A blogról

Néha komoly, máskor könnyedebb témájú írások az Európai Unió jelenéről és jövőjéről.

E-mail: euvonalas[kukac]gmail[pont]com

EUvonal

Nincs megjeleníthető elem

Európai Parlament

Megelőző csapás

Dátum: 2011.06.29. 07:03 | Szerző: EUvonalas
Visszajelzések: 4 komment
Megosztás: Twitter | Facebook | iWiW
Címkék: kommunikáció adó költségvetés mezőgazdaság európai bizottság eu és mi uniós mítoszok eu s pénzek

Néhány nappal az új, 2014-2020 közötti időszakra szóló költségvetési keret bemutatása előtt az Európai Bizottság összeállítást készített az EU finanszírozásával kapcsolatos legfontosabb tényekről, és az elterjedt mítoszok megcáfolására. Az új honlap egyfajta megelőző csapásként is felfogható: az EU-val kapcsolatos rémhírterjesztésre mindig fogékony brit sajtó várhatóan az új hétéves költségvetés tárgyalása során is ki fog tenni magáért. 

A nyomtatásban 22 nyelven valamint internetes változatban elérhető összeállítás olyan mítoszokkal próbál leszámolni, mint például, hogy az EU túl sokba kerül, hogy a közösség költségvetésről antidemokratikus módon döntenek vagy, hogy a sok pénz tűnik el csalók kezei között. Az oldalon megjelölték egyes “hírek” forrását is, amely nem meglepő módon rendszerint valamilyik “minőségi” brit sajtótermék. 
 
Az EU gazdálkodásával vagy más, uniós témákkal kapcsolatos álhírek általában nagy figyelmet szoktak kapni. Habár a tények vitathatatlanul kevésbé hangzatosak, remélhetőleg erről sem felejtenek el beszámolni a hitelesebb hírforrások. Az elkövetkező időszakban erre különösen nagy szükség van, hiszen a válság közepette most egy olyan új költségvetést kell elfogadni, amely garantálja a fenntartható fejlődéshez és az EU 2020 stratégia nagyszabású céljainak eléréséhez szükséges programok finanszírozását, miközben az eddigi nagy elosztó politikák (mezőgazdaság, regionális politika) kedvezményezettjei sem szeretnének visszaesést elkönyvelni eddigi juttatásaikhoz képest. És mindezt úgy, hogy a legnagyobb nettó befizető országok jóelőre világossá tették: az odahaza bevezetett megszorító intézkedésekhez hasonlóan takarékosságot várnak az EU-tól is. Talán eljött az ideje egy uniós adónem bevezetésére? Egy biztos: sok kreativitásra lesz szüksége az Európai Bizottságnak a minden igényt kielégítő költségvetési terv elkészítésére, és egy mítoszok által félretájékoztatott ellenséges közvélemény biztosan nem viszi előre az ügyet. Éppen ideje leszámolni velük.

A bejegyzés trackback címe:

https://errolugatok.blog.hu/api/trackback/id/tr743023389

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Gerardus A. Lodewijk 2011.07.08. 20:01:17

Az Európai Bizottság egyesült királyságbeli képviselete is gyűjtötte a sajtó túlkapásait.
2008-ig abc-sorrendben: ec.europa.eu/unitedkingdom/press/euromyths/archive_euromyths_2_en.htm
2009 óta időrendben: ec.europa.eu/unitedkingdom/blog/index_en.htm

M. Péter 2011.07.12. 01:26:48

@Gerardus A. Lodewijk: Az EU kozlemenyeiben levo hazugsagokat, mint pl. "Az Európai Unió csekély költségvetésből gazdálkodik", hol lehet bejelenteni?


süti beállítások módosítása