A blogról

Néha komoly, máskor könnyedebb témájú írások az Európai Unió jelenéről és jövőjéről.

E-mail: euvonalas[kukac]gmail[pont]com

EUvonal

Nincs megjeleníthető elem

Európai Parlament

Egyesült Királyság és Ciprus: két véglet a melegek számára

Dátum: 2011.05.17. 10:13 | Szerző: EUvonalas
Visszajelzések: 1 komment
Megosztás: Twitter | Facebook | iWiW
Címkék: statisztika tolerancia felmérés világnap homofóbia tagországok

A mai, homofóbia-ellenes világnap alkalmából késztett felmérés tanúsága szerint Európa jelentősen megosztott a melegekkel szemben tanúsított általános magatartás, jogi szabályozás alapján. 

A Nemzetközi Meleg és Leszbikus Szövetség európai regionális szervezete, az ILGA-Europe felmérése alapján az EU-n belül Cipruson a legkevésbé kedvező a szabályozás a melegek számára, de hasonlóan alacsony a tolerancia-szint a katolikus Olaszországban, Lettországban és Máltán is. A felmérés alapján Ciprus ugyanabba a kategóriába tartozik, mint az EU-n kívüli Örményország, Azerbajdzsán, Macedónia, Oroszország vagy Törökország.

A homoszexualitás elfogadottsága, jogi védelme jóval alacsonyabb az erősebben vallásos keleti és dél-keleti országokban, mint a skandináv, illetve a nyugat-európai országokban. A kutatás eredményei alapján a melegeknek a legkevesebb „félnivalójuk” Spanyolországban, Svédországban és az Egyesült Királyságban van, a lakosság és a jogi környezet ezekben az országokban mutatkozott a legelfogadóbbnak a mássággal szemben.

 

Magyarország a toleránsabb országok közé tartozik, a vizsgált 50 ország közül a 11. (az EU-n belül a 9.) legtoleránsabb országként végzett, amellyel megelőztük többek között Franciaországot, Finnországot és Írországot is. A kutatás ugyanakkor megjegyzi, hogy Magyarország rontott az előző évi felmérés adataihoz képest, míg például Németország és Portugália javított pozícióján.

A felmérés 24 szempont alapján vizsgálta a homoszexualitás elfogadottságát az egyes országokban – első sorban a jogi környezet és adminisztratív előírások alapján (például az azonos neműek kapcsolatának jogi szabályozása, az antidiszkriminációs jogszabályok melegek jogaira vonatkozó kitételei, meleg fesztiválok megszervezésének lehetősége, stb. alapján).

Jelenleg az európai országok közül Belgiumban, Hollandiában, Svédországban, Spanyolországban, Portugáliában, valamint a nem EU-tag Norvégiában ismerik el a melegek bejegyzett párkapcsolatát a házassággal egyenértékűnek.

A bejegyzés trackback címe:

https://errolugatok.blog.hu/api/trackback/id/tr412910537

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

cirrocumulus 2011.05.17. 11:33:53

Biztos megvan rá a magyarázat, de mikor lett a katolikus spanyolokból ilyen toleráns nemzet? Nekem itt kimaradt egy-két dolog...


süti beállítások módosítása