a közösségi oldalakra. (Ez alól csak a kifejezetten 13 éven aluliak számára létrehozott oldalak jelentenének kivételt.)
Az első három újítást én is hasznosnak tartom, ellenben a 13 éven aluliakra vonatkozó tiltás nem hiszem, hogy sokakat eltántorítana a regisztrációtól… 
 
Brüsszel már közel egy éve, 2008 áprilisa óta dolgozik a közösségépítő oldalak első összeurópai egyezményének összehozásán. A kezdeményezés nem példa nélküli: az Egyesült Államokban a két nagy oldal külön-külön megállapodott már hasonlóakról 49 szövetségi állammal.
 
Az Európai Bizottság adatai szerint egyébként a közösségi oldalak több mint negyvenmillió felhasználóval rendelkeznek, azonban ez a szám dinamikusan növekszik: a várakozások szerint 2012-re már közel 110 milliónyian lesznek. 
 
Az érintett cégek a Facebook és MySpace mellett a következők: Arto, Bebo, Dailymotion, Giovani.it, Google/YouTube, Hyves, Microsoft Europe, Nasza-klaza.pl, Netlog, One.lt, Skyrock, StudiVZ, Sulake/Habbo Hotel, Yahoo!Europe és Zap.lu 
 
Az iWiW nincs közöttük - bár a nem kívánatos felhasználók féken tartására hivatott „Jelentem” gomb már elég régóta ott virít a felhasználói adatlapokon. Ezek szerint ebben Európa előtt járunk :) 
 
További részletek itt és itt olvashatók.

A bejegyzés trackback címe:

https://errolugatok.blog.hu/api/trackback/id/tr31939489

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

cirrocumulus 2009.02.13. 10:48:31

Én ehhez nem nagyon értek, de mi történik, ha valakit feljelentek, menyomom a gombot? Segít az valamit? Van valami következménye?

Nem tudom, de én egyre jobban tartok ezektől a közösségi csodáktól... egyszerűen minden, de minden lenyomozható egy emberről, akár úgy is, hogy maga nem járul hozzá bizonyos dolgok közzétételéhez... lásd pl a facebook csodás tag-gelését, amit el sem lehet teljesen tüntetni a rendszerből...

egyre riasztóbb ez, és nem tudom, h egy ilyen kezdeményezésnek - ami mondjuk nem teljesen erről szól - mi lehet az eredménye, lehet-e egyáltalán...

mr. teufel 2009.02.13. 14:42:22

saját magával tolna ki az a szósöl netvörking oldal, amelyik kizárná a 13 éven aluliakat, akiknek nagy része ezeken az oldalakon lóg. (amúgy érdekes, hogy náluk a myvip - legalábbis az én tapasztalataim szerint - népszerűbb, mint az iwiw) és aztán ha vki 11 évesen regisztrált valahol, akkor vszleg 13 éves kora után is ott marad...


süti beállítások módosítása