A blogról

Néha komoly, máskor könnyedebb témájú írások az Európai Unió jelenéről és jövőjéről.

E-mail: euvonalas[kukac]gmail[pont]com

EUvonal

Nincs megjeleníthető elem

Európai Parlament

Tessék (EP-)választani! (2)

Dátum: 2009.05.14. 09:03 | Szerző: EUvonalas
Visszajelzések: 13 komment
Megosztás: Twitter | Facebook | iWiW
Címkék: politika chat környezetvédelem energia munkavállalás éghajlat élelmiszer ep választás eu és mi euparlament

Az egyik blogger-kolléga a minap azon kesergett, hogy az embereknek fogalmuk sincs arról, hogy mit csinál az Európai Parlament. Példaként egy olyan esetet hozott fel, amelyben egy reménybeli választóival ismerkedő ír képviselő-jelölthöz azt a kérdést szegezte a közönség egy tagja, hogy tudna-e segíteni abban, hogy lakáshoz jusson.

Hát ebben – legalábbis Strasbourgból – biztosan nem. Nyilván a hiányos tudás is az egyik fő oka annak, hogy az EP-választásra – újabb – rekord alacsony részvételt jósolnak. Pedig az Európai Parlament jóval fontosabb szerepet játszik az életünkben, mint amit a részvételi arányok tükröznek.

Az Európai Parlament az Európai Unió egyik jogalkotó szerve: az Európai Bizottság által elkészített jogszabály-tervezeteket (legalábbis a döntő többségüket) a tagállamok minisztereiből álló Tanács mellett az Európai Parlamentnek is jóvá kell hagyni. Habár a plenáris ülés szavazásain általában már nagy többséggel szoktak döntéseket hozni, ugyanakkor a szakbizottsági viták során az EP-képviselők igencsak átpofozhatnak – és át is szoktak – egy-egy tervezet. A leggyakrabban az új országok csatlakozásának vagy az Unió költségvetésének jóváhagyását szokták a Parlament és így az általunk megválasztott képviselők legfontosabb jogosítványai között megemlíteni. Ugyanakkor a mindennapi életünkre ezeknél sokkal nagyobb hatást gyakorló jogszabályokról is dönteniük kellett az elmúlt öt évben:

1. A szolgáltatási irányelv

Az Európai Unió legfontosabb vívmánya az egységes belső piac, ahol a személyek, az áruk, a tőke és a szolgáltatások szabadon áramlanak. Az áruk szabad mozgásával nincs is semmi baj, a tőke útját kikövező szabályok is sorra születtek meg, a személyek szabad mozgásának lehetősége pedig – főleg az utóbbi időkben, a schengeni övezethez való csatlakozásunkkal, és a munkavállalási korlátozások szinte teljes megszűnésével – látványosan fejlődött.

A más tagállamban szolgáltatást nyújtani kívánó vállalkozások előtt azonban nem működik ilyen gördülékenyen az alapelv: az adminisztrációs kötelezettségek óriási terhet jelentenek a vállalkozóknak. Ha például egy csapat magyar kőműves szeretne nyugaton szerencsét próbálni, kint kérhetik tőlük a képesítésük igazolását, az adóhatóságnál való regisztrációt vagy az önkormányzatnál való bejelentkezést. A 2006-ban elfogadott, és 2009 decemberében hatályba lépő irányelv lényegese leegyszerűsíti az ügyintézést: kötelezővé teszi például a tagállamok számára, hogy „egyablakos” ügyintézési pontokat alakítsanak ki, ahol minden kötelezettségének eleget tehet a szolgáltatásnyújtó. És ha már az EP-szerepéről van szó: a Bizottság eredeti javaslatát a Parlament szinte teljesen átírta. További részletek az irányelvről itt vagy itt.

2. A REACH-irányelv

Hétéves vitát követően 2006 végén fogadták el azt az irányelvet, amely ezer oldalával joggal pályázik a leghosszabb uniós jogszabály címre. A vegyipari cégeket bizonyára a 30 000 vegyi anyag kötelező regisztrációja tette a legboldogabbá, a mi szempontunkból azonban sokkal fontosabb, hogy jogszabály garanciát jelent arra, hogy az irányelv csak olyan kozmetikai termékek forgalmazását engedi az EU-ban, amelyek nem veszélyeztetik az egészséget. Míg korábban a nemzeti hatóságoknak kellett bebizonyítani, ha egy anyagot veszélyesnek tartottak, most már a gyártóknak kell alátámasztani – még az évek óta forgalomban lévő termékek esetében is – hogy a samponokhoz, parfümökhöz, mosószerekhez vagy éppen festékekhez felhasznált anyagok nem veszélyeztetik az egészséget.

Az irányelv tárgyalása során az EP ismét aktívnak mutatkozott, mivel a Parlament szigorúbb, míg a tagállamok minisztereiből álló Tanács a vegyipari cégeknek kedvezőbb, enyhébb szabályozást szeretett volna kiharcolni.

3. Mobiltarifák csökkentése

2007-ben fogadták el és még abban azon a nyáron hatályba is lépett az a rendelet, amely 60 százalékkal csökkentette a más tagállamból kezdeményezett vagy ott fogadott hívások költségeit. Ezzel egy újabb kis lépéssel kerültünk közelebb a valóban egységes piachoz és a határok nélküli Európához. Mivel a rendelet három lépcsőben határozta meg a díjcsökkentés menetét, idén augusztus 3-tól újabb 3-3 centtel csökkeni fognak a maximális percdíjak. Az EP fényezése céljából megjegyezném, hogy ebben az esetben is a Parlament elkötelezettebbnek tűnt a Tanácsnál.

Jelenleg a más tagállamban elküldött SMS-ek árának lefaragásán dolgoznak az uniós intézmények. Erről, már a választás után összeülő, új összetételű Parlament fog szavazni…

4. Leszámolás az „egyforintos” repülőjegyekkel

Tavaly született az a rendelet, amely előírta az olcsó repjegyeket kínáló társaságoknak, hogy a hirdetéseikben szereplő árakban az utast terhelő valamennyi, nem elkerülhető költséget feltüntessék. A rendelet hatályba lépését követően a légitársaságok már csak olyan extraszolgáltatásokért számolhatnak fel külön díjat, amelyet az utas kifejezetten kért. Ezeket az opciókat világosan, a vásárlási folyamat elején fel kell tüntetni.

A sort még lehetne folytatni a félrevezető élelmiszer-címkék betiltásával vagy a postai szolgáltatások liberalizálásával, ráadásul sok fontos jogszabály még csak ezután fognak megvitatni. Ilyen például a munkaidő-irányelv, a szülési szabadságok minimális hosszának uniós szabályozása, vagy a tavaly elfogadott „klímacsomag” jogszabályokba öntése. Ezekről már az az Európai Parlament fog szavazni, amelyet 23 nap múlva mi választunk meg.

A fentiekről vagy bármilyen más EP-s témáról kérdezhetitek az EUvonal chatvendégét, Olajos Pétert jövő hétfőn (19-én) 14 és 15 óra között. 

A bejegyzés trackback címe:

https://errolugatok.blog.hu/api/trackback/id/tr11119013

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

cirrocumulus 2009.05.14. 09:33:40

Pont ilyeneket szoktam én is mondani az ismerőseimnek - ezek olyan dolgok, melyek mindannyiunkat érintenek - mondjátok, hogy demagóg vagyok, de azt azt hiszem senki nem sír amiatt, hogy külföldi nyaralás során nem 400 ft-os percenkénti áron telefonál haza... Ezeknek a dolgoknak örülnek az emberek, de hogy az ehhez hasonló dolgokat nem kötik össze az EP-vel, - akinek tényleg nagy szerepe volt ezek meghozatalában - az tényleg nem tudom, kinek a hibája... Akit érdekel, az tudja, akit meg nem (már mint a döntés megszületése) azt a világon sehogy nem lehet elérni...

eju 2009.05.14. 10:17:11

"Jó fej" az EP, nekem ez a legszimpatikusabb EU intézmény, többek között azért, mert

- a leginkább saját identitással rendelkező szerv
- maga harcolta ki a saját nevét is, ugye még régen Közgyűlés volt a neve (1962-ig).. aki emlékszik rá a tanulmányaiból, vagy élt már akkor..:)
- továbbá maga érte el, hogy perképessége legyen az Európai Bíróság előtt,
- közvetlenül szavazhatunk az EP képviselőre, ez kvára nincs így a többi intézménynél,

hát éppen ezért éljünk is a szavazati jogunkkal!!

krach 2009.05.14. 10:19:30

Szerintem az emberek többségének fogalma nincs róla még 5 év után sem, hogy miről is szól az Európai Unió. Mit csinál az EP, stb. És ez nem feltétlen a tájékoztatás hibája, hanem egyszerűen ilyen a többség hozzáállása...

MOMO 2009.05.14. 10:30:45

hát nemtom, azért annyi pénzért, amibe az egész intézmény és apparátus belekerül, én várnék még egy kicsit nagyobb erőlködést a "népért"..... Vegyük például azt, hogy ugye 24 EP-képviselőnk van, de van akiről sose hallunk - még azok sem, akik foglalkoznak kicsit az EU-val, érdeklődnek az EP munkája iránt -, nem tudjuk, mit is tesz, milyen területtel foglalkozik....egy kicsit több aktivitást várnék, és azt, hogy aki tényleg komolyan dolgozik valamin, az keresse meg a módját, hogy arról tájékoztasson...ne csak az legyen erre a válasz, hogy ott meg lehet nézni a www.xyz weboldalon...

ionsrác 2009.05.14. 18:36:11

"Nyilván a hiányos tudás is az egyik fő oka annak, hogy az EP-választásra – újabb – rekord alacsony részvételt jósolnak."

hihetetlen, hogy létezik még olyan ember, aki szerint a "hiányos tudás" a fő oka az alacsony részvételnek.

alkalmasint készíts ki magad mellé egy marék nyugtatót, pár üveg vodkát, és fél szemmel nézz már bele a mindennapi hírekbe.

elképesztő, hogy nem tudod, hogy pl. az eu-parlamenti választás arról szól, hogy KI ELLEN lehet szavazni.

nagyon furcsa, hogy furcsállod, hogy nem tudják, hogy mire jó az eu-parlament, amikor egy sima országgyűlési választáson sincs szó semmiféle programról, feladatról, hanem, hogy a KETTŐ DARAB alternatívából melyiket lehet jobban gyűlölni.

namost a zenberek 60-70 %-a el sem jut oda, hogy mi lehet a feladata az eu-parlamentnek, mivel világos számára, hogy közvetve sem lesz köze hozzá, mivel NEM ARRÓL SZÓL a választás, hogy kit delegálunk valós képviselet érdekében, tehát nem tud/akar választani az arcpirító kínálatból.

ezért nem megy el választani 60-70%.

tényleg nem dereng semmi?

icelpro (törölt) · http://mousepad.blog.hu 2009.05.14. 18:45:07

Mit érek ezzel az egésszel, ugyan úgy nem tudok külföldről hazatelefonálni, mint ahogy eddig sem (pannon kártyás). Az egész EU idegen a nemzetektől, el akarja törölni őket, és csak az idegeneket, színesbőrűeket preferálja. Így minél hamarabb szétesik, annál nagyobb esélye van az európai kultúrának a úlélésre.

icelpro (törölt) · http://mousepad.blog.hu 2009.05.14. 18:46:46

@EUkomm: "közvetlenül szavazhatunk az EP képviselőre, ez kvára nincs így a többi intézménynél,"

Na, ez fatális tévedés, mert pártlisták vannak és utána még azt is úgy csereberéli az MSZP, ahogy kedve tartja. Emlékezzünk csak, demszky volt a listavezető a szadi lsitán és kiment képviselőnek? Nem.

isti86 2009.05.14. 20:01:14

"Az egész EU idegen a nemzetektől, el akarja törölni őket, és csak az idegeneket, színesbőrűeket preferálja. Így minél hamarabb szétesik, annál nagyobb esélye van az európai kultúrának a úlélésre."

Milyen formában preferálja az idegeneket, színesbőrűeket? Milyen európai kultúráról beszélsz?

valamimas 2009.05.14. 20:07:00

@icelpro: kicsit OFF: nekem sok éve Pannon kártyás előfizetésem van, és simán tudok hazatelefonálni, SMS-ezni, hívást fogadni, különböző EUs és nem EUs országokból. Szerintem a beállításokkal van gond, nem az EUval.

idelle · http://egymondatban.blog.hu/ 2009.05.14. 20:08:02

Az EU egy lomha, tehetetlen, iszonyatosan bürokratikus megaszervezet.

És bár vitathatalanul születnek jó intézkedések is, az EU tökéletesen megvalósítja Parkinson törvényeit.

Nem beszélve arról, hogy a hajam égnek áll, amikor tételesen semmihez sem értő hivatalnokok a méregdrága BOSS öltönyükben, a brüsszeli légkondicionált irodájukból megpróbálják kitalálni, hogy élhetnek a zemberek "odakint"...

idelle · http://egymondatban.blog.hu/ 2009.05.14. 20:11:12

ami meg az itthoni választást illeti: van valakinek fogalma arról, mit csinál az ország érdekében Szájer vagy Hegyi Gyula vagy Olajos Péter. Mert Kovács Lászlóról legalább lehet tudni, hogy minden partin megjelenik, telezabálja magát, aztán hazamegy.

MOMO 2009.05.15. 09:50:44

@idelle: Szerintem sikerült pont két olyan képviselőt is kiemelned, akik csinálnak valamit, akikről hallani, ha picit odafigyelsz. Hegyi Gyula éppenséggel nagyon nem tartozik a Boss öltönyös figurák közé, ismeri az embereket "odakint" és beszél is velük, aktív ezernyi területen a környezetvédelemtől a kommunikációig. Ha egy kicsit is érdekel, mi történik az EP-ben, Olajos Péter hírlevelét ajánlom figyelmedbe, az egyik legjobb és leghasznosabb....
Mindenesetre van, amiben egyetértek veled, látnia és hallania kellene mindenkinek, mit is csinálnak 24-en az EP-ben.

EUvonalas · http://errolugatok.blog.hu 2009.05.15. 22:14:06

@ionsrác:

A magyar országgyűlési választásokat azért tartják, hogy megválaszthassuk a parlamenti többséget, és ezáltal az ország kormányát. Az Európai Parlament azonban jellegéből adódóan máshogy működik, ugyanis a képviselőknek, a frakcióknak nem egymással, hanem a tagállamokat képviselő Tanáccsal kell "megküzdeniük". Az EP-választás - a kedvedért leegyszerűsítve - arról szól, hogy a minél nagyobb részvétel erősebbé, befolyásosabbá teszi azt az Európai Parlamentet, amely - mint fentebb látható - sok, a te életed is közvetlenül érintő jogszabály megalkotásában és elfogadásában vesz részt. Innentől kezdve teljesen mindegy, kire szavazol, ha pl. valaki szereti ilyen eccerűen szemlélni a világot, akkor szavazzon nyugodtan gyűlöletből...

@icelpro:

Azt, hogy a tagországok hogyan választják meg az EP-képviselőiket, minden ország maga harározhatja meg. Az uniós előírások csak néhány alapelvet rögzítenek. Ezért vannak olyan országok, ahol több választókerület van, saját EP-képviselőkkel, így ott sokkal jobban érezhető, hogy az EP közvetlenül választott szerv. Nálunk az egész ország egy választókerületnek számít. Szerintem sem jó ez az utóbbi, de Mo. döntött így. Ha az EU beleszólna a választás módjába, akkor meg az lenne a baj...


süti beállítások módosítása