A blogról

Néha komoly, máskor könnyedebb témájú írások az Európai Unió jelenéről és jövőjéről.

E-mail: euvonalas[kukac]gmail[pont]com

EUvonal

Nincs megjeleníthető elem

Európai Parlament

BREAKING NEWS: Megvan a végeredmény! 16 Fidesz, 5 MSZP, 1 Jobbik képviselő - meg a kalózok...

Dátum: 2009.06.04. 18:03 | Szerző: EUvonalas
Visszajelzések: 11 komment
Megosztás: Twitter | Facebook | iWiW
Címkék: politika letöltés mobiltelefon szerzői jog brüsszel ep választás eu és mi euparlament

Miközben az Európai Parlament utolsó csodafegyvereit állítja hadrendbe (Luis Figo, Kate Ryan és egy űrhajós formájában) a hétvégi EP-választáson való részvételre buzdítás érdekében, az Erről Ugatok olvasói már a végeredményt is megismerhetik:

Magyarország 22 helyéből 16-ot a Fidesz, 5-öt az MSZP, egyet pedig a Jobbik szerzett meg. Az MDF és az SZDSZ a következő öt évben képviselő nélkül marad Strasbourgban, mivel az előbbi csak 3; utóbbi pedig 2 százalékot szerzett. 

Uniós szinten a legtöbb mandátumot a jobbközép pártokat tömörítő Európai Néppárt szerezte: 262 helyet kaptak a 736-ból. Őket az Európai Szocialisták (194), a liberálisok (85) és vörös Dan zöldjei (50) követik. Az új Parlamentben - a függetlenek (29) mellett - mandátumhoz jutottak az euroszkeptikus jobboldaliak (53) és még EU-ellenesebb mégjobboldalibbak (23) is.

Mivel a választás hazánkban még el sem kezdődött, ezek természetesen csak előrejelzések, melyeket a Predict09.eu oldalon tettek ma közzé. A felmérés készítőinek az előző, 2004-es választás eredményét hajszálpontosan sikerült megjósolniuk. Érdemes tehát odafigyelni rájuk.

A választási eredmények mellett ugyanakkor majdnem ilyen fontos, hogy az újonnan megválasztott Európai Parlament az európai polgároknak mekkora támogatását tudhatja maga mögött.

A Parlament esetében ugyanis nem a különféle frakciókat tekintik egymás legnagyobb ellenfeleinek: a polgárok érdekeit képviselő EP-nek ehelyett a tagállamok kormányaiból álló Tanáccsal kell megküzdeni. Hogy egy kézzel fogható - nagy kedvenc :) - példát említsek: a roaming-díj csökkentésénél a tagállamok magasabb maximális díjat szerettek volna, mint a Parlament. Végül a tagállamok kénytelenek voltak belemenni a csökkentésbe. 

Az EP és a Tanács közötti erőpróbákra a következő ciklusban is sok példa lesz. Rögtön itt van az a távközlési csomag, amelynek legutóbbi változatát a Parlament azért szavazta le, mert a felhasználók jogait sértették volna a tagállamok - főként Franciaország - által beleerőltetett, a letöltőkkel szemben keményen fellépő szabályok. 

(Gondolom, mindehhez a néhány hete megismert, időközben Svédország harmadik legnépszerűbb pártjává vált Kalózpártnak is lesz egy-két szava, hiszen ők 8 százalékos eredményükkel (!) két helyre számíthatnak.)

De a hétvégén megválasztandó képviselők fognak dönteni arról a jogszabályról is, amely lehetővé teheti, hogy más tagállamban kezeltessük magunkat a magyar társadalombiztosítás terhére, és szintén a következő öt évben kell dűlőre jutni az EU következő, 2014 és 2020 közötti költségvetéséről. Ezekben az esetekben egy magas részvétellel megválasztott Parlament sokkal eredményesebben viheti keresztül fel a polgárok érdekeit szolgáló módosító javaslatait a jogalkotás során. Ezért gondolom, hogy az eredmények mellett a részvételi arány legalább annyira fontos. 

Szóval úgy néz ki, hogy ezekben (és még rengeteg más) kérdésekben 16 fideszes, 5 emeszpés és egy jobbikos képviselő fog bennünket képviselni. Persze, akinek nem tetszenek a fenti előrejelzések, vasárnap még megpróbálhat rajta változtatni. De azok se maradjanak otthon, akik kiegyeznének egy ilyen végeredménnyel.

Szóval, tessék választani! :) Főleg, mert szavazni mindig van idő:

Ha esetleg egy kis segítség kellene a döntéshez, érdemes elolvasni a jelenlegi EP-képviselőkkel folytatott beszélgetések összefoglalóit. További infó a választásokról itt, itt vagy itt.

A bejegyzés trackback címe:

https://errolugatok.blog.hu/api/trackback/id/tr581163792

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

EUforia 2009.06.04. 18:28:41

engem még az érdekelne, vajh mennyivel nő majd a részvételi arány azokban az országokban, ahol ugyanazon a napon valamilyen belpol kérdésben is voksolnak...persze jól mutatni jól mutat, hogy no nézd, az olaszok mennyien elmentek szavazni, de így nem lehet majd tisztán azt mondani, hogy az EP mögött a tagállamok állampolgárainak ennyi és ilyen támogatottsága van....kíváncsian várom az eredményt és az azt követő kommunikációt...

MOMO 2009.06.04. 18:30:44

viccesek ezek az eu-s videjók, íme egy kis kémia:
www.youtube.com/watch?v=HDw4gk5pYl8

mr. teufel 2009.06.04. 18:34:27

@MOMO: :))
vajon mikor jelennek meg az első hozzászólók, akik szerint ezek a videók azt bizonyítják, hogy az eu
1. erkölcstelen;
2. el akarja butítani az embereket?

cirrocumulus 2009.06.05. 10:20:21

És az LMP mennyit kap? Még a kimutatásban sem szerepel...

eju 2009.06.05. 10:50:56

Szerintem Többet ésszel, mert van 200 000+1, aki szerint Magyarország a magyaroké, érzed? Újult erővel mondja ki az ország: ELÉG, szavazz!

EPweb 2009.06.05. 11:31:58

Hírek az EP-választásról a Twitteren.
twitter.com/EP_valasztas_HU

tesz-vesz · http://kkbk.blog.hu 2009.06.05. 14:51:16

szerintem az egész eu nagyrészben inkább haszontalan mint hasznos.
az eutanárom is azt mondja, hogy hiába mondja az EU, h az unióban mindenki egyenlő, mikor úgy látsziik hogy vannak 2. 3. és 4 rangú, rendű országok is.

mr. teufel 2009.06.05. 19:43:02

@tesz-vesz: hm, szakavatott tanár lehetett... csak nem oroszból képezték át? :)

talán kezdetnek bele kellene ezekbe lapoznia, mielőtt haszontalannak nevezné az eu-t:
www.euvonal.hu/kulugy/upload/M_29/rek5/521.pdf
www.euvonal.hu/kulugy/upload/M_29/rek5/522.pdf

tesz-vesz · http://kkbk.blog.hu 2009.06.06. 22:11:04

@mr. teufel: jó tanár volt. és mondta, h a Kovács László a diktatúrában szocializálódott jellemével nem képes megflelően a magyar érdekeket képviselni (tehát erről enniyt)

a félreértések elkerülése végett: én mondom, h az eu haszontalan színjáték,
ő azt mondta lehet, h vannak 2. rendű országok az euban.
azért lássuk be józan ésszel az eunak fontosabb Lengyelország, mint a magyarok.

tesz-vesz · http://kkbk.blog.hu 2009.06.06. 22:12:37

@mr. teufel: ninc smost pdfem, ezért meg nem nyitom, de kíváncsian várom tőmondatokban miért is hasznos az EU
mert én inkább kártékonynak tartom gazdaságilag, kulturálisan, anyagilag.


süti beállítások módosítása