A blogról

Néha komoly, máskor könnyedebb témájú írások az Európai Unió jelenéről és jövőjéről.

E-mail: euvonalas[kukac]gmail[pont]com

EUvonal

Nincs megjeleníthető elem

Európai Parlament

A FIFA továbbra is a 6+5-ös szabály mellett

Dátum: 2008.04.24. 13:00 | Szerző: EUvonalas
Visszajelzések: 3 komment
Megosztás: Twitter | Facebook | iWiW
Címkék: foci labdarúgás uefa blatter fifa bosman 6 5 szabály bosman szabály

Újabb FIFA vs EU pengeváltások várhatóak az úgynevezett 6+5-ös szabály kapcsán.

Mint korábban már itt a blogon is esett róla szó, a Nemzetközi Labdarúgó Szövetség új szabályokat szeretne bevezetni a klubcsapatok nemzetiségi összetételével kapcsolatban, a labdarúgás helyi közösségteremtő erejének védelmében. Az Európai Unió viszont az 1995-ös Bosman-szabály óta mindenféle „nemzetiségi alapon történő diszkrimináció" ellen foglal állást (az Európai Közösségek Bírósága - figyelembe véve az uniós polgárok jogát a szabad mozgásra és munkavállalásra - megállapította, hogy a professzionális sportolókra vonatkozó nemzeti kvótarendszerek alkalmazása ütközik a közösségi jog előírásaival).

Nos, a történet kerekedik, hiszen a FIFA májusi sydney-i éves találkozóján Sepp Blatter elnök mégis szeretné keresztülvinni elképzeléseit valamilyen formában. Ehhez a 208 nemzeti szövetségből 156-nak kellene támogatnia a javaslatot. Ez már csak azért is kétséges, mert az európai futballcsapatokat tömörítő UEFA - épp Brüsszel ellenkezése miatt - nem állt ki egyértelműen Blatter javaslata mellett (ők inkább a saját nevelésű játékosok számát szabnák meg, ami a FIFA elnök szerint kevéssé akadályozná meg a leggazdagabb klubokat a fiatal focisták felvásárlásában, akiket aztán saját nevelésként tüntethetnek fel).

Legújabb fejleményként pedig az Unió újfent figyelmeztette a FIFA-t, hogy az uniós joggal továbbra sem összeegyeztethető a 6+5-ös szabály, még akkor sem, ha azt az európai csapatok csak egyfajta hallgatólagos beleegyezéssel alkalmaznák.

Mindenesetre a felek elszántnak tűnnek, úgyhogy a májusi FIFA-találkozó érdekesen is alakulhat, és most kivételesen nem csak a labdarúgás, hanem az EU iránt érdeklődők számára is.

A bejegyzés trackback címe:

https://errolugatok.blog.hu/api/trackback/id/tr72440141

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Altobelli · http://forzaitalia.blog.hu 2008.04.25. 17:42:11

Amennyiben a FIFA kongresszusa, ami nem az EU "alá" tartozik úgy dönt, hogy márpedig bevezeti a 6+5-ös szabályt, akkor az UEFA majd ennek a szakmai befolyásnak enged, vagy a politikai -gazdasági (EU-s) felsőbbrendet választja, vajon? Másik kérdés, hogy az EU-nak van-e bármiféle eszköze arra, hogy az UEFA-FIFA szabályt megváltoztassa, eltörölje stb.? Szerintem nem nagyon, hacsak nem elvi szinten iránymutatást fogalmaz meg. Úgyhogy hajrá 6+5 vagy még inkább 7+4:)

Lipi 2008.04.26. 08:16:47

Hogyne volna eszköze az EU-nak! Gondolj csak a Bosman féle esetre. Nem vagyok jogász, de olyan pereket akaszthatnak a külföldi futbalisták a klubok nyakába, hogyha diszkriminálják őket, hogy belegebednek. Egyébként viszont elvi szinten én is támogatom Blatteréket, főleg mert engem még a magyar foci is érdekel. Csak valahogy másképp kéne ezt megoldani és nem azt erőltetni ami ilyen ellenállásba ütközik. Az Uefa elgondolása már kompromisszumosabb pl. Biztos lehetne találni más utat?!

vajon 2008.04.26. 14:52:22

Egyértelmű - a focistákat egyesével nem tudja meggyőzni a FIFA, elég egy Bosman


süti beállítások módosítása