A blogról

Néha komoly, máskor könnyedebb témájú írások az Európai Unió jelenéről és jövőjéről.

E-mail: euvonalas[kukac]gmail[pont]com

EUvonal

Nincs megjeleníthető elem

Európai Parlament

Gyorssegély, ha bajba kerülnél külföldön

Dátum: 2011.04.05. 11:02 | Szerző: EUvonalas
Visszajelzések: Szólj hozzá!
Megosztás: Twitter | Facebook | iWiW
Címkék: utazás újdonság nyár vakáció európai bizottság eu és mi uniós polgárság

A rövidesen induló utazási szezonhoz hasznos segítséget adott a napokban az Európai Bizottság: honlapot indítottak, ahol az uniós polgárokat megillető konzuli védelemről tájékozódhatnak az érdeklődők. 
 
A nemzeti állampolgárságot kiegészítő uniós polgárság számos jogosultságot biztosít az európaiak számára. Így az uniós polgár jogosult az EU-n belüli szabad mozgásra, tartózkodásra, tanulásra vagy munkavállalásra. Politikai jogként az uniós polgár jogosult továbbá a választásra és a választhatóságra a lakóhelye szerinti tagállam helyhatósági és európai parlamenti választásain. És végül: az uniós polgár diplomáciai vagy konzuli védelem igénybevételére jogosult külföldön. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy ha nincs például magyar külképviselet egy országban, ott bármelyik más EU-tagállam nagykövetségeihez is fordulhatunk segítségért. Ez a lehetőség a gyakran előforduló problémáktól kezdve (súlyos baleset, útlevél elvesztése stb.) egészen a rendkívüli helyzetekig kiterjed: az EU-tagállamoknak ugyanis a saját állampolgáraikhoz hasonlóan a többi uniós polgárt is ki kell menekíteniük, ha az szükségessé válik. 
 
A felmérések azt mutatják, hogy ezzel a lehetőséggel kevesen vannak tisztában, holott egy 2007-es becslés szerint az unión kívülre utazók közel tíz százaléka olyan országba utazik, ahol hazája nem rendelkezik külképviselettel. Egyébként csak három olyan ország van, ahol mind a 27 tagállam rendelkezik külképviselettel: ezek az Egyesült Államok, Kína és Oroszország, míg 17 országban a Huszonhetek közül mindössze egyetlen tagállam üzemeltet nagykövetséget. Ez utóbbi csoportba olyan népszerű turisztikai célpontok is beletartoznak, mint a Bahama-szigetek, Barbados vagy a Maldív-szigetek. Ez a honlap tehát első sorban abban nagy segítség, hogy egyszerűen és könnyen megtudhatjuk, hogy kicsit „egzotikusabb” országba történő utazásunk esetén ha baj történne velünk, mely országok nagykövetségeihez fordulhatunk, és ezek pontos elérhetőségét is egyből megtaláljuk.
 
Az Európai Bizottság azt szeretné, hogy erről a lehetőségről minél többen tudomást szerezzenek: ennek részeként szorgalmazzák, hogy a tagállamok által kiállított útlevelekben szerepeljen erre vonatkozó tájékoztatás, illetve ezért hozták létrehozták a már említett honlapot is, ahol összegyűjtötték az egyes tagállamok által kiadott utazási tanácsokat is. (Ez alapján egyébként most Jemen az uniós polgárok számára leginkább kerülendő hely a világon.)
 
A tervek szerint egy éven belül ez a lehetőség tovább bővül: egyszerűbb lesz válságos helyzetben pénzügyi segítséghez jutni, s hasonlóképpen, a segítő ország számára is könnyebbé válik a kiadásainak megtéríttetése.
 
A közelmúltbeli japán és líbiai események is jól mutatják: szükség van a tagállamok közötti együttműködésre ezen a téren is.

A bejegyzés trackback címe:

https://errolugatok.blog.hu/api/trackback/id/tr12801235

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.


süti beállítások módosítása