A blogról

Néha komoly, máskor könnyedebb témájú írások az Európai Unió jelenéről és jövőjéről.

E-mail: euvonalas[kukac]gmail[pont]com

EUvonal

  • Hibás feed URL.

Európai Parlament

Gáz van, nincs gáz

Dátum: 2009.01.07. 13:02 | Szerző: Király Rák
Visszajelzések: 176 komment
Megosztás: Twitter | Facebook | iWiW
Címkék: energia eu és a világ

Vegyünk egy egységsugarú brüsszeli energiapolitikust. Átlagos munkanapján eddig különböző erősségű vitákon, előadásokon, konferenciákon, workshopokon vett részt, olyan témakörökben, mint a Társadalmi egyeztetés a károsanyag-kibocsátás csökkentésének irányelvéről, a Megújuló energiaforrások használatának elősegítése összhangban a Lisszaboni Stratégiával, illetve jóváhagyta a Kifestőkönyv óvodásoknak a fenntartható fejlődés témakörében, José M. Barroso előszavával című kiadvány szakmai lektorálását.

Keményebb napokon hangsúlyozni kellett a sajtónak a Nabucco-projekt fontosságát, összefüggésben az orosz gázfüggőség csökkentésére irányuló törekvésekkel, de nem elfeledve, hogy a földgázkészletek kimerülőben vannak, és előbb-utóbb úgyis mindent nap-szél-biomassza-mexikói chilis bab energiával kell fűteni. Néha megjelentek mindenféle (regisztrált) lobbisták, és hosszan beszéltek tervek ellen, tervek mellett, tervektől függetlenül.
Aztán egy nap a Gazprom lekapcsolja Európát a gázvezetékről (nem túlzás: a hiányt a franciák és az olaszok is bőven megérzik), a volt szocialista országok hirtelen fűtőanyag nélkül maradnak az egyik leghidegebb januári napon. Válsághelyzet lett hirtelen, a semmiből. Mindenki erről beszélt, évek óta, ám senki nem hitte volna, hogy bekövetkezik. Görögország, Ausztria, a soros elnök Csehország, Szlovénia, Románia hirtelen elveszítette az odaérkező földgáz 70-100%-át, a kizárólag Oroszországból importáló Szlovákiával az élen („Fűtsenek euróval” – kommentálta a hírt a Euró Nélküli Közép-európai Országok Irigy Szövetsége).
A legnagyobb probléma, hogy senki (kivéve a kollektív Medvegyev-Juscsenko tudatba belelátók) nem tudhatja, meddig tart a válság, annak ellenére, hogy a telefonvonalak égnek (legalább valami melegít) Brüsszel, Prága, Moszkva és Kijev között. Lehet, hogy holnap (csütörtökön) vége az egésznek, lehet, hogy legközelebb nyáron jön a csapból orosz gázzal felmelegített víz. Most kollektív brainstorming van: a bolgárok újra akarják indítani a leállított atomerőműveket, Litvánia hasonlóan lépne, vagy felgyorsítaná a svéd-lengyel energiafolyosó építését (ők 2007-ben hozzánk hasonlóan szívtak Fehéroroszország miatt).
Miközben a tervek szállingóznak, az érintett országok visszafogják (a válság miatt egyébként sem szárnyaló) ipari energiafelhasználásukat, az erőművek olajat kezdenek el égetni, a tározók csapjai megnyílnak, a diplomáciai tárgyalások még mindig nem ígérnek semmit. Ha Európa most kihúzza (márpedig kihúzza, a kérdés csak az, milyen áron), egy dolog biztos: a kontinensen, az Unióban soha többé nem legyinthet felelős vezető az energiapolitika kihívásaira.

A bejegyzés trackback címe:

https://errolugatok.blog.hu/api/trackback/id/tr71863180

Trackbackek, pingbackek:

Pingback: Konzervatórium - Gáz van, nincs gáz - ajánló 2009.01.07. 20:13:07

[...]kiadvány szakmai lektorálását." Az orosz gáz-helyzetről Király Rák írása az Erről Ugatok Blogon, kommentelni ott. [...]

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

érdeklődő 2009.01.07. 22:14:14

Bizonyos emberek fel tudtak úgy kelni, hogy egy ország 2/3-át átpasszolták más országoknak. Akkor mi mér ne tudnák, csak mer nem passzolunk rögtön gázt is? Passz...

Benbe · http://www.benbe.hu 2009.01.07. 22:14:28

Mészáros: mint már leírtam, a paksi típusú erőmű működése önszabályozó. Nem az ember kezecskéje vagy holmi számítógép irányítja és biztosítja a működését, hanem maga a fizika. Az meg nem téved. Garantálni tudja a 100%-os nukleáris biztonságot. Amíg nem sétál valaki oda és kezdi el kiszedegetni a fűtőelemeket, rákötözni őket bombákra és azokkal szétszórni az uránt a levegőben, addig ott gond nem lehet. A reaktort nem tudod összeolvasztani, fölrobbantani, belőle radioaktív anyagokat kisajtolni erős külső behatás (mondjuk egy Boeing 747-es vagy egy atombomba) nélkül. Ugyanúgy, ahogy a kockacukrot sem tudod elégetni, mert előbb karamellizálódik, minthogy lángra kapjon. Nem megy. Fizikai lehetetlenség.
(persze megfelelő katalizátorral csak el lehet tüzelni a kockacukrot is, de ki az a hülye, aki először cigarettahamut szór a kockacukorra, majd meggyújtja, ahelyett, hogy a kávéjába tenné?)

jobbbalmind1 2009.01.07. 22:17:08

azt hiszem ez az "erkolcsi" gyozelem lenyege. ha mar szukseg van valamilyen gyozelemre. amugy azoknal akik elpasszoltak/elvettek bizonyara van futes.....

Meszaros 2009.01.07. 22:17:44

Bergeroth
A 100% azért érdekes, mert HA baj van nincs mit csinálni. Ha paks kidurranna, ami LEHETETLEN, magyarország közepe kb 1000 évre kiürülne. Ezért nem ostobaság sztem.

belekotty 2009.01.07. 22:18:54

@Benbe: "Csernobilban a rekatorban pozitív visszacsatolás volt, úgy működött, hogy ha csökkent a hűtés és a reaktor melegedett, akkor tovább nőtt a reaktivitása."

Ez nem így van, Csernobil a Xe135 mérgezés lecsengése miatt repült el. A pozitiv üregtényző Csernobilban abból adódik hogy a hőmérséklet nővekedés okozta negativ reaktivitási tényező kisebb, mint a könnyűviz neutron elnyelésének csökkenéséből adódó reakitivitás növekedés.

Guminyúl1 2009.01.07. 22:19:31

@Meszaros

Bárhogy is ágálnak ellene, reálisan, hosszabb távon a fosszilis energiahordozóktól való függést, csak az atomenergiával tudjuk gazdaságosan, ergo végrehajthatóan mérsékelni. Azt pedig vegyük észre, hogy 1800 körül (a gáz és villany előtt) kb. 1,5 Mrd ember élt a Földön. Most több, mint 4x annyi. Szerinted mi lenne gáz és villamosenergia nélkül? 3. világháború az energiáért. 1 év alatt megkopasztanánk szerencsétlen bolygónkat az összes fafélétől, indulna a népvándorlás az Egyenlítő környékére, kb. ennyi aztán mehet a piff-puff a jobb helyekért. Egyébként te mennyit áldoznál fel önkéntesen abból a relatív kényelemből, (a harmadik világhoz képest), amiben jelenleg élsz? Nézz őszintén magadba... Sajnos ezzel mindenki (én is) így van. A pénz még mindig a legnagyobb úr, a ruszkik jó szokásukhoz híven, pedig még mindig a mutyira leginkább fogékony Kelet-Európában találják meg a gázfüggőség fenntartásához szükséges kellően hajlékony embereket.

érdeklődő 2009.01.07. 22:19:45

Legyen egyfajta csere, mi adunk gázsegélyt, szerbia meg adjon ótonómiát. Szlovákiának nem kell gáz? Esetleg más trianoni kedvezményezett? Jó alkutárgy...

molnibalage 2009.01.07. 22:19:47

Meszaros előbb találn tanulj mielőtt butagásogat mondasz jó? Talán nézd meg, hogy mi és hogyan történt aztán szólalj meg.


Csernobilban RBMK típusú reaktor volt ami a volt szovjetúnió tagállamain kívul nem található meg sehol és ott is NAGYON komolyan át lettek alakítva, hogy alapveto kezdvezotlen tulajdonságai megváltozzanak a rekatortípusnak. Többet le is állítottak közülük és az üzemeltetést és a személyzet kiképzését is igencsak átdolgozták a baleset után.

Az RBMK reaktor tervezési koncepciója abból indult ki, hogy egy olyan rekatort akartak tervezni amiben muködés közben lehet cserélni a futoelemet. Ez miért is volt jó? A plutónium az urán bomlási sorában viszonylag elöl van. Tehát megfelelo idoben kivéve a hasadó anyagot FEGYVERMINOSÉGU (persze kell még vele dolgozni) hasadóanyag nyerheto. A vicc az, hogy mire elkészültek addigra az szovjet atomarzenál elkészült és már nem lett volna rájuk ezekre szükség.. Ez a fajta reaktor más típusú moderátor használt, mint a hagyományos nyomottvizes reaktorok, mint pl. Paks. ALAPVETOEN különbözo konstrukció.

Akkor a konstrukcióról pár szót. Az RBMK reaktor pozítív visszacsatolással rendelkezik ami azt jelenti, hogy hutoközeg szökése estén a teljesítménye no! Ez alapvetoen gáz. A másik, hogy a hutoközeg képeselforrni és nem kétkörös a rendszer, hanem "1,5" körös. Kicsit hibrid a drága. A moderátor grafit ebben a típusban. A hagyományos nyomottvizes reaktorok (lásd paksi) kétkörösek. Tehát a reaktoron átáramoltatott nagynyomású víz (több száz atmoszféra nyomáson) még 400-450 fokon sem forr fel. Ez a primer kör. Ez a víz egy hocseréloben adja át a hojét a szekunder körnek ahol vizet forralank és megy a turbinára. A létezo legsúylosabb baleset egy a primer körben bekövetkezett törés. Ekkor a radioaktív víz elszöikik a tartályból goz formájában. Mi játszódna le ekkor tömören? Nos
ennél a típusnál viszont víz a moderátor és hutoközeg is egyben. Azt tudni
kell, hogy a hasadáshoz "lassú" neutronok kellenek, a "gyors" neutronok nem jók. A víz lassítja le a neutronokat. Tehát egy baleset után a további hasadások MEGSZUNNEK! Persze természetes bomlás a hasadványokból még zajlik és ez még termel hot, de ezt már lehet kontrollálni, nem száll el a cucc.

Akkor jöjjön a tényleges baleset. A balest gyakorlatileg egy elrontott KÍSÉRLET és nem ÜZEMSZERU muködés közben következett be! Ezt sajnos sokan nem tudják! Ráadásul a kísérlet közben több szabályt és eloírást SÚLYOSAN megszegtek. A kísérlet célja "vicces módón" épp egy baleset idején bekövetkezo lehetséges biztonsági procedúra tesztje lett volna. Az lett volna a cél, hogy egy esetleges elektromos hiba esetén a hutovíz keringetést hogyan lehetne megoldani a reaktor számára. Tehát arról van szó, ha a turbina valamiért nem termelne áramot (az eromu saját muködéséhez is termel áramot!) akkor is legyen hutve a reaktor. A terv az volt, hogy a még pörgésben levo turbia MOZGÁS energiáját hasznosítanák addig amíg be nem indulnak a tartalék dízelmotorok amik erre a célra szolgálnak. A gond az volt, hogy a kísérletet normál fogyasztás mellett nem lehetett megcsinálni, el kellett halasztani estére. A külön erra a célra kirendelt mérnökök viszont csak napközben voltak ott... Este megkapták az engedélyt és balga módón belekezdtek. Innentol tömörre veszem és nem is emlékszem fejbol mindenre (eddig minden onnan lett írva). Szóval elkedtek a grafit szabályzó rudakkal játszani és a reaktor teljesítménye egy ideig valóban azt is tette amire ok számítottak. Már EKKOR le volt kapcsolva több biztonsági berendezés is! Csakhogy vagy egy sajtos jelensége a reaktorok ez fajtájának amit "xenon mérgezésnek" hívnak. Teller Ede ezért is tiltatta be az USA-ban, hogy ilyen reaktorok épülhessene! A teljesítmény elkezdett ide-oda ugrándozni, a grafit rudakat is elkezdék össze-vissza mozgatni. A vége az lett, hogy a reaktor a névleges teljesítményének kb. 0,1%-rol felugrott 10000% hoteljesíményre. Ekkor már a dolog megállíthatatlan lett. Ekkor még megpróláták az utolsó lépést, beejteni a szabályzó rudakat a reaktorba, hogy megállítsák a szabályzott láncreakciót. Csak a nagy ho miatt a rudak "alagutai" eldeformálódtak és nem estek be (azér használtak ejtést, mert a gravitáció mindig muködik, nem lehet kikapcsolni és nem hibásodhat meg). A hutõvíz igen gyorsan elforrt nagynyomású goz lett belole. Igenám csak ott voltak az RBMK reaktor nagy grafittömbjei. Akkor egy kis kémia. Mi is volt régen a városi gáz? Igen, pont az ami ott volt bent... BAMMMMM! A rektor ekkor szállt el. A több száz tonnár rektorfedelet több száz méterre
találták meg darabokban. Asszem két robbanás volt. A radiokatív grafit meg égett napokig és terítette szét a szennyezést. Hát durván ez történt. A katasztrófát az súlyobította, hogy a rekatorok körül normál esetben 5 vagy több biztosági réteg van. Pénzhiány miatt ezen mérnöki gátak közül többet kispóróltak. Zseniális...
Mi levonandó tanulság?

- Képzelten emberek (egyszeru mezei tecnikusok) akartak egy olyan dolgot
csinálni amit nem kellett volna. Talán nem kellett volna, ahogy milyen biztonsági rendszer az amit ki lehet kapcsolni? SEMMILYEN! Ma már ez technikailag lehetetlen!

- A szovjet vezetés miatt lehetett csak ilyen reaktorokat megépíteni, SEHOL máshol nem épültek ilyenek. Politikai nyomásra. Aki tiltakozott az sejtetjük, hogy hol és miként végezte...

- Ennek megfeleloen ma már sziumlációs megerosíto tréningeken kell részt vennie a rektor kezelo személyzetének ahol vészhelyzeteket és balesteket gyakorolnak. A reaktorok biztonsági szintje (az összesé) már rég túlhaladta azt ami 20-30 éve volt.

- Az RBMK reaktorokat (ami maradt még) elég masszív ráfordítással átalakították, hogy pozítiv visszacsatolás nem legyen, hanem "0" stabil állapotot érjen el baj esetén.

- Ehhez hasonló baleset nem történhet meg a többi fajta reaktorban. Tehát a rektorok biztonságát TERMÉSZETI törvények garantálják!!!

Meszaros 2009.01.07. 22:19:53

Benbe
Te magad írtál le legalább három elvadult ökörséget baj esetér. És ugye mi emberek vagyunk?

belekotty 2009.01.07. 22:22:01

@Benbe: Three Mile Island? Bohunice? A részleges fűtőelem olvadásával? Azért Paksot ne emeljük piedesztára! O.K. A nyomottvizesek viszonylag jó konstrukciók, de azért sok hibájuk van.

mcs · http://paralelart.wordpress.com/ 2009.01.07. 22:22:37

@belekotty:

csekkold már meg a pár kommenttel fentebbi linkemet, hogy mit tudsz róla? ár, hol kapható, mire vigyázzon a vásárló, ilyesmi.

molnibalage 2009.01.07. 22:23:08

"A nyomott vizes reaktorok, bár nem csernobli szinten, de elrepűlhetnek, lásd Three Mile Island. "

Bazz. Az 30 éve volt 40 éves technológiával. Már régen túlhaladta a biztosnságtechnika és üzemeltetési kultúra azt ami ott volt. Az is emberi hiba volt és kezdők csinálták.

Meszaros 2009.01.07. 22:24:15

molnibalage
örülök h te sokat tanultál, sajnos az írásod nem meggyőző. Örülök h részletesen leírtad mi történ csernobilban, de arra te sem tudsz feleni mi van akkor HA..., mert ugye te sem vennél mérget arra hogy lehetetlen a HA...

belekotty 2009.01.07. 22:24:16

@molnibalage: "Tehát a reaktoron átáramoltatott nagynyomású víz (több száz atmoszféra nyomáson) még 400-450 fokon sem forr fel." A viz krtikus hőmérséklete 378 celsius, ne beszélj már hülyeségeket!

Benbe · http://www.benbe.hu 2009.01.07. 22:24:34

belekotty: alapvetően igazad van, de ennyire nem szeretném elbonylítani a kérdést. TMI-nél a probléma legfontosabb része az volt, hogy az operátoroknak fogalmuk sem volt, hogy LOCA van, és mindig pumpáltak annyi vizet a reaktorba, hogy a láncreakció fönnmaradjon, de ahhoz túl keveset, hogy lehűtse a reaktort. Azt nem tudom, hogy szimulálták-e, hogy mi van, ha elengednek mindent és hazamennek, de valószínűleg enyhébb lett volna a baleset.

AntiChrist 2009.01.07. 22:25:26

Namost az energetikai szakértők is azt nyilatkozták, hogy a Nabucconak éppen a lényege hiányzik. A forrás. Hogy nincsen hozzá gáz.
Ez valami rossz vicc? Ez az EU nagy ötlete?
Előbb talán forrást kellene találni hozzá, nem?

"...a kontinensen, az Unióban soha többé nem legyinthet felelős vezető az energiapolitika kihívásaira."
Attól tartok errefelé (értsd: EU) nemigen vannak felelős vezetők.
Hány és hány életbevágóan fontos dolog sikkadt el ugyanígy. Néhány hónap, és már el is lett felejtve, hogy arra a bizonyos dologra megoldást kellene keresni. Méghozzá sürgősen.

nyekk
Vicces kedvedben lehetsz :)
Tudod te mi folyik az oroszoknál? Micsoda csalások, erőszakszervezetek vannak, a kizsákmányolt emberekből meggazdagodott milliárdos oligarchákról (pl. Abramovics) nem is beszélve.
Persze Abramovics elvtrásnak van annyi esze, elpucolt hazulról.

Mi az hogy jogosan tartja vissza?
Még azt se lehet tudni, hogy ki a hunyó, esetleg nem összejátszik-e ukrán-orosz, két jó barát. Még ezt se lehet kizárni.
Nem mellesleg le vagy maradva: a Szovjetunió régen összeomlott. Ha annyira stabil lett volna a kommunista szocializmus, még most is élne és virulna.

A Nép - Te vagy! 2009.01.07. 22:09:57
Ebben bizony van valami.
Érdekes hozzáállás az EU részéről, az biztos.

Ol_Sanchez 2009.01.07. 22:25:30

Nem értem mi ez a nyekergés. Ha orosz lennék én is pont ezt csinálám. :) Ezért a helyzetért az EU csak magát hibáztathattja. Norvégia vajon miért nem nyekereg? Ja, hogy ott 90%-ban az ország energiáját már zöld energiából fedezik!!! Ráadásul úgy, hogy a világ egyik meghatározó kőolaj készletével rendelkeznek!!! Szerintem ezt a világszemléletet kéne elsősorban megtanulni és alkalmazni.

TLR4 2009.01.07. 22:25:30

Talán azért nem adunk a szerbeknek, mert nem tudjuk meddig tart és meddig elég a gázunk pontosan...holnap már többet fogunk tudni, ha belátható időn belül megállapodás lesz, akkor fogunk nekik adni. Sajnálom szegényeket, meg a macedónokat is de ez van...

Benbe · http://www.benbe.hu 2009.01.07. 22:25:57

Ugyan, ha a Fókuszban beszélhettek a moszkvai lékúszóknál -30°C-os vízről, akkor a 400-450 fok már semmiség...

radiris 2009.01.07. 22:26:36

@molnibalage: Én is éppen azt akartam mondani, hogy a TMI példájával érvelni az atomerőművek ellen olyan, mintha valaki most azzal érvelne a mellkasröntgen ellen, hogy lám, Marie Curie is sugárbetegségben halt meg.

Bolee 2009.01.07. 22:27:16

teljesen fölösleges itt fizikát ecsetelni
aki tanult róla tudja, hogy a paks és azon túli erőművek rendkívül biztonságosak
aki nem az pedig csernobillal és a félinformációival rémisztgeti az embereket a korábbi balesetekről, üzemzavarokról

belekotty 2009.01.07. 22:27:25

@molnibalage: "Teller Ede ezért is tiltatta be az USA-ban, hogy ilyen reaktorok épülhessene!"

Jimmy Carter tiltatta be. Az egyetlen nukleáris fizikus végzettségű elnök volt.

jobbbalmind1 2009.01.07. 22:30:51

azt hiszem ennek semmi koze trianonhoz es a meddig tarthoz. ha mi kifogytunk nem az a plusz 1 napi mennyiseg fog hianyozni....

belekotty 2009.01.07. 22:30:51

@molnibalage: Hajadra kenheted a technológiát, ha a reaktor maga nem inherens. Ezért kinlódnak a 4. generáción, de egyik sem felel meg a kritériumoknak.
Pl a szuperkritikus vizzel működő reaktor fejlesztését a franciáknál a francia nukleáris hivatal már a tervező asztalon leállítatta.

Francois Pignon 2009.01.07. 22:32:13

@jobbbalmind1: Azt hiszem mindannyian tisztában vagyunk azzal, mekkora a szolidaritás mértéke honfitársaink többségében. Gondolhatod, mekkora botrányt csapnának, ha ebben a helyzetben segítenénk egy szomszédon. Még a határontúli magyaroktól is sajnált ez az ország egy kis szimbolikus segítséget, szerbek akkor akár meg is fagyhatnak.

Secnir 2009.01.07. 22:32:57

na akkor tisztázzunk pár dolgot, mert látom, némi képzavar van egyeseknél:

1.
"Acmee · www.w123club.hu 2009.01.07. 20:36:30
[...]
Nap: Ezentúl akkor egész Európát beboríthatjuk kollektorokkal, mivel azért annyira nem jó hatásfokúak ám! (A félvezetős "napelem", ami már szimpla fényből is tud elektromosságot előállítani, még erősen kísérleti fázisban van)."
a napelem és a napkollektor két különböző dolog. a napelem áramot termel, a napkollektor meleg vizet.
(nekem kollektor van, most két ünnep között volt, hogy egy napsütéses délelőtt a 10 fokos fürdési vizet -300l- felnyomta délre 32 fokra. ezt kellett csak feljebb nyomni). a napelem hatásfoka 80%-a a jelzettenek (egy 100W-os csak max 80-at tud), rövid az élettartama (6-8 év).

2. Paks
meg lehet duplázni, de Paks áramot termel,nem hőenergiát. És nem gázt. És nem kőolajat.
márpedig a cégek uszkve 80%-a gázra vagy kőolajra van beállva. pl. pékségek, üzlethálózatok, különböző égetőművek (cserép, tégla, szemét)

3. déli-áramlat, nabucco.
különbség:
a déli-áramlat oroszországból jönne, ukrajna megkerülésével. hurrá.
a nabucco pedig ukrajna ÉS oroszország megkerülésével jönne egyből a volt szovjet tagköztársaságokból, ahonnan az oroszok a gáz nagy részét veszik. mert ők is veszik. csak szarért-húgyért. az azerbajdzsánok, grúzok, kazahok irdatlan mennyiségben termelik ki, csak nem tudják eladni, egyedül az oroszoknak. mert nincs más irányban vezeték.
ergo
az oroszok elnyomják a volt tagköztárságokat, visszaélve a lehetőséggel, hogy csak ők tudják megvenni a gázt, másrészt az oroszok visszaélnek az erőfölényükkel, hogy ők tudják európa gázellátásánát megoldani.
ezmár több mint politika. innen megveszi pl. 1$/ 100m³, ott eladja 1$/m³, és nem csinált érte semmit. a volt vezetékhálózatot az ex-kommunista országok dobták össze, neki egy fillérjébe sem került.
Ezekután a gazprom és ukrajna között van kb 5 cég, ami gyakorlatilag fantomcég, pár oligarcha kezében van, az orosz-ukrán határ egy egykilométeres szakaszáról beszélünk, és ott mindegyik ráteszi a maga hasznát - gyakorlati munkavégzés nélkül. a haszon egy részét a multimiliárdosok pedig putyinnak továbbítják.
Putyin az orosz elnök, a kgb vezetője, a gazprom elnöke.
putyin cár, így hívják.
nem véletlenül
de ha egyszer meghal...

Kanda 2009.01.07. 22:35:45

@Meszaros: 100%-ot senki nem fog neked garantálni semmiben. Bármikor fejedre eshet például a MIR (najó az már, de akkor az ISS), csak nagyon kicsi az esélye. Egy atomerőművi balesetnek jelenleg már csak statisztikai alapon is kissebb a valószínűsége, mint egy repülőbalesetnek. Azokat meg mégis hagyják repülni. Pedig Csernobil következtében is "csak" 57 bizonyított haláleset volt. (A rákot elég nehéz megmondani, hogy mitől van.)

jobbbalmind1 2009.01.07. 22:36:20

@Francois Pignon: erdekes. valamiert azt hiszem (es ebben lehet tevedek) nem lenne botrany. persze a mi politikusaink, ezt nehezen adnak el, ez sajnos biztos.

belekotty 2009.01.07. 22:38:25

@mcs: Ismerem. A cikk hibás, nem Li6-ot, hanem Li7-et használnak moderátornak és 25 százalékig dúsított urán kell hozzá. Az az apró bibi vele hogy ilyen dúsítottságból már atombombát lehet készíteni. Primitívet ugyan, de lehet.
Sosem fogják kereskedelmileg engedélyezni.

Secnir 2009.01.07. 22:38:53

molnibalage
ne hallgass rájuk. atomfizikából nagyon kevés képzett ember olvassa a blogot (én sem vagyok az), de a fizikát jópár év alatt a fejembe verték, és alogikus gondolkodást is fejembe verték. ez kb. így volt. a többiekre ne figyelj...

HaCS 2009.01.07. 22:39:56

Nagyon lehangoló ez a hír, hogy nem segít az ország egy szomszédos országon ebben a válságos helyzetben. Külpolitikailag simán csak egy elhibázott döntés, de emberileg tragédia!

molnibalage 2009.01.07. 22:40:50

"Tehát a reaktoron átáramoltatott nagynyomású víz (több száz atmoszféra nyomáson) még 400-450 fokon sem forr fel." A viz krtikus hőmérséklete 378 celsius, ne beszélj már hülyeségeket!"

Fejből írtam. Asszem benne is van a szövegben. A lényeg attól még nem változik. Most a számokon lovagolsz? Az elv a lényeg?

molnibalage 2009.01.07. 22:41:31

"örülök h te sokat tanultál, sajnos az írásod nem meggyőző."

Én legalább érveltem. Tőleg nem nagyon látok ilyet.

jobbbalmind1 2009.01.07. 22:43:14

@HaCS: az a baj, h ez belpolitika. felnek a szavazoktol. ilyen is van. :)

storm · http://napirokk.blog.hu 2009.01.07. 22:43:46

@Meszaros: te csak tudod, hiszen pontosan ismersz, evtizedek ota.
vagy tevedek?

Kanda 2009.01.07. 22:45:31

@Ol_Sanchez: "Ja, hogy ott 90%-ban az ország energiáját már zöld energiából fedezik!!! Ráadásul úgy, hogy a világ egyik meghatározó kőolaj készletével rendelkeznek!!! Szerintem ezt a világszemléletet kéne elsősorban megtanulni és alkalmazni."

Mármint melyiket? Hirtelen legyen qva sok olajunk?
Vagy legyen egy csomó nagyesésű folyónk, amire lehet vízerőművet telepíteni? Jó szemléletek csak nehezen kivitelezhetők.

mcs · http://paralelart.wordpress.com/ 2009.01.07. 22:46:34

@belekotty:
köszönöm, ugyanakkor szomorúan hallom. :(

belekotty 2009.01.07. 22:46:42

@molnibalage: Az elv a lényeg. A nyomott vizes reaktorok igenis megforrhatnak. Pont ez a egyik legnagyobb veszélyük, mert reaktivitás növekedésnél összefüggő buborékok kialakulása zónaolvadáshoz vezethet. A zónaolvadás mellett a Zr reakcióba lép a vízzel 400 fok felett.

molnibalage 2009.01.07. 22:48:20

És milyen extrém körülmények kellenek hozzá? Eh...

pardes 2009.01.07. 22:49:07

Nem igazán értem. Szerintem kár kiröhögtetni a megújulókat, hiszen azok növelése pont a gázfüggőség ellen hat. A károsanyag-kibocsátás csökkentést meg pláne nem, szenes erőművek közelében a 20-szoros SO2 miatt tobzódott az asztma, az NOx meg csal rákot okoz.
Az atom megkerülhetetlen, ezt én is úgy látom. Vagy üveghézhatású gázt nem akarunk, vagy atomot, de a kettő együtt nem megy.

molnibalage 2009.01.07. 22:49:19

Ukrán és orosz, mint jóbarát? Ez volt a hét vicce...

storm · http://napirokk.blog.hu 2009.01.07. 22:50:02

@Benbe: meg egy dolgot tegyunk ehhez hozza: ezt ugyan lehet tudni minimalis utanjarassal, de ez ugye nem jellemzo:
az atomeromuvek torteneteben, ha jol tudom, osszesen ketto darab olyan esemeny tortent, ami magat a reaktort erintette: csernobil, three mile island. es kesz.
csernobilban sokan meghaltak, ez teny. szornyu volt, ez is teny. three mile islanden viszont, ha jol tudom, nem volt aldozat.

radiris 2009.01.07. 22:51:32

@belekotty: - ez most poén volt?

Jimmy Carternek (és mehet jelen időben is, mert tudtommal még bőven él) annyi köze van a nukleáris energiához, hogy 1952-ben egy bevezető kurzust hallgatott egy szemeszteren át nulkeáris fizikából, majd cserediákként 2 hónapot töltött főiskolásként egy kanadai kísérleti laborban.

Nagy tisztelője vagyok Carternek, de nem szabad mindenben hinni a wikipédiának :-)

Kiváló mogyorótermesztő volt, ez tény :-) És nem volt rossz elnök sem, de atomfizikus soha nem volt.

belekotty 2009.01.07. 22:51:58

@molnibalage: Semmilyen extremitás nem kell hozzá, csak egy leállítás utáni felelőtlen újraindítás. Simán.
Mellesleg egy nukleáris erőművekkel kapcsolatos szabadalmon dolgozom néhány egyetemi kollégámmal. Csak úgy mondom.

belekotty 2009.01.07. 22:53:23

@radiris: Hmm.. ha jól emléxem a Szathmáry féle jegyzetben olvastam. Lehet így igaz ahogy te mondod.

Bedi 2009.01.07. 22:54:30

Én ugyan az atomenergia híve vagyok, de azért egy kicsit elbizonytalanított ami Pakson történt pár éve. Európa vezető atomenergetikai cége (framatom) + magyar "szakemberek" (köztük az akadémia) összehoztak egy olyan tisztítótartályt, amiben ugyanott folyt be meg ki a hűtővíz. Hát nem túlmelegedett a szemét? Nem bíztató...

belekotty 2009.01.07. 22:54:58

@storm: Windscale- grafittűz, Bohunice - részleges zónaolvadás.

eax_ 2009.01.07. 22:55:48

Arrol nem is beszelve, hogy ma mar leteznek passziv biztonsagi rendszeru reaktorok, mintpl. a Westinghouse-fele AP-1000 (www.ap1000.westinghousenuclear.com/ap1000_safety.html), amin ilyen tipusu uzemzavart szantszandekkal is eleg nehez eloidezni.

Bedi 2009.01.07. 22:56:03

Paks megduplázása elég nagy marhaság volna stratégiailag. Már most is túl sérülékenyek vagyunk, hogy az összes vill. energia 40%-a egy helyen keletkezik. A másik erőművet pakstól távol kellene felépíteni.

radiris 2009.01.07. 22:58:40

@Ol_Sanchez: 90% zöld energiából?

Hát ha az Északi tengerből kinyert gázt és kőolajat zöldnek nevezzük (végül is a tenger bizonyos szögből zöldnek látszik), igazad is van.

belekotty 2009.01.07. 23:00:06

@eax_: No jó, a Westinghouse AP-1000 egy jó kis tipus, de attól nyomottvizes. De legalább már engedélyezett.

érdeklődő 2009.01.07. 23:01:49

Javaslom a parlament, az elnöki palota és egyéb, politikusok által használt ingatlanok fűtésének azonnali korlátozását, MOST!

Bedi 2009.01.07. 23:02:38

A westend 26-ról 20 fokra viszi le a belső hőmérsékletet.

index.hu/gazdasag/magyar/westh090107/

Meg vannak ezek hülyülve? Kinek kellett eddig a 26 fok?

storm · http://napirokk.blog.hu 2009.01.07. 23:07:24

@belekotty:
meg jo, hogy odairtam, hogy "ha jol tudom". egyebkent a ketto es a negy kozt nem tul sok nagysagrendi kulonbseget erzek...

mellesleg:
windscale - 1957
bohunice - 1976
tmi - 1979
csernobil - 1986

es itt egy leiras a paksi eromu honlapjarol csernobilrol: www.atomeromu.hu/tortenelem/balesetek3.htm

AntiChrist 2009.01.07. 23:07:42

molnibalage 2009.01.07. 22:49:19
Nyugi, édesapa!
Van annyi valóságalapja, mint annak a sok technikai-fizikai zagyvaléknak, amit itt összehordtatok. Egyikőtök a másikat cáfolja, és fordítva.

Hidd el: ezredrészét nem látjuk mi annak, ami valójában, a mélyben folyik.
Lehet, hogy az általam felvetett elképzelés a legvalószínűtlenebb - de azért ne kortyolgass rá reaktoros vizet, hogy nem így van :)

molnibalage 2009.01.07. 23:12:16

"Meg vannak ezek hülyülve? Kinek kellett eddig a 26 fok?"

Ezt én sem értettem. Csak percekre mentem be mindig, de finoman szólva pofáncsap a meleg. Halál felesleges.

belekotty 2009.01.07. 23:14:06

@storm: És? Változott bármit is az alapelv? Paks is éppenhogy alulmoderált.
Szuperkritikus geometriát szabályzunk vissza neutron elnyelőkkel, úgy hogy a reaktivitási tényezők csekélyen negatívak és némileg alulmoderáltak a reaktorok. Az AP-1000-es amely a legmodernebb engedélyezett kereskedelmi tipusnak tekinhető ma, pontosan ugyanolyan alapelvű mint Paks, TMI vagy Bohunice, csak modernebb vezérléssel.

A szerelő 2009.01.07. 23:17:36

jól leragadtatok az atomnál :) léteznek más alternatívák is, csak azokat nem tudom miért, de elnyomják, pontosabban: nem támogatják. talán azért, mert ha mindenkinek lenne egy "bőröndje", ami nagyon olcsón tudna energiát adni, akkor nem lehetne elzárni központilag a csapot, nem lehetne megadóztatni, elveszítenék az energiahordozók a stratégiai jelentőségüket. az igazi kutatók nem kapnak támogatást, míg az áltudósok, akik mindenféle akadémiai címekkel rendelkeznek, megszabják, hogy merre haladhat a tudomány. ha nem így lenne évszázadokon keresztül, akkor most nem lehetne ez a téma sem.

belekotty 2009.01.07. 23:23:53

@A szerelő: No azért ez túlzás, de tény hogy a hivatalos tudomány eléggé vaskalapos tud lenni.

pucros 2009.01.07. 23:33:59

@Acmee: csattanós a kommented vége, többet vártam...

Tudniillik bármikor bármilyen cécó van, annak a célja tudvalevőleg úgyis csak az, hogy a figyelmet elterelje a lényegről, ami pedig nem más, mint a {saját rögeszme}.

Psyman 2009.01.07. 23:35:28

Az egész csak az orosz nagyhatalmi politika erődemonstrációja. Arról szól, hogy Európa akkor se merjen majd beavatkozni, mikor szép lassan elkezdi visszafoglalni a volt szovjet területeket, vagy egyéb disznóságokat csinál.
De legalább az EU-ban is végre tudatosul, hogy mekkora szívás ennyire függeni egy agresszív nagyhtalomtól.

Tarackos Sül (törölt) 2009.01.07. 23:36:41

Nem az atommal van baj, hanem az emberi felelőtlenséggel. Ez mindennek a rákfenéje, ez lesz a fajunk végzete is. Addig, amíg fákat dobáltunk egymásra, meg szarvasokat kergettünk, max. 1-2 ember szívott emiatt. Most, a XXI. században azonban egy-egy ilyen felelőtlen döntés akár végzetes is lehet.

Mr. Bigshot 2009.01.07. 23:47:10

Mi a helyzet a makói projecttel?
Állítólag annyi gáz van ott, hogy akár exportálhatnánk is. Azonban a kitermelés valamikor 2010 körül indulhat be leghamarabb.
Apropó kitermelés. Mi a francnak kellett eladni a kanadai TXM-nek (Falcon grouop) és Az ExxonMobilnak?
A MOL , ha jók az értesüléseim alig 20% -ban van benne az egész cirkuszban. Mi ebben nekünk a bolt? Ezt a dolgot azért meg kéne szellőztetni a sajtóban.....
Tulajdonképpen eladják a gázt. Azt a gázt ami enyhítene az orosz gáz függőségen.

A Nép - Te vagy! (törölt) · http://www.kibulizottorszag.net 2009.01.07. 23:51:31

@Psyman:

Úgy érted logikus lenne, ha tudatosulna. Igen. De egyáltalán nem biztos, hogy megtörténik.

molnibalage 2009.01.07. 23:52:42

"léteznek más alternatívák is, csak azokat nem tudom miért, de elnyomják,"

És mik azok? És ne utópisztikus dologgkal gyere. Olyan módszereket mondj amivel nagyipari méretekben lehet dolgozni.

molnibalage 2009.01.07. 23:53:30

@Mr. Bigshot: Asszem azért, mert a gáz minősége borzalmasan ótvar és még mélyen is van. Olcsóbb importálni. (Én legalábbis ezt halottam.)

A szerelő 2009.01.07. 23:59:04

"molnibalage 2009.01.07. 23:52:42"
ez így cinikus! ha ipari meretekben lenne, nem lenne szükség a támogatására. semmi sem ipari méretekben jött létre, mindent fejleszteni kelett!

smv · http://smv.webslide.hu 2009.01.08. 00:07:28

@molnibalage: Értem én, hogy olcsóbb importálni, node ha nincs mit akkor jól jönne az az ótvar gáz is...

csokoládébogárka 2009.01.08. 00:17:32

én azt nem értem, ha a világon csak nálunk és Izlandon van iszonyat mennyiségű termálvíz és hőforrás, akkor mi a fenének nem azzal fűtjük már 50 éve a közintézményeket, a sulikat, ovikat, önkormányzatokat, öregek otthonait, a frissen épült bazi nagy irodaházakat, kórházakat???

azt olvastam, hogy hazánk hőforrásainak 1/5-de értékes fürdőzésre, a többiben egészségre is ártalmas cuccok vannak. Azokkal nyugodtan fűthetnénk.
A többi 1/5-del pedig simán lehetnénk fürdőnagyhatalom, de szart sem érdekli a politikusokat, hogy legalább turizmusunk legyen. Körülöttünk nincs olyan szomszédos ország, akinek ne lennének hegyei és ne oda járna mindenki síelni. Nekünk nincsenek hegyeink, de gyógyvizünk van, na de ez nálunk senkit sem érdel, a politikusoknak még a képük sem ég amiatt, hogy a leggázabb országgá válunk tehetlenségükben...

smv · http://smv.webslide.hu 2009.01.08. 00:20:12

@csokoládébogárka: Ebben nem vagyok biztos, de mintha valahol azt olvastam volna, hogy a thermálvizet ha nagyüzemben használnánk erre, akkor a sok visszanyomott hideg vs meleg víz keveredése idővel hűtené a környező vizeket + földrengést okozhat. De mondom erről abszolút nem tudok semmit, csak hallottam.

EUvonalas · http://errolugatok.blog.hu 2009.01.08. 00:20:32

@Szmöre: A bejegyzés egyáltalán nem arról szól, hogy arra várunk, hogy a biztosok, az EP-képviselők vagy maga a zeu ugyan kezdjék már összeszerelni a Nabucco csöveit. Vitathatatlan, hogy a nagyobb lélegzetvételű dolgokat csak a huszonhét tagállam képes kivitelezni, a zeu nem oldhatja meg ezeket a problémákat, viszont biztosíthatja a szükséges keretet ahhoz, hogy a tagállamok megállapodásra jussanak. (Akár egy-egy vonakodó állam jobb belátásra térítésével is.)

Amikor noszogatjuk "a zeut", hogy tegyen már valamit, akkor pont arra várunk (én legalábbis) hogy az Unió tagállamai egységesen sorakozzanak fel vmi mellett és valósítsák is meg azt - ami lehet pl. a Nabucco, a gazdaság fejlesztése, a környezet védelme, az egységes piac megteremtése, a szolgáltatások liberalizálása és ezer más minden.

Európa akkor lehet a legsikeresebb, ha ez a közel harminc ország együtt, összehangoltan és elkötelezetten próbálja véghezvinni a fentieket. Remélem, a mostani események tényleg jók lesznek arra, hogy erre a tagállamok is rájöjjenek, és hozzálássanak _együtt_ megoldani a problémát. Mert szerintem ez (lenne) az Európai Unió. És ezért tartom jó dolognak.

És éljen az atomenergia! :)

csokoládébogárka 2009.01.08. 00:26:44

@smv:
ha ezt már néhány kisváros EU-s pénzből elkezdte és működnek is már ilyen hőközpontok hazánkban, amivel iskolákat és hivatalokat fűtenek, akkor a technológia létezik, csak nem a sültgalambban kellene bízni, hanem komoly kormányzati stratégiával elkezdeni tenni érte. Na de arra várhatunk, mint a 4-es Metróra, hogy hosszú távú céljai legyenek ennek az országnak. mindenki csak 4 éve ciklusokban bír gondolkodni.

storm · http://napirokk.blog.hu 2009.01.08. 00:28:52

@belekotty: ezt ertem, nem is erre vonatkozott, hanem mindenkinek, okulasul, hogy ertsek, mi a kulonbseg a csernobili katasztrofa, es a paksi lehetosegek kozt

N.Zoli 2009.01.08. 00:36:28

Jon a Gazprom Kardoskutra. Kardoskuton ketto, a Dallasbol jol ismert bologatos, le-fel billegos pumpa van es innen nem messze, Pusztaszoloson volt a legutobbi gazkitores. A beruhazasokkal munkaheleyeket teremt, de ki tudja mi lesz a vege a csekely gazlelohelyes Del-Alfoldnek a vegen.

wan2bee 2009.01.08. 00:38:20

Franciaorszagban 52 reaktor es 19 atom kozpont van. Az amugy finnyas es kenyes franciak 80%-a tamogatja az atomot. Franciaorszag atomenergiat EXportal europa tobb orszagaba is. Erdekes modon itt nem paraznak az atomtol. Pedig ugyanaz az uran van itt is, mint Csernobilban volt meg Pakson van. bonne nuit!

Király Rák · http://konzervatorium.blog.hu 2009.01.08. 00:46:43

Kedves Ifj. Farkas Gyula!

Nagy örömmel szoktam olvasni blogodat, amely remek biológia, fizika és kinetika órán történt eseményeket is szemléz. Azonban mostani hozzászólásod kicsit felszínes, és, mint ilyen, engem egészen meglepett.

Molnárgörény · http://molnargoreny.blog.hu 2009.01.08. 00:59:07

Ha hiszed, ha nem, tőled teljesen függetlenül adtam ugyanezt a címet. Meg is néztem, ki publikált előbb, de te. Sorry. Már nem változtatom meg - úgy látszik, túl kézenfekvő volt a poén. A trackback címem nem azonos a bejegyzésével...
molnargoreny.blog.hu/2009/01/07/gazugy_es_gyurcsany

kszabo 2009.01.08. 02:37:23

@bng: Szélerőműveket azért nem lehet építeni, mert az MVM nem tudja kikompenzálni az egyenetlenségeket az áramtermelésben. Hát oldja meg!
Életedben nem dolgoztál erőműben, a sok hülye környezetvédővel együtt, aki nagy mellénnyel temette Bős-nagymarost. A szélerőműveket egyedül vízturbinákkal lehet kompenzálni, A több száz MW teljesítményű erőművi gépcsoportok tehetetlenek, mind egy lendkerék. Erről igazán írhatna valaki egy pár cikket, mivel nagy a sötétség a témában.
Két dologban van még erő, a szemétégetés, ami csak a japánoknak éri meg, és a komposztálás, mint a műtrágya vegyipar alternatívája, de ez más téma.
Üdv

Andriska_J 2009.01.08. 03:14:17

Hisztiztek itt hogy atomerőmű, meg hú sugároz... természetes radioaktivitásról hallott már valaki? Emberek, kérem, ha nem szellőztetnek, és sokat vannak bezárva négy fal közé, akkor még a szobában is nő a sugárzás... Hajjaj... És még áramot se termel... Könyörgöm, menjünk vissza az őskorba, lesz ősbunkó, meg mamut leves aztán csókolom...

Megújuló energiák, szélenergia, napenergia... ugyan már vicc az egész... A mai energiafelhasználást nem lehetne ezekkel lefedni, kizárt dolog, arról nem is beszélve hogy zabáljuk az energiát, ami mint a termodinamikából ismert: zárt rendszerben állandó...

Atomenergia... hát igen, kb olyan mint a tűz az ősembernek. Még ma is sokan megégetik magukat, pedig azért eltelt már párezer év... Persze veszélyes a táz, tiltsuk be azt is, nem kell - mondom ezt akkor amikor épp sül a vacsorám, persze gázzal :D

Nem értem mért félünk az atomerőművektől, amikor a tudtunkon kívül a világ más pontján megnyomhatnak egy gombot, aztán már nő is fölénk a gombafelhő, mi meg csak nézünk mint a moziban, persze ha nem olvadt a fejünkre a sisak... A kép persze erősen túlzó, de nagyjából szemlélteti, hogy nem az atomerőmű az ami ki fog minket pusztítani. Amúgy a Discoveryn volt egy film a csernobili erőműről, ami alapján örülhetünk hogy csak annyi áldozat lett amennyi, és nem tisztították le fél európát...

zsotti 2009.01.08. 04:49:14

Meszaros

Te mekkora ostoba vagy. Már nem építenek pukkanós erőműveket. Kihalt, mint a bálnazsír-előállítás.
És a szovjet emberfajta is kihalóban van...
olvass utána, hogy mi történt ott.

Én Új Zélandon élek. Itt is vannak atomenergia hívők, pedig itt van alternatíva. Aki vette a fáradtságot és utánaolvasott és képes értelmezni az adatokat.
en.wikipedia.org/wiki/Pebble_bed_reactor - ez kissebb kockázat, mint egy szénerőmű.

Az ostoba hozzáállás mindig rossz eredményt szül.
Balfasz nagyjaink meggátolták a Dunai vizierőművet. Most se Duna, se áram.
Jártál már hazánk már létező síkvidéki vizierőművénél (Kisköre)??
Nemzeti parkká kellett nyilvánítani az újra megjelenő fajok miatt.

Rá akarod venni az embereket, hogy vágják ki az utolsó fát, mert képtelen vagy megérteni néhány adatot?

molaris 2009.01.08. 05:49:43

@molnibalage: @Secnir:
Végig elolvasva a Ti hsz.- aitok a korrektek, kimerítők. Annyit kiegészítésül, hogy nem tudom, miért olyan nagy durranás most Makó. Már 1974- ben is tudott volt, hogy van egy lencse, de nem igazán törődtek vele. Politika.

A másik lényegi, hogy az Eu- ba mint tőlünk, máshonnan is főleg ejtőernyősök érkeznek. Ők meg erre képesek.

flimo13 2009.01.08. 06:31:03

"a "szinte" 100%-os biztonságú reaktorfajta (nyomottvizes) olyan qrva drága, h a világon talán ha 2 van belőle. "

"Ez a legnépszerűbb reaktortípus, a világon több mint 300 üzemel belőle, és még vagy 100 reaktor van különféle járművekbe építve. A Paksi Atomerőműben is ilyen típusú reaktor üzemel."

flimo13 2009.01.08. 06:34:01

"A megoldás a fúziós reaktor lenne!"

Majd lesz, 50 év múlva. Addig elhasználunk két generáció hasadásos erőművet.

Kánaán 2009.01.08. 07:13:16

Bírom ezt a Fideszes kínlódást, ami az index híreit jellemzi mostanság:
"Könnyen használható technikák arra az esetre, ha a kormány nem biztosítja a szavazópolgárok gázát."

Itt pont hangsúlyozni kell, hogy szavazópolgárok, akik erre a kormányra szavaztak. Mintha bármi mást tudna itt tenni a Fidesz. Nagyon jól tudják, hogy nem a környező országok kormányai idézték elő ezt a lehetetlen helyzetet, de nekik csak ez jön le.
Értelem.

Gilderoy 2009.01.08. 07:37:42

Örüljünk inkább, hogy nem MAgyarország az EU soros elnöke, és hogy Kovács Laci bácsit nem energiaügyi biztossá nevezték ki, mert akkor már megfagytunk volna.

antal.daniel · http://antaldaniel.blog.hu/ 2009.01.08. 07:41:34

Gilderoy, vagy pont nem, ő legalább ismeri azokat az elvtársakat, akik most csavargatják a nyomásszabályozót.

Szerintem az EU azért nem tett semmit, amiért Magyarország sem, az EU-nak nincsen erős hatásköre ebben az ügyben, vagyis pont azt csinálja, amit a tagjai összessége. Nagyon szomorú képet fest mindez hazánkról és az EU-ról is.

Számomra a legelképesztőbb, hogy a közös piacról szóló EU-ban mindenki azonnal levágta a saját vezetékeit, ha hozzájutott még holland vagy norvég házhoz. És persze tőlünk is hiába kértek segélyt a fagyoskodó szerbek, pedig most igazán meg lehetne nekik mutatni, hogy mit ér az európai és az orosz szövetség.

central.blogactiv.eu/2009/01/07/gas-war-with-russia-restrictions-on-the-industry-people-are-effected-directly/

molaris 2009.01.08. 07:46:21

@Gilderoy:
Ellent kell mondanom, a semmittevést Kovács et. is magas fokon műveli. Nézzétek már kritikus szemmel a EU- t. A nagyok érdekeit kiszolgáló zsoldos- banda. A kicsik egyike sem járt jól, az ottani tőke felvásárolta a piacokat, és nagy ívben tett a kiegyenlítésre.

molnibalage 2009.01.08. 08:04:20

"Értem én, hogy olcsóbb importálni, node ha nincs mit akkor jól jönne az az ótvar gáz is... "

Csak egy kitermelést elkezdeni nem két perc főleg, ha ennyire ótvar. Ilyen gázt nem engedhetsz bele hálózatba, mert elkeverdik és mindent hazavág. A tisztítási folyamat meg nem egyszerű és olcsó. Még, ha tiszta is lesz, a fűtőértéke még valszeg így sem éri el a jó minőségű orosz gázét.

ufó - tardai arc, modoroschan küldi a szlenget 2009.01.08. 08:06:07

@molaris:
@adaniel:

szegény kis iciripiciri kompország megfeneklett a két part között...

Andriska_J 2009.01.08. 08:17:21

Az EU egy politikailag és gazdaságilag is impotens förmedvény, tudjuk hogy van, fizetünk is érte, de semmire se jó.

Miért is mondom én ezt? Hát nézzük csak, probléma lett szerdán, elzárták a gázcsapot, kelet- és közép-európa egy részében - köztük pl szlovákiában, ami már ugye EU - már a lakosság fagyoskodik. Mit tesz az EU? Hétfőn összeülnek, hogy elpsörözzenek a problémán... Hát persze... Ráérnek, az meg hogy közben páran kissé megfagynak, kellemetlen. Öltözzenek fel, vagy gyújtsák magukra a házukat, akkor nemfognak fázni - egy ideig. Gondolják az okosok. Ugyan már? Önök szerint az a rakat aggastyán akiket az EU-ból mutatnak, képes lenne tenni bármit is?

Parajka 2009.01.08. 08:23:55

Üdv.

Amióta az eszemet tudom ( több, mint 40 éve), mást sem hallottam, mint "mi lesz velünk, ha elzárják a csapokat?" --- Hát most elzárták. Mi meg jól meglepődtünk.

A tanulságot vonjuk le most közösen!

Hedvigová 2009.01.08. 08:30:54

Javaslom, hogy a fogyasztóvédelmi hatóságok (energiahivatallal az élen) sürgősen nézzenek a gázszolgáltatók körmére, mert az a gyanúm, hogy a nagy zajban a zavarosban halászhatnak a forintjainkra ácsingózó cégek. Napok óta olvasom fórumokon és ma reggel már magam is tapasztalom, hogy a gáz fűtőértéke rohamosan romlik. Az a fürdővíz, ami tegnap még égetett, ma éppen csak kézmeleg, langyos, a teavíz felforralása is kétszer tovább tart.
Ha majd az orosz-ukrán fél lerendezte saját vitáját, javaslom, hogy mi is rendezzük le saját gázszolgáltatóinkkal egyszer és mindörökre ezt az atb'szósdi fűtőérték-játékot!

TuRuL_2k2 · http://maglyatuz.hu 2009.01.08. 08:44:54

Írtam egy posztot arról, hogy miért örülök a gázhiánynak. :]
reakcio.blog.hu/2009/01/08/a_gazhiany_dicserete

tlac 2009.01.08. 09:30:05

H.Kovács László kellett volna energiaügyi biztosnak, de hát lekötötte a Medgyesy puccs, nem volt ideje gyorstalpalón felkészülnie :(

csokoládébogárka 2009.01.08. 10:33:10

mai Népszabadság 16.oldal:

"Míg néhány volt szocialista ország szinte 100%-ban az orosz gáztól függ, addig Nagy-Britannia egy cseppet sem. Így nehéz igazi únios szolidaritást kialakítani."

A nagyhatalmak jó sok EU-s pénzt költhettek arra, hogy függetlenek legyenek, a többi EU-s tagországot meg leszarják magasról. Kíváncsi volnék, hogy mennyi EU-s pénzt szavaztak meg és költöttek így magukra, miközben más országokban meg egyáltalán nem adtak pénzt energetikai fejlesztésekre.

refuse/resist! · http://torzskocsma.blog.hu 2009.01.08. 11:03:30

nol.hu/lap/vilag/lap-20081227-20081227_01-33
Ez a hír nem maradt ki?
Így valószínűleg nincs értelme a Nabuccónak.
Takarékoskodni kell, a maradék olajból, amennyit lehet Hungarocell és jól záró ablakok gyártására kell fordítani, és nem eltüzelni.

flimo13 2009.01.08. 11:53:46

"A nagyhatalmak jó sok EU-s pénzt költhettek arra, hogy függetlenek legyenek, a többi EU-s tagországot meg leszarják magasról. Kíváncsi volnék, hogy mennyi EU-s pénzt szavaztak meg és költöttek így magukra, miközben más országokban meg egyáltalán nem adtak pénzt energetikai fejlesztésekre."

Mit költöttek volna magukra, szerinted orosz gázzal pumpálták tele az Északi-tenger, abból a pénzből, amit az EU-nak fizettünk? Hülyébe azért nem kéne átmenni a nagy összeesküvősdiben.

EUvonalas · http://errolugatok.blog.hu 2009.01.08. 12:30:01

@TuRuL_2k2

megkaptad a trackbacket :-)

csokoládébogárka 2009.01.08. 19:08:07

@flimo13:
tájékozódni nem szégyen, javaslom neked is.
Nagy-Britannia, Franciaország és Németország miért nincs kétségbe esve? Rengeteg EU-s pénzt fektettek be megújuló energiaforrásokba és erőművekbe (szén, kőolaj, urán, napenergia, szélenergia, vizi energia, atomenergia...). Miért is van Franciaországnak 52 reaktora és 19 atom központja?
Őket ezek mellett ellátják gázzal a skandináv országok, míg érdekes módon másokat nem. A Gazprom 2007-es anyagából látni (BP Statistical Review of World Energy 2007.), hogy az EU-s nagyhatalmak orszáhai is össze vannak azzal a vezetékhálózat-rendszerrel kötve, ami keletről jön és amin mi is kapjuk a gáz nagyobb részét.
Mibe is telne minket vagy szomszédos országainkat északról kisegíteni???
Eljutottunk odáig, hogy Magyarországnak kell tartalékaiból és gyárak leállítása nyomán csökkentett üzemmódunk miatt gázt adnia Szerbiának, hogy meg ne fagyjanak a 21.században?
Ne legyél naív, vagy blogolj bulvár oldalakon.