A blogról

Néha komoly, máskor könnyedebb témájú írások az Európai Unió jelenéről és jövőjéről.

E-mail: euvonalas[kukac]gmail[pont]com

EUvonal

Nincs megjeleníthető elem

Európai Parlament

Egy másik ősz hajú szemüveges úr

Dátum: 2009.07.15. 06:04 | Szerző: EUvonalas
Visszajelzések: 8 komment
Megosztás: Twitter | Facebook | iWiW
Címkék: politika kelet európa euparlament


Az EP tegnapi, alakuló ülésén nagy többséggel megválasztotta új elnökét, Jerzy Buzek néppárti képviselő személyében.

A dolog nem okozott túl nagy meglepetést, hiszen a júniusi európai parlamenti választásokon a Néppárt szerepelt a legjobban, innentől kezdve biztos volt, hogy ők jelölhetnek. A Bizottsági elnök személye körüli vitákkal ellentétben az EP elnökét kisebb vita előzte csak meg – de végül komolyabb sérülések nélkül ezt is hamar megoldották, a másik néppárti aspiráns, Mario Mauro rövidebb cicózás után félreállt.

(Az már mondjuk egy kicsit más kérdés, hogy az unió legdemokratikusabbnak mondott intézményének élére a tagállamok most már menetrendszerűen a színfalak mögötti mutyizás után jelölnek elnököt... A „bevett módszer” szerint az újonnan megválasztott EP két legerősebb pártja, a Néppárt és a Szocialisták (bármilyen új néven is nevezzék most őket) a színfalak mögött megegyeznek arról, hogy két és fél – két és fél éves időszakra felosztják maguk között az elnökséget és megszavazzák egymás jelöltjeit – legalábbis nem akadályozzák megválasztásukat. Ezen alku keretében kerülhetett most a volt lengyel miniszterelnök, Jerzy Buzek az EP élére. A demokrácia kisebb szépséghibája, na.)

Buzek egy látszólag ugyanolyan, ősz hajú, szemüveges ember, mint elődje, Hans-Gert Pöttering volt (ezen a képen balra - az úr egyébként az EP egyik doyenjeként már rengeteget letett az asztalra, '79 óta az EP tagja) – de ez ne tévesszen meg senkit.

Ami jelentős, és számunkra is nagyon fontos, az az, hogy személyében először került „új tagállam” politikusa valamilyen jelentős uniós tisztségbe. És itt megint lehet vitázni a parlament fajsúlyosságáról, vagy éppen bénaságáról - lehet, hogy az „utazó cirkusz” vezetőjeként nem feltétlenül az övé a legnagyobb szerep az uniós döntéshozatalában – ugyanakkor ez vitathatatlanul az unió egyik legjelentősebb intézményének dirigálását jelenti, amit eleddig kizárólag a régi tagállamok politikusai töltöttek be.

És ez jó.

A bejegyzés trackback címe:

https://errolugatok.blog.hu/api/trackback/id/tr271246179

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

qwert012 2009.07.15. 12:19:23

Hát mutyizás vagy sem, sztem a lényeg, h a rendszer kiszámítható legyen. Nem az ad hoc koalíciók játékai rángassák a szálakat - bár ez lehet, hogy naivitás...

cos-ta 2009.07.15. 12:51:14

Mutyizás vagy sem, úgyis mindig a nagyok döntenek és így sajnos kicsi a változtatás lehetősége. Ha Te máshogy szeretnéd alakítani a dolgokat, a Téged körülvevők nem engednek érvényesülni...

... bár ahogy ezt a két képet elnézem nekem nem sok esélyem van az EP elnöki székébe ülni....bár szemüvegem már nekem is van, az ősz hajra még várnom kell :)

Titó 2009.07.15. 15:45:35

Mutyizás után következett egy kis cicózás, hogy aztán folytatódhasson a munka! Ami végül is az egésznek a lényege!

mr. teufel 2009.07.15. 15:50:21

annak ellenére, hogy nekem Pöttering nagyon rokonszenves volt, nem hiszem, hogy ilyen ősz hajú öregurakra lenne szükség az EP élére. egy fiatal, dinamikus elnök sokkal jobb lenne a "hozzuk az EU-t közelebb a polgárokhoz/fiatalokhoz" című küzdelemben.

egy másik blogger a svéd külügyminisztert Cecilia Malmströmöt ajánlotta, vagy finn kollégáját, Alexander Stubbot. (az írás itt olvasható: julienfrisch.blogspot.com/2009/07/why-jerzy-buzek-is-wrong-choice-for.html) na, ők nekem is elfogadhatóbbak lettek volna.

ehelyett itt bámulhajuk két és fél évig buzeket, utána meg martin schulzot, aki csak annyiban jobb, hogy nem legalább nem ősz. mert kopasz...

cirrocumulus 2009.07.15. 16:51:35

@mr. teufel::-D
Vagy esetleg a legfiatalabb EP-képviselőt már egyből, nem? A 84-es születésű zöldfülűt! :-)

cirrocumulus 2009.07.15. 17:01:26

@mr. teufel: Giles Chichester for president! :-)

uzrksghfskbuzs (törölt) 2009.07.20. 18:04:23

Egyébként mekkora vicc már, hogy Tony Blair-t akarják többen is a leendő EU elnöki posztra. Gyakorlatilag mindenből kihagyta az UK-t (Schengen, Eurozone - csak hogy a legfontosabbakat, legkézzelfoghatóbbakat említsem). Erre egy ilyen embert akarnak az EU élére? Hülyék ezek?

Sarko4President!


süti beállítások módosítása