A blogról

Néha komoly, máskor könnyedebb témájú írások az Európai Unió jelenéről és jövőjéről.

E-mail: euvonalas[kukac]gmail[pont]com

EUvonal

Nincs megjeleníthető elem

Európai Parlament

Eltűnt számok – eltűnt gyerekek

Dátum: 2008.07.10. 15:14 | Szerző: EUvonalas
Visszajelzések: 6 komment
Megosztás: Twitter | Facebook | iWiW
Címkék: 112 eu és mi

Többször írtam már nektek itt a blogon olyan EU-s kezdeményezésekről, amikor valamilyen egységes telefonszámmal próbáltak segítséget nyújtani a polgároknak bizonyos kérdésekben. A foci EB alatt főként fogyasztóvédelmi célokat szolgált a 0080067891011-es szám és ma is EU szerte rendelkezésünkre áll a 112-es segélyszám, hogyha bajba kerülnénk.

Nagyjából egy évvel ezelőtt határozta el egy hasonló szolgáltatás kiépítését a Bizottság, az eltűnt gyerekek felkutatásának elősegítésére. Az elképzelés szerint a tagállamok 116-tal kezdődő hatjegyű telefonszámokat működtetnének ebből a célból, a 116 000 az eltűnések bejelentésére szolgál, a segítséget kereső gyermekek pedig a 116 111-et tárcsázhatják.
 
A kezdeményezés semmiképpen nem haszontalan, azonban eddig a tagállami passzivitás áldozatának tűnik, hiszen a 116 000 esetében mindössze hét, a 116 111 esetében pedig tíz állam tett lépéseket a bevezetés érdekében, derül ki egy most közzétett felmérésből.
 
Némi büszkeséggel mondhatjuk, hogy Magyarország eddig élen jár a kérdésben, mint Viviane Reding, a távközlésért felelős uniós biztos közölte: „Eddig Magyarország az egyetlen, ahol a 116-os szolgáltatások létrehozása és működtetése érdekében minden szükséges lépést megtettek. Ez a példa örvendetes, a többi 26 tagállamban viszont meg kellene kondítani a vészharangot.”
 
Igazán persze akkor lehetne hasznos ez a harmonizált szolgáltatás, hogyha mindenhol bevezetnék és megismertetnék a lakossággal, ahogy ez itthon többé-kevésbé már megvalósulni látszik, a Kék Vonal gyermek és ifjúsági telefonszolgálat esetében.
 
A Bizottság épp ezért, csütörtökön arra szólította fel a tagállamokat, hogy gyorsítsák fel e szolgáltatások bevezetését.
 

Mialatt ezt majd ők megteszik, mi itthon talán a figyelemfelkeltésért, a meglévő lehetőség minél szélesebb körű megismertetéséért tehetünk többet. Ezt szolgálnám én is ezzel a szerény bejegyzéssel, aki gondolja csatlakozzon…

A bejegyzés trackback címe:

https://errolugatok.blog.hu/api/trackback/id/tr86562333

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

TGYÁS 2008.07.10. 15:34:26

végre valamiben az elsők között vagyunk...

Avida 2008.07.10. 18:10:19

voltunk már másban is... pl a Lisszaboni ratifikációban, de az speciel most úgy tűnik, nem számít sokat, ott az utolsót fogják nagyon tapsolni...

Nagy Anna 2008.07.10. 21:32:20

vagy taposni... :) egy telefonvonal szerintem semmit nem old meg, talán a megelőzésbe kéne feccölni az erre szánt lóvét, persze az kevésbé látványos a politikusoknak...

Márti 2008.07.11. 15:39:34

Szerintem ez szép kezdeményezés, jó volna ha többen tudnánk róla!

valaki 2008.08.19. 15:20:08

Sajnos a mese média hír mögött egy szomorú valóság áll: évenete 100 gyerek eltűnik Magyarországon örökre és senki nem tesz semmit!!!
Ez az telefon szám az égvilágon semmit nem jelent! Egy nesze semmi fogd meg jól! Csupán arról szól egyenlőre, hogy alkalmazkodtunk az uniós szabványhoz. Eddig is volt Magyarországon a Kék-Vonal nevű gittegylet alapítvány: most csak telefon számot váltottak! Tehát most is ugyanúgy ők veszik fel, ha felveszik és nem kell másfél napig (!) hivni őket, mert még erre is lusták! Különben sem ér az egész semmit, mert saját elszólásuk szerint is semmi mást nem csinálnak, mint a szülöknek jogi és lelki tanácsokat osztogatnak, szép kómotósan és bürökratikusan! Holott az eltűnt gyreknek nem ilyen gyalázatos hülyeségekre van szüksége, hanem azonnali keresésére!!!
Szóval semmi szép kezdeményezésről nincs itt szó, egyenlőre csak egy nagy puding az egész. Egyetlen jó benne az, hogy valamikor ez a telefonszám az egész Únió területén hívható lesz. Egyenlőer csak nálunk és Görögországban müködik. És akkor az országok egy másik ország szerveueteivel rögtön tudnak kommunikálni.
Majd ha az lesz itt is, mint például francia országban, ha eltűnik egy gyerek, akkor elég egy telefon és félórán belül máris 100 önkéntes keresi az eltűnt gyereket, továbbá nem lesz olyan minősíthetetlen a magyar rendőrségség munkája amilyen (talán még falaznak is búnözőknek), akkor majd örülhetünk már egy kicsit. Addig viszont ez a hír nem más, mint egy nagyrizsa, ami azt akarja megetetni velünk, hogy a helyzet javul, holott még soha nem volt ennyire rossz!

valaki 2008.08.19. 15:41:16

Május 25.-e már 29 (!) éve az Eltűnt Gyerekek Amerikai Nemzeti Napja, és 2004 óta az EU kezdeményezésére pedig már Eltűnt Gyerekek Nemzeközi Világnapja. Ezen a honlapon részletesen is olvashattok dologról:
strehogergo.w3h.hu
Ezzel szemben idén május 25-án az RTL klub -ban megkérdezték a dologról egy másik TV "eltűnt gyerekekkel foglalkozó" megélhetési, tessék-lássék müsörvezetőjét a világnapról. Valami olyasmit nyögött, hogy valami amerikai dolog az egész, valami lányt elraboltak és megerőszakoltak, azt hiszem olyan 7-8 éve" Hát ennyit udott a dologról a marhája, hogy nem nyílt meg alatta azonnal a föld és nyelte el ott ahol van szégyenében! Ilyenektől mit lehet várni?!! Nem lány, hanem egy 8 éves kisfiú; nem megerőszakolták, hanem az iskola busz megállóból tűnt ek nyomtalanul, és valószinúleg meggyilkolták. És gyanúsított van tettes nincs!
És 2004-ben az EU-ban is hivatalos nap, mi pedig már egy ideje Európában élünk pár éve pedig EU tagok is vagyunk, de a kedves műsorvezetőnek fingja sincs az egészről! Hát itt áll a magyar eltűnt gyerek védelem! Eltudom képzelni egy magyar eltűnt gyereket hamarabb megfognak a külfölid, mint az itteni minősíthetelen magyar hatóságok és megéhetési, az eltűnt gyrekere valójában fütyülő gittegyletek.



süti beállítások módosítása