A blogról

Néha komoly, máskor könnyedebb témájú írások az Európai Unió jelenéről és jövőjéről.

E-mail: euvonalas[kukac]gmail[pont]com

EUvonal

Nincs megjeleníthető elem

Európai Parlament

A Spinelli-csoport

Dátum: 2010.09.29. 18:49 | Szerző: EUblog
Visszajelzések: Szólj hozzá!
Megosztás: Twitter | Facebook | iWiW
Címkék: jövő politika euparlament hatáskörök

A föderalizmust és a nemzetállamok Európája megszűnésének elősegítését tűzte zászlajára az az európai parlamenti képviselők által a múlt héten létrehozott csoport, amelynek húzónevei között liberális (Guy Verhofstadt, Sylvie Goulard) valamint zöldpárti EP-képviselők (Daniel Cohn-Bendit, Isabelle Durant) találhatóak - adta hírül a Bruxinfo.

Az európai integráció egyik legelkötelezettebb föderalistájáról, Altiero Spinelliről elnevezett csoport létrehozói saját bevallásuk szerint aggodalommal figyelik, hogy az EU-ban egyre inkább a kormányközi irányzat nyer teret a közösségi megoldásokkal szemben, mivel ez szerintük végső soron egy szoros, nemzetek feletti unió helyett egy lazább, államközi együttműködés felé sodorja az EU-t.

Habár végső soron a nemzetekfeletti vs. kormányközi vitában én is az előbbi pártján állok, szerintem a csoportosuló EP-képviselők rossz nyomon járnak. A föderális fejlődéssel ugyanis jelenleg nem a kormányköziség áll szemben, hanem az, hogy az európai integráció egyáltalán nem fejlődik tovább.

Olyan kényes területeken kell most szorosabbá tenni az együttműködést, ahol a tagállamok csak óvatosan hajlandóak másnak beleszólást engedni. Gondoljunk csak a gazdaságpolitikára, ahol most éppen annak lehetünk szemtanúi, ahogyan a tagállamok beleszólást engednek költségvetésük alakításába. Vagy akár a védelempolitikára, ahol egyre több szó esik a közös képességfejlesztésről. Ezeknek a tagállamok szuverenitását alapvetően érintő hatásköröknek a közös, uniós keretek között történő gyakorlásába csak akkor fognak belemenni a tagállamok, ha az irányítás továbbra is az ő kezükben marad, és garantálva látnák, hogy a jövőben sem a Janusz Lewandowski-Olli Rehn páros fogja megírni a költségvetéseiket. (A két európai biztos közül az előbbi az európai adóra vonatkozó ötleteivel, utóbbi pedig a szigorú költségvetés-ellenőrzési terveivel vívta ki egyes tagállamok nemtetszését.) Ennek megfelelő színtere pedig a két kormányközi elven működő uniós döntéshozó szerv: a Tanács és az Európai Tanács.

Ráadásul az uniós hatáskörök bővítése során igen gyakori, hogy először csak kormányközi szinten hajlandóak a tagállamok lemondani a szuverenitásuk egy részéről, ahogy történt ez pl. a bel- és igazságügyi együttműködéssel. Idővel azonban, amennyiben tényleg hatékonyabb az uniós fellépés valamely területen, a tagállamok miniszterei is hajlandóak beleszólást engedni a Bizottságnak és a Parlamentnek, ezáltal gyakorlatilag közösségivé téve az adott politikát.

Rossz nyomon járnak a Spinelli-csoport tagjai: az európai integráció továbbfejlődése jelenleg csak a intergovernmentális elemek térnyerésével képzelhető el. Az évtizedes nemzetekfelettiség vs. kormányköziség szembenálláson túl kellene lépni, vagy legalább félre kellene tenni, mert az utóbbinak most nincsen reális alternatívája.
 

(Bár nem tudom, érdemes-e számon kérni a realitásokat azon a Guy Verhofstadton, aki az Európai Külügyi Szolgálatról szóló parlamenti vitában azzal az indoklással próbált visszautasítani egy, a tagállamoktól érkező törekvést, hogy “a tagállamok külügyminisztereivel tudomásul kell vetetnünk, hogy ők csak a tagállamok külpolitikájáért felelősek, az EU külpolitikájáért nem.”) 

A bejegyzés trackback címe:

https://errolugatok.blog.hu/api/trackback/id/tr232332853

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.


süti beállítások módosítása