A blogról

Néha komoly, máskor könnyedebb témájú írások az Európai Unió jelenéről és jövőjéről.

E-mail: euvonalas[kukac]gmail[pont]com

EUvonal

Nincs megjeleníthető elem

Európai Parlament

Bemutatták a lengyel elnökség logóját

Dátum: 2011.05.10. 18:33 | Szerző: EUvonalas
Visszajelzések: Szólj hozzá!
Megosztás: Twitter | Facebook | iWiW
Címkék: design logó pályázat lengyelország eu elnökség

A magyar elnökség már a vége felé jár, amit mi sem jelez jobban, hogy az utánunk következő lengyelek egyre látványosabban készülődnek a július 1-jével keződő hivatali idejükre. Ennek jeleként ma bemutatták a féléves elnökségi időszakuk hivatalos emblémáját:
 
 
Aki esetleg azt gondolná, hogy a logót - takarékossági okokból - egy gyermek-rajzverseny pályaművei közül választották ki, téved: az elkövetkező hat hónap jelképét egy világhírű grafikus, Jerzy Janiszewski tervezte, aki a 31 évvel ezelőtti lengyelországi sztrájkok során megismert, és a mai napig használt Szolidaritás-emblémát is tervezte. A lengyel kormány ugyanis szerette volna, hogy a szabadság és demokrácia szimbólumává vált szakszervezeti mozgalom jelképe is megjelenjen Lengyelország első elnöksége vizuális elemeiben. 
 
Donald Tusk lengyel miniszterelnök szerint a logó „a lengyel elnökség legfontosabb értékeit jeleníti meg: a dinamizmust, a pozitív energiát és a szolidaritást.” Nekem az első asszociációm az Olimpia volt, de inkább térjünk vissza a hivatalos tájékoztatóhoz: “Emellett modern államként mutatja be a Lengyelországot, amely képes pozitív változást hozni Európában. Mivel az elnökség adja az EU hangját is a nagyvilágban a hivatali ideje alatt, ezért a logót úgy tervezték, hogy univerzális legyen és pozitív asszociációkat ébresszen a különféle kultúrákban.” 
 
A magyar elnökséggel együtt júniusban a spanyol-belga-magyar elnökségi trió munkája is véget ér. Sajnálom, hogy az elnökségek közötti szorosabb együttműködésre utaló, nemzetközi pályázaton kiválasztott közös logó példáját a bennünket követő lengyel-dán-ciprusi hármas nem fogja követni, és az országok egymástól független logók használata mellett döntöttek.
 
A meglehetősen türelmetlen dánok egyébként a szokásos egy-két hónappal szemben már jóval a 2012 első félévében esedékes elnökségük előtt kiválasztották, és nyilvánosságra hozták a saját logójukat:
 
 
 

A többi pályamunka itt tekinthető meg

A bejegyzés trackback címe:

https://errolugatok.blog.hu/api/trackback/id/tr552893694

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.


süti beállítások módosítása