A blogról

Néha komoly, máskor könnyedebb témájú írások az Európai Unió jelenéről és jövőjéről.

E-mail: euvonalas[kukac]gmail[pont]com

EUvonal

Nincs megjeleníthető elem

Európai Parlament

Vasárnaptól mindenhol szabad a munkavállalás az EU-ban

Dátum: 2011.04.30. 10:03 | Szerző: EUvonalas
Visszajelzések: 16 komment
Megosztás: Twitter | Facebook | iWiW
Címkék: ausztria németország munkavállalás eu és mi uniós polgárság

2011. május 1-jén nem csak a munkát és édesanyáinkat ünnepeljük, de Magyarország Európai Unióhoz való csatlakozásának hetedik évfordulóját is. A csatlakozás óta eltelt hetedik év vége egyúttal a Magyarország és további hét 2004-ben csatlakozott tagország (Csehország, Észtország, Lengyelország, Lettország, Litvánia, Szlovákia és Szlovénia) állampolgárai számára azt is jelenti, hogy ezentúl az Európai Unió valamennyi tagállamában szabadon, mindenféle korlátozás nélkül vállalhatnak munkát, tehát a munkaerőpiacukat utoljára megnyitó  Ausztriában és Németországban sem lesz már szükség munkavállalási engedélyre az ottani munkavállaláshoz. .
 
De miért csak mostantól szabad az út mindenfelé? A 2003-as csatlakozási szerződés értelmében a régi és az új tagállamok egyaránt lehetőséget kaptak arra, hogy egyes, számukra érzékeny területeken, néhány évig felmentést (derogációt) kapjanak az uniós jogszabályok alkalmazása alól. Így Magyarország például a külföldiek földvásárlásának engedélyezése, a közlekedés vagy az adózás terén kapott átmeneti mentességeket, amelyek közül a legutolsó  (szennyvíztisztítással kapcsolatos) 2015-ben fog lejárni. A régi tagállamok által kért legfontosabb mentesség a munkaerőpiac megnyitására vonatkozott: legfeljebb hét évig a Tizenötök korlátozhatták az új tagországok állampolgárainak munkavállalását. Attól tartottak ugyanis, hogy az új tagállamokból érkező olcsó munkaerő elözönli munkaerőpiacukat, megnehezítve az otthoni, „drágábban dolgozó” munkakeresők helyzetét, jelentős munkaerő-piaci zavarokat okozva ezzel.
 
Az Egyesült Királyság, Írország és Svédország nem élt a lehetőséggel, és már a csatlakozás pillanatától kezdve alkalmazta a szabad munkavállalást biztosító uniós jogot. A korlátozások országonként fokozatosan szűntek meg: 2006-ban Görögország, Spanyolország, Portugália, Finnország és Olaszország, 2007-ben Hollandia és Luxemburg, 2008-ban Franciaország, 2009-ben pedig Belgium és Dánia búcsúzott el a munkavállalási engedélyek megkövetelésétől. Ausztria és Németország azonban a legutolsó időpontig fenntartotta a korlátozásokat.
 
Persze ebben a két országban sem volt eddig sem lehetetlen hazánk fiainak elhelyezkedni, a munkavállalási engedélyek kiadásának azonban feltétele volt, hogy az adott helyre ne legyen német/osztrák jelentkező. Emellett fokozatosan bővült azoknak a (hiány)szakmáknak a köre, amelyeknél a munkavállalási engedélyt automatikusan, a munkaerőpiac vizsgálata nélkül kiadták.
 
Az EUvonalhoz beérkező kérdések alapján Ausztria és Németország voltak - a szigorúbb feltételek ellenére - eddig is a legnépszerűbb célországok, a május elsejei nyitással pedig még többen kaphatnak kedvet ehhez. Nekik érdemes tudniuk, hogy a munkavállalási engedély nélkül is maradt éppen elég adminisztratív teendő, amellyel kapcsolatban hasznos információkat találhatnak ezen az oldalunkon.

A bejegyzés trackback címe:

https://errolugatok.blog.hu/api/trackback/id/tr52866143

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

qwert012 2011.04.30. 10:07:21

Akkor "elárasztjuk" a szociális piacgazdaságokat... Bár a statisztikák szerint nem tőlünk kell félni.

contractor 2011.04.30. 16:56:22

Aki csak most ébred arra mondhatjuk hogy bealudt úgy hét évvel. De inkább 10-15-el.

kzolika 2011.04.30. 17:16:06

A címlapon ez a beharangozó van:

"7 év után vége a másodrendű tagságnak."

A faszt van vége. Amíg a munkahelyem ny-eu-i fióktelepeinél és leányvállalatainál, valamint a központi irodában 3-szor annyit keresnek, mint én itt Magyarországon, addig nincs vége. Ráadásul ez kinn annyira nem presztízs munkahely (mondjuk itt se), hogy az én pozíciómba középiskolát végzetteket is felvesznek, mert ennyi pénzért jobbat nem kapnak, bezzeg nekem kell a diploma. Gyarmat voltunk mindig és az is maradunk. Szopjanak le mind.

min 2011.04.30. 17:52:52

vannak hiányosságok a hasznos tudnivalók linken.
Pl a munkanélküli segélyhez szükséges az állandó osztrák lakcím és a folyamatos ott tartózkodás.

lamed 2011.04.30. 18:10:24

@kzolika: Igaz, de másodosztályú tagnak is 100x jobbb lenni, mint EU-n kívülinek.

közlekedési bűnöző (törölt) 2011.04.30. 18:26:18

@lamed: mér? Szerinted Svájcban olyan kurva szar az élet?

mizie 2011.04.30. 18:28:23

@kzolika: Zolikám... TE vállaltad ennyiért a munkát... ők kint nem vállalnák el annyiért mint te. ezért is van egyáltalán munkád.

közlekedési bűnöző (törölt) 2011.04.30. 19:01:18

@mizie: ha lenne itthon normális dolgozói képviselet, illetve szakszervezet, ami ugye szét lett baszva a reccerváltáskor, akkor nem kellene ennyiért munkát vállalni... de így ki vagyunk használva jó óccsón...

lamed 2011.04.30. 19:11:44

@közlekedési bűnöző: Svájc helyzete alapvetően különbözik Magyarországétól, annyira, hogy össze sem lehet hasonlítani a kettőt. Inkább mondjuk Ukrajnával hasonlítsuk a helyzetünket. Az EU nélkül pillanatok alatt Oroszország (vagy Kína) befolyása alá kerülnénk. Az jobb lenne?
Amúgy pedig még Svájc is rengeteg kétoldalú egyezménnyel kötődik az EU-hoz, és állandóan napirenden van a csatlakozás (bár népszavazáson elutasították legutóbb), mert világosan látják, hogy mekkora előnyt jelentene számukra is. A történelmi háttér miatt egyelőre győztek a csatlakozást ellenzők, de ez egyre inkább csak formális kívülállást jelent, a gyakorlatban szép lassan integrálódnak ők is.
Svájc amúgy egy mini-EU Európa szívében, nem áll tőlük távol ez a rendszer.

közlekedési bűnöző (törölt) 2011.04.30. 21:22:12

Jó, akkor hasonlíts Horvátországhoz. Ott sem olyan szar élni.

közlekedési bűnöző (törölt) 2011.04.30. 21:27:42

Másodosztályú tagnak pedig annyira nem kurva jó lenni. Ide minden szart behozhatnak vám nélkül, az állam irányításába belepofázhatnak nyakló nélkül, nekünk meg 7 évet kellett várni arra, hogy egyáltalán dolgozni mehessünk egy országgal nyugatabbra. Osztrák vállalkozó itt virágzik a falumban (5 km-re a határtól) vagy 5 éve, ha meg ki akasz menni oda vállalkozással dolgozni, akkor még most május 1 után is egy rakás problémába fogsz ütközni, azt garantálom. Az osztrákok a nagy környezetvédők, de a Rába fostosan habozva folyik be Mo-ra miattuk, a határ szabadon járható, de ők behajtani tilos táblákat helyeznek ki a magyarok ellen. Szóval elég egyoldalú a megítélés. Gyarmat vagyunk sajnos, és ezen nem is fogunk változtatni mostanában.

cirrocumulus 2011.05.02. 16:32:56

@közlekedési bűnöző: vannak különbségek, ahogy korábban is voltak a nyugat-európai és a magyarországi életszínvonal, fizetések, stb. között (persze ugyanígy a megélhetéshez szükséges összegek között is, ezt hajlamosak a kritikusok elfelejteni), és ez nagyon hamar nem fog eltűnni.

Azt kellene látni, hogy az EU nem önmagában való megoldás a problémáinkra, nem magától old meg mindent, hanem lehetőséget biztosít arra, hogy részt vegyünk egy olyan rendszerben, amit Európa azért hozott létre, hogy versenyképes maradhasson nemzetközi téren, amely rendszer igyekszik egyebek mellett lebontani olyan akadályokat, amelyek az unión kívüli országok esetében még mindig megvannak, és további kihívások elé állítják az oda látogató vagy ott tevékenykedő magyarokat.

Nem leszünk automatikusabban gazdagabbak attól, hogy tagok vagyunk, nem fognak nőni az átlagbérek automatikusan. A csatlakozással csak lehetőséget kapunk számos dologra, amely csatlakozás nélkül nem lenne... ennyiről szól a tagság.

EUvonalas · http://errolugatok.blog.hu 2011.05.02. 18:21:32

Úgy látszik, ettől gyarmat-vagyunk témától nehéz elszakadni... Másfél éve már ezen a blogon is volt róla szó:
errolugatok.blog.hu/2009/08/12/masodrendu_tagsag

Igazán abba lehetne már hagyni ezt a siránkozást. Úgy gondolom, hogy azt, hogy bennünket is egyenrangúként kezeljenek, ki kell érdemelni. Ez nemcsak azzal jar, hogy elsajátítod a nyelvet - jól, felsőfok feletti szinten -, hanem egy bizonyos gondolkodásmóddal is, ami úgy látom, hiányzik az előttem szóló egyes siratóasszonyokból. Ezért ti valóban csak másodrendű tagok lesztek, szemben azokkal a magyar tanulókkal, munkavállalókkal, vállalkozókkal, akik rájöttek: az európai uniós tagság mindenek előtt lehetőségeket jelent, amelyekkel lehet élni, vagy elnyomást kiáltva, duzzogva és sokszor irigykedve nézni, amint mások élnek vele.

EUvonalas · http://errolugatok.blog.hu 2011.05.02. 18:23:17

@min: Főszabály szerint így van, mivel ezt írják elő az osztrák jogszabályok. Vannak ugyanakkor olyan esetek, amikor - a munkavállalók mobilitásának elősegítését szolgáló - uniós előírások alapján nem kell osztrák állandó lakcím. Az egyik ilyen eset a hazatérő munkavállalók esete, akiknek Magyarországra való hazatérések után is még három hónapig folyosítják a külföldi munkanélküli segélyt.

Az európai uniós előírások lehetővé teszik továbbá, hogy valaki a munkanélküli segély folyósítása alatt más tagállamban keressen munkát, és ilyenkor - a tagállami szabályozástól függően - általában 3, de legfeljebb 6 hónapig "exportálhatja" a korábbi munkavégzés helye szerinti országban megállapított ellátást. Minderről bővebben itt: www.euvonal.hu/index.php?op=mindennapok_csaladimunkanelkuli&id=170

kzolika 2011.05.02. 21:17:37

@mizie: OK, akkor Te bemondod az állásinterjúkon, hogy EUR-ban kéred a fizetést és 72 e EUR-t kérsz per év?
Épp ma hívott egy fejvadász, viszonylag jó pozíciót ajánlott, de én mindig nyíltan megmondom, mennyi a minimum, amit kérek (nem egy nagy összeg). A válasz annyi volt, hogy az túl sok. Akkor szevasz, keress olcsóbbat, mert én éhbérért nem megyek sehova, meg azt nem nézem, hogy más lógatja a lábát jó pénzért, én meg torokra veszem a faszt állandóan húgyért-szarért.
Sőt, ha felhív egy HR-es interjú időpont egyeztetésre, én mindig megmondom, hogy mi a minimumom, ha ennyit nem adnak, mi a fasznak menjek el beszélgetni?

kzolika 2011.05.02. 21:19:52

@lamed: Kijevben a hozzám hasonlók USD-ben kapják a fizetést és nem keveset. Igaz, Kijev geci drága, de egy jó diplomával ott is jobban lehet keresni, mint az itthoni erős közepes 6-7-8 kilók.


süti beállítások módosítása