A blogról

Néha komoly, máskor könnyedebb témájú írások az Európai Unió jelenéről és jövőjéről.

E-mail: euvonalas[kukac]gmail[pont]com

EUvonal

Nincs megjeleníthető elem

Európai Parlament

Sarkozy esete az ülésrenddel és az angol nyelvvel

Dátum: 2009.02.18. 13:03 | Szerző: EUvonalas
Visszajelzések: 6 komment
Megosztás: Twitter | Facebook | iWiW

Nicolas Sarkozy francia elnökről jó pár történet látott már napvilágot, melyeken mosolyoghatunk ugyan, de egy dolog vitathatatlan: a Tanács soros elnökeként a hiperaktív francia nagyon jól menedzselte a Huszonhetek ügyeit.

A francia félév aztán gyorsan véget ért (pedig szerintem talán jobban jártunk volna ha tényleg hosszabbítanak...), lekapcsolták az uniós díszkivilágítást is az Eiffel-toronyról, Sarkozy pedig más területeken próbálja azóta is kielégíteni "világuralmi terveit".

Most például a NATO-ban. Sarko bejelentette, szokások ide vagy oda, ő bizony a szervezet főtitkára mellett akar ülni az áprilisi csúcstalálkozón. Nem szeretne. Akar. És ha nem, akkor inkább el sem megy. Ami azért furcsa lenne, mivel országa lesz a találkozó házigazdája is.

A NATO csúcstalálkozóin a tagállamok vezetői abc-sorrendben szoktak leülni, Sarkozy viszont nem akart valahová Észtország és Németország környékére keveredni. A grúz államfő becses részeit az oroszoktól megmentő modernkori Napóleon (hm, érdemes vigyázni az alacsony termetű francia államférfiakkal...) ebből a harcból is győztesen került ki: a kompromisszumos megállapodás értelmében a nyilvános részen (tehát ahol a kamerák is ott lesznek) Sarkozy Jaap de Hoop Scheffer mellé ülhet, a zárt ajtók mögötti tanácskozás azonban már a szokott (ülés)rendben kerül megrendezésre.

Ezek a francia államférfiak valahogy nem tudnak viselkedni nemzetközi társaságban. Jól ismert az a történet, hogy Chirac kirohant egy konferenciáról, amikor egy honfitársa angolul szólalt fel. 

Hiába áll Sarkozy az évtizedek óta leginkább Amerika-barát elnök hírében, úgy tűnik, ő sem fog Shakespeare-t eredetiben szavalni. Bár nála a "nagyhatalmi gőg" mellett inkább egy másik tényező játszik szerepet: szemben a Harvardot is megjárt Chirac-kal, ő nem tud angolul. Sőt, meg is bukott az egyetemen angolból...

Ez leginkább azért jelenthet problémát, mert nem társaloghat kedvére - tolmácsok nélkül - a folyosókon a franciául nem beszélő vezetőkkel a világ ügyeiről. Úgy látszik, az ő egyetlen reménye, ha Carla asszony besegít neki:

 

A bejegyzés trackback címe:

https://errolugatok.blog.hu/api/trackback/id/tr7950147

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

mr. teufel 2009.02.18. 14:25:06

lehet, hogy csak azért akart a belga NATO-főtitkár mellé ülni, mert ő tud franciául és így lett volna kivel beszélgetnie...

mr. teufel 2009.02.18. 14:35:22

hupsz, holland... azért remélem, tud franciául :)

cirrocumulus 2009.02.18. 14:40:03

Nincs szövegkönyv ahhoz, amit Sarko próbál mondani a videón? :-)

homoscepticus 2009.02.18. 15:03:42

mit nem értesz ezen? épp az az előnye, hogy nem cizellálja széjjel:

Yu are welcam to invest in French.

We will be appy to elp you make money in French.

And ofcorse to make some money wiz yu for us!

EUforia 2009.02.18. 17:11:10

Hihetetlen ez az ember. A kisebbségi komplexus minden eleme megfigyelhető nála.

nemreleváns · http://relevanstartalom.blog.hu/ 2009.02.19. 10:50:20

A hites feleség segíthet(ne) neki, de ahogy olvasom: www.slate.fr/story/chronique-de-la-sarkozy
) családi körben ő is - a barátokkal együtt - inkább csak cikizi a csávót.


süti beállítások módosítása