A blogról

Néha komoly, máskor könnyedebb témájú írások az Európai Unió jelenéről és jövőjéről.

E-mail: euvonalas[kukac]gmail[pont]com

EUvonal

Nincs megjeleníthető elem

Európai Parlament

Brit bulvárlapok: az EU letörli Angliát a térképről

Dátum: 2011.05.09. 12:03 | Szerző: EUvonalas
Visszajelzések: 3 komment
Megosztás: Twitter | Facebook | iWiW
Címkék: blogok összeesküvés egyesült királyság európai bizottság eu és mi uniós mítoszok európa nap

Lassan - a “brit tudósok” mintájára - az Index  “brit bulvárlapok” címmel is rovatot indíthatna: hírekből biztosan nem szenvednének hiányt. Főleg most, mivel Európa-nap tiszteletére a szigetországi sajtótermékek “elitje” a szokásosnál is jobban kitett magáért.
 
A hetet a Daily Express nyitotta hétfőn, amely a címlapján közölte a szenzációs hírt: az EU parancsba adta Franciaország és az Egyesült Királyság egyesítését. A cikkben aztán egy, az előző, munkáspárti kormány és a brüsszeli eurokraták álal fondorlatosan kifundált összeesküvést mutatnak be, amelynek célja, hogy a történelmi kerületek és megyék eltörlésével, országokon átívelő eurorégiót hozzanak létre Arc Manche néven, amelynek - hogy még ijesztőbb legyen - saját zászlaja is van már.
 
Nos, a fenti hírből az utolsó állítás legalább igaz: Arc Manche-nak valóban van emblémája. A régiót másfél évtizeddel ezelőtt, 1995-ben hozták létre, azzal a céllal, hogy a Csatorna parti dél-angliai és az észak-franciaországi önkormányzatok szorosabb kapcsolatot építhessenek ki egymással, és így hatékonyabban tudjanak uniós forrásokhoz jutni az Európai Unió Interreg kezdeményezésén keresztül. Ez tehát a véres brüsszeli kísérlet a nemzeti határok kiradírozására, melynek eredményeképpen 11 hasonló régiót hoztak létre. Habár a regionális politikáért felelős európai biztos válaszlevelét sem az Express, sem pedig a legalább ilyen színvonalas Daily Star nem hozta le, biztosan kijelenthetjük: Anglia franciásítása egyelőre elmarad.
 
A hitelességben a Hírcsárda babérjaira törő lapok azonban néhány nap múlva újabb bombahírt közöltek a brüsszeli birodalomépítési törekvésekről. Eszerint Brüsszel kötelezővé tette a május 9-i Európa-nap alkalmából, hogy az európai zászlót is tegyék ki a brit középületekre, és büntetéssel fogják sújtani azokat az intézményeket, amelyek nem hagyják azt ott egy teljes hétig. 
 
Vagy mégsem? Ahogy az európai uniós intézmények helyi képviselőinek válaszából kiderült egy szó sem igaz az egészből: nemcsak büntetésről nincs szó, de az épületek fellobogózását nem teszik kötelezővé. Ez a válasz az újságokat olyannyira nem hatotta meg, hogy ezúttal is megtagadták a válaszlevél leközlését, és - ahogyan a Guardian írásából kiderül - ez ellen nem is lehet semmit tenni, mert az újság kilépett az önszabályozás elvén működő ellenőrző szervezetből. A - valótlan - cikk miatt felháborodott, és az újság álláspontját visszhangzó olvasói leveleknek ugyanakkor sikerült helyet találniuk...
 
Ezek szerint ahogy a vicclapoktól, úgy a brit bulvárlapoktól sem érdemes helyreigazítást kérni... Mindenesetre az említett színvonalas brit sajtóterméknek boldog Európa-napot és vaskezű médiaszabályozást kívánunk! 

A bejegyzés trackback címe:

https://errolugatok.blog.hu/api/trackback/id/tr232889531

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

qwert012 2011.05.09. 12:18:23

Akkor már az USA-t és Oroszországot is beolvaszthatnánk... ;)

Zsupszkulcs 2011.05.09. 20:30:32

Nem tudom, emlékeztek-e, de az európai sztereotípiákat bemutató Entropa című gyönyörűséges alkotáson az Egyesült Királyság nem szerepel(t), ezzel utalt a "művész" (David Černý) a britek euroszkepticizmusára...Szóval nincs új a Nap alatt, a briteknek mindig kell valami, ami miatt utálhatják az EU-t :)

M. Péter 2011.06.16. 00:59:05

Az angol ujsagok azt is megirtak, hogy a gorogok hamisitottak a statisztikakat, igy kerultek be a gazdasagi es monetaris unioba, es hogy ennek nem lesz jo vege, de ezt nehezebb fikazni.


süti beállítások módosítása