A blogról

Néha komoly, máskor könnyedebb témájú írások az Európai Unió jelenéről és jövőjéről.

E-mail: euvonalas[kukac]gmail[pont]com

EUvonal

Nincs megjeleníthető elem

Európai Parlament

Mindenki a dohányosok ellen

Dátum: 2008.07.17. 11:39 | Szerző: EUvonalas
Visszajelzések: 4 komment
Megosztás: Twitter | Facebook | iWiW
Címkék: dohányzás eu és a világ

Alig „lélegezhettek” fel a dohányosok amiatt, hogy nem került az egészségügyi tárca idei törvényalkotási programjába a nemdohányzók védelméről szóló törvény szigorítása (állításuk szerint a társadalmi vita időigényessége miatt), most Brüsszel felől érezhetik magukat fenyegetve.

Az Európai Bizottság szerdán előterjesztett javaslata értelmében 2014-ig fokozatosan emelnék a cigaretta és a finomra vágott dohány jövedéki adóját. Emellett joghézagokat is javasolnak betömködni, amelyek eddig lehetővé tették, hogy egyes cigarettákat és cigarettadohányféléket az alacsonyabb adóval terhelt szivarként vagy éppenséggel pipadohányként értékesítsenek.

Úgy vélik, hogy az új irányelvvel csökkenteni lehet az adókülönbségeket a tagországok között és így az EU-n belüli dohánycsempészet is visszaszorulhatna. Az intézkedések, meghirdetett céljuk szerint, hozzájárulhatnak a dohányfogyasztás 10 százalékos csökkentéséhez öt éven belül.
 
Addigra valószínűleg itthon már véget érhet a „társadalmi vita” és követve az általános európai trendet bevezethetik a teljes tilalmat a vendéglátó egységekben, középületekben stb., hogyha ehhez hozzákapjuk a drasztikus áremelést az nem sok jót ígér a dohányos honfitársainknak.

Mindezek után elmondható, hogy a következő években ez a téma még sokszor és sok helyen fel fog bukkanni EU-s és hazai vonatkozásban egyaránt, így ezt a folyamatot itt a blogon is tervezem követni.

A bejegyzés trackback címe:

https://errolugatok.blog.hu/api/trackback/id/tr99572364

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

avida 2008.07.17. 21:26:04

Pár éven belül úgyis az lesz, hogy halálosan megdrágítják a cigit és kitiltják a szórakozóhelyekről, éttermekből... egyre több helyen teszik ezt meg, és - szinte hihetetlen - mióta beszüntették a Angliában, már rengetegen leszoktak... drasztikus, de úgy tűnik, az a kis kellemetlenség, h nem lehet a sör mellett, csak a pub bejáratánál pöfékelni, egy csomó embert leszed a cuccról...hmm...

EUvonalas · http://errolugatok.blog.hu 2008.07.19. 07:40:59

a másik fele, h soha előtte annyi pub nem zárt be ennyi idő alatt... mondjuk sztem még így is simán megérte

alert 2008.07.22. 13:08:45

amikor meghallottam, hogy január 1-től mégsem lesz tiltva a dohányzás az éttermekben, mint európa most már legtöbb országában, úgy döntöttem, hogy én mégis úgy teszek, mintha bevezették volna: nem megyek onnantól sehova, ahol cigi van.

igazából az égig tudnám rugdosni, akinek ezt sikerült megfúrnia, meg mindenkit, aki valaha az arcomba fújta a füstöt, de hát ez van.

almonda 2008.07.22. 14:41:53

Arra senki nem gondol Mo.-on, hogy a füstmentessé váló éttermekbe sokkal többen fognak beülni, mert jobb lesz füstmentes termekben kajálni, ráadásul az ott dolgozók egészségét is szolgálják.

Stockholmban ez a tapasztalat.

Nemrég, Pesten jártam, s betértem egy híres cukrázdába, melynek ajtaján ott díszelgett a füstmentességre utaló tábla - aztán belépve mellbevágott a füst. A pultoslány nem értette, miért tettem szóvá, miért fordultam vissza, ahelyett, hogy választottam volna a többtucatnyi füstölt sütiböl.



süti beállítások módosítása