A blogról

Néha komoly, máskor könnyedebb témájú írások az Európai Unió jelenéről és jövőjéről.

E-mail: euvonalas[kukac]gmail[pont]com

EUvonal

Nincs megjeleníthető elem

Európai Parlament

Hogyan szoríthat az unió saját nadrágszíján?

Dátum: 2012.05.03. 16:16 | Szerző: EUvonalas
Visszajelzések: 3 komment
Megosztás: Twitter | Facebook | iWiW


Az elhúzódó válság következtében és a tagállami megszorítások láttán képmutató magatartásnak tűnne, ha az uniós bürokrácia nem törekedne saját kiadásainak csökkentésére. Az uniós vezetők ezt felismerve takarékoskodásba kezdtek, és igyekeznek minél nagyobbat húzni azon a bizonyos nadrágszíjon.

Az Európai Bizottság még január végén felszólította az Európai Unió központi intézményeit, hogy jövő évi költségvetésük tervezésekor tanúsítsanak maximális önmérsékletet. Itt kell megjegyezni, hogy az intézmények működési költsége 2010-ben a teljes EU-költségvetés kevesebb mint 6 százaléka volt, és ennek mindössze felét tették ki a bérek.

Az EP ennek megfelelően el is fogadott egy jelentést, amely kimondja, hogy jövőre reálértékben nem nőhet az EP intézményi költségvetése, és meg kell vizsgálni, milyen további takarékossági lehetőségek állnak rendelkezésre. Mi több, az EP jogi szakbizottsága előző héten fogadta el azt a javaslatot, amely előírná az eurokraták fizetésének csökkentését, a nyugdíjkorhatár emelését, valamint a fizetett utazások költségének mérséklését is.

A Bizottság, valamint az EP legfrissebb javaslatai kapcsán azonban felvetődött az a kérdés, hogy meddig lehet úgy csökkenteni a kiadásokat, hogy az még ne menjen a munka rovására, meddig nem érzi meg az uniós gépezet a forráselvonást. A Parlament fent említett szakbizottsága is felhívta arra a figyelmet, hogy nem hajthatnak végre felülről irányított leépítéseket, hiszen az károsan hatna az intézmények működésére. Ezért az, hogy az intézmények hol szorítanak jobban saját költségvetésükön, rájuk van bízva.

Szegény eurokratákra manapság amúgy is rájár a rúd, a European Voice csütörtöki számában számolt be arról, hogy az uniós bürokratákat Brüsszelben egyre több atrocitás éri a munkájuk miatt.

A bejegyzés trackback címe:

https://errolugatok.blog.hu/api/trackback/id/tr244486589

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

delano 2012.05.04. 00:52:18

Nulladik lépésnek abbahagyhatná az Európai Parlament azt a hülye és k*rva drága szokását, hogy havonta egy hetet Strasbourgban tölt.
Aztán érdemes lenne megfontolni, hogy a képvielők heti 3 és fél nap melóért (mert csüt délután már repülnek haza) valóban megérdemlik-e azt a 8-10 ezer eurót havonta.
Utána azon kéne gondolkozni, hogy könnyíteni kéne a bürokraták kirugását, mert most, aki egyszer bekerült, azt akkor sem rugják ki, ha odasz*r Baroso irodája elé.

ColT · http://kilatas.great-site.net 2012.05.04. 07:43:53

"hogy meddig lehet úgy csökkenteni a kiadásokat, hogy az még ne menjen a munka rovására"
Sokat látunk azért abból a munkából.
Tényleg, nem lehetne az üleéseket telekonferencián tartani? :D:D:D:D

jahatid 2012.05.08. 12:19:16

nagyon jó! had ajánljam az én blogomat neked: bosprimigeniustaurushungaricus.blog.hu/


süti beállítások módosítása