A blogról

Néha komoly, máskor könnyedebb témájú írások az Európai Unió jelenéről és jövőjéről.

E-mail: euvonalas[kukac]gmail[pont]com

EUvonal

Nincs megjeleníthető elem

Európai Parlament

De mit is akar mondani Barroso?

Dátum: 2009.09.09. 14:04 | Szerző: EUvonalas
Visszajelzések: 3 komment
Megosztás: Twitter | Facebook | iWiW
Címkék: jövő politika foci vita európai bizottság barroso

Idén novemberben lejár a 2004-ben megválasztott Európai Bizottság megbízatása, a testületet vezető José Manuel Barroso azonban láthatólag minden követ igyekszik megmozgatni újraválasztása érdekében. A tagállamok vezetőit már sikerült megnyernie, az Európai Parlament azonban nem adja ilyen könnyen a támogatását: az EP-képviselők júniusban most őszre halasztották a döntést. 

Így Barroso az elmúlt hónapokban nem élvezhette felhőtlenül a nyarat, készülnie kellett az „utóvizsgára”, melynek eredményét a múlt héten mutatta be egy 52 oldalas dokumentum formájában. A „Politikai iránymutatás a következő Európai Bizottság számára” címet viselő programról – mely inkább Barroso személyes meggyőződéséét és európai elképzeléseit tartalmazza, túl sok konkrétum nélkül - azóta elég sok EU-s blogon írtak, néhányan hosszasan próbálták belőle kihámozni, hogy mit is várhatunk Barrosótól a következő ciklusában, de a leginkább lényegre törő elemzést itt találtam, ahol Barroso buzzwordjeit vette számba a szerző. Íme a TOP10-es lista:
  1. New (új): 76
  2. Market(s) (piac/ok): 73
  3. Economic/Economy/Economies (gazdaság/i): 73
  4. People/Citizens (emberek/polgárok): 68
  5. Change/Changes (változás/ok): 49
  6. Social (szociális, társadalmi): 45
  7. World (világ): 38
  8. Crisis (válság): 35
  9. Rights (jogok): 33
  10. Climate (éghajlat): 30
 
A magyar változat a Wordle szerint kicsit máshogy néz ki, mivel a ragozott alakokat külön szavaknak vette, de talán a „prioritások” itt is jól látszanak:
 
 
(Az angol/magyar nyelvben leggyakrabban előforduló, továbbá az „Európa”, „Európai”, „EU” és „Bizottság” szavakat kivettem az ábrákból.)
 
Érdekes, hogy a lista élén az „új” szó áll. Ezzel általában ellenzékből szoktak kampányolni azok, akik szerint változásra lenne szükség. Lehet, hogy Barrosónak a nyári házi dolgozatával is csak azt sikerült bebizonyítani, hogy bizottsági elnökből kéne egy ÚJ...
 
Mindenesetre parlamenti erőviszonyokat ismerve nem lesz könnyű dolga az egykori portugál miniszterelnöknek, mert saját pártján kívül nem örvend túl nagy népszerűségnek. Ezen Barroso a héten próbál javítani, amikor is végigturnézza az EP-frakciókat: ma este például a zöldekhez megy. Mivel az egyéni stílusú frakcióvezetőjük közismerten ellenzője Barroso újraválasztásának (még mozgalmat is indított ellene), a meghallgatás érdekesnek ígérkezik. 
 
Ezt a Cohn-Bendit - Barroso „meccset”, azaz a meghallgatást – mely másfajta izgalmakat rejteget, mint a mai magyar-portugál - egyébként élőben nyomon lehet majd követni 16.30 és 18.30 között a zöldpárti frakció honlapján.

A bejegyzés trackback címe:

https://errolugatok.blog.hu/api/trackback/id/tr271370994

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

MOMO 2009.09.09. 14:43:09

Gyerekek valaki télleg elolvasta ezt az 52 oldalas blablát, vagy csak megszámolgatta a gyakran előforduló szavakat? Egyébként töccsmindegy, úgysem gondolnám, hogy azon múlik Barroso hosszabbítása/távozása, hogy milyen nagyszabású tervei, ötletei, tanácsai vannak...biztos vagyok benne, hogy vannak olyanok, akik már tudják, ki fog hamarost a Bizottság elnökeként pózolni a jó kis hivatalos fotókon...

cirrocumulus 2009.09.09. 16:55:57

Sok kézzelfoghatót az eredeti szövegben sem találni, lehet, h elég lett volna a szószedetet közreadni... :-)

backdoor · http://backdoor.puruttya.hu 2009.09.09. 20:01:25

@cirrocumulus: Kábé ja, ebből is ugyanannyit tudtunk meg: semmit.


süti beállítások módosítása