A blogról

Néha komoly, máskor könnyedebb témájú írások az Európai Unió jelenéről és jövőjéről.

E-mail: euvonalas[kukac]gmail[pont]com

EUvonal

Nincs megjeleníthető elem

Európai Parlament

Kiberbűnözés az Európai Parlamentben – biztonság vs. hatékonyság

Dátum: 2011.04.15. 16:33 | Szerző: EUvonalas
Visszajelzések: Szólj hozzá!
Megosztás: Twitter | Facebook | iWiW
Címkék: vicc eu informatika európai unió kínos zöldség euparlament kiberbűnözés magyar elnökség

Márciusi végén az európai intézmények informatikusai bizonyára nem tudtak felhőtlenül örülni a beköszöntő jó időnek: nem sokkal az uniós csúcstalálkozó előtt ugyanis “soha nem látott” kibertámadás érte az Európai Bizottság és az Európai Külügyi Szolgálat informatikai rendszerét. Az időzítés különösen kellemetlen volt az EU számára, mivel a brüsszeli állam- és kormányfői találkozón olyan fontos ügyekről kellett döntést hozni, mint a közös gazdasági kormányzás vagy a líbiai háború kérdése. A támadásokról meglehetősen szűkszavúan nyilatkoztak, és azóta sem szivárgott ki sokminden, azonban egyes vélemények szerint Kína állhatott nem idegen egy efféle összehangolt és jól megszervezett támadás.
 
Nem sokkal a Bizottság után az Európai Parlament (EP) is bejelentette: ők szintén támadás alatt állnak, ezért letiltották a külső hozzáféréseket a levezőrendszerhez, az intranethez és valamennyi belső hálózathoz. Az EP a Lisszaboni Szerződés óta a tagállamokkal egyenrangú jogalkotó, az EP éber informatikusai így természetesen nem nézhetik tétlenül, hogy a fontos anyagok illetéktelen kezekbe kerüljenek.
 
Nos, a bűnözők valószínűleg mégsem annyira érdeklődtek a parlamenti számítógépes rendszer iránt, mint amennyire a parlamenti IT-szakemberek azt gondolták, akik így - a European Voice beszámolója szerint - a napokban kínos magyarázkodásra kényszerültek. Vizsgálódásaik során kiderült, hogy a parlamenti rendszerekben a forgalom növekedését nem a más uniós intézményeket érintő kibertámadások okozták, hanem a BlackBerry eszközök használatához kapcsolódó szinkronizálási problémák. A rosszul beállított rendszer ugyanis nem tudta megfelelően kezelni a hivatali okostelefonok hajnali automatikus frissítéseit...
 
A biztonság és a hatékonyság/kényelem régi dilemmája (többek között) az uniós szerveknek  – elég csak a repülőgépekre felvihető folyadékok mennyiségi korlátozására gondolnunk (amely a légi utasokat védi az esetleges merényletektől), vagy épp a mostani esetben szereplő bizalmas adatok védelmére. A lényeg: nem árt, ha az esetleges kellemetlenségeket elszenvedők ismerik az intézkedések hátterét, ugyanakkor meg kell találni e kettő között az egyensúlyt - valamit valamiért.
 
A bizalmas parlamenti adatok remélhetőleg még sokáig biztonságban lesznek a bűnözőktől - ehhez csak a Lisszaboni Szerződést kell továbbra is titokban tartani előttük. A magam részéről gondoskodom róla, hogy a gyanús címekről érkező, ezzel kapcsolatos kérdésekre az EUvonal nem fog válaszolni. Egy biztos: Blackberrykkel kapcsolatos problémákkal az Európai Parlament informatikusai helyett továbbra is érdemesebb inkább a sarki zöldségeshez fordulni:

A statisztikák szerint egyébként az Európai Unió kedvelt célpontja a számítástechnikai bűnözésnek, hiszen fejlett internetes infrastruktúrával rendelkezik, amely folyamatosan fejlődik. A magyar EU-elnökség honlapját egyelőre elkerülték a hackerek (a spanyolok tavaly nem voltak ilyen szerencsések) és az egyéb támadások, ennek ellenére a magyar elnökség kiemelten foglakozik a kérdéssel, és ez volt a fő témája az Európai Unió és az Egyesült Államok képviselőinek csütörtöki budapesti konferenciájának is.

A bejegyzés trackback címe:

https://errolugatok.blog.hu/api/trackback/id/tr342828563

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.


süti beállítások módosítása