A blogról

Néha komoly, máskor könnyedebb témájú írások az Európai Unió jelenéről és jövőjéről.

E-mail: euvonalas[kukac]gmail[pont]com

EUvonal

Nincs megjeleníthető elem

Európai Parlament

Rakéták, olaj és fenyegetettség

Dátum: 2008.11.10. 07:02 | Szerző: Király Rák
Visszajelzések: 6 komment
Megosztás: Twitter | Facebook | iWiW
Címkék: obama királyrák eu és a világ

Ha európai szemmel körbenézünk a válság sújtotta világon, nem feltétlenül kell rosszul éreznünk magunkat. Könnyen lehet, hogy az Európai Unió országai lehetnek azok, amelyek a klasszikus kelet-nyugat felosztást nézve, nyugatiként a lehető legkisebb kárral vészelik át az előttünk álló hónapokat, éveket.

Az Egyesült Államokkal összevetve nekünk nincs közvetlen (katonai-biztonsági) érdekünk a közel-keleti háborúk fenntartásában, az európai pénzpiac magasan szabályozott, az európai vezetők a válság kialakulásának idején és azóta is különösen kiemelt figyelemmel kezelik a (közös) monetáris politikát, amelynek eredménye a nyugati világ egyik legstabilabb gazdasága. Reformkényszer, úgy néz ki, elsődlegesen a 2004-ben és 2007-ben csatlakozott tagállamok esetében van, azokban az országokban, amelyeket az euróövezethez való csatlakozási folyamat egyébként is szoros, szigorú költségvetések betartására kényszerített az elmúlt években.

Európa most megteheti, hogy előtérbe helyezzen olyan külpolitikai kérdéseket, amelyekkel régóta nem tud megfelelően bánni: mint például az oroszokkal való tárgyalás, megegyezés. Néhány nappal ezelőtt a ma kezdődő EU-27 csúcsot jelölték ki arra, hogy döntsön a tárgyalások további irányáról, hiszen azokat – főleg a lengyel és a litván tiltakozások nyomán – felfüggesztették, egészen addig, amíg Oroszország nem vonja ki teljesen csapatait a szakadár, de korábban grúz ellenőrzés alatt álló régiókból.

Ha utólag nézünk vissza az elmúlt napok történéseire, elképzelhető, hogy mégsem volt helyes döntés a tárgyalások jegelése, ugyanis Moszkva – amellett, hogy szívesen látja az EU-megfigyelőket Grúziában – hallani sem akar a teljes dél-oszétiai kivonulásról. Ezzel egy időben diplomáciailag magyarázható lehetőséget adott a tárgyalások felfüggesztése a Kremlnek, hogy a leendő amerikai elnök tesztelését Európában kezdje el: Medvegyev Barack Obama győzelmének napján jelentette be, hogy – válaszul a NATO Kelet-Európáig érő rakétavédelmi pajzsára – rakétákat telepít a kalinyingrádi területekre. Fogalmazhatnánk úgy is: az oroszok átköltöztek Palin kormányzó hátsó kertjéből a mi spájzainkba. Az Európai Uniónak lépnie kell, egységet, erőt és – az USA-tól a lehető leginkább független – önállóságot kell most mutatnia. A Lisszaboni Szerződés el nem fogadása miatt pedig ez nem lesz könnyű, hiszen nem egyszerűen többségi, hanem teljes körű kooperációt igényelnek az orosz kérdésben erősen megosztott Unióban. Az olajár csökken, és úgy néz ki, Oroszország katonai alapon próbálja javítani gazdasági okokból meggyengült tárgyalási pozícióit. Nagy hiba lenne, ha az Európai Unió a belső ellentétekre hivatkozva nem reagálna erre a folyamatra időben és felkészülten.

A bejegyzés trackback címe:

https://errolugatok.blog.hu/api/trackback/id/tr7755413

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

lucullus 2008.11.10. 10:18:13

Az oroszok már megint a spájzban vannak... A cári despotizmus Medvegyevnél is megvan, bár őt dróton rángatja Putyin, úgyhogy végülis ez nem meglepetés... mi lesz ebből??? meddig mehet Oroszország minden ellenében?

megmondos 2008.11.10. 10:28:14

"Európa most megteheti, hogy előtérbe helyezzen olyan külpolitikai kérdéseket, amelyekkel régóta nem tud megfelelően bánni" micsoda???? miközben az összes jelentős európai gazdaság süllyed, súlyos recesszióba csúsznak a legtöbben, a GMU alapjai is felbomlani látszanak (az összes az előírás eurózónán bentieknek-kintieknek eddig nem látott mértékben puhul), a Lisszaboni Szerződés talán soha nem lép életbe, több éves recesszió és intézményi válság közepette lenne épp itt az ideje helyén kezeni Oroszországot?? valóban ezek lennének az optimális feltételek? Aligha... másrészt meg mi az ördöggel gyakorolna nyomást Moszvára Brüsszel? A tagállamok nem vesznek nyersanyagot Oroszországtól?? Abszolút asszimetrikus a helyzet, amit az orosz vezetés már rég felismert, és sajnos visszatért a hidegháborús reflexekhez, Európa meg tehetetlen, nincs közös érdeke, de még képviselője sem, pláne alku pozíciója.... az EU véleményem szerint egyik legnagyobb válsága felé sodródik, minden területen, amit csak tetéz az orosz külpolitika, amire képtelen megfelelő választ adni jelenleg...

eufobia 2008.11.10. 10:51:12

Az EU-nak a transzatlanti viszony átértékelésére és a későbbi bővítés szempontjából kulcsfontosságú szomszédságpolitika megerősítésére van szüksége.
Az EU-val (és többnyire Oroszországgal is) szomszédos országok politikai helyzetének rendezése szükséges mielőbb.

dialog 2008.11.10. 11:26:50

Nagyon aktuális a téma és foglalkozik is vele az EU: az unió tagállamainak külügyminiszterei mostani kétnapos találkozójukon – többek között - az orosz partnerségi tárgyalások lehetséges folytatásáról is egyeztetnek. Solana is bízik a tárgyalások folytatásában:
www.euvonal.hu/index.php?op=hirek&id=5454

Király Rák · http://konzervatorium.blog.hu 2008.11.10. 11:51:22

megmondos: nem feltétlenül ennyire rossz a helyzet. Az Unió már évek óta szigorú monetáris politikát folytat, ami biztonságos befektetési hellyé teszi, miközben nyugati típusú versenytársaira ez nem igaz.
Oroszország sokkal hamarabb éri meg a válságot, mert az olajár csökkenése nagyon keményen érinti, főleg, mert a gazdasága gyakorlatilag egypillérű.

Amit leírsz, az Oroszországra utaltság most enyhülhet, végre nem arról van szó, hogy emelik a földgáz árát, nekünk meg menni kell velük, mert csak. Ennyire közös érdekei még nem voltak az EU-nak és Oroszországnak, előbbi biztonságos szállítót akar, utóbbi biztonságos piacot.

Ettől a kép még nem lesz tökéletes, egyetértek veled abban, hogy a LSZ elfogadása esetén könynebb lenne a helyzet. Itt is inkább arról van szó, hogy ha az EU most összefog ÉS Oroszország is felismeri, hogy az ellenség nem nyugaton van, akkor közel lehet a megegyezés.

megmondos 2008.11.10. 12:29:07

No jó, de ebből az ÉS utáni rész a leggázabb jelenleg... Moszva egyetlen lépése sem utal ilyesmire, legalábbis ami látszik, az nem efelé mutat... undorító despoták, változatlanul, akik rakétát telepítenek Európába... sajnos orosz részről én nem látom, h ez a feltétel teljesülne és az uniós oldalt sem látom változatlanul olyan pozitívan, mint Te... egyre lazulnak a gazdasági stabilitást biztosító feltételek (pl www.euvonal.hu/index.php?op=hirek&id=5441), hígul az egész, ráadásul, ami kellene a jelenlegi válság megoldásához - pl pénzügyi szervezetek átláthatósága, legalábbis valamennyivel jobb transzparencia - az nem áll az államok érdekében, így pedig a válságot Európában is csak tünetileg tudják kezelni, de az alapvető hibák maradnak... és - demokrácia átka, a hatákonyság állandó gyilkolása - egy-két állam tuti megvétózza a tárgyalások folytatásaát, hacsak nem tömik be vmivel a szájukat, de ezt napokon belül meglátjuk.


süti beállítások módosítása