A blogról

Néha komoly, máskor könnyedebb témájú írások az Európai Unió jelenéről és jövőjéről.

E-mail: euvonalas[kukac]gmail[pont]com

EUvonal

Nincs megjeleníthető elem

Európai Parlament

Szerbia az EU-ban?

Dátum: 2008.09.09. 07:03 | Szerző: Király Rák
Visszajelzések: 7 komment
Megosztás: Twitter | Facebook | iWiW
Címkék: szerbia királyrák eu és a világ

Mint a hatvanas évek óta folyamatosan, az Európai Unió most is hasonlóképpen reagál az integráció mélyítésének kudarcára: az integráció kiterjesztésével. A bővítési irány pedig egyértelműen a Balkán: Horvátország mellett tagjelölt lehet Szerbia is, akár már 2009-től.

Micsoda? Méghogy Szerbia EU-tag? Megőrültek ezek? – kérdezheti többé-kevésbé joggal a taszári kisnyugdíjas, aki még emlékszik arra, hogy megvadultak a csirkék, amikor NATO vadászrepülők kezdték bombázni magyar földről déli szomszédainkat.
 
Azóta persze sok víz lefolyt a Moraván, és a 2009-es közös elnökségre készülő csehek és svédek baráti jelzéseket, nem is annyira visszafogott buksisimit küldözgetnek a Koszovó kiválása után balkáni nagyhatalmi illúzióitól teljesen megfosztott szerbeknek.
 
S hogy mi lehet ennek az oka? A válasz nem egyszerű, sőt igen összetett. Szerbia – bár elég hosszú mosolyszüneten van túl a nyugati országokkal, főleg Koszovó függetlensége miatt – igenis biztatás érdemel. Radovan Karadzsics kiadásával, a Ratko Mladics ellen indított (egyelőre inkább kommunikációs) hadjárattal, valamint a radikális párt meggyengülésével ez a kormány egyértelműen kinyilvánította, hogy az Európai Közösséghez akar tartozni. Butaság lenne, ha ezt nem méltányolná az Unió, főleg, mivel nem volt ez mindig így, és Szerbia inkább kacérkodott az orosz medvével, mint a 12 csillaggal.
 
A helyzet az, hogy a hír ugyanakkor nem csak Szerbiának szól, és nem egyértelműen pozitív a kicsengése. Éveken keresztül ugyanis arról lehetett hallani, hogy ha és amennyiben Horvátország kiadja háborús bűnöseit, úgy az EU tárt karokkal várja, a német nyugdíjasok és turisták pedig végre szalámivég-ellenőrzés és feltorlódott határátkelőhelyeken való tökölődés nélkül ruccanhatnak le a déli bumeráng országba kagylót gyűjteni, valamiféle stabil gazdaságot a vadregényes tengerpartért-szerű nemzetközi jólétprogram keretében. Vagyis mindenki boldog. Lenne, ha Horvátország komolyan venné a vele szemben támasztott egyetlen – nyilatkozati szinten is megjelenő – kritériumot, a háborús bűnösök (also known as Szabadságharcosok) felkutatását és kiadását, mint ahogy – legalábbis Szerbia tempójához képest – nem teszi. Persze kimondva ez hátráltatná az egyébként ezzel az egy hibával együtt is szépen haladó horvátok csatlakozását, ami senkinek sem érdeke. Az egy mondatban szerepeltetés viszont azt jelenti: hasonlóan Magyarországhoz, valószínűleg Horvátország sem kapja meg az időbeni előnyt szomszédaihoz képest, és még az is elképzelhető, hogy Szerbiára lesz kénytelen várni. Ugyanakkor Horvátország felkészültsége messze jobb, mint a szerbeké, ez nem tárgya egyetlen vitának sem. A közös bővítés lebegtetése is inkább csak egy intés az átlagát négyesre hozó tanulónak: tudna ő többet is.
 
A Balkán, mint fő bővítési csapásirány kijelölése persze valahol kényszerhelyzet is. Egyrészt a tagállamokkal körülvett félsziget integrálása nagy segítség lenne a déli eu-s tagállamoknak. Másrészt Ukrajna és Fehéroroszország irányába egy marha nagy külpolitikai stoptábla figyelmezteti Európát, eddig és ne tovább. Ezt persze észre is veszik.
 
Érdekes időszak elé néz az Európai Unió. A Lisszaboni Szerződés kudarca után egyre inkább úgy tűnik, az intézményi reformból intézményi toldozgatás-foldozgatás lesz. 2012-re pedig kinéz egy nagy déli bővítés. Csak győzzük követni.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://errolugatok.blog.hu/api/trackback/id/tr39654147

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

stevie wonder 2008.09.09. 08:47:31

(Horvátország, Szerbia)

Mi a különbség a mókus és a görény között? Mind a kettő kistestű, szőrös állat, csak a mókusnak jobb a PR-ja.

A szerbek lemaradása látványos, de korántsem akkorák a hiányosságok, mint ahogy a magyar médiában az átjön. Amit fejben meg lehetett oldani, pl. jogharmonizáció, ott 2000. október 5. óta komoly előrelépés történt.

Ha Mladicot is elküldik Hágába, akkor komoly elvi akadály nem áll az EU-csatlakozás előtt.

A gazdaság ugyan gyenge, de egyértelműen piaci alapú (egy-két vadhajtással persze), ráadásul évről évre dinamikusan bővül (4-7%). Külső konfliktusok Koszovón kívül nincsenek, belső konfliktusok elhanyagolhatóak (az albán kisebbség is csendesebben háborog, a magyaroknak, bosnyákoknak mostanában egy rossz szavuk sincs). A demokratikus jogrend működőképes, a mostani kormány stabilnak tűnik.

Ahol bajok vannak, az a Koszovó-kérdéskör (bár Görögország is vidáman tag tudott lenni a ciprusi problémától függetlenül), illetve a korrupció/szervezett bűnözés vonal, de az meg Romániát-Bulgáriát nem akadályozta.

Nekünk magyaroknak mindenesetre határozott érdekünk lenne egy EU-tag Szerbia.

Király Rák · http://konzervatorium.blog.hu 2008.09.09. 09:41:44

Így van, szerintem is sokkal jobb lenne nekünk egy Szerbia az EU-ba, mint bármelyik más, hasonló bővítési stádiumban lévő országé

Húsegér 2008.09.09. 10:06:48

Ezzel kapcsolatban úgy gondolom, hogy a szerbeket ki kell írtani az utolsó szálig, nőkkel, csecsmőkkel eggyütt.
Valakinek van ellenvetése?

Király Rák · http://konzervatorium.blog.hu 2008.09.09. 10:14:38

Húsegér: Ha kissé provokatív véleményed hátterét és indíttatását is kifejted, akkor van mód olyan ellenvetésre, amelyből értelmes vita kerekedhet. Így csak Igen-Nem-ezni tudunk, arra meg szavazás lenne alkalmas forma, nem pedig a kommentelés.

Húsegér 2008.09.09. 12:01:21

Az ok egyszerű: megérett már rá a szerb nép, h ki legyen írtva. Mint amikor a disznó eléri a vágósúlyt azon nyomban le is vágják.

Otido · http://monarchista.blogspot.com/ 2008.09.09. 15:02:52

Miért pont Szerbia? Miért nem azonnal Belorusszia?
Amikor mi jelentkeztünk, ez még elit-klub volt.
Mára meg nápolyi cigány-telep lett.

ezt így hogy? 2008.09.09. 15:54:30

"Amikor mi jelentkeztünk, ez még elit-klub volt. "

akkor még igen. amikor felvettek, már nem annyira


süti beállítások módosítása