A blogról

Néha komoly, máskor könnyedebb témájú írások az Európai Unió jelenéről és jövőjéről.

E-mail: euvonalas[kukac]gmail[pont]com

EUvonal

Nincs megjeleníthető elem

Európai Parlament

112

Dátum: 2008.06.04. 09:47 | Szerző: EUvonalas
Visszajelzések: 2 komment
Megosztás: Twitter | Facebook | iWiW
Címkék: euvonal 112

Itt van a nyár, itt van újra! Az EB készül az EB-re (gyenge EU-s poén de igaz :)), no meg a kontinensen szerteszét barangoló nyaralókra, turistákra, akik sajnos néha hajlamosak bajba jutni, eltévedni, mert a turisták már csak ilyenek…
 
Éppen ezért az EU még a nyári vakációk előtt szeretné a 112-es segélyhívószám létezését és hasznosságát tudatosítani a polgárokban. Erre már csak azért is szükség van, mert az európaiak  mindössze 22%-a ismeri ezt a szolgáltatást, a Bizottság legutóbbi felmérése szerint.
 
Nézzük csak, hogy mire is jó és mit tud ez a bizonyos 112-es segélyhívó szám?!
 
„A nyaralni utazó uniós állampolgárok millióinak csak egy segélyhívószámot kell megjegyezniük: a 112-t” – mondta Viviane Reding, az EU távközlésért felelős biztosa.
 
A 112 egy országot (Bulgária) kivéve már az unió teljes területét lefedi, amelyet tárcsázva az ún. készenléti szolgálatokat (pl. mentők) érhetjük el. A szám egyébként akkor is hívható, ha a telefon billentyűi le vannak zárva.

Hamarosan mindenhol lehetővé válik majd az ide irányuló hívások esetén a hívó fél tartózkodási helyének meghatározása is (ez elsősorban nem a feleslegesen szórakozó gyerekek ellen, hanem a bajba jutottak érdekében fontos :))
 
A Bizottság létrehozta a 112-es hívószám internetes oldalát is, ahol az uniós polgárok tájékozódhatnak a szám használatáról, és arról, mit várhatnak tőle, különösen amikor az EU-n belül utaznak. Ezen kívül találhatunk itt érdekességeket is, például a tagállamok által szolgáltatott adatok alapján az oldal összehasonlítja a nemzeti hatóságok teljesítményét a 112-re vonatkozó uniós szabályok végrehajtása tekintetében, és bemutatja a legjobb megoldásokat.
 
Egyébiránt hazánk itt elég jól szerepel, olyan kategóriákban kerültünk a legjobbak közé, amit talán nem is gondolnánk. Például itthon tudják a segélyhívásokat angolul, németül, sőt a környező országok nyelvein is fogadni. A polgárok tájékoztatása terén is praktikus módszerekkel járunk az élen (pl. SMS-ek küldése a mobiltelefont barangoló üzemmódban használók számára).
 
Úgyhogy tessék tájékozódni utazás előtt, no meg persze lehetőleg nem bajba kerülni, de hogyha mégis pórul járunk: 112

A bejegyzés trackback címe:

https://errolugatok.blog.hu/api/trackback/id/tr41502759

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

KEhelyKE · http://kehelyke.blog.hu 2008.06.04. 14:04:06

Így van! Sose tud6od, hova sodor az élet, tessék mindenre felkészülni! És mindennek az ellenkezőjére is :)

capa 2008.06.05. 11:26:53

Hasznos dolog az egységesített segélyhívószám, könnyű megjegyezni, és 2009 során elvileg már az értékesített új autók mindegyikébe beleépítik az automatikus vészhívást, mely így szintén a 112-n keresztül azonosítja magát. Cikk erről: www.euvonal.hu/index.php?op=hirek&id=2803


süti beállítások módosítása