A blogról

Néha komoly, máskor könnyedebb témájú írások az Európai Unió jelenéről és jövőjéről.

E-mail: euvonalas[kukac]gmail[pont]com

EUvonal

Nincs megjeleníthető elem

Európai Parlament

Hejdå Sverige!

Dátum: 2010.01.04. 08:01 | Szerző: EUblog
Visszajelzések: 7 komment
Megosztás: Twitter | Facebook | iWiW
Címkék: kommunikáció spanyolország svédország környezetvédelem eu elnökség eu tanács

Csütörtökön 2009 mellett az EU Tanácsának svéd elnöksége is véget ért. Hogy milyen eredménnyel, azt jól jelzi, hogy míg a kettővel ezelőtti francia elnökségre az „egó”, a 2009 első félévében működő csehekre a „káosz” kulcsszavakat ragasztotta az utókor, a svédeket már el is kezdték a „hatékonyság” elnökségeként emlegetni. És ezt meg is érdemlik.

Az elmúlt félév legjelentősebb eseménye a hányattatott sorsú Lisszaboni Szerződés életbe lépése volt. A 11 hónapos késés miatt a svéd elnökségre hárult a feladat, hogy a két új vezetői posztra kiszemelt személyek számára összeszedje a tagállamok többségének egyöntetű támogatását. A két kiválasztottól senki sem volt elragadtatva, de azt el kell ismerni, hogy a svédek nagyon ügyesen keverték a kártyákat: miután megtalálták az alkalmasnak tűnő jelölteket állítólag addig híresztelték, hogy nagyon nehéz lesz döntést hozni a kinevezésekről, hogy a másnap hajnalig tartó alkudozások rémképétől megrémült állam- és kormányfők azon a bizonyos csúcstalálkozón inkább már gyorsan vacsora előtt áldásukat adták a haikuszerző belgára és a brit bárónőre. Állítólag. Majd néhány év múlva egy jó riportkönyvből kiderülnek a részletek is.

Felemás eredményt hozott a félév másik kulcsfontosságú eseménye, a decemberi koppenhágai klímacsúcs: egyfelől a svéd elnökségnek sikerült egy egységes (és a fejlődő országok számára nagyvonalú) álláspont mögé felsorakoztatni a tagországokat, viszont a konferencia eredménye eredménytelensége kudarc volt az Európai Unió számára. Amikor az Egyesült Államok, Kína, Brazília és Dél-Afrika Európát kihagyva tárgyaltak, legalább a saját szemétdombjukhoz foggal-körömmel ragaszkodó EU-tagállamok vezetői is láthatták: egyedül már semmit sem érnek (el) a „nagyokkal” szemben. Talán ez az esemény is jó volt valamire...

Sikerült tető alá hozni az új uniós pénzügyi felügyeleti-rendszert, ami a britek aggályai miatt ígérkezett korábban nehéz feladatnak, elfogadták az egységes uniós szabadalmi rendszert és a következő 5 év bel- és igazságügyi vonatkozású jogszabály-alkotási programját, a Stockholmi Programot. Nem sikerült viszont megegyezni arról a jogszabály-tervezetről, amely egyszerűbbé tette volna, hogy az EU polgárai más tagállamban vegyék igénybe az egészségügyi szolgáltatásokat. Ezzel már a cseheknek is meggyűlt a baja, és gyanítom, hogy a következő, spanyol elnökséget is meg fogja izzasztani a téma. 

A svédek féléve alatt az Unió fő döntéshozó szervének működése is átláthatóbbá vált. Ez egyrészt annak köszönhető, hogy Lisszaboni Szerződés hatályba lépése óta a tanácsüléseket élőben közvetítik az interneten, ami persze nem kimondottan a svéd elnökség érdeme. De a blogoló svéd miniszterek, a folyamatosan csiripelő svéd tisztviselők, vagy az egyes miniszteri megbeszélések előtt rendszeresen videóinterjúkat (és olykor a vacsoramenüt is) közzétevő honlapszerkesztők is kitettek magukért. És ha már honlapról van szó, arról is érdemes megemlékeznünk, hogy a svéd elnökség oldala hihetetlenül profi volt – a formáját és tartalmát tekintve egyaránt.

A hatékony északiak tehát gyorsan feledtették az előző, csehül sikerült félévet, és egyúttal magasra tették a mércét az őket követő spanyoloknak. Az már most is látszik, hogy a honlap terén túl magasra is: az eutrio.es címen működő portál egyelőre visszalépésnek tűnik a svédeké után. A többi pedig a jövő héttől kiderül. ¡Arriba España!

A bejegyzés trackback címe:

https://errolugatok.blog.hu/api/trackback/id/tr801643916

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

XtolZig 2010.01.04. 15:24:47

"Amikor az Egyesült Államok, Kína, Brazília és Dél-Afrika Európát kihagyva tárgyaltak, legalább a saját szemétdombjukhoz foggal-körömmel ragaszkodó EU-tagállamok vezetői is láthatták: egyedül már semmit sem érnek (el) a „nagyokkal” szemben. Talán ez az esemény is jó volt valamire..."
Hát nagyon reméljük, hogy jó volt valamire, és végre normális sebességre gyorsulhat az Európai integráció és egész Európa egyetlen államként fog létezni max 1-2 évtizeden belül.
Európában ezeknek a kis súlytalan országoknak(igen No., Fr.o stb is súlytalan semmik a világporondon), csak eggyüt egyesülve van esélyük, egyenként mindegyikre csak a pusztulás vár..

Stefan_Schneider 2010.01.04. 15:52:29

ja@XtolZig: aha, csupa sulytalan orszag, mikozben Del-Afrika meg bazi fontos. Utananeztem, a gazadasaga kisebb, mint Lengyelorszage, a nepessege pedig kisebb mint akarmelyik nagyobb EU orszage. Szerintem el vannak tevedve akik az europai orszagokat leirjak, de hat majd elmulik ez is. Ettol fuggetlenul en is orulnek egy egyesult europanak, tenyleg tobbre jutnank a vilagban.

trocadero 2010.01.04. 15:54:34

Jövőre mi jövünk az elnökséggel, kiváncsi leszek, mit alkotunk. Tud valaki valamit, hogy készülünk rá, milyen feladatokkal, terhekkel, előnyökkel jár az elnökség?

EUblog · http://europaprojekt.blog.hu 2010.01.04. 16:09:52

@elegem van: köszi, javítottam. pedig volt svéd lektorom :)

Der_rosarote_Panther 2010.01.26. 14:53:00

Rég jelentkeztél, euvonalas!


süti beállítások módosítása