A blogról

Néha komoly, máskor könnyedebb témájú írások az Európai Unió jelenéről és jövőjéről.

E-mail: euvonalas[kukac]gmail[pont]com

EUvonal

Nincs megjeleníthető elem

Európai Parlament

Ima az EU-ért

Dátum: 2009.08.03. 15:03 | Szerző: EUvonalas
Visszajelzések: 3 komment
Megosztás: Twitter | Facebook | iWiW
Címkék: vallás kereszténység eu és mi

Néhány éve nagy vitát váltott ki, hogy szerepeljen-e utalás az Európai Alkotmányban a kereszténységre vagy sem. Érvek hangzottak el mellette és ellene is, végül - a változatosság kedvéért - kompromisszumos megoldás született, és az "Ösztönzést merítve Európa kulturális, vallási és humanista örökségéből, amelyből az ember sérthetetlen és elidegeníthetetlen jogai, a szabadság, a demokrácia, az egyenlőség, valamint a jogállamiság egyetemes értékei kibontakoztak(...)" mondat került be az Alkotmány, majd a helyébe lépő Lisszaboni Szerződés preambulumába. A Vatikán által preferált "különösen a kereszténység" kitétel kimaradt ugyan, az eredménnyel mégis elégedettek voltak.

De lehetne-e ékesebb bizonyítékát találni állam az EU és az egyház megbékélésének, mint azt, hogy az Ír Egyház imát mondat az Európai Unióért?

O Lord our heavenly Father, we pray you to guide and direct the member states of the European Union. Draw us closer to one another, and help us to attain justice and freedom, and to use our resources for the good of people everywhere; through Jesus Christ our Lord.

Magyarul valahogy így hangzik - elnézést a hevényeszett fordításért, nem vagyok otthon a keresztény terminológiában:

Ó Urunk, mennyei Atyánk, vezesd és irányítsd az Európai Unió tagállamait. Hozz minket közelebb egymáshoz, és segíts minket az igazsághoz és a szabadsághoz, és hogy erőforrásainkat az emberiség javára használjuk; Jézus Krisztus, a mi Urunk által kérünk.

Úgy legyen.

Hiába, válságos időket élünk, bármilyen segítség elkél mostanság az Európai Unió háza táján...

Az imát az Ír Egyház 2004-es Közimakönyvében találta egy ír blogger.

A bejegyzés trackback címe:

https://errolugatok.blog.hu/api/trackback/id/tr801286151

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

cirrocumulus 2009.08.03. 16:31:49

Ez érdekes... ez vajon más országokban is jellemző?

eju 2009.08.03. 17:12:51

Vagyis Isten óvja az EU-t az írektől?
Időszerű a kérdés a Lisszaboni Szerződés újabb népszavazása előtt.. Még egy ilyen bukót mint, amit az írek csináltak nem engedhet meg magának Európa. Nagyon gáz, ahogy leszavazták az írek korábban. Pont az ÍREK! Azok, akik a legtöbbet köszönhetik az EU-nak

EUforia 2009.08.04. 09:03:42

pfú na ez érdekes :)
Mondjuk Olaszországban egy településen láttam egy Római Szerződés teret (Largo Trattati di Roma), alá is volt írva, hogy 1957. március 25. Igaz, csak egy épület körüli parkoló volt :D


süti beállítások módosítása