A blogról

Néha komoly, máskor könnyedebb témájú írások az Európai Unió jelenéről és jövőjéről.

E-mail: euvonalas[kukac]gmail[pont]com

EUvonal

Nincs megjeleníthető elem

Európai Parlament

Cipruson a legjobb fürdőzni az EU-ban

Dátum: 2011.06.17. 15:03 | Szerző: EUvonalas
Visszajelzések: Szólj hozzá!
Megosztás: Twitter | Facebook | iWiW
Címkék: utazás felmérés nyár víz strand vakáció európai bizottság eutagok európai környezetvédelmi ügynökség

Kis mértékben romlott az európai tengerek, folyók és tavak fürdővizeinek minősége egy most nyilvánosságra hozott európai uniós jelentés szerint, amely Ciprus, Horvátország, Málta és Görögország vizeit minősítette a legjobbnak. A lista végén Románia, Lengyelország és Belgium állnak.

Az Európai Környezetvédelmi Ügynökség éves jelentéséből kiderül, hogy 2009 óta az eredmények folyamatosan romlanak.

A jelentés, amely az Európai Unió, Horvátország, Montenegró és Svájc 21 000 tengerparti vagy belvízi fürdőhelyét vizsgálta, 18 országban talált legalább egy olyan strandot, amelynek vize nem felel meg a követelményeknek. A legtöbb ilyen strandot Lengyelországban (19 százalék), Hollandiában (11,8 százalék) és Belgiumban (8,9 százalék) találták. Az egykori jugoszláv tagköztársaság, Montenegró esetében valamennyi fürdőhely megfelelt a minimális követelményeknek, azonban egyetlen sem kapott kiváló minősítést. Románia fekete-tengeri partvidékén hasonló a helyzet: a strandok döntő többsége csak a minimális követelményeknek felel meg, és csak kevesebb minden huszadikat minősítették kiválónak.

A legjobb teljesítményt nyújtó Cipruson valamennyi fürdőhely megfelelt a szigorúbb előírásoknak, míg az élvonalba tartozó Horvátországban 97,3 százalék, Máltán 95,4 százalék, Görögországban pedig 94,2 százalék volt ez az arány.

Ha Magyarország eredményeire vetünk egy pillantást, láthatjuk, hogy a Balaton partján találhatóak a legjobb vízű strandjaink, míg a Tiszán egyetlen ilyen fürdőhelyet nem találunk. A képen a sötétkék a kiváló, a világoskék a jó, a zöld a megfelelő, a piros a nem megfelelő minőségű vizeket jelöli, míg a narancssárga piktogrammal jelölt helyeken nem volt megfelelő a mintavétel.

A fürdővizek osztályozására és a lakosság tájékoztatására Európai Bizottság idén új jelzéseket és piktogramokat is elfogadott:

 

(A strandok megszokott “kék zászló” jelzései továbbra is megmaradnak, azonban ezek odaítélésénél a fürdővizek minőségén kívül más szempontokat is figyelembe vesznek.)

A bejegyzés trackback címe:

https://errolugatok.blog.hu/api/trackback/id/tr472992387

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.


süti beállítások módosítása