A blogról

Néha komoly, máskor könnyedebb témájú írások az Európai Unió jelenéről és jövőjéről.

E-mail: euvonalas[kukac]gmail[pont]com

EUvonal

Nincs megjeleníthető elem

Európai Parlament

Egy fóka is tagja lesz az Európai Bizottságnak

Dátum: 2009.09.07. 06:02 | Szerző: EUvonalas
Visszajelzések: 7 komment
Megosztás: Twitter | Facebook | iWiW
Címkék: politika tony blair fóka egyesült királyság uniós mítoszok eu s pénzek eu elnökség

Tony Blair pedig megvette az EU elnöki poszját

Az Európai Unió néhány hónappal ezelőtt betiltotta a fókából készült termékek forgalmazását és importtilalmat vezetett be az ilyen árucikkekre. A lépés ellen a fókanagyhatalom Kanada hangosan tiltakozott, ám ez az uniós döntéshozók hajthatatlannak bizonyultak. Ugyan hivatalosan a fókák kíméletlen lemészárlását (agyonverését, fejbelövését) jelölték meg az intézkedés okaként, de nyilván a fókák nagy befolyása húzódik meg a háttérben.

Néhány napja pedig Margot Wallström, az Európai Bizottság alelnöke beszélt egy új biztosi poszt létrehozásának szükségességéről. A kirakó darabjai tehát összeálltak: ez az új biztos nyilvánvalóan egy fóka lesz. A fókák lassan átveszik az irányítást, amelynek első lépése, hogy bekerüljenek az Európai Bizottságba.

A fentiek nyilvánvaló marhaságnak hangzanak, az Egyesült Királyságban azonban simán újságcímlapra kerülhetne egy ilyen állítás. Egy ellenzéki brit képviselőnek is hasonló módon sikerült magára vonni a figyelmet: világgá kürtölte ugyanis, hogy a korábbi brit miniszterelnök, Tony Blair a brit adófizetők pénzén vette meg az EU elnöki posztját.

Az illető az alábbi két hír bravúros kombinálásával jutott el idáig:

  1. Az EU 2007-2013-as költségvetésének kemény tárgyalásai után a brit kormány belement, hogy a szegényebb kelet-európai tagországok miatt - növekedjen az Egyesült Királyság befizetése a közös költségvetésbe a 2007 és 2013 közötti időszakban. Ennek eredményeképpen a britek jövőre 60 százalékkal többet fognak befizetni, mint idén. (Blairnak cserébe megígérték, hogy a megreformálják az uniós agrártámogatások rendszerét, úgy tűnik azonban, erre azidén nem kerül sor.)
  2. A Lisszaboni Szerződés hatálybalépése esetén az Európai Tanácsot az eddigi félévenkénti soros elnökség helyett egy két és fél évre megválasztottállandó elnök fogja vezetni. A posztra többek között felmerült Tony Blair neve is, aki néhány hónapja a brit kormány hivatalos jelöltje a tisztségre. 

A skót dudák betiltása, a vibrátorok kötelező beszolgáltatása és társaik után sikerült tehát egy újabb mítoszt gyártani a ködös Albion EU-fikázásra igencsak fogékony közönségének. Nem tudom, hogy ezt a megmosolyogtató vagy a bosszantó kategóriába soroljam-e, mert lehet, hogy tényleg lesznek olyanok, akik elhiszik, hogy a "távoli" EU-ba' így megy a posztok betöltése. 

Főleg, ha végül tényleg Tony Blairt választanák meg az Európai Tanács elnökének - bár ennek szerintem nagyon kicsi az esélye. Mindenesetre ha néhány hónap múlva mégis ő lenne a befutó, kezdhetünk aggódni, nehogy a leggazdagabb és legnárcisztikusabb európai miniszterelnök, Silvio Berlusconi is vérszemet kapjon, és Blair megbizatásának lejárta után a tévécsatornái mellé az uniós csúcstisztséget is megvásárolja magának...

A bejegyzés trackback címe:

https://errolugatok.blog.hu/api/trackback/id/tr181362849

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

cirrocumulus 2009.09.07. 09:44:28

Remélem, kacsa, hogy Blair lesz a befutó - még akkor is, ha elég konszenzusos politikus, nemzetközi téren eléggé elismert - azért ne legyen már egy brit az EU első állandó elnöke...

Még ha ő a szokásosnál pozitívabb is az EU irányába, egy ős-EU-szkeptikus ország egyik vezető politikusa ne legyen az EU emblematikus alakja, nem hiszem hogy túl nagy hitelességgel tudná képviselni az EU-t...

EUforia 2009.09.07. 09:50:25

Most akkor nem egy fóka lesz az elnök?! Nekem az a variáció egészen tetszett, sokkal jobb lenne, mint valami tulok :)

március03 2009.09.07. 16:07:24

Nem akarom, hogy úgy tűnjön, h nyócvan éves vagyok, de a mai világban egy csomó mindenki szerint tök simán előfordulhat, h vmi dúsgazdag politikus megvesz magának egy helyet valahol a politikában (aranyoskáim) :-)! És ha Tony Blair lennék( vagy egy befolyásos fóka), lehet én is megpróbálnám...:-)

M. Péter 2009.09.07. 23:18:09

@cirrocumulus: Blairen lehet sok mindent kifogasolni, az iraki haborutol kezdve az a brit gazdasag tonkreteteleig, de ha az 500 millio EU allampolgar kozul ot talaljak legjobbnak erre a feladatra, akkor miert ne o kapja meg?

Oktober 6-ig van meg ido, gyorsan toroljuk az aradi vertanuk kozul Aulichot, Damjanichot, Knezićet, Lahnert, Leiningen-Westerburgot es Poeltenberget, kulonosen Poeltenberget, mert kulfoldi, kulonosen osztrak az nem lehet a magyar szabadsagharc hose.

EUvonalas · http://errolugatok.blog.hu 2009.09.08. 00:12:06

@cirrocumulus: Tony Blair a leginkább Európa-barát miniszterelnöke volt az Egyesült Királyságnak. Egy nagy tagállamot tudhatna a háta mögött, ami hozzájárlhatna ahhoz, hogy a legtöbbet kihozza ebből a posztból. Mivel az elnök feladatköre nincsen nagyon pontosan szabályozva a Szerződésekben, szerintem nagyon sok múlik azon, milyen lesz az első elnök. Arról nem is beszélve, hogy az EiT elnökének feladata az Unió külső képviselete is. Tony Blairnek szerintem megvan a kellő tekintélye ehhez is.

És miért ne lehetne brit az első elnök? Talán Blairnek még annyi karizmája is van, hogy nem éppen EU-fan népét egy kicsit közelebb hozza az EU-hoz.

+1: Nagyon rokonszenves politikus, akit "szívesen látnék fontos politikai szerepben" az elkövetkezendő években.

-1: Nem őt fogják megválasztani...

cirrocumulus 2009.09.09. 15:11:55

@M. Péter: én csak annyit mondtam, h nem szerencsés egy olyan embert választani az EU élére, aki sok szempontból nem az egységes EU-t jelképezi - nem túl erős alkupozíció és sokak szemében visszatetsző, én ezért nem tartom jó ötletnek.
Mondjuk ha egy nki fórumon Schengen vagy a közös pénz védelmében / érdekében kellene kardoskodnia vmiért, az elég fura lenne.

M. Péter 2009.09.09. 19:44:49

Emiatt nem kell aggodni. Blair tokeletes kameleonpolitikus, sajat elvei nincsenek.


süti beállítások módosítása