A blogról

Néha komoly, máskor könnyedebb témájú írások az Európai Unió jelenéről és jövőjéről.

E-mail: euvonalas[kukac]gmail[pont]com

EUvonal

Nincs megjeleníthető elem

Európai Parlament

Egy győzelem, amely után lapítani kellene

Dátum: 2009.10.05. 08:04 | Szerző: EUblog
Visszajelzések: 2 komment
Megosztás: Twitter | Facebook | iWiW
Címkék: kampány jövő politika kommunikáció népszavazás környezetvédelem írország lisszaboni szerződés eu és mi euparlament európai identitás

„Az ír nép az Európai projekt iránti őszinte elkötelezettségét tanúsította. Azt, hogy Európa szívébe akarnak tartozni” - értékelte az Európai Parlament elnöke az írországi népszavazás eredményét tegnap. 

Kíváncsi voltam, hogy lesz-e valamelyik uniós vezetőnek mersze/képe a nép bölcsességére hivatkozni az eredmény értékelésekor, ahogyan azt szokták tenni általában a népszavazások győztesei. Az Európai Bizottságot vezető Barrosónak sikerült is visszafogottan örülni, Jerzy Buzek EP-elnök beszéde viszont – számomra – eléggé bicskanyitogatóra sikerült. Ugyan a szavazás eredménye győzelem, az oda vezető út felér egy – újabb – vereséggel a polgáraihoz közeledni igyekvő Európai Unió számára. 
  
Félreértés ne essék, nagyon örülök az eredménynek, és hogy végre az EU megreformálása helyett más kérdések kötik majd le az uniós intézményeket. Egy ilyen témáról egészen egyszerűen nem lett volna szabad népszavazást rendezni, hiszen itt az volt a döntő, hogy egy valóban bonyolult dokumentumot ki tud jobban leegyszerűsítve eladni a népnek. Az egyszerűsítés viszont szükségszerűen ferdítésekkel jár együtt, így az eredménynek köze sincs a Szerződés valódi tartalmához és a "nép bölcsességéhez" - ahogyan tavalyi, nemleges eredményt hozó referendum után sem volt.  
 
Mindenesetre - szerintem - ez volt az utolsó szerződés / nagyobb lélegzetvételű uniós reform, amit úgy fogadtattak el, hogy hiányzott az európai polgárok egyértelmű támogatása. Az integráció szorosabbá tételének következő lépcsőfokaihoz pl. valóban közös gazdaságpolitikára, európai szintű adóra lesz szükség. Ehhez pedig elengedhetetlen az adófizetők / választópolgárok - nem feltétlenül népszavazásokon kifejezett - támogatása. 
 
Arról, hogy ezt hogyan kellene megszerezni, rengetegen elmondták már a véleményüket, ötleteiket. Ehhez elsőrendű fontosságú lenne, hogy valóban létrejöjjön valamiféle európai identitás, illetve az uniós polgárság egy jól hangzó terminusnál többet jelentsen – ezt kellene valahogy támogatni. Ehhez azonban nagyon sok idő kell, és nagyon nehéz mesterségesen „létrehozni”. Ennél gyorsabb és járhatóbb út kell. Mielőbb meg kell mutatni, hogy mennyivel hatékonyabban tud működni az EU, ha végre valahára hatályba lép a szerződés. Sőt, már előtte is: a decemberi koppenhágai klímakonferencián. Itt az EU-nak van már egy egységes álláspontja, amelyhez hasonlóra szeretné rávenni az Egyesült Államokat, Kínát és a többieket. Ezzel a népszavazási eredménnyel Európa jobb pozícióban indulhat neki a vitának, mintha egy újabb „nem”-től megtépázódott szervezet próbálná meggyőzni az amerikaiakat, kínaikat stb., hogy költsenek már többet a jegesmedvék megmentésére. 
 
Szóval munkához kell látni, nem pedig beszélni. Főleg nem erről a népszavazásról. 

A bejegyzés trackback címe:

https://errolugatok.blog.hu/api/trackback/id/tr241427496

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

cirrocumulus 2009.10.05. 10:02:28

Egyetértek - az istenadta nép kezébe adni a döntést bizonyos szempontból a legigazságosabb dolog, ugyanakkor a legmeggondolatlanabb is... Csak érne már véget ez a szánalmas Lisszabon-saga, már kb. egy évtizede csak ezen pörög a Zeu...

Zsupszkulcs 2009.10.05. 10:37:27

vuhhahha, hát ez a beszéd ez eléggé szánalmas....mint ahogy ez az egész kikönyörgött igen is.


süti beállítások módosítása