A blogról

Néha komoly, máskor könnyedebb témájú írások az Európai Unió jelenéről és jövőjéről.

E-mail: euvonalas[kukac]gmail[pont]com

EUvonal

Nincs megjeleníthető elem

Európai Parlament

Kell-e a szerbeknek az EU?

Dátum: 2012.02.17. 11:43 | Szerző: EUvonalas
Visszajelzések: Szólj hozzá!
Megosztás: Twitter | Facebook | iWiW
Címkék: statisztika felmérés európai unió szerbia eutagok európai identitás uniós polgárság

A március 1-2-i EU csúcs témája lesz Szerbia hivatalos EU-tagjelölti tagságának megadása, miközben Szerbiában rekordméreteket ölt az uniós csatlakozását ellenzők száma.

Ez nem is csoda hiszen az unió intézményeiben, az évek óta gyűrűző válság következtében, az uniós polgárok hite is egyre inkább megrendült.Kívülről nézni az unió válságát pedig még elkeserítőbb lehet, hiszen még mindig nem született döntés a görögök megmentéséről, több országban pedig az egyre inkább eldurvuló tüntetésekről számol be a sajtó.

Szerbia uniós csatlakozását jelenleg a megkérdezettek 46,5 százaléka támogatja, 37,9 százaléka pedig ellenzi, ami azért szembetűnő, mert 2008 júniusában még a megkérdezettek 73,5 százaléka támogatta a szerb uniós csatlakozást, és a polgárok 18,8 százaléka volt ellene. Szerbia akkor kaphatja meg az uniós tagjelölti státuszát ha többek között rendezi a Koszovóval kapcsolatos vitáit.

A szerb kormány szeretné elérni, hogy Szerbia még az áprilisban esedékes parlamenti választások előtt megkapja az EU-tagjelölti státust. Ennek az a feltétele, hogy haladást érjenek el a Koszovóval való viszony rendezése terén. A szerbek azonban nem nézik jó szemmel az EU ilyen irányú törekvéseit, amit a tegnapi népszavazás is bizonyított, mivel a túlnyomórészt szerbek lakta észak-koszovói járásokban rendezett referendumon a résztvevők 99,74 százaléka szavazta meg, hogy ellenzi a pristinai kormány fennhatóságát és Szerbiához akar tartozni. Ezt az eredményt az uniós csatlakozás mellett állók azonban nagyon is rossz szemmel nézik, ugyanis nem az együttműködés üzenetét közvetíti az EU felé.

A bejegyzés trackback címe:

https://errolugatok.blog.hu/api/trackback/id/tr674123324

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.


süti beállítások módosítása