A blogról

Néha komoly, máskor könnyedebb témájú írások az Európai Unió jelenéről és jövőjéről.

E-mail: euvonalas[kukac]gmail[pont]com

EUvonal

  • Hibás feed URL.

Európai Parlament

Sütiket csak engedéllyel!

Dátum: 2011.05.30. 16:03 | Szerző: EUvonalas
Visszajelzések: Szólj hozzá!
Megosztás: Twitter | Facebook | iWiW
Címkék: mobiltelefon roaming informatika fogyasztóvédelem jogharmonizáció irányelv eu és mi

A rendes éves roamingdíj-csökkentések után az Európai Unió más tekintetben is a távközlési termékek fogyasztóinak kedvező változtatásokat vezet be a napokban. Vagyis vezettetett, mivel az általános célokat kijelölő uniós irányelvet - a szubszidiaritás elvének megfelelően - a tagállamokban nemzeti jogszabályaikkal kellett átültetni a saját jogrendszerükbe.

Az öt korábbi irányelvet módosító javaslatcsomagról hosszas tárgyalások után 2009 novemberében állapodott meg a Tanács és az Európai Parlament, melyet tagállamoknak 2011. május 25-ig kellett átültetniük nemzeti jogukba.

Az új uniós szabályozás könnyített számhordozást és szolgáltatóváltást, egyértelműbb tájékoztatást, a személyes adatok fokozottabb védelmét, intenzívebb versenyt, nagyobb kényelmet és fokozottabb biztonságot jelent a fogyasztók számára. A szolgáltatóknak ezt követően egy munkanapon belül lehetővé kell tenniük a számhordozást, legfeljebb 24 hónapos hűségidőt követelhetnek meg, de minden esetben kötelesek 12 hónapos szerződést is kínálni. Újdonság, hogy a továbbiakban egy weboldal üzemeltetője csak akkor helyezhet el a felhasználói szokásokat rögzítő és továbbító sütiket a számítógépekre, ha a felhasználót tájékoztatják arról, hogy ez az eszköz mire való, hogyan működik, és ezek után bele is egyezik a nyomkövetők felmásolásába.

Az Európai Bizottság már jó előre bejelentette, hogy a fogyasztók jogait kiterjesztő uniós szabályozás megvalósítását szigorúan fogja felügyelni, és eljárást helyezett kilátásba azon tagállamok ellen, amelyek nem hozzák meg időben a végrehajtó intézkedéseket.
 
Sajnos esetünkben több tagállam mellett Magyarország is a lustább nebulók közé tartozik: az új szabályokat rögzítő, illetve a régi előírásokat módosító két új irányelv (2009/136/EK és 2009/140/EK) “nyitott jogalkotási folyamatként” jelenik meg a jogharmonizációs adatbázisban. Az uniós szabályoknak való megfelelés érdekében az egyes hírközlési tárgyú törvényeket módosító jogszabály tervezete egy nappal az uniós határidő előtt, most kedden jelent meg. Mindenesetre a vélemények benyújtására megszabott ötnapos határidő talán azt jelzi: az illetékesek igyekeznek behozni a lemaradást, hogy mi se maradjunk ki sokáig a fogyasztók jogait megerősítő európai szabályok élvezetéből. Reméljük, az igyekezetet az Európai Bizottság is méltányolni fogja.

A bejegyzés trackback címe:

https://errolugatok.blog.hu/api/trackback/id/tr672943573

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.