A blogról

Néha komoly, máskor könnyedebb témájú írások az Európai Unió jelenéről és jövőjéről.

E-mail: euvonalas[kukac]gmail[pont]com

EUvonal

Nincs megjeleníthető elem

Európai Parlament

Az EU a dohányzás ellen

Dátum: 2008.04.11. 14:27 | Szerző: EUvonalas
Visszajelzések: Szólj hozzá!
Megosztás: Twitter | Facebook | iWiW
Címkék: dohányzás eu és a világ

A napokban több, a dohányzást és dohányosok védelmét - ki tudja miért - a szívén viselő fórumon jelentek meg írások azzal kapcsolatban, hogy az EU álságosan viselkedik a dohányzás elleni harcban, illetve hogy az egészségünk érdekében az egyes tagállamok által hozott korlátozó intézkedéseket is pusztán valamiféle brüsszeli kényszer hatására kénytelenek elviselni el az emberek.

Nos, dohányos barátaink elkeserítésére szeretnék néhány adatot megosztani mindenkivel. Tíz európai közül kilenc szeretné, ha a munkahelyeken és a köztereken betiltanák a dohányzást, állapítja meg a dohányzás témájában végzett legutóbbi uniós felmérés, amely ezen kívül is számos, a dohánylobbit kínosan érintő közvéleménykutatási adatot tartalmaz. Azért pedig, hogy egyes uniós államok még nem léptek állampolgáraik védelmében és tiltották meg a dohányzást pl. az éttermekben, kevésbé az EU tehető felelőssé, inkább egyes gyenge kezű kormányok... Az Unió ezen a téren ugyanis csak ajánlást fogalmaz meg.

Hogy már eddig is sok helyütt ismerték fel a kérdés fontosságát, jól mutatja az összesítő táblázat az EU-ban bevezetett dohányzási tilalmakról.

Arra az érvre pedig, hogy a dohánytermesztők támogatása hiteltelenné teszi az az EU dohányzásellenes kampányát, én is csak azt tudom mondani, hogy valóban nem kéne. Gazdasági érveket szokás emlegetni ez ügyben, de ha valaki találna adatot, mennyibe kerül az egészségügynek és mennyi kárt okoz a munkaerő terén az évi 650 ezer dohányzással összefüggésbe hozható haláleset, talán már ezek az érvek sem lennének olyan hatásosak.

Néhány érdekes uniós oldalt ajánlanék mindenki figyelmébe:

http://ec.europa.eu/health-eu/my_lifestyle/tobacco/index_hu.htm

http://en.help-eu.com/pages/index-2.html

http://www.euphix.org/object_class/euph_health_behaviours_smoking.html

A bejegyzés trackback címe:

https://errolugatok.blog.hu/api/trackback/id/tr49421302

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.


süti beállítások módosítása