A blogról

Néha komoly, máskor könnyedebb témájú írások az Európai Unió jelenéről és jövőjéről.

E-mail: euvonalas[kukac]gmail[pont]com

EUvonal

Nincs megjeleníthető elem

Európai Parlament

Az EU küzdelme a hitelminősítők ellen

Dátum: 2012.06.28. 13:25 | Szerző: EUvonalas
Visszajelzések: 89 komment · 2 trackback
Megosztás: Twitter | Facebook | iWiW
Címkék: európai unió európai bizottság

A gazdasági válság kirobbanása óta a hitelminősítők a nehéz helyzetben lévő országok mumusává váltak. Hétről hétre kerülnek országok bóvli kategóriába, miközben az unió minden erejével a gazdaság beindítására törekszik, azonban a rossz besorolások mellett egyre nehezebb talpon maradni.  A küzdelem bár heroikus, sziszifuszi is.

A nagy hitelminősítők, mint a Fitch Ratings, a Moody’s, vagy a Standard & Poor's az évek során egyre több támadást kaptak és kapnak azért, mert abban az esetben is leminősítenek egy-egy országot, amikor az éppen megszorításokat hajt végre.

A minősítők fent idézett nagy hármasát a válság óta érik kritikák, többek között azért, mert a krízis kirobbanása előtt még kiváló minősítést adtak az amerikai jelzálogpiaci válságot előidéző cégeknek, valamint azért is, mert az unió több válságban lévő országának „megnehezítik” azzal a helyzetét, hogy a stabilitására irányuló intézkedések ellenére is többször tovább rontják azok szuverén adós besorolását. A legnegatívabb nézetek szerint a nagy hitelminősítők irányítják a világ gazdaságát, hiszen döntéseikkel jelentősen meghatározzák egy-egy régió helyzetét.

Az EU intézményei évek óta próbálnak megoldást találni a problémára több-kevesebb sikerrel, mivel arra a Bizottság is igen korán ráeszmélt, hogy a hitelminősítők tevékenységükkel hozzájárultak a pénzügyi válság kialakulásához.

Korábban több „mentőötlet” is felmerült: egyes elképzelések szerint az európai hitelminősítők felügyeletét ellátó Európai Értékpapír-piaci Hatóság kezdeményezhette volna azon európai országok hitelminősítésének felfüggesztését, amelyek nemzetközi támogatásban részesülnek, illetve azokét, amelyek osztályozása növelné a piaci bizonytalanságot. Sokáig szerepelt a felvetések között egy uniós, konkurens hitelminősítő intézet létrehozása is, azonban ez az ötlet sem öltött hivatalos bizottsági javaslati formát. Az uniós jogalkotás eddig még falakba ütközött, ráadásul a legnagyobb hitelminősítők székhelyei nem az unió területén vannak: a gépezet így tehetetlen.

Az uniós intézmények azonban nem adják fel a küzdelmet. Az EP előtt heverő újabb jelentés szerint meg kellene határozni annak a menetrendjét is, hogy mikor hozzák nyilvánosságra az országok adósságbesorolását. A gazdasági szakbizottság olyan intézkedéseket sürget, amelyek csökkentenék a három nagy hitelminősítőtől való függést, és korlátoznák azt a hatást, amellyel a hitelminősítők egy-egy döntése befolyásolja a hitelhez jutás feltételeit.

Az unió lépéskényszerben van a hitelminősítőkkel szemben, mivel egyre több ország sodródik válságba, részben az egyre rosszabb minősítéseknek is köszönhetően.

· 2 trackback

A bejegyzés trackback címe:

https://errolugatok.blog.hu/api/trackback/id/tr224616658

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Mennyibe került nekünk eddig a Fidesz szabadságharca? 2012.06.28. 23:16:11

Naponta 700 millió, hetente 5 milliárd, havonta 20 milliárd, éves szinten pedig 250 milliárd adóforintba kerül nekünk az, hogy a Fidesz nem az IMF-kölcsön, hanem a sokkal drágább, piaci finanszírozású hitelek felvétele mellett döntött. Döntésük fejenké...

Trackback: Tízdolláros önfejlesztő kézikönyvből irányítja az Orbán-kormány az országot 2012.06.28. 23:13:24

A könyvben felsorolt mind az ötven döntési stratégiát használja a kormányzat – írja a hvg.hu, Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter Heti Válaszba írt jegyzetére utalva, amelyben elárulja: ő írta az előszót a bestseller magyar kiadásához. Mind...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

eax_ 2012.06.28. 19:45:07

Ez mekkora veretes baromsag.

PiBá 2012.06.28. 19:52:12

Részint a hitelminősítők kullognak az események után, pedig előre kellene jelezniük, azaz rosszul dolgoznak.
Meg is vezetik őket, pl. Görögország, amelyik az EU-t is átvágta a palánkon.

De a felvetés alapvetően egy nagy marhaság.

Ha valaki kölcsönad, akkor szeretné tudni, hogy nagyjából mire számíthat. Na ezt kellene megmondania ezeknek a cégeknek.

Pszt! 2012.06.28. 20:27:12

Ha a hitelminősítők kamu sz@rok, akkor senki sem ad a szavukra, így nem tudják mélyíteni a válságot. Ha meg nem kamu, akkor igenis hasznosak.

man co. 2012.06.28. 20:28:07

Bár az igaz, hogy a minösítök a válságjelekre nem sookat adtak, de az paranoiás beképzelés, hogy az egyes országokat szelektíve értékelne.

Megszámlálhatatlan Matolcsidiotizmusok

Hír 2012.június 25:

Matolcsy elismerte, hogy a kormány nagyobb adósságcsökkentést akart végrehajtani, de nem sikerült, mert "pénzügyi támadás alatt álltunk".

Később ezzel kapcsolatban egy másik képviselői felvetésre válaszolva kifejtette, hogy "egy előre eltervezett pénzügyi támadás részesei voltunk". "2011 októbere és 2012 tavasza között pénzügyi támadás érte Magyarországot" - vélekedett Matolcsy György a tavalyi leminősítésekről. A tárcavezető elmondása szerint azért támadták meg Magyarországot, mert a kormány több intézkedése érdeksérelmet okozott, ilyen például, hogy négy év alatt 3000 milliárd forintot vontak be a közteherviselésbe. "November 17-én 4 órakor állítottuk le a Standard and Poor's támadását" - idézte fel a Nemzetgazdasági Minisztérium tavalyi közleményét,

Comment:

Nem támadás volt az Matolcsidióta, hanem bizonyítványosztás. A hitelminösítök ugyanis nem spekulások, hanem értékelök. A S&P (és a másik kettö) az MSZMP-s szakmai selejt tudásodat NULLÁRA, kidobandó bóvlira értékelte, kedves Matolcsidióta.

Ja, persze tudom, összeesküvés volt ez akkor is ha nem akarom elhinni, hiszen a S&P amerikai!!!
Ja persze. Milyen nagy kár, hogy S&P-ék három hónappal a (beképzelt) magyar 2011 novemberi “támadás” elött fogták magukat, és az amerikai (!!!) USA-t értékelték le! Az USA elöször a történelemben le lett értékelve. A S&P által!

Most akkor mi van??

Aha, valszeg akkor meg az EU-nak dolgoztak S&P-ék, a magyar leértékeléses támadással!

Na de akkor miért értékeltek le 2012. január péntek 13-án egy pakliban 9 EU-s országot, közte Franciao-ot, Ausztriát? Az EU-t is megtámadták ezek? Nemcsak az USA-kot meg Gyorsnaszádországot?

PS: és a hülye Fidesz, mint a birkák, szinkronban butulnak le ennek az MSZMP-s Szakmai Selejtnek a nívójára már hosszú évek óta.

És lesz itt még egy nagy hitelességi minösítés 2014 tavaszán, na majd akkor kire fogjátok, hogy megtámadta és elfoglaltatta a kormányzati pozíciótokat? Csak nem megint a SZí En En-re?

Qqriq 2012.06.28. 20:29:14

Nem kell kölcsönkérni, nem kell eladósodni és ki lehet röhögni mindegyiket.
A tuti az volna, ha az uniós államok alkotmányba foglalnák, semmilyen államadósságot nem fizetnek vissza. Jöhet az 10000000Z-------- besorolás, ki nem szarja le? Legalább a köcsög politikusaink nem tudják felélni a jövőnket, csak annyit költhetnek (=lophatnak), amennyi befolyik.

Qqriq 2012.06.28. 20:31:58

@man co.:

"A hitelminösítök ugyanis nem spekulások, hanem értékelök."

hahahaha....!!!!
Na ezen jót mulattam.

bucbuc 2012.06.28. 20:39:00

@PiBá: Olan hihetetlenül csak nem lehet megvezetni őket, ha már 2004 óta szaklapok de akár netes fórumok is tisztában vannak a folyamatokkal, ezt leírják, levezetik.

Nem meglepetés ami történt, viszont felveti a kérdést, hogy mi céljuk ezzel?

Olyan nincs hogy "megvezetik őket", olyan van, hogy valamire törekednek ezzel a magatartással.

TrueY · http://qltura.blog.hu 2012.06.28. 20:44:13

Én azt nem értem, hogy miért nem tudnak a hitelminősítők egynél több országgal is foglalkozni? Először megvárták még összedől Görögo. és csak akkor kezdtek el a 'Panyolokkal foglalkozni. Ha bedőlnek a Spanyolok, akkor jönnek az Olaszok és így tovább. Mintha egy csapatuk lenne és csak egy országgal tudnának foglalkozni... :)

rohadjmegARCgeci 2012.06.28. 20:52:18

@Qqriq: Úgy is ez lesz a végkifejlete ennek az egésznek,szerintem.

rohadjmegARCgeci 2012.06.28. 20:53:09

@Qqriq: Spekulánsok.Szerintem mind tőzsdézik.Gyakorlatilag tőlük függnek a tőzsdék.

rohadjmegARCgeci 2012.06.28. 20:54:43

A devizatőzsdét és a minősítőket kellene megszüntetni azonnal.És akkor rend lenne a világban!

Sírköves Slomó 2012.06.28. 20:58:11

@Dr. Furia: Hát azért ne túlozzunk. Nagybefektetők soha nem adnak a hitelminősítők szavára, max a kisrészvényeseket terelgetik. És biz. alapkezelők saját szabályzatukban kötik magukat hozzájuk.

Zerwikaptur - Hármat egy csapásra! 2012.06.28. 21:14:03

A hitelminősítők tevékenységével mindenek előtt az a baj, hogy átláthatatlan, követhetetlen kiszámíthatatlan. Spanyolország esetén eljátszották például azt a játékot, hogy először leminősítéssel fenyegették őket, ha nem szorítanak meg. Miután megszorítottak, leminősítették őket, mondván, hogy a megszorítások következtében csökken a növekedés. Erre mit lehet mondani?

Abban pedig biztos vagyok, hogy a hitelminősítők "áldásos" tevékenysége nélkül fele ekkora sem lenne a probléma az eurozónában. Azokat a piaci pánikokat, amelyek megrengették az uniót jórészt ők gerjesztették mesterségesen.

A hitelminősítők a legfőbb bizonyítékai annak, hogy valójában nem létezik ma a világon az a bizonyos "tankönyvi" szabad piac, amelynek ígéretével belementünk a rendszerváltásba. Mert az valahol nagyon nem kóser, hogy három oligopol helyzetben lévő intézmény gyakorlatilag dróton rángatja a piac szereplőit, és ezáltal adott esetben országok, népek sorsa felett határoz. Ez a kapitalizmusnak egy nagyon egészségtelen és romboló formája, nem véletlen, hogy egyre nagyobb az ezzel szembeni társadalmi ellenállás.

Szerintem egyáltalán nem ördögtől való dolog felvetni a kérdést, hogy a hitelminősítők tevékenysége szolgál-e bizonyos érdekeket, akár piaci, akár kormányzati szereplőkét. Mennyiben előnyös például az USA-nak egy gyengélkedő Európa?

rohadjmegARCgeci 2012.06.28. 21:17:20

@Zerwikaptur - Hármat egy csapásra!: És szerintem rettentő káros,azon kívül hogy a korrupció melegágya is egyben

rohadjmegARCgeci 2012.06.28. 21:18:59

@Zerwikaptur - Hármat egy csapásra!: Mennyiben előnyös például az USA-nak egy gyengélkedő Európa?
Válasz erre

A dodó nagyon gyenge lenne normál esetben és így tartják életben gyakorlatilag,hogy az eurót gyengítik minden létező dologgal.

Sírköves Slomó 2012.06.28. 21:23:23

@Zerwikaptur - Hármat egy csapásra!: Nyilván a valódi célokat soha nem fogjuk megtudni, max. 100 év múlva.

De a globálpolitikai US/EU-s visszaesés miatt az USA pont erős Európában érdekelt, és úgy gondolja, hogy ennek az a legjobb módja, ha az EU központosít, EEÁ-vá alakul át. Ez folyik most, erről tárgyal az EB pl. ma is.
És a közvéleményt úgylehet megdolgozni, ha válságoznak, félelmet keltenek. Ha ezt elhisszük tényleg válság lesz. Gazdaságilag persze, legalábbis rövidtávon az EEÁ akár jó is lehet, de politikailag a demokrácia következő leépülési fázisa.

Mojzes Pál (törölt) · http://mpgondolatok.blogspot.hu/ 2012.06.28. 21:32:00

@Pszt!: Így van, a válságkor is nagyon hasznosak voltak :), sötétebb vagy mint a posztoló :D.

M. Péter 2012.06.28. 21:40:16

Úgy van, keressünk bűnbakot, nehogy is véletlenül elismerjük a felelősséget valamiért.

man co. 2012.06.28. 21:47:09

@Qqriq:

Szerintem tanuld meg a spekuláns szó jelentését. Addig meg vagy hozzál bizonyítékot a rating agencyk iparszerü tözsdei müveleteiröl, vagy a részesedéseikröl. Addig nincs kacaj, maximum csak annyit mondhatsz, hogy "megvanámavéleményem"

man co. 2012.06.28. 21:49:09

@Zerwikaptur - Hármat egy csapásra!:

A hitelminösítök marhára nem adnak olyan programot hogy szoríts meg, hanem az érdekli öket, hogy hova érkezel meg a gazdaságpolitikád által.
Kevered a funkciókat az EU-val, de leginkább az IMF-fel.

Kinai cuccok blog · http://kinaicuccok.blog.hu 2012.06.28. 22:03:09

Hitelminősítőket figyelni olyan mint valaki baleset megelőzés céljából a mentőket figyelné. Ha a mentők indulnak, már késő és ez igaz a hitelminősítőkre is.

Storm-Mos 2012.06.28. 22:04:28

"mert abban az esetben is leminősítenek egy-egy országot, amikor az éppen megszorításokat hajt végre."

Mióta feladata a hitelminősítőknek a dilettáns penzugyminiszterek elbaszott megszoritasit ily modon figyelembe venni...a megszoritasnak mi koze az adosbesorolashoz???

Mondok egy szar peldat, tartozom 30 embernek 10 millio forinttal, elkezdek sporolni hogy visszafizessek egynek a harmincbol 5 ezer forintot, akkor mar jo adós vagyok????? :-)))

Pan Modry 2012.06.28. 22:10:04

Barom egy post. De gondolom a szerzo szerint ha Pistike hulye es lusta es kap egy egyest, azert a tanar a hibas, mert osztalyozta.

Pan Modry 2012.06.28. 22:14:06

@Kínai cuccok tesztje:
Jo nagy hulyeseget irtal. A dilettans pocs orszagokat bovli kategoriaba rakjak, mint pl. magyarorszag vag gorogorszag, oda teszik az unorthodox faszfejeket ahova valok. Matolcsy gazdasagpolitikajanak speciel a legnagyobb bovliban van a helye! Ebben a hitelminositok biztos nem tevedtek.

Kinai cuccok blog · http://kinaicuccok.blog.hu 2012.06.28. 22:19:15

@Pan Modry: Fuss neki még egyszer annak amit írtam mert semmi ilyenről nem beszéltem mint amit te cáfolni szeretnél.

Gerardus A. Lodewijk 2012.06.28. 22:28:41

Ha lenne au EU-nak egy tökös titkosszolgálata, az már rég eltüntette volna a problémát megfelelő módon.
Enélkül pl. az lehet megoldás, hogy a tagállamok államtitokká nyilvánítják a hitelminősítésüket, azaz a hitelminősítő ha közzéteszi, ill. bárki aki terjeszti, mehet szépen börtönbe.

Én mégis inkább Nyikolaj Vasziljeviccsel értek egyet: ne a tükröt átkozd, ha a képed ferde.

Qqriq 2012.06.28. 22:49:38

@man co.:

Szerinted miből él a hitelminősítő?

Elárulom: megjátsza a saját tippjeit.

Martian (törölt) 2012.06.28. 23:14:37

@Pan Modry: "A dilettans pocs orszagokat bovli kategoriaba rakjak"

Lehet, de akkor már futhatnak a pénzük után az (addigi) befektetők. Bezzeg amikor Sztavroszékat behúzták az eurozónába, akkor nem rikoltoztak, hogy a görög igazgatási fegyelem szintjét ismerve ebből még baj lehet.

Illés Béla 2012.06.28. 23:58:53

Milyen a pénzügyi rendszerünk?
Ilyen:

www.youtube.com/watch?v=QMsUy-kP9mM

És erre a kottára játszik mindenki...csak az emberi érzések,gesztusok,élmények,gondolatok vesznek el.
Pénztermelő gépeké váltunk sajnos.

roseknight 2012.06.29. 00:22:33

Komolytalan cikk

Ujra es ujra elojon a hitelminositok szerepet tuldimenzionalo osszeeskuves elmelet, de a kiabrandito valosag az hogy altalaban mindenki a sajat hibajaert felel es nem az aki egy elemzest keszit rola.

sanyix 2012.06.29. 01:47:03

@roseknight: A hitelminősítők nem elemeznek, mutyiznak, annak érdekeit képviselik aki többet fizet nekik.

Konkrétan átbaszták a fél világot 2008-ban és előtt. Nem véletlenül, hanem tudatosan. Leplezték a bankok mutyijait és úgy minősítettek ahogy a nekik fizető banknak jó volt / részt kaptak a nagy átverésekből.
És most is így tesznek.

Olyanok mint a maffia. Védelmi pénzt kérnek. Ha fizetsz megvédenek, ha nem, megszivatnak (leminősítgetnek).

Normális igazságszolgáltatással, a hitelminősítők fejesei 2008-ban börtönbe kerültek volna bűnszervezetben elkövetett különösen nagy értékű csalás miatt.

Zigomer Trubahin · http://ertedmar.blog.hu/ 2012.06.29. 02:16:42

Számtalan alkalommal meg lehet figyelni az európai válság kitörése óta, hogy amikor a helyzet stabilizálódni látszik, piacok egy komoly mélypont után megindulnának fölfelé, PIIGS-államkötvények hozamai adott szint alá esnek stb., akkor menetrendszerűen jön egy leminősítési hullám. Az angolszász sajtó eközben szintén hasonló ütemezéssel kelti az EU-ellenes hangulatot, és várja leplezetlen kárörömmel az eurózóna széthullását.

Ebben (az euró szétverésében) Amerikának teljesen egyértelmű érdeke van: az egész küzdelem semmi másról nem szól, mint a dollár tartalékvaluta-szerepének megőrzéséről. Az euró bevezetése óta a dollár tartalékvalutaként betöltött aránya 71%-ról 62%-ra esett vissza (az euró 18%-ról 25%-ra nőtt). Ha az euró ezt a válságot túléli, akkor ez a tendencia fog folytatódni, ami nemhogy újabb szög, de újabb ötven szög a dollár koporsójába. Ez az amerikai államnak tízezermilliárd dolláros nagyságrendű terhet jelentene a következő évtizedekben a növekvő amerikai kötvényhozamok miatt.

Szóval ezért érdekelt az USA (és az USA szekerét toló hitelminősítők) az EU gyengítésében és az euró szétverésében. Kereskedelmileg ehhez képest az EU az USA gazdaságában alárendelt szerepet játszik (top 10 kereskedelmi partnere között csak két eurózónatag van, Németország az 5., Franciaország a 10. helyen áll, 2009-ben az egész 27 tagú EU az importban 18%-ot, az exportban 20,8%-ot tett ki). Arról most ne is beszéljünk, hogy a pénzpiaci félelmek miatt az USA gyakorlatilag ingyen tud bevonni pénzt a piacról (lásd negatív kötvényhozamok), tehát amíg tart a paráztatás, az USA addig kényelmesen el tudja odázni a saját hitelválságát.

Nash vs. Keynes 2012.06.29. 02:30:52

@man co.: Értem, szóval a válság előtti kamuzásuk, a görög vakságuk az botlás volt, azóta szőrcsuhában kanosszát jártak, esetleg beiratkoztak egy alapvető gazdasági 3 hónapos tanfolyamra és most már hitelesek minden tekintetben. Nem úgy mint a galád semmihez sem értő matolcsi.
Meg sem kérdem hány éves vagy királyfi..(királylány?)

Bal 2012.06.29. 03:25:06

@Zigomer Trubahin: ha igazad van, akkor a komoly befektetők is tudják ugyanezt. Tehát nem hallgatnak a hitelminősítőkre. Tehát nem miattuk adnak-vesznek kötvényeket. Így nincs igazad.

Amúgy a németek is nulla százalékra kapnak kamatot, az amerikai államkötvények pedig nem azért olyan jók, mert a piac úgy gondolja, hogy jók, hanem mert a központi bankjuk vásárolja.

Más szóval marhaságokat írtál.

Pan Modry 2012.06.29. 06:52:58

@Zigomer Trubahin:
Ekkora faszsagokat osszehozni amiket idebofogtel, hat nem semmi...

Persze a hitelminositok a hibasok, nem az olyan kics pocs allamok mint Magyarorszag amely nem kepes fenntarthato koltsegvetest kesziteni, ami penz van azt is futballstadionokra bassza el, meg leosztja a Kozgep haveri cegeknek, sot ha az sem eleg hozzanyul a nyugdijmegtakaritasokhoz, vagy esetleg az MNB penzehez amit most tervez.
Pont az a hitelminositok dolga hogy lehuzza az ilyen idiota orszagukat hogy ne forduljon lehetoleg elo hogy megegyszer menjen ilyen helyekre tomegevel a penz ahogy ment Gorogorszagba,

Es neha hibaznak, hat van ilyen, en sem orulok neki, de meg mindig hitelesebb kepet ad az orszagrol egy Moodys, Fitch vagy S and P, mint amilyen hazugsagokkal Matolcsy probalja etetni a nepet.

Ti meg akik konspiracios teoriakat gyartotok, a lustasag es a butasag helyett tanuljatok es dolgozzatok kemenyebben, igy jobban fogtok majd ervenyesulni, meg amugy is, a sajat szar eleted es Magyarorszag szar helyzete miatt meg hibaztasd magad, meg az olyan faszokat mint Orban meg Gyurcsany akiket kepes volt ez a nep az utobbi evtizedben megvalasztani. Tetszettetek volna nem az ingyenlevesre szavazni es akkor Magyarorszagnak is olyan lenne a minositese mint Csehorszagnak es akkor az alapkamat 0.5% lenne.

wmiki · http://kigondoltam.blog.hu/2014/07/20/stephen_hawking_538 2012.06.29. 07:33:56

:0

akkor a hitelminősítők nem nemes érzelmű, jótékony emberek, mint a magánnyugdíjpénztárak?

pedig hogy tapsolt minden ballibsi, amikor orbán alatt leminősítgettek minket...

Psi Holo · http://psiholo.blogspot.com 2012.06.29. 07:48:13

A világban akkor lenne rend, ha a bankok pénzkezeléssel foglalkozó non-profit szervezetekké válnának, nem lenne kamat, megszűnne a tőzsde, büntetendő lenne az extraprofit, nagy szégyen lenne a költségminimalizálás és profitmaximalizálás édeskettőse. Vagyis ki kellene emelni a kapitalizmust az Állatvilágból (félreértelmezett szabadság és vak istenhit) és elindítani a humanizálódás útján.

Psi Holo · http://psiholo.blogspot.com 2012.06.29. 07:51:21

Ha nem lenne tőzsde, azok a pénzek olyan helyekre vándorolnának, ahol ma nem történik semmi.

wmiki · http://kigondoltam.blog.hu/2014/07/20/stephen_hawking_538 2012.06.29. 07:53:21

@Psi Holo: :x

ez talán jó gondolat, de attól tartok, hogy ez teljesen ellenkezik a pénz természetével
hisz annak épp a profit a lényege

Flúgatlan 2012.06.29. 08:05:38

Ahogy a szerző, így én sem vagyok gazdasági szakember. Azonban:

1) Jelen berendezkedésünk alapja a demokrácia, ahol a lakosság túlnyomó többsége szavazhat. Ha meginog valamiben a bizalom, leszavazzák. A hitelminősítők nem demokratikusan választott intézmények, így nem lehet őket leszavazni, de ha meginog a beléjük vetett bizalom, lehet olyan pártokra szavazni, akik kevésbé akarják őket figyelembe venni.

2) A demokrácián belül a pénzvilág kezd kiépíteni magának egy kikezdhetetlen elit státuszt. Senki nem választja őket, állítólagos szaktudás alapján kerülnek oda, de még az átlagember is látja, hogy állítólagos szakértelmük nem bírja kezelni a válságot, egy instabil rendszert eredményezett a bankok, hitelminősítők és egyebek ilyen hatalmának kiépítése.
De nem kritizálhatod őket, mert akkor hülyének titulál a beetetett többség és kimutat a szövegedben pár tévedést és elintézettnek vélik a dolgot.

Egy nagy ellentmondást vélek látni itt. Hasonlót ahhoz, ahogy elmagyarázták nekünk a "népi demokráciában", hogy azért nem lehet mindenkit politizálni engedni, mert az egy szakma, ahhoz érteni kell, szakértelem nélkül csak árt valaki ott, de szakértelemnek egyedül a dialektikus materializmus alapján álló tanokat, pl. az un. "politikai gazdaságtant" fogadták el.

Most demokrácia van, ahol azonban a pénzvilág mai rendszere olyannak van feltüntetve, hogy ha nem értesz vele egyet, akkor hozzá nem értő vagy, véleményed nem számít.

A szerzőt támogatom a cikk végkicsengésében: be kell vetni mindent, hogy a "független" (ki bizonyítja ezt?), "szakértő" (van pár ellenpélda...) hitelminősítők szerepét visszaszorítsák. Olyan pártra akarok szavazni, aki ezt képviseli. Akkor is, ha nem vagyok közgazdász, csak a józan eszem hangját követem. És nem tűröm el, hogy a szocialista éveket visszaidéző módon leugassanak, hogy ehhez nem értesz, ne szólj bele.

a jéghegy alja 2012.06.29. 08:11:11

Pan Modry kolléga olyan jól megfogalmazta a lényeget, hogy nem tudok mit hozzátenni. Egyébként a hitelminősítők semmit nem mondanak csak azt hogy ami itt Európában megy az fenntarthatatlan. És nem az? Az euro is csak addig működött amíg volt gazdasági növekedés és senkit nem érdekeltek a mögöttes folyamatok. Eddig lehetett ezt a nagyon független vagyok, de azért adjatok 10-20-30-40 milliárd Eurót a közös kasszából puszira játékot játszani mostmár nem. Az EU arra is rá fog kényszerülni, hogy sokkal jobban ellenőrízze ezeknek a pénzeknek a felhsználását, mert nagyon sok esetben ezek a pénzek teljesen haszontalan dolgokra mennek vagy a haverokhoz...

Az igazi Sipi - Citizen of European Union (törölt) · http://www.youtube.com/results?search_query=ud+zrt 2012.06.29. 08:30:57

ha valaki dagadt akkor ne a tukor, a merleg es a centi ellen kuzdjon, hanem sajat maga ellen, bakker...

Az igazi Sipi - Citizen of European Union (törölt) · http://www.youtube.com/results?search_query=ud+zrt 2012.06.29. 08:32:32

@Pan Modry: ennyi a tortenet...

tessek szimpatikus befektetesi kornyezetnek maradni es akkor nem lesz leminosites.

szabad a valasztas, a kovetkezmeny viszont kotelezo.

Mr. Derp 2012.06.29. 08:44:17

@Az igazi Sipi - Citizen of European Union:
A gond az, hogy az USA is "elég dagadt", nem csak az EU küzd ezzel a problémával; viszont a sok hitelminősítő a közelmúlttól eltekintve csak az EU országaival foglalkozott.

Nagyon is jogos a TETVESHITELMINŐSÍTŐzés.

Kutchek (törölt) 2012.06.29. 08:45:00

Az azért finoman szólva is érdekes, hogy Németországot le akarják minősíteni, de az USA-nak megkegyelmeztek.

A mobilszolgáltatók példáját követve 3-4 hitelminősítő simán összejátszhat a háttérben. Arról nem is beszélve, hogy a döntések közzététele előtt ők már sejthetik, hogyan fog reagálni a piac. Minél nagyobb a pánik, annál nagyobbat lehet szakítani.

A válság előtti előrejelzéseik szart sem értek, most ezért túlkompenzálják.

Pipas 2012.06.29. 08:46:44

@a jéghegy alja: "Egyébként a hitelminősítők semmit nem mondanak csak azt hogy ami itt Európában megy az fenntarthatatlan. És nem az?"

Jogos. Viszont: az ami az USA-ban megy, az fenntartható? Fenntartható volt 2007-ben? Honnan tudják, hogy fenntarthatatlan, ha egyszer 2008-ban AAA besorolást adtak olyan cégeknek, amik napok alatt összeomlottak? Nem lehet -e, hogy nagypolitikai érdekeket szolgálnak, amikor folyamatosan felminősítik az USA-t és leminősítik az EU-t?

Lecsó75 2012.06.29. 08:50:04

Nehogy már a víz legyen a hibás, mert a tyúk nem tud úszni!
A hitelminősítők szolgáltatnak, próbálnak előre jelezni, több kevesebb sikerrel. Nem muszály rájuk hallgatni. Ki lehet találni saját kútfőből is a jövőt. Csak kicsit sokat kell elemezni hozzá... Na ez az amire egyes befektetőknek nincs idejük. Hogy néha mellényúlnak a hitelminősítők? Hát van ilyen. Az orvos is hibázik néha, és olyankor meghal a beteg... Csodák nincsenek.

Pipas 2012.06.29. 08:55:23

@Lecsó75: Szolgáltatnak, de kinek? Ki fizeti őket? Ugye, ugye?

A példádnál maradva mi történik, ha az orvos haragosai szép lassan elhaláloznak? Nem gyanús? Ugye?

Az meg, hogy 'nem muszály rájuk hallgatni' csacskaság. Törvény írja elő, hogy bizonyos befektetési alapoknak hogyan *kötelező* figyelembe venni a hitelminősítők véleményét. Amikor bóvliba sorolnak egy országot mondjuk, akkor bizonyos alapoknak el kell adniuk a kincstárjegyeket, nincs mérlegelési lehetőségük. Ugye?

Az igazi Sipi - Citizen of European Union (törölt) · http://www.youtube.com/results?search_query=ud+zrt 2012.06.29. 09:00:19

@Mr. Derp: talan ideje lenne tudomasul venni, hogy a faeknel kicsit bonyolultabb a vilag. az usa jo befektetes az allamadossagatol fuggetlenul.

es ennyi.

a bovli azt jelenti, hogy adott orszagban a magantokenek mennyire erdemes mozgolodni. ti kopkoditek a karvalytoket, de azert mozgolodjon es fektessen be a ti kedvetekert, hogy aztan ne o elvezze a profitot, hanem ti az infrastrukturat, munkahelyet es ezek gazdasagi kovetkezmenyeit...

akarhogy is, de ebbol a szogbol nezve inkabb hasonlitotok ti a haramiakra, mint a hitelminosito a tetvesre:-)

Pipas 2012.06.29. 09:03:27

@Az igazi Sipi - Citizen of European Union: Aha, legutóbb például annyira jó befektetés volt, hogy az egész világgazdaságot magával rántotta. :)

Lecsó75 2012.06.29. 09:06:36

Hogy el kell-e adni az eszközöket, azt nem törvény írja elő, hanem a befektetési alap maga! Ez egyfajta garancia a befektetőnek, hogy "nem bukhat túl nagyot". De attól még ugye lehet vásárolni a 8-9-10 százalékos magyar állampapírt, mert bóvliban vagyunk? Sőt! Az egyik legjobb üzlet jelenleg! Csak hidd el, hogy nem megyünk csődbe lejáratig. De ha nem hiszel a hitelminősítőknek, akkor ugye most vettél jó sokat?

Annyit akartam ezzel mondani, hogy aki kockáztat a befektetési piacon, az maga dönti el, kinek hisz. Mindig van másik biznisz. Lehet fogadni a hitelminősítőkre, meg ellenük is. Gyerünk! Minden szkeptikus vegyen Görög adósságot!

Na!
Senki...???

2012.06.29. 09:12:37

@Pan Modry: "De gondolom a szerzo szerint ha Pistike hulye es lusta es kap egy egyest, azert a tanar a hibas, mert osztalyozta"

Ez egy kicsit más mint a tanár osztályzata. Itt az osztályzat nemcsak egy minősítés, hanem ördögi spirál, hiszen egyegy leminősítéstől, automatikusan szarabbul fog "tanulni" a gyerek, és hátrányosabb helyzetből fog indulni, függetlenül minden körülménytől. Tudjuk hogy a pénz világában a szónak nagy jelentése van, Orbán egyszer félrebeszél álmában, máris romlik a forint. A befektetőket és a tőzsdét sem érdekli az igazság, az érdekli milyen megítélése van annak, amibe fektetnek. Mitől ér egy cég milliárodokkal kevesebbet vagy többet a papírpiacon egy nap alatt? Mi változik? Semmi. Csak a róla kialakult kép. Mind a három nagy "minősítő" amerikai, és bizony a minősítgetéseikkel burkolatlanul haza játszanak.

Pipas 2012.06.29. 09:14:49

@Lecsó75: "Hogy el kell-e adni az eszközöket, azt nem törvény írja elő, hanem a befektetési alap maga! "

És ott mondjuk, ahol törvények szabályozzák a nyugdíjalapok működését, ott mi a helyzet? Ha lenne még manyup, akkor szerinted vehetnének görög papírokat? Mert, hogy magyar kincstárjegyeket kötelező lenne nekik venni, az vili...

Hmmm?

Az igazi Sipi - Citizen of European Union (törölt) · http://www.youtube.com/results?search_query=ud+zrt 2012.06.29. 09:31:13

@Pipas: rantotta a loszart:-)

tul volt lihegve egy kicsit az is. annyi, hogy az antikapitalistak minden egyes valsagban - ami a kapitalizmus mukodesenek ugyanolyan fomntos es elengedhetetlen resze, mint az erdo eletenek az erdotuz - a kapitalizmus halalat vizionaljak, aztan amikor megsem hal meg, akkor elkezdenek bunbakokat keresni - mint pl a hitelminositok - hogy miert nem jott be a joslatuk...

egyelore nem sikerult a jelenlegi gazdasagi berendezkedesnel jobbat prezentalni. voltak probalkozasok, az egyik elindult weimarbol vilaghodito utjara 1933ban, a masik egy hajoagyu lovesevel kezdett 1917ben. ugy a nemzeti, mint a nemzetkozi szocializmus bedolt. nem mukodott.

ez mukodik. nem tokeletes, neha kicsit kohog, fustol, szuszog, erolkodik. de megy. szemben a tobbivel, ami haromutemu, hogy egy regi oktatomat idezzem, miszerint "sziv, szuszog es baszik elindulni..."

neoteny · http://word.blog.hu 2012.06.29. 09:31:35

@Pipas:

"És ott mondjuk, ahol törvények szabályozzák a nyugdíjalapok működését"

... az nem a hitelminősítők sara hanem a törvényhozóké.

Lecsó75 2012.06.29. 09:32:38

Akkor máshogy fogalmazok:
Vegyél ki egy misit a megspórolt pénzedből, és kezdjél el vele befektetősdit játszani. Elkezdesz elemzéseket olvasni, analizálni, megnézed a statisztikákat, és azon veszed észre magad, hogy a S&P jelentést olvasgatod. Vagy te azt szándékosan kihagynád? És ha most felmerül benned, hogy a S&P az amerikai, és esetleg hazudik a jelentése, mert leminősít egy befektetést, nem lennél ugyanilyen szkeptikus, ha egy európai hitelminősítő meg felminősítené?
Szóval nem egyszerű ez a játék, nem minden fekete meg fehér, hogy a három nagy az rossz, amit majd mi hozunk létre, az meg jó lesz. Az miért lenne jobb?

Görög adósságot meg azért nem vehetne a manyup, mert Görögország jelenleg de facto fizetésképtelen.

Pipas 2012.06.29. 09:34:30

@Az igazi Sipi - Citizen of European Union: "rantotta a loszart:-)"

Jah, jól van, akkor a gazdasági válság nem az USA-ból indult, nem a hitelminősítők által pénzért magasra értékelt jelzáloghitelek és a felelőtlen pénzügyi politika okozta.

Sipi, neked már megint sikerült egy egyedülálló véleményt kialakítanod.

Pipas 2012.06.29. 09:36:35

@Lecsó75: "Görög adósságot meg azért nem vehetne a manyup, mert Görögország jelenleg de facto fizetésképtelen. "

Szerintem te kevered a 'venne' és a 'vehetne' szavak jelentését. :)

Lecsó75 2012.06.29. 09:37:36

Azt kérdezted, vehetne-e... Nem vehetne.

Az igazi Sipi - Citizen of European Union (törölt) · http://www.youtube.com/results?search_query=ud+zrt 2012.06.29. 09:39:00

@Pipas: mellesleg az lett volna a legjobb, ha valoban elrantja egy kicsit a gazdasagot.

az a baj, hogy amit apolitikusok kitalaltak, hogy majd kozpenz bepumpalasaval megoldjak a valsagot nem mukodik. a valsagnak pont az az ertelme, hogy a tultenyesztett penzintezetek, befektetesi alapok, vallalkozasok, stb kihulljanak, atadjak ahelyuket a frisseknek, az ujonnan erkezoknek. hogy megujulhasson a gazdasag.

ezzel, hogy az adofziteok penzebol elsimitottak a valsag hullamait csak annyit ertek el, hogy 5-10 even belul akkora valsagcunami lesz, hogy akkor lesz majd a csodalkozas. ugyanis nem hullott ki a fergese es folytatjak ugyanazt amit eddig. ami a valsaghoz vezetett. en igazan ezt erzem problemanak, nem azt, hogy mit mondanak a hitelminositok. sokkal nagyobb elhullasnak kellett volna lennie.

Mr. Derp 2012.06.29. 09:42:21

@Az igazi Sipi - Citizen of European Union:
1: az USA jó befektetési célpontnak nevezése is faék-szemléletről tanúskodik. Az államadósságuk pedig előbb-utóbb ki fog hatni az általános fizetőképességre. Főleg, ha mellé vesszük a szövetségi tartozásokat is.
2: nem karvalytőkéztem. A hitelminősítők politikai szerepvállalását említettem; a két témát külön kezelem.
3: a bóvli azt jelenti, amit a hitelminősítők bóvlinak nyilvánítanak. Az amerikai nullfedezetes ingatlanhitelekbe fektető (és azóta becsődölt) bankok papírjai kiválóak voltak.
4: élvezzék a profitot, de például az állami segítségre szoruló pénzintézetek ne osztogassanak "pofátlanul, közízlést sértően magas béreket és prémiumokat", mint ahogy rengeteg amerikai bank és befektetőház tette az elmúlt években. A nyári leállást a rengeteg megrendelés miatt nem tartó Audi/BMW/Mercedes-Benz alkalmazottai is nyugodtan élvezzék az extra fizetést.
5: kétlem, hogy eddig okot adtam a haramiázásra és/vagy az általánosításra, úgyhogy kikérem magamnak.

Pan Modry 2012.06.29. 09:45:53

@Jankove:

A minositok azert kellenek hogy aki kolcsonadja a penzet, tudja hogy mekkora valoszinuseggel kapja vissza.

A minosito osztalyoz, a magyar bovliert sem a Moodys a felelos, hanem Orban es Matolcsy.

Az igazi Sipi - Citizen of European Union (törölt) · http://www.youtube.com/results?search_query=ud+zrt 2012.06.29. 09:46:23

@Pipas: marmint NEKED sikerult kialakitoand egy velemenyt amit nekem tulajdonitasz:-)

olvasd el megegyszer, mert amit te leirtal en nem allitottam. lehet, hogy szeretned ha ilyeneket mondanek, de ez bizony a te egyeduallo velemenyed volt, nem az enyem:-)

annyit irtam, hogy volt valsag, tehat elindult, de tul volt lihegve az egesz. nem azt mondtam, hogy nem volt. csak azt mondom, azt nem feltetlenul a hitelminositok okozzak, hanem barki okozhatja, mivel a kapitalizmus mukodesenek resze a valsag.

egyebkent szerintem a valsagot azon idiotak millioi okoztak, akik nyaklo nelkul vettek fel a hitelt.
nem aki adta. aki vette.
ertem en, hogy szerinted a banknak lett volna a feladata nem adni, de a bank arra van,hogy adjon.

es felmerul a kerdes bennem, hogy ha valaki annyira imbecillis, hogy a banknak kellene eldonteni, hogy kepes-e egy hitelt visszafizetni, avagy nem, annak nem lenne-e udvos megvonni a szavazati jogat, hiszen ha a sajat sorsarol keptelen felelos dontest hozni, akkro hogy hozhat egy kozossegrol..?:-)

Pan Modry 2012.06.29. 09:48:32

@Mr. Derp:

jatral te az USA-ban?, javaslom nezz szet a Silicon valley kornyeken vagy csak nezz meg egy atlag Connecticut kisvarost.

Az USA tovabbra is a vilag leginnovativabb gazdasaga. A magyar meg egy nagy lofasz, csak neked savanyu a szolo.

De ha annyira tudod a tutit, csinalj egy hitelminosito ceget, es gazdagodj meg belole. Marhara birom amikor a prolik elkezdenek beleokoskodni gazdasagi dolgokba...

neoteny · http://word.blog.hu 2012.06.29. 09:50:38

@Pipas:

"nem a hitelminősítők által pénzért magasra értékelt jelzáloghitelek és a felelőtlen pénzügyi politika okozta"

Valóban nem: az olcsó hitel okozta, ami felfújta az ingatlanbuborékot. Az olcsó hitelt pedig jórészt a kormámyzati politika okozta (részben a Fannie Mae/Freddie Mac által), ami hasznosnak látta az ingatlantulajdonosok számának ill. népességen belüli részarányának növekedését.

Pénz tódult az ingatlanpiacba; ez felverte az árakat, amitől még jobb befektetésnek tűnt az ingatlanvásárlás, ergo még több pénz tódult az ingatlanpiacba. A jelzáloghitelek adásvétele csak egy másodlagos jelenség volt: ha nem lett volna, attól még az ingatlanlufi ugyanúgy kipukkadt volna amikor elkezdtek bedőlni a jelzáloghitelek nemfizetés miatt.

'89-ben volt Torontóban is egy (lokalizált) ingatlanbuborék, és az is kipukkadt, csak kisebb méretű volt a piac, ennek megfelelően a "pénzrengés" is kisebb volt (persze nem azok számára akik részesei voltak).

Pipas 2012.06.29. 09:52:52

@Az igazi Sipi - Citizen of European Union: Azt mondtad, hogy nem az USA rántotta magával a világgazdaságot. Innen szép kimagyarázni a dolgokat, csak hajrá.

@Pan Modry: "A minosito osztalyoz, a magyar bovliert sem a Moodys a felelos, hanem Orban es Matolcsy. "

Jah, persze, ilyen egyszerű: az ellenségem ellensége az a barátom mi? Az USA 'mérgezett' ingatlanhitel-csomagjainak meg AAA volt a minősítése az utolsó pillanatig: a minősítő osztályoz, nem ő a felelős mi? :)

Az igazi Sipi - Citizen of European Union (törölt) · http://www.youtube.com/results?search_query=ud+zrt 2012.06.29. 09:57:12

@Pipas: nem azt mondtam, hogy nem az usa.

azt mondtam, hogy nem rantotta magaval.

gratulalok a szovegertesedhez:-D

Pipas 2012.06.29. 09:59:08

@neoteny: "Valóban nem: az olcsó hitel okozta, ami felfújta az ingatlanbuborékot"

Nem az volt a baj, hogy alacsony kamatra adtak hitelt, hanem az, hogy olyanoknak, akik nem fizették vissza.

"ugyanúgy kipukkadt volna amikor elkezdtek bedőlni a jelzáloghitelek nemfizetés miatt"

A nem fizetés a probléma, látom te is érted. Nemfizetés pedig akkor alakul ki, ha felelőtlenül adják a hitelt, nem akkor, ha alacsony kamatra. Kit érdekel mennyi a kamat, amikor nem fizetik vissza a hitelt?

A felelőtlenségnek pedig a hitelminősítők voltak a kulcsfigurái: ők mondták azt, hogy AAA, csak így tovább!

Pipas 2012.06.29. 10:01:20

@Az igazi Sipi - Citizen of European Union: Azt mondtad, hogy "rantotta a loszart:-)". Ez azt jelenti, hogy a gazdasági válság nem az USA-ból indult, nem ott volt a kiváltó ok, nem volt az USA megborulásnak hatása a világgazdaságra, nem rántotta le az USA más országok gazdaságát.

Gratulálok a véleményedhez, én befejeztem.

2012.06.29. 10:01:22

@Pan Modry: Nagyon egyszerűen látod ezt a kérdést barátom. Hitelminősítő nemcsak mutató, de hatékony befolyásoló eszköz is, abban a világban, ahol tulajdonképpen minden csak annyit ér, amennyit mondanak rá.

Az igazi Sipi - Citizen of European Union (törölt) · http://www.youtube.com/results?search_query=ud+zrt 2012.06.29. 10:03:38

@Pipas: hidd el, mindig a kormanyok lesznek a felelosek, kozvetve pedig azok, akik valasztottak oket. senkit nem kenyszerithetsz, hogy a sajat penzet olyan hejre tegye be, ahol orbanok es matolcsyk rohangasznak szabadon. igen, jol latod, a szent profit erdekeben tortenik az egesz. de tudod, sem neked, sem matolcsynak, sem orbannak nincs koze hozza, hogy abefekteto hova fektet be. leegyszerusitve, vagy kiunyalod a valagat melegszarig a befektetonek, vagy eszak-korea. es senkit nem erdekel, hoguy te vagy a szavazati jogaval biro allampolgar, orban meg a ketharmado fulkeforradalmar. ha nem nyaltok be a befektetokonek, nem fogjak odaadni a SAJAT peznuket hasznalatra. es senkit nem erdekel, mennyire tartod igazsagtalannak akar te, akar kusza szem saman, vagy a gumicsizmas torzsfonok. mert az befektetok tulajdona. es ertem en, hogy nalatok ez ugy megy, hogy majd erovel elveszem" de ezek ugy fogjnak a kezetekre csapni, hogy sirva mentek vissza a felcsuti grundra focizni:-)

megteheted, hogy nem kedvezel a magantokenek es harcolsz ellene. csak akkor ne vard el, hogy kapj belole. ne csodalkozz, ha azt is elviszik ami itt van azokhoz, akik kedveznek. mert megtehetik. ugyanis nem a tietek. az ovek es ugy rendelkeznek felette, ahogy tetszik. mert szent es serthetetlen es sokkal szentebb es serthetetlenebb, mint egymillio fidesznyik akarata.

Lecsó75 2012.06.29. 10:04:29

@Pipas:

"a minősítő osztályoz, nem ő a felelős mi? "
Nem. A befektető a felelős...

Elég nehéz megérteni a karvajtőkézős kizsákmányolós mocsokbankározós propaganda közepette, hogy a hitelminősítők nem irányítják a piacot. Mint ahogy a bankok sem. Mert egyiknek sincs pénze. A piacot a tőke tulajdonosai irányítják. Akik vesznek és eladnak. Te, én, mindenki. Aki beteszi a bankba a pénzét, és aki onnan kiveszi a másét. Kerslet-kínálat, és egyéb közhelyek. A tőzsde és a hitelminősítők csak fokmérői a gazdaságnak. Ők nem a betegség, hanem a tünet, a lázmérő. A betegség az az a mentalitás, hogy mindig több akarok lenni, mint aki vagyok, és többet akarok birtokolni, mint a másik, és többet akarok költeni, mint amit megtermelek. Ha ez egy bizonyos határon túlcsordul, akkor jön a válság és szépen helyreteszi ezt a mentalitást. Akinek sok volt belőle, annak nagyon fáj, akinek kevesebb, annak kicsit fáj.

Az igazi Sipi - Citizen of European Union (törölt) · http://www.youtube.com/results?search_query=ud+zrt 2012.06.29. 10:05:53

@Pipas: nem. nem azt jelenti.
ez azt jelenti, hogy nem rantotta. nem azt jelenti, hogy nem indult:-)

a hatas es a rantotta pedig ket kulon dolog. ertem en, hogy bizonyosa, magukat jobboldlainak hazudo narancskommunista korokben nincsennek arnytalatok, de az arnyalatok lete pont annyire fuggetlen a bulbulszavui vezenylo tabornok es egymilios csocseleke akaratatol, mint a magantoke aramlasa:-DDD

az, hogy ti armegeddont vizionaltok meg nem lesz armageddon:-)

az majd 10 ev mulva lesz, amikor a populista vezetoitek vegleg bedontik az egeszet :-)

Az igazi Sipi - Citizen of European Union (törölt) · http://www.youtube.com/results?search_query=ud+zrt 2012.06.29. 10:06:41

@Az igazi Sipi - Citizen of European Union: "olyan hejre tegye " marmint olyan helyre tegye..

iszok meg egy kavet, mielott teljesen elsmittpalisodok...

neoteny · http://word.blog.hu 2012.06.29. 10:10:21

@Pipas:

"ha felelőtlenül adják a hitelt"

Hogyan lehet felelőtlen a jelzáloghitel-nyújtás, amikor a félállami cégek (FM/FM) vásárolták meg a jelzáloghiteleket a bankoktól mint a cukrot?

Az egyetlen dolog ami felelőssé tud tenni egy hitelezőt az a tönkremenetel egyértelmű következménye ha a hitelezettek nem fizetnek. Mindaddig amíg a hitelezők tudják hogy a mindenkori kormányzat megmenti őket az adófizetők pénzéből, addig nem lehet őket a felelőltlenség vádjával illetni.

Pan Modry 2012.06.29. 10:30:43

@Pipas:

Az USA-ban volt egy problema, ami elsoporte a szarhalmaz orszagok felol a dezodoros lepedot, igy borulnak be a szarul menedzselt orszagok.

Az USA valsag inkabb helyreteszi a dolgokat, a magyar fundementumok szarok, ezt kimondjak a hitelminositok, mit kell ezen kapalozni. Ha a minositok nem kuldenek el matolcsyiekat a picsaba, akkor azok megnagyobb faszsagokat csinalnanak, jo hogy vannak hitelminositok, en sokkal tobbre tartom a hitelminositoket mint barmelyik Orban vagy Gyurcsany kormanyt.

Pipas 2012.06.29. 10:41:18

@neoteny: "Hogyan lehet felelőtlen a jelzáloghitel-nyújtás, amikor a félállami cégek (FM/FM) vásárolták meg a jelzáloghiteleket a bankoktól mint a cukrot?"

Például úgy, hogy előtte a bankok jó pénzért ráüttetik a csomagokra az AAA minősítést és kijárják, hogy az egész üzletágat állami ellenőrzés nélkül üzemeltethessék. Olyan ez, mint amikor azt mondod, hogy a magyar devizahitel felépülése nem volt felelőtlenség, mert az állam keze is benne volt.

Attól felelőtlenség, hogy lehetett tudni előre, hogy bedől, nem mástól. Hiába kensz meg egy rakat állami alkalmazottat, hiába korruptak és erkölcstelenek a politikusok, attól még nem lesz erkölcsös amit csinálsz. Bármennyire is szeretnék ezt sokan így beállítani.

Mr. Derp 2012.06.29. 10:45:34

@Pan Modry:
1: Silicon Valley != egész USA
Ahogy Magyarország sem Budapestből áll.
2: az innovativitása nagyon nagyrészt kimerül a háborúzásban és a katonai K+F tevékenységben; még mindig a hadsereg a legnagyobb foglalkoztató, és csak növelik a költségvetését. Aztán meg mennek Iránnak az olajért. És nem, nem a szőlő savanyú. Az a problémám, hogy az ő szőlőjük mindig elsőosztályú, a miénk pedig mindig szar. Magyarul: a rohadt kettős mérce.
3: Nem tudom a tutit, és csak józan ésszel próbálok a témához közelíteni.
4: right back at you. Csinálj jobb kormányt mint Orbánék, aztán itt is lehet tiszta USA.
5: még mindig nem adtam okot a személyeskedésre, te zsidóniggercigánysárgadigópolákruszkiballibfasisztanácikommunistaelististastbstbstb faszkalap.
Most jobb? Jöhet az argumentum ad hominem.

Mr. Derp 2012.06.29. 10:48:00

@Mr. Derp:
Majd elfelejtettem.
Kurva nagy innováció az összes tech-vállalat pereskedése.

Az igazi Sipi - Citizen of European Union (törölt) · http://www.youtube.com/results?search_query=ud+zrt 2012.06.29. 11:06:05

@Mr. Derp: marmint te csak ennyit latsz a vilag segge lyukan keresztul..

egyelore az usa meg mindig egy igen eros iparral es mezogazdasaggal rendelkezo orszag. es ezt pont annak koszonheti, hogy nem a kormanyok es politikusok ugatnak a gazdasag mukodesebe, hanem a hitelminositok elsosorban.

stark (a fideszre szavaztam 2010ben) 2012.06.29. 11:21:06

@wmiki: Az semmi! Az Orbán hogy tapsolt, amikor a hitelminősítők a Bajnait minősítették le...

Pipas 2012.06.29. 11:46:41

@stark: Hol tapsolt? Van erre valami bizonyítékod is?

@Az igazi Sipi - Citizen of European Union: Tényleg csak ennyi lenne a különbség? Őket is szétbombázták a második világháborúban? Őket is megszállták a ruszkik? Ők is nagyjából annyian vannak mint mi?

Mennyit erősödött az USA ipara és mezőgazdasága az elmúlt évtizedekben?

Zigomer Trubahin · http://ertedmar.blog.hu/ 2012.06.29. 13:05:38

@Pan Modry: Te komplett hülye vagy, ki beszélt ezekről a dolgokról, Magyarországról meg az idióta Matolcsyról? Ki szavazott az ingyenlevesre? Beakadt a lemez?

@Bal: A QE2 már egy éve lezárult, másrészt meg nézz már meg egy chartot. Minden olyan napon, amelyiken para van, és a részvények esnek, esnek az USA (és német, ahogy írod is) kötvényhozamok, mint az óramű. Vagy szerinted hova viszik azt a pénzt a világban, amit az eurózónából kivonnak, a párna alá? Francokat, USA-államkötvénybe viszik. Az USA tehát az euróválságon bizony keres. Ha az eurózóna szétesik, nem fog a most euróban tartott összes pénz a német márkába áramlani, hanem visszamegy a dollárba. Tehát az USA azon is keresni fog, mégpedig rengeteget.

Az igazi Sipi - Citizen of European Union (törölt) · http://www.youtube.com/results?search_query=ud+zrt 2012.06.29. 13:10:33

@Pipas: nagyjabol jah..

itt azt hiszik, hogy a gazdasag mukodhet demokratikusan. nem. nem mukodhet. es nem is fog soha demokratikusan mukodni. a tarsadalom kepes ra. a gazdasag nem. tehat az usaban nem a politikusoknak gazsulal a gazdasag, hanem a gazdasagnak a politikusok. es ez igy van jol, az embernek nem art, ha nem szarik a sajat muzlistaljaba. tudod elhiszem, hogy az europai politikusoknak hatalmas a pofaja, de ha a karvalytoke nem szarik akkor a politikusok nem esznek. ugyanis a politikusok latszolagos hatalmat - mert ugyan, egy szolganak milyen hatalma lenne:-D - a karvalytoke finanszirozza.

es pontosan ezert szivjak a fogukat a kis parazitak...
ezert uszitanak benneteket a sajat penztarcatok ellen, agyasok:-)

neoteny · http://word.blog.hu 2012.06.29. 18:41:43

@Pipas:

"lehetett tudni előre, hogy bedől"

Ahogy a szólás tartja: "hindsight is 20/20".

Lehetett előre látni éppúgy, mint egy lavinát. Ott van a sok hó, mindenki tudja hogy ahol sok hó van ott lavinák szoktak történni, így hát a természetjáró felelőssége ha betemeti a lavina.

Aki pedig azt állítja hogy "lehetett tudni előre", ugye az meggazdagodott a bedőlésen, hiszen shortolta a tönkrement bankok részvényeit?

"előtte a bankok jó pénzért ráüttetik a csomagokra az AAA minősítést"

Hogy téged idézzelek fentebbről:

"Van erre valami bizonyítékod is?"

Bal 2012.06.29. 20:26:17

@Zigomer Trubahin: épp múlt héten hosszabbították meg a kötvénycsere-programot. Ne legyenek kétségeid, az amerikai állampapírpiac agyon van manipulálva. Lényegében pont azért, hogy lehetőleg NE vegyen senki államkötvényt a központi bankon kívül, hanen tegye kockázatos eszközökbe, indítsa el a gazdaságot.

Korreláció nem jelent ok-okozatot, sőt, két asset korrelációja nem jelenti azt, hogy az egyikből távozó pénzt automatikusan a másikba megy. Különben azt is.mondhatnánk, hogy amikor esik a dollár, akkor forintot vesznek belőle.

Az eurozónából eltűnő pénz túlnyomó többsége nem megy sehova, hanem megsemmisül a bankok deleveraging-je miatt.

Nem tudom, honnan veszed, hogy a kötvényeken keres egy állam. A kötvényen csak annak vevője nyer, már ha nem megy csődbe a kibocsátó, aki viszont speciel mindig veszít rajta.

Zigomer Trubahin · http://ertedmar.blog.hu/ 2012.06.30. 11:42:46

@Bal: Szép, ahogy önmagadat cáfolod, egyrészt azt mondod, tévedés, hogy az amerikai államkötvény iránt lenne igazi piaci kereslet, mert csak a FED szorítja le a hozamokat, most meg azt mondod, hogy a FED azért vásárol kötvényeket, hogy másnak ne érje meg. Ezek szerint a jegybanki kötvényvásárlás nélkül is meglenne ugyanaz a kereslet az államkötvényekre, hiszen pont ezt kell megelőzni, nemde? És így is van, nyilván te is pontosan tudod, hogy a feltőkésítésként kapott zsé jó részét annak idején a bankok is államkötvénybe tolták, és a hatalmas kötvényalapok, jegybankok stb. meg éppenséggel sosem fogják a nagy pénzt OTP-be tenni, hanem USA, német stb. államkötvénybe rakják, bármi van. Ezért sem volt semmilyen tartós hatása az USA leminősítésének sem. Egyszerűen, pláne egy kockázatos piaci környezetben, nincs máshova rakni a komoly pénzeket. Így profitál az USA a piaci félelmekből.

De mindegy, te ezek szerint abban hiszel, hogy az USA érdekelt az erős Európában meg a szilárd euróban, én meg rohadtul nem hiszek ebben. Szerintem naivság beszopni azt a dumát, hogy két gazdaságában, kultúrájában, külpolitikájában, gyakorlatilag mindenben egyértelműen nem egy irányba orientálódó hatalom érdekei közösek lehetnének. Vagy hogy egyáltalán, az USA-nak érdeke lehetne, hogy Európa és az euró komoly gazdasági tényezővé válhasson.

Az utolsó bekezdésed meg elég kicsinyes kötözködés, legalábbis nem tételezem fel rólad, hogy ne értenéd, hogyan keres ("nyer", ha így világosabb számodra) egy állam a hozamok csökkenésén.

Bal 2012.06.30. 23:38:00

@Zigomer Trubahin: Szalmabáb. Semmi olyan nem írtam, hogy nincs rá kereslet. De a FED nélkül például nem valószínű, hogy negatívak lennének a hozamok, és a kötvénypiac pánikszerű összeomlása is reális veszély lenne.

Közös gyökerek, történelem; közös problémák, közös ellenfelek. Ki állna hozzájuk közelebb, talán a kínaiak? Nem, Amerikának nem érdeke, hogy az EU káoszba süllyedjen, sem a pánik fenntartása, mert addig az amerikai gazdaság sem tud felpörögni.

Nem is rajta meg a hitelminősítőkön fog múlni, ez csak sima összeesküvés-elmélet. Európa stabilitásáért csak az európaiak tehetnek eleget, és egy esetleges összeomlásért is csak magukat hibáztathatják majd.


süti beállítások módosítása