A blogról

Néha komoly, máskor könnyedebb témájú írások az Európai Unió jelenéről és jövőjéről.

E-mail: euvonalas[kukac]gmail[pont]com

EUvonal

Nincs megjeleníthető elem

Európai Parlament

Obama vagy szex?

Dátum: 2008.09.18. 07:03 | Szerző: EUvonalas
Visszajelzések: 8 komment
Megosztás: Twitter | Facebook | iWiW
Címkék: kommunikáció obama eu és a világ

 

Egy meghívó érkezett ma a gmail-emre. Hegyi Gyula európai parlamenti képviselő invitált péntekre, az EU-kommunikáció jövőjéről szóló konferenciájára. Ezzel még sok meglepetés nem ért, hiszen amennyire látom, Hegyi Gyula Brüsszelben és Budapesten is pörög ezerrel: a környezetszennyező verespataki aranybánya ellen küzd, felszólal a „kizsákmányoló” multik ellen, fekvőrendőröket telepít a zebrák elé és uniós allergiastratégiát sürget. Most éppen az unió kommunikációját akarja megváltoztatni. Lelke rajta, jó lehet ennyi dologhoz érteni egyszerre… Ami igazán érdekes volt a konferencia meghívóján, az az alábbi idézet:

„Egyetlen vélemény megváltoztathat egy konferenciát. Ha egyetlen vélemény megváltoztathat egy konferenciát, akkor megváltoztathatja az Európai Parlamentet. Ha megváltoztathatja az Európai Parlamentet, akkor megváltoztathatja Európát. Az Ön véleménye megváltoztathatja Európát. Változtasson Európán!”
 
Gondolom, nem csak nekem ismerősek ezek szavak: egy átírt Barack Obama-beszéddel van dolgunk:
 

 

És akkor itt ledöbbentem egy pillanatra. Az európai eszmét szeretnék népszerűsíteni amerikai idézetekkel?? Hát már itt tart az EU-kommunikáció, hogy nincs egy épkézláb európai uniós politikus, akitől lehetne idézni?Valaki, akinek ha szerepel a neve a meghívón, sorban állnak az európaiak, hogy meghallgassák?Senki? 

Aztán jobban végiggondoltam az ügyet, és rájöttem, hogy nincs. Európa első számú embere, az Európai Bizottság elnöke, José Manuel Barroso járt Magyarországon hétfőn. Tudna bárki mondani tőle egy idézetet? El tudná bárki mondani, mik a céljai, milyen Európáért küzd? Szerintem nem sokan. A sajtó a helyén is kezelte a látogatást: végignézve az online médiát az Indextől, az [origo]-n át az mno-ig, egyetlen médium sem írt pár sornál többet az ittlétéről. Csak összehasonlításképpen: a két évvel ezelőtti Bush-látogatáskor még az amerikai elnök páncélautójának műszaki felépítése is vezető hír volt a Népszabadságtól a Blikkig mindenütt. Brüsszelben - úgy látszik - még nem tudják, hogy hangzatos beszédek, kiszivárogtatott bulvárhírek és a polgárok mindennapi problémáira adott válaszok nélkül nem lehet bekerülni a sajtóba.

Az EU-kommunikáció tehát sajnos fényévekre van lemaradva a politikai kommunikáció élvonalától, így egyelőre nem marad más, mint hogy Obama szavaival árulják az európai eszmét. Vagy esetleg szexszel, mint azt tették a Lisszaboni Szerződés kampányában. Aztán kíváncsi vagyok, hogy az EU-kommunikációs konferencián mire jutnak a résztvevők. Hátha megváltoztatják Európát. Én mindenestre elmegyek pénteken, és addig alszom egyet arra, hogy Obamát vagy a szexet fogom választani.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://errolugatok.blog.hu/api/trackback/id/tr53668293

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

EUfor 2008.09.18. 08:57:36

Obama for EU President! :)

bota 2008.09.18. 09:03:28

Teljesen igazad van EUvonalas. Ha még egy Barroso-látogatás sem tudta megmozgatni a magyar sajtót, akkor mit várunk a brüsszeli EU-kommunikációtól? Mindez a nyári EP választások miatt még izgalmasabb - szerintem botrányosan alacsony lesz a részvétel az EU-ban. Ja, és kösz a konferencia-ajánlót, odanézek én is pénteken :)

kati83 2008.09.18. 09:30:27

Obama vagy szex? Hm.....inkább szex! :-)

Gábor76 2008.09.18. 09:33:22

Nem értek veeld egyet bota. Mivel Barrosot nem a polgárok választják meg , hanem a kormányok és az Európai Parlament csak rábólint, ezért neki nem is kell szerepelnie a bulvársajtóban. Bush más eset, neki vagy a Republikánus Pártnak igenis fontos, hogy milyen a nemzetközi visszhangja egy látogatásának, illetve általában véve fontos neki a kommunikáció, hiszen ettől függ a párt vagy az elnök újraválasztása. Barroso meg fütyül minderre, neki a kormányfőknél kell benyalnia, nem a népnél. Tényleg jó a pénteki konferencia programja, főleg Dessewffyre leszek kiváncsi.

bota 2008.09.18. 09:35:12

És szex Obamával, kati83? :)

Ti 2008.09.18. 10:45:28

Jól jönne Barrosonak is egy Monica Lewinsky?

nemmegy 2008.09.18. 12:01:13

szerintem nem baj, ha valakit másolnak, a lényeg, hogy csináljanak már valamit, mert szerintem katasztofális az EU kommunikációja. látszik, h próbálkoznak (europarl TV, D-terv), de nem értem, miért nem működik...

ráadásul sajnos a sok marha (a Nép) egyből elhiszi, ha a szomszéd ismerőse barátjának a nagymamájától valami rosszat hall az unióról. ez sokszor vicces, látom, itt is írtak pl. a skót dudákról, de nagyon komoly következményekkel is járhat. pl. az írek is teljesen alaptalan félelmek miatt mondtak nemet a lisszaboni szerződésre, a - szerintem - jó kampány ellenére.

brinkmann 2008.09.18. 14:01:15

Hangazatos mondatok ide, hangzatos mondatok oda. Nem hinném, hogy ezek jutattnák oda az utca emberét, hogy ne úgy vélekedjen az egész uniós pereputtyról, mint az érdektelenség melegágyáról...

Inkább ingyen gyümölcsöt és kenyeret mindenkinek.. persze a cirkusz sem ártana:
www.euvonal.hu/index.php?op=hirek&id=5320


süti beállítások módosítása