A blogról

Néha komoly, máskor könnyedebb témájú írások az Európai Unió jelenéről és jövőjéről.

E-mail: euvonalas[kukac]gmail[pont]com

EUvonal

Nincs megjeleníthető elem

Európai Parlament

Tessék (EP-)választani!

Dátum: 2009.05.08. 17:03 | Szerző: EUvonalas
Visszajelzések: 61 komment · 1 trackback
Megosztás: Twitter | Facebook | iWiW
Címkék: chat ep választás eu és mi euparlament barroso

A múltkori bejegyzésben ugyan csináltam egy kis reklámot a Bárki, Csak Barrosót Ne! mozgalomnak, azért szeretném leszögezni, hogy nem a portugál úriemberrel van bajom elsősorban.

Legfőbb problémám az egésszel, hogy Barroso újbóli jelölése túl korán történt. Az Európai Bizottság elnökét ugyanis az EP-választásokat követően, az újonnan megalakuló Parlament erőviszonyainak figyelembe vételével kell megválasztani. Pontosabban most még csak „illik”, a Lisszaboni Szerződés fogja majd ezt kötelezővé tenni. Amiért viszont a Bizottság is és a Parlament is szinte minden héten kiáll. Még ha nagyon valószínű is, hogy az Európai Néppárt frakciója megőrzi a többségét, akkor sem lett volna szabad az EP-választás előtt.

Gyakran éri az EU-t vád, hogy hiányzik a kellő demokratikus legitimációja. Engem személy szerint a demokratikus legitimációval kapcsolatos aggályok nem hatnak meg különösebben. Szerintem az istenadta Nép tudatlan és felelőtlen. (Jó példák erre a Lisszaboni Szerződésről, vagy korábban az Alkotmányszerződésről rendezett népszavazások, ahol az emberek olyan aggályok miatt mondtak nemet, amelyeknek semmmi köze nem volt a szerződésekhez.) Az viszont baj, hogy nem érzik: Európa mi vagyunk.

A Nép, pontosabban tudatos, aktív európai polgárok nélkül viszont nem lehet Európát építenünk. És ezt éreztetni kell az emberekkel, hogy ők is részesei, formálói legyenek az Unió működésének. Ehhez jó alap lehetne a polgárok által közvetlenül választott,  folyamatosan bővülő hatáskörű Európai Parlament, amelynek az egyik legjelentősebb jogosítványa a Bizottság elnökének jelölése és jóváhagyása. Barroso korai jelölésével viszont éppen azt sikerült éreztetni, hogy az EP nem sokkal több egy utazó cirkusznál.

Kevesebb mint 30 nap van hátra az EP-választásig. Amire viszont mindenképpen el kell menni. Az Európai Parlamentnek ugyanis nem attól lesz több hatalma, ha egyre több politikaterületbe kap beleszólást, vétójogot, hanem attól, ha minél több európai áll mögötte. Sajnos a részvételi arányok nem alakulnak biztatóan: az első, 1979-es választás óta a szavazók száma folyamatosan csökken. Pedig a magas részvétel erősítené az EP-t. Amivel végső soron a szervezet tagjait megválasztó európaiak nyernek.

A fentebb említett tudatos és aktív európai polgárok :) sokaságának figyelmét ezúton szeretném felhívni az EUvonal  chat-rovatára, ahol legközelebb Fazakas Szabolcsot látjuk vendégül hétfőn 11 és 12 óra között.

· 1 trackback

A bejegyzés trackback címe:

https://errolugatok.blog.hu/api/trackback/id/tr151110218

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Fideszfigyelő 2009.05.08. 23:54:11

Az Unión kívül is van kampánybeszédA Magyar Narancs hetilap figyelmesen hallgatta Orbán Uniós kampánnyitó beszédét, és feltűnt neki valami, amit az "A. szerk" véleményben meg is jegyzett:"A főszónok, Orbán Viktor beszédében viszont kettőszö…

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

cirrocumulus 2009.05.08. 17:38:42

Én elmegyek szavazni, már csak szokásból is. Viszont egy csomó barátom mondja azt, hogy tesz rá, mert úgyis ugyanazt csinálja az az x ember, aki kijut, mindegyik iszonyat pénzt markol, tök mindegy, hogy ki jut ki. Szerintem ez sem igaz alapból (nem mindegy azért, hogy Jobbik vagy SZDSZ), illetve mindig feldühít, mikor az egyébként értelmes, diplomás emberek is azt mondják, hogy "de hát az EP-ben nem csinálnak semmit, egy döntéséről sem tudok". Basszus. Millió dolog van, ami azért van úgy, mert az Európai Unió döntéshozói - nem kis részben az EP - erre jutott. A döntéshozatal átlátható és lekövethető (pl neten is fent van minden), és kistrillió dolgot köszönhetünk azért az EP-nek, most demagóg leszek: az itthoni fogyasztóvédelmi biztonság, a kissebb mobilszámla külföldön, akár a munkavédelmi előírások nagy része - mind azért olyan, mert ilyen normákról, szabályokról döntött az EP, benne a magyarok is. Demagóg vagyok, de bosszant, ha vakok az emberek. Menjetek szavazni!!!

EUforia 2009.05.08. 17:44:26

igen, én is megyek, szeretek élni a jogaimmal, ha már kivételesen éppen vannak és bele tudok szólni a dolgok alakulásába...viszont ugyanazt látom magam körül, amit Te, "cirrocumulus": nekem a családtagjaim sem mennek el és meggyőzni sem tudom őket...biztosan megvan ennek az oka, nade mégis.

mr. teufel 2009.05.08. 17:50:42

@cirrocumulus: és ha már a hasznos dolgaikat soroljuk, ne hagyjuk ki azt a friss eseményt sem, hogy az EP kiállt a internetfelhasználók mellett, szemben a letöltőket szigorúan büntetni akaró tagállami kormányokkal szemben:
www.euractiv.hu/belugyek/hirek/az-internetfelhasznalokon-bukott-el-a-tavkzlesi-csomag-001644

Káposztakukac 2009.05.08. 20:41:08

@cirrocumulus: bocs, de szerintem te nem nagyon értesz európai uniós közjoghoz. az általad hozott intézkedéseket az európai bizottság hozta meg rendeletekkel vagy irányelvekkel. az ep jelenleg legfeljebb véleményező, esetleg problémafelvető vagy megtárgyaló fórum, de semmiféleképpen sem lehet jogállami értelemben vett döntéshozó testületnek nevezni. ebből a szempontból ennek a demokráciának csupán a látszatát kelteni kívánó gittegyletnek nem kellene az évente milliárdos nagyságrendű működését finanszírozni. mondom ezt úgy, hogy amúgy nagy eu-párti vagyok, de azért azt tudom, hogy nagyon komoly demokrácia-deficit van az eu intézményein belül.

Ács Ferenc 2009.05.08. 20:46:32

Kádertemető és sóhivatal.

br · http://www.szalaiannamaria.net 2009.05.08. 20:51:21

Nyilván elmegyek.

A lisszaboni szerződés meg alapvetően egy rossz ötlet szvsz.

Mi most gyakorlatilag az USA európai változatának az alkotmányszerződéséről beszélünk, a korhoz modernizálva. Ehhez képest a lisszaboni szerződés emészthetetlen jogi anyag.

Ha alkotmányszerződés akkor közérthető kell, hogy legyen nem pedig x ezer oldal jogi fogalom, egyébként elvész a demokrácia.

Márpedig hosszútávon demokratikusnak kell lennie egyébként nem fog működni a dolog.

nemuccaszoc 2009.05.08. 20:57:38

Láttam -ha jól emlékszem- tízes listát az M1 híradóban, hogy kik indulnak az EP választásokon. Lesz itt minden kéremszépen. Nem csak a szoksos 4-es csapat.

lamed 2009.05.08. 21:32:22

Sokkal-sokkal nagyobb döntési jogkört kellene kapnia az EP-nek a nemzetállami jogosítványok rovására, akkor komolyabban vennék.

Legitim Szavazópolgár (törölt) 2009.05.08. 21:33:39

Apám, belétek annyi gerinc se szorult, hogy itthon népszavazást írjatok ki a liszaboniról, csak patkény módon átnyomtátok a parlamenten. Még a tisztes magyar fordítása se volt meg.
És ezek után még ugattok a tudatlan szavazópolgárról? Na majd küldünk nektek pár euszkepticistát ... :D

Dr. Trebitsch 2009.05.08. 21:56:58

Hogy rövid legyek: NEM.

A nem szavazás a politikai jogokkal való élés egyik formája, ami a jelen pillanatban véleményem szerint igencsak adekvát.

peetig 2009.05.08. 22:16:21

Én igenis örülnék neki, ha elfogadnánk, mi európai országok, egy, az Egyesült Államokéhoz hasonló alkotmányt. Szeretném, mert ez azt jelentené, hogy kinőttünk a nemzetállami viszályokat, el tudjuk fogadni, hogy más ország, más hagyományok/kultúra, és ezek nem feltétlenül rosszak.

Együtt sokkal erősebbek lehetnénk: csak meg kell nézni az USA-t: elsősorban amerikainak vallják magukat, büszkék az országukra (G. W. Bush-t szidták, nem az országukat). Itt meg a fórumokon is: abszurdisztán, kurvaország(copyright: Gy. F.).

Az Európai Unióról kíváncsi lennék, hogy átlagban mit is tudnak az emberek (nem a közhelyeket, mint kádertemető és társai).

Elmegyek szavazni, szeretnék büszke lenni, hogy az EU állampolgára is vagyok.

mr. teufel 2009.05.08. 22:23:47

@Káposztakukac: "az ep jelenleg legfeljebb véleményező, esetleg problémafelvető vagy megtárgyaló fórum"

eredetileg tényleg így volt, de ma ez már nem igaz, hiszen az európai uniós jogszabályok többségét együttdöntési eljárásban fogadják el, ahol az EP a tanáccsal - elvben - egyenrangú társjogalkotó. persze a tanács (a tagállamok) az ep-nél jobban tudják álláspontjukat képviselni, de azért a parlament is aktívan részt vesz a döntéshozatalban.

ha már a roamingdíj-rendelet szóba került: (amit nem a bizottság, hanem az ep és a tanács együtt hozott meg) az egyeztetések során ep-nek pl. sikerült alacsonyabb tarifákat kiharcolnia a tagállamokkal szemben...

"nem kellene az évente milliárdos nagyságrendű működését finanszírozni"

az EU költségvetése a tagállamok GDP-jének kb. 1 százalékát teszi ki. ennek a kb. 4-5 százalékát fordítják igazgatási kiadásokra (ebben az ep-n kívül természetesen a többi intézmény is benne van)

@br: a lisszaboni szerződés (ahogyan egyébként az Európai Alkotmányszerződés sem) nem egy "alkotmány", hanem egy nemzetközi szerződés, amely az Európai Unió működését szabályozza. nem hasonlítható össze az egyesült államok alkotmányával. vagyis hát össze lehet hasonlítani, csak nem érdemes :)

nyilván a lisszaboni szerződés sem tökéletes, de a jelenleginél hatékonyabbá teszi az EU-t, és erre nagy szükség van. huszonhét országnak kellett megállpodásra jutnia, aminek a lisszaboni szerződés lett az eredménye. ennél jobb kompromisszumot az adott körülmények között szerintem nem lehetett volna találni.

@Legitim Szavazópolgár: a lisszaboni szerződést 2007. december 13-án írták alá, az országgyűlés 17-én fogadta el. az olvasható (jobban mondva "egységes szerkezetbe foglalt") változatát magyarul december 12-én tették közzé. ha jól tudom, az angol és a többi változat is csak hónapokkal később készül el. arról nem is beszélve, hogy a lisszaboni szerződés tartalma, legfontosabb újításai már hónapokkal korábban közismertek voltak. legalább nézz előtte egy kicsit utána, ha már hülyeségeket beszélsz.

józan' 2009.05.08. 23:09:10

"Gyakran éri az EU-t vád, hogy hiányzik a kellő demokratikus legitimációja. Engem személy szerint a demokratikus legitimációval kapcsolatos aggályok nem hatnak meg különösebben. Szerintem az istenadta Nép tudatlan és felelőtlen."

Így van.
Már csak ezért is jobb nekünk ez a nemzetek feletti, kovácslászló-féle _szakértőkből_ álló, mindent beszabályzó, erősen baloldali izé a fejünk fejett.

www.youtube.com/watch?v=p_RnFXVNn7o

EUvonalas · http://errolugatok.blog.hu 2009.05.08. 23:36:23

@józan':

Az Európai Bizottság tagjait a tagállamok kormányai jelölik. Azok a kormányok, amelyeket a választók megválasztottak. Következésképpen a magyar tagot az a kormány jelölte, aki a magyar választók többsége oda ültetett. (A tagállamok többségében amúgy jobboldali kormány van, az EP-képviselők többsége jobboldali és Bizottság elnöke is egy jobboldali politikus.)

Ezzel a "mindent beszabályozó" érvvel tipikusan azok szoktak élni, akiknek csak halvány sejtéseik vannak az Európai Unió működéséről: hallottak valamit, aztán tovább adják. Ajánlom figyelmedbe:
ec.europa.eu/governance/better_regulation/documents/brochure/br_brochure_hu.pdf

A videóddal kapcsolatban pedig két dolog:
1. Az Alkotmányszerződésen/Lisszaboni Szerződésen évekig, 2001-től egészen 2007 decemberéig egyeztettek, mielőtt elfogadták volna. Mostmár nem azon kellene vitatkozni, hogy mi legyen benne.

2. Szívesen emlegeti a sötét oldal :) hogy a Nem nemet jelent, tiszteletben kell tartani az írek akaratát, stb. Csakhogy az írek olyan dolgokért mondtak nemet, ami nem is szerepel a szerződésben. Egyszerűen félrevezették őket. A korábbi francia népszavazásból meg azért lett bukás, mert az emberek Chirac ellen akartak szavaztak. Teljesen felelőtlenül, hiszen nem érdekelte őket, hogy most nemcsak az ő országukról van szó, hanem huszonegynéhány másikról is.
Miért kellene azok véleményét figyelembe venni, akiknek fogalmuk sincs az egészről?

józan' 2009.05.09. 00:35:16

@EUvonalas:

Tisztában vagyok vele, hogy a mérsékelten jobboldali Európai Néppárt van többségben a _parlamentben_(amelynek egyébként sok esetben nincs is valódi hatalma "állítólag"), a lényegen ez nem változtat, a nemzetekfelettiséget, a multikultit, a kulturális marxizmust, a fasizmussal riogató mentalitást felesleges lenne eltagadni az EU-tól.

A liszaboni szerződés épp ezeket a tulajdonságait (is) erősítette volna fel még jobban(olvastam), kimondja azt is, hogy a szerződés elfogadásával a nemzetek kormányainak döntéshozói jogköre jelentősen átkerülne a "központba". Ezeket a dolgokat persze simán el lehet bagatellizálni, de tény, hogy ez az EU már rég nem az a gazdasági és katonai szövetségen alapuló EU, amit annak idején létrehoztak(és nem csak azért, mert azóta bővült a tagállamok száma).

"Szívesen emlegeti a sötét oldal :) hogy a Nem nemet jelent, tiszteletben kell tartani az írek akaratát, stb. Csakhogy az írek olyan dolgokért mondtak nemet, ami nem is szerepel a szerződésben."

No igen, "sötét oldal", jellemző ez a hozzáállás. :)
Olvastam már pár ír votert a neten, ahol külön leírták, hogy egyszerűen azért szavaztak nemmel, mert féltik országuk szuverenitását, ennyi. Én elhiszem nekik, hogy ezért és nem azért, mert "Amerika pénzelte őket, hogy gyenge maradjon az EU." :)))

Sajnos a "sötét oldal" nem ült fel az ilyen nyomós érveknek:

rosemarymaccabe.files.wordpress.com/2008/12/lisbon_male.jpg

Jurganov 2009.05.09. 00:40:11

olvasgatni fogom ezt a blogot ezután :) itt olyan hozzászólások vannak, hogy helyenként szinte hangosan röhögök.

pl:
Miért kellene azok véleményét figyelembe venni, akiknek fogalmuk sincs az egészről? -igazad van, sőt akár le is kéne lőni őket, hiszen hol számítanak...

"Gyakran éri az EU-t vád, hogy hiányzik a kellő demokratikus legitimációja. Engem személy szerint a demokratikus legitimációval kapcsolatos aggályok nem hatnak meg különösebben. Szerintem az istenadta Nép tudatlan és felelőtlen."
-mivel szándékosan sötétben vannak tartva illetve csak a saját érdeküket szem előtt tartó emberek képviselik őket....

Együtt sokkal erősebbek lehetnénk: csak meg kell nézni az USA-t: elsősorban amerikainak vallják magukat, büszkék az országukra (G. W. Bush-t szidták, nem az országukat).-nem is adják el a saját állampolgáraikat akár holmi gyógyszerkísérletre is ha kapnak érte min 5 huf/fő összeget

Sokkal-sokkal nagyobb döntési jogkört kellene kapnia az EP-nek a nemzetállami jogosítványok rovására, akkor komolyabban vennék.-rofl. gyarmat lettünk és nyilván jobb lenne nekünk ha a gazdáink közvetlenül irányítanának...

Az eu-ról meg a kisembernek az jön le, hogy hazajönnek a képviselőink és olyanokat hazudnak, hogy a tv-ben megáll a kép, mindezt havi nagyon sok pénzért. és (legalábbis a magyarok) soha nem hoznak haza olyat ami nekik is jó, hanem csak megszorítás, hazudozás, cigányüldözés(hol? kik?) soha egy: emberek az eu-ban 20% az áfa akkor itt is, mert eu. csak az, hogy ott 20% akkor nekünk 25 mert eu, gázár ugyanakkora mert eu-fizetés 10%-a mert eu... az eu amúgy egy zseniális találmány, de mint a piramisjátékok mindegyike csak annak aki elkezdte időben :)

EUvonalas · http://errolugatok.blog.hu 2009.05.09. 02:34:12

@józan':

A Lisszaboni Szerződés az intézmények és a döntéshozatal terén hoz jelentős változást, új szakpolitikákkal nem bővíti az Unió hatásköreit. Ezért nem értem, mire gondolsz, amikor azt írod, hogy a "szerződés elfogadásával a nemzetek kormányainak döntéshozói jogköre jelentősen átkerülne a 'központba'." Vannak ugyan olyan területek, ahol az EU kizárólagos hatáskörrel rendelkezik, de ez nem azt jelenti, hogy valami Brüsszeli eurokrata rángatja a marionett bábukat kénye kedve szerint, hanem hogy a tagállamok (a miniszterek) együtt (egyhangúan vagy minősített többséggel) döntenek a kérdésben.

Éppen a Lisszaboni Szerződés az, amely - a szubszidaritás elvének érvényesülése érdekében - lehetővé teszi, hogy ha a tagállamok nemzeti parlamentjeinek harmada úgy véli, hogy egy tervezett rendelkezéssel az EU túllépné hatásköreit, megakadályozhassák annak elfogadását.

Írtad, "hogy ez az EU már rég nem az a gazdasági és katonai szövetségen alapuló EU, amit annak idején létrehoztak" Kérdem én, hol itt a probléma? Egészen mások voltak a kihívások és az elvárások ötven éve, mint most. A legfőbb cél viszont változatlan: a fejlődés, amihez Magyarország és a többi ország tagország (nem is beszélve az ide igyekvő országokról) számára is az EU jó kereteket biztosít.

A kép, amit belinkeltél egy érdekes kampány része volt, mellyel az Unió iránt mérsékelt érdeklődést tanúsító fiatalokat próbálták megszólítani. Itt a párját is megnézheted - lehet, hogy azt meggyőzőbbnek találnád ;)
errolugatok.blog.hu/2008/06/06/szex_eu_es_rock_n_roll

Viszont az igen oldal kampánya nem merült ki ennyiben. Ha más nem is, a teljes szerződés jegyzetekkel, magyarázatokkal ellátott változata szerintem már nyomós érv lehetett volna - ha veszik a fáradságot, hogy elolvassák:
www.euinfo.ie/uploads/file/Consolidated_LISBON_TREATY_3.pdf

EUvonalas · http://errolugatok.blog.hu 2009.05.09. 02:39:07

@Jurganov:

Nem kellene lelőni őket. Az elutasítók jó része azért voksolt nemmel, mert állításuk szerint nem ismerték a szerződést. Dacára a kampányoknak, a kiadványoknak, annak, hogy a csapból is ezt folyt (még Magyarországon is) és a szavazás előtti hónapokban egymásnak adták Írországban a kilincset az uniós politikusok. A lehetőség ott lett volna, hogy megismerjék, de ők nem akartak vele élni. Ez nem gond, de akkor ne is menjenek el szavazni róla. Mégis milyen jogon mondtak nemet?

A tájékoztató szolgáltatok (mint amilyen az EUvonal, a nagyvárosokban megtalálható Európai Információs Pontok és a Europe Direct), valamint az EU-s felhomályosító programok és kiadványok tömkelege is azt bizonyítja, hogy csak azok vannak a sötétben, akik ott is akarnak maradni.

Amúgy én nagyon szeretném, ha a Lisszaboni Szerződés tényleg olyan lenne, mint amivel az ellenzők vádolják. De sajnos az igazság az, hogy az Európai Egyesült Államoktól a LSZ hatályba lépése után is nagyon messze leszünk.

Addig is, amíg a gonosz brüsszeli eurokraták és lelketlen internacionalista, multikulturalista, kulturális marxista (???) kiszolgálóinak áldásos tevékenysége nyomán nem emelkedik fel az új Német-Római Birodalom, kérlek Benneteket, hogy tekintsétek az EU-t annak ami, és éljetek azokkal a kivételes lehetőségekkel, amit a tagság jelent Magyarország és a magyarok számára...

Kopiás Attila Steve 2009.05.09. 03:18:27

Szerintem is mindenki menjen szavazni. Jelölő pártok listája itt: www.valasztas.hu/ep09vt/l1.jsp
Ha egyik sem tetszik, még mindig lehet érvénytelenül szavazni. Ha nem mész el, azt mondod, te nem akarsz beleszólni, csinálják ahogy gondolják. Ha elmész és választasz, akár érvénytelenül is, akkor legalább letetted a voksod valami mellett.

Ez a "nem is érti a buta nép miért szól bele" érvelés nagyon aranyos. Megnyert népszavazások után valamiért nem szokták felhozni. :+)

Pláne ha azt mondjuk, hogy "az EU-s felhomályosító programok és kiadványok tömkelege is azt bizonyítja, hogy csak azok vannak a sötétben, akik ott is akarnak maradni". Én speciel olvastam a szerződést (magyarul: eur-lex.europa.eu/JOHtml.do?uri=OJ:C:2007:306:SOM:HU:HTML ) és kövezzenek meg ha ezt azzal a céllal hozták létre, hogy mindenki megértse. Érdekes módon még a jelenlegi alkotmányunk vagy az Emberi Jogok Egyetemes Nyilatkozata esetén is képesek voltak ezt megoldani... Annak örülök, hogy azok, akik szerint ezt a szerződést alá kell írni, készítenek róla olyan tájékoztató anyagokat, amikből az derül ki, hogy alá kell írni, de valamiért ezek elfogulatlansága számomra enyhén kérdéses... :+)

Én csak örülök, hogy a preambulum úgy módosul, hogy kiemeli a humanista értékek és a demokrácia fontosságát. Lehet azonnal népszavazással hitelesíteni az elkötelezettséget. Mert azt is lehet mondani, hogy a nép buta és csak ne szóljon bele a fontos dolgokba, de az európának egy másik hagyománya...

peetmaster · http://nemdohanyzom.blog.hu 2009.05.09. 06:44:06

@józan': a baloldaliság itteni kritikája szerintem nem állja meg a helyét: sok mindennel szokták vádolni a baloldalt, pl. a Konzervatóriumon, de itt nem ezekről van szó, hanem a nemzetieskedésről (jobboldal) versus internacionalizmusról (baloldal). És ebben egyértelműen, maximálisan baloldali vagyok. A történelem idáig az elsőről szólt. Milliónyi halott.
Talán meg kéne próbálni a másikat.

lamed 2009.05.09. 06:58:18

@Jurganov: "gyarmat lettünk és nyilván jobb lenne nekünk ha a gazdáink közvetlenül irányítanának."

A gyarmatokat idehozni demagógia.
Amint látod, életünk szinte az összes folyamata (pénzügyek, ipari termelés, információáramlás, kereskedelem, környezetszennyezés, bűnözés stb) nemzetközivé vált, ezek soha nem fognak már visszakerülni nemzetállami keretek közé. Ezek irányítása nem valósítható meg országhatárok közé szorítva, az irányításnak is globálisnak kell lennie, első lépés az EU. Ez elkerülhetetlen, minél tovább szarakodunk a nemzetállamokkal, annál rosszabb lesz.
A nemzetállami forma ugyanúgy ki fog üresedni, mint mára például a megyék. Ez mára már rengeteg szempontból megvalósult, a szabályozásnak is követnie kell az élet változásait. Mindig azon a szinten kell szabályozni egy folyamatot, ahol az végbemegy, vagyis itt minél globálisabban.

peetmaster · http://nemdohanyzom.blog.hu 2009.05.09. 06:58:56

@KA_Steve: hogy lehetne növelni a választói/állampolgári tudatosságot és érdeklődést?
(A mai magyar politika erősen kiábrándító számomra. Nem érvelés, hanem anyázás és vádaskodás folyik. Ezzel szemben az EP működése tiszta felüdülés, mert ott még szokás érvelni.)

magyari 2009.05.09. 07:16:23

@Káposztakukac: Egyetértek!!!!
Egyik keresztlányom, mohácsi viktória eu-képviselő. Követni tudtam hát, évekig, mire is való egy EU-képviselő. Arra, amit írtál - gittrágásra. Csak ez bizony rengeteg pénzünkbe kerül, "ezek" meg (mármint az eu-képviselők) - részben szoros elszámolás nélkül - jól élnek. Igaz, kell nekik "röpködni", meg autózni, sokat, mert ugye Brüsszel meg Strassbourg, aztán néha haza is "kell" menni - fárasztó. De minek a sok-sok képviselő, tolmács, fordító, mikor - mint írtad volt - nem ők a szakemberek. Ők "csak" politikusok, osztán némelyikük még az általuk fizetett szakemberekre sem hallgat. Mint tette volt ezt nem is egyszer keresztlányom, mohácsi viktória. A MI PÉNZÜNKBŐL!
Igen, én is el akarok menni szavazni, de kire? Mertha nem megyek, akkor a jobbik és a fidesz lesz a nyerő. Ha megyek, akkor meg ott állok majd szavazói magányomban, hogy - ok, de kire adjam voksom?

Éhesló 2009.05.09. 07:57:34

Az eu egy sóhivatal. Ezt mindenki tudja ejrópában.
Eért ilyen "magas" a részvétel.
Mellesleg az eu önjelölt senki által meg nem választott vezető is tudják ezt. Tesznek a népre. Lopnak és csalnak amikor csak lehet.
Bukásuk törvényszerű és idő kérdése csak.
Remélem nem hoszzú időé.
Mellesleg a te demokratikus meggyőződésed is biztos alapokon áll, ha azt kifogásolod, hogy a lisszaboni diktátumot, ami az elbukott "alkotmány" reinkarnációja durvább formában félted a szavazóktól és nem a megszavazás tragikomikus körülményei (lásd kies hazánk "felelős törvényhozóit") kárhoztatod.
Remélem olyan erők szereznek növekvő számban szavazatot, melyek - a vezetés és adminisztráció minden fondorkodása ellenére - belülről kezdik ki ezt az agyatlan és lelketlen adminisztrációs szörnyeteget, leleplezve nemzetellenességét, kettős mércéjét és korruptságát.

Éhesló 2009.05.09. 08:00:16

Még valami: a maoista barroso úgy "néppárti és jobboldali" jelölt, mint ahogyan a maoista demszkij "szabad és demokrata".
Nevében.
De lényegében sehogy.
Ezt életútja, jelölése és tevékenyésge is bizonyítja számomra.

Éhesló 2009.05.09. 08:04:41

@peetig: Az általad annyira vágyott usa népirtással és milliós áldozatokkal járó polgárháborúval született, vérben és mocsokban. Ma is abban fürdik.
Én nem akarok ilyen katyvaszban élni.
Van nemzetem, történelmem, kultúrám, és nem is 200 éves...
Sajnálom, hogy neked ez nem megőrzendő.

Éhesló 2009.05.09. 08:09:21

@EUvonalas: minden elutasításra lehet "magyarázatot" találni és újra és újra erőltetni elfogadását.
Ettől nem lesz jobb.
Egyre rosszabb lesz.
Ilyesmit ejrópának az itteni huzatosabb felében már megéltünk, ismerjük a népet akaratuk ellenére boldogítókat.
Nem kellenek az újabb verziók!

Éhesló 2009.05.09. 08:18:56

@EUvonalas: Melyik képviselőnk olvasta el? 4 nap alatt? Szavazás előtt?
Egyik sem.
Tették, amit a pénzügyi-hatalmi központ diktált, elvárt.
Ezért magyarellenes és nemzetellenes az eu.
És ezért lesz vége.

Éhesló 2009.05.09. 08:21:09

@peetmaster: a történelemfelfogásod (ismereted) kissé hiányos.
A hullák (számának) vonatkozásában is.

Éhesló 2009.05.09. 08:23:51

@lamed: Ezt az általad ismert formát ismerjük. Meg is szenvedjük rendesen. Meg is bukott. Most éppen a romok alól próbáljuk kiásni magunkat, de vezetőink az irányt lefelé tűzték ki. Sajnos.

SMFB 2009.05.09. 08:52:20

Nézzük, mivel szembesül a magyar választópolgár:

- mire szavazhat? Listára vagy programra?

- mit tudhat a kiküldött képviselőkről? Max azt, hogy melyik frakcióba integrálódik és nyomogatja a gombokat.

- mit tudhatunk pl. az EU Néppárt vagy socdem programjáról? Úgy, hogy ne órákat kelljen az info előásásával tölteni ...

- mika kampányüzenetek? Új irány (itthon, persze, nem az EU-ban), Göncz Kinga a magyar érdekek képviselője, nemá hogy bőrfejű/árpádsávos - ezek milyen EU súllyal bíró előremutató javaslatok?

- kik vannak a listákon? Itthon bukott káderek ...

- mennyire elkötelezettek az EU-ban való aktív szerepvállalásra a listák tagjai? Deutsch T megmondta: O.V. majd hazahívja azokat, akik kormányában tisztséget kaphatnak, Demszky EU tudata kissé necces, Göncz még talán-talán, de a többiek?

Cirkusz az egész ITTHONI tálalása, másról szól a vita és a kampány, mint aminek majd a következményei a jövőnkre lecsapódnak.

LELKIISMERETLEN KAMPÁNYGURUK REJTIK EL AZ ÉRDEMI KÉRDÉSEKET ÉS LEHETŐSÉGEKET A MAGYAR VÁLASZTÓK ELŐL.

Szerintem.

peetmaster · http://nemdohanyzom.blog.hu 2009.05.09. 09:31:40

@Éhesló: nem hinném, hogy érdemileg tévedek a hullaszám ügyében. Az egész eddigi történelemben nemzetállamok irtották egymást, néha a vallás is hozzájárult. Te biztos Sztálinra gondolsz, aki részben a paranoiája miatt kiirtatott több millió embert, másik több millió meg a német hadsereg áldozata lett. Ezek közül egyikről se tudom, hogy mennyiben mond ellent annak, amit írtam.

beleszolok 2009.05.09. 09:35:53

Szeretem azt a liberális álláspontot, hogy a demokrácia a társadalmi berendezkedések netovábbja, csak egyetlen baj van vele, hogy mindenki szavazhat.

2009.05.09. 10:02:55

Nincs európai identitás. Sosem volt, sosem lesz.

Pár évtized múlva az EU már csak múló emlék lesz.

Egy borzasztóan tehetetlen, óriási bürokráciával rendelkező vízfej emléke.

Jurganov 2009.05.09. 10:19:58

Éhesló és smfb leírta előttem amit akartam :)

@peetmaster: ezt te sem gondolod komolyan, ugye? :) nemzetállamok irtották egymást(ez a világ rendje, nézd meg pl most mit nevezünk értéknek) azért az mennyivel jobb, hogy ezek a nemzetállamok most lefekszenek annak az 1-2 országnak akik elég gazdasági hatalmat tudnak felmutatni a többiek leigázásához.

@lamed: :) szép gondolatok. A nemzetközivé vált, milyen szép kifejezése annak, hogy eladtuk(ták) és aki megszerezte az meg is akadályozza, hogy akárcsak valami hasonló legyen...
Persze, nem vagyunk gyarmat igazad van, bár...meg tudjuk magunkat védeni? nem, van gazdaságunk amivel túl tudnánk élni egy nagyobb válságot? nincs, van mezőgazdaságunk? nincs. van bármi is amit nem tudnak lekapcsolni egy kattintással ha valami olyan történik ami a gazdagabb országoknak nem tetszik? nincs. nos, nem vagyunk gyarmat. ha nem az a nevünk akkor biztosan nem.

@magyari: sajnálom, hogy ezt mondom, de pl mohácsi viktória megmutatja, hogy milyen a tökéletes eu-képviselő. ha megnézzük semmit nem tesz az országáért, sőt lejáratja ahol lehet. csak és kizárólag az érdekli, hogy hatalomban maradjon, ezért nem habozik cigányüldözésről, rasszizmusról beszélni nagy hangon. ha a cigányok megtámadnak valakit és mikor szájbavágják akkor a fogával felsérti az elkövető kezét akkor azonnal ott van és rasszizmust kiált.

amúgy ha jól tudom pl az USA sem úgy működik, hogy kilóra megvett kományzók szó szerint tisztára nyalják az elnök seggét, hanem azok a kormányzók TESZNEK valamit a választóikért. itt a szegényebb országok nem. és EZ lényeges különbség.

vajdasagi 2009.05.09. 10:52:50

Érdekesek a vélemények, pro-EU és kontra egyaránt.
Én csak egy, szerintem nagyon fontos érvet emlitenék: Európa kicsiny államai, és Magyaroszág is ilyen, nem tudnak majd versenyezni a globalizálóódó világban: Ázsia erős államai el fognak tiporni minket mondjuk 100-200 év alatt. TELJESEN.

Ezt TALÁN jobban átvészeljük egy nagyobb szervezeti egységbe tagozódva. És az EU ilyen.

Van azért egy ennél kevésbé fontos érvem is: TÖBB pénzt kapunk az EU-tól, mint amit adnunk kell neki. Tehát rövid távű kapzsi érdekeink is ide mutatnak.

Amúgy üdv. mindkét "tábornak", köszönöm, hogy nem kezdődött el a szokásos sárdobálás, pedig arra számitottam :-)

Jurganov 2009.05.09. 11:23:29

@vajdasagi: pontosítsd kérlek, hogy mit értesz "eltiprás" alatt. megvesznek kilóra, próbálják ellehetetleníteni az őshonos lakosságot(kiírtani?), gazdaságát-egyéniségét megszüntetni, értékrendjét eltorzítani/átalakítani? függésben tartani és a saját gazdaságukat/embereiket magas szinten tartani?

ha igen, akkor valami más erő( akiket megemlíteni is bűn, akkora hatalommal rendelkeznek) már eltiport bennünket(is)

lamed 2009.05.09. 12:29:34

@Jurganov: Nem attól nemzetközi a világ, hogy eladták, vagy gyarmatosították. A történelem hajnala óta minden folyamat globalizációra törekszik (lásd pl. kereskedelem, vallás már az ókor óta az ismert világ egészére kiterjedt), de az adott kor technikai-társadalmi fejlettsége néha nem teszi lehetővé a további globalizálódást. De amint eléri a fejlődés azt a szintet, hogy már nem jelent akadályt az adott dolog (pl. hajózás fejlődése - kereskedelem) azonnal globalizálódik egy folyamat, amennyire csak tud az adott körülmények között.

A kérdés csak az, hogy ezek szabályozását is nemzetközi szintre tesszük, vagy megpróbáljuk nemzetállami szinten szabályozni a határokon minden tekintetben átnyúló folyamatokat. Szerintem ez utóbbi nyilvánvalóan lehetetlen. Egy darabig lehet nemzetközi szerződéseket írogatni, de ez nem megy a végtelenségig, nem lehet az élet minden területére nemeztközi szerződést szerkeszteni.

Miért kellene megvédeni magunkat és kitől? Ma egy megyének nincs függetlensége, nincs saját ipara, törvényhozása, külpolitikája stb, de mégsem kell megvédenie magát az országtól. Megmaradtak a hagyományok is annak ellenére, hogy pl. Matyóföld nem önálló ország.

Az igaz, hogy most az EU irányítása egy béna kacsára hasonlít, de ezen változtatni kell, nem pedig kidobni az egészet.

EUvonalas · http://errolugatok.blog.hu 2009.05.09. 12:35:02

@KA_Steve:

A Lisszaboni Szerződés - a korábbi Nizzai és Amszterdami Szerződésekhez hasonlóan - egy módosító szerződés, amely a két alapító szerződést, az Európai Közösség Létrehozásáról Szóló Szerződést (Római Szerződés) és az Európai Unióról Szóló Szerződést (Maastrichti Szerződés) módosítja. Így önmagában tényleg nem túl élvezetes olvasmány :) Éppen ezért szokták elkészíteni a Szerződések egységes szerkezetbe foglalt változatait, amely a módosításokat követő, éppen hatályos szöveget tartalmazza:
eur-lex.europa.eu/JOHtml.do?uri=OJ:C:2008:115:SOM:HU:HTML

EUvonalas · http://errolugatok.blog.hu 2009.05.09. 12:36:00

@Éhesló:

Nem négy napjuk volt elolvasni. Egyrészt a legtöbb dolgot a 2004-ben aláírt Alkotmányszerződésből vették át. A Lisszaboni Szerződésről már jórészt júniusban lehetett tudni, hogy mi lesz benne:
euvonal.hu/index.php?op=hirek&id=4220

És aztán a szöveg tervezetét októberben fogadták el:
euvonal.hu/index.php?op=hirek&id=4466

A decemberi aláírás előtt már csak néhány vitás kérdésről kellett dönteni.

peetmaster · http://nemdohanyzom.blog.hu 2009.05.09. 13:28:15

@Jurganov:
"ezt te sem gondolod komolyan, ugye? :) "
de.

"nemzetállamok irtották egymást(ez a világ rendje, nézd meg pl most mit nevezünk értéknek)"

ööö,bővebben?

"azért az mennyivel jobb, hogy ezek a nemzetállamok most lefekszenek annak az 1-2 országnak akik elég gazdasági hatalmat tudnak felmutatni a többiek leigázásához."

Hogy ezt elkerüljük, létre kell hozni egy erős európai államot. Az EU GDP-je magasabb, mint Amerikáé. Népessége nagyobb, mint az USA és Oroszo. népessége együtt. Ha akarnánk, mi, európaiak, mi lehetnénk a legerősebbek.

Jurganov 2009.05.09. 13:48:28

igazság szerint ez azért eléggé meddő vita. de :

Miért kellene megvédeni magunkat és kitől?
a miértre azért csak tudsz válaszolni, a kitől meg...nézz körül :) persze, tudom-ha valaki mondjuk átugrana a határon 4-5 tankkal(kb annyival el lehet foglalni ezt az országot) akkor sarkozy majd odautazik és szigorúan nézve átad egy papírlapot...


Ma egy megyének nincs függetlensége, nincs saját ipara, törvényhozása, külpolitikája stb, de mégsem kell megvédenie magát az országtól.
teljesen igazad van, DE itt nem megyék vannak hanem ORSZÁGOK,NÉPEK. most egy kicsit végiggondolva. mit tesz egy párt ha nyerni akar? tesz olyan dolgokat amivel elnyeri az emberek szimpátiáját( nem MO-n, hanem valami normálisabb helyen). Az EGÉSZ országban élő emberekkel, mert pl sopron kap 1 csilliárd forintot a párttól az nem azt jelenti, hogy mondjuk debrecenben is rá szavaznak. Ám az EU-ban országok vannak és én még a történelemben nem láttam olyat, hogy normális emberek(magyarok ismét kivételek) a saját érdekük ellen cselekedtek volna. vagyis ha pl franciaországnak kell döntenie, hogy itt legyen x munkahely vagy ott, szerinted mit dönt majd?.


Megmaradtak a hagyományok is annak ellenére, hogy pl. Matyóföld nem önálló ország.
haha, sőt hahaha. ezelőtt 10-15 évvel még érdekesség volt a matyó népviselet, hagyományápolás stb. most ha megnézed az emberek, a fiatalok nagy része azt sem tudja, hogy mi az. a hatalomnak nincs szüksége nemzeti érzelmekre, semmire ami csak távolról is emlékeztetheti a parasztot, hogy valaha önállóan tudott gondolkodni. ezért el kell tűnnie minden ilyesminek :( és szomorú vagyok, hogy te ezt nem érzed, sőt egy kalap alá veszed a kereskedelmet(mondjuk, hogy fát-ami itt volt-cseréltünk tengeri halra ami ott volt) és azt a szerveződést amibe igaz "önként" léptünk be, de valójában egy királyság legutolsó tartománya lettünk...

Jurganov 2009.05.09. 13:58:59

@peetmaster:

bővebben? lehet, hogy én vagyok vaskalapos, szemellenzős stb, de régen érték volt ha valaki családot mert vállalni, most a szingliség az érték. régen volt valami összetartó erő,nemzettudat, akármi-most csak széthúzás, önzés-valósítsd meg önmagadat és a többi baromság-( nagyon nagy politikai ráhatással), régen érték volt a tudás-ma már nem az, sőt a most felnövő gyerekek nagy része már olvasni sem tud.

Hogy ezt elkerüljük, létre kell hozni egy erős európai államot. Az EU GDP-je magasabb, mint Amerikáé. Népessége nagyobb, mint az USA és Oroszo. népessége együtt. Ha akarnánk, mi, európaiak, mi lehetnénk a legerősebbek.

az előzőben leírtam, de leírom itt is. USA= EGY ország, EGY vezetés, EGY haszonélvező
oroszország= EGY ország, EGY vezetés, EGY haszonélvező

EU=SOK ország, EGY vezetés, NÉHÁNY haszonélvező.

az usa-ban nem fogják pl utah államot teljesen lerontani mert a másik állam szeretné megvenni olcsón-itt megteszik. és ez a különbség a 2 között.

Éhesló 2009.05.09. 19:47:00

@peetmaster: Langyosodik, még kellene olvasni keveset hozzá, hogy forróbb legyen.:)

Éhesló 2009.05.09. 19:52:40

Jurganov, köszönöm a világos és találó érveket.:)

lamed 2009.05.10. 11:40:30

@zulu: "Nincs európai identitás. Sosem volt, sosem lesz."


Dehogynincs európai identitás. Én (és még nagyon-nagyon sokan mások) európainak tartom magam. Európainak is. Meg magyarnak is. Meg a városom lakójának is. Meg utcámbélinek is. Meg a családom tagjának is.

Ezek ugyanis nem zárják ki egymást.

Európai identitás mindig volt, most is van, és remélem még nagyon-nagyon sokáig lesz is.

peetmaster · http://nemdohanyzom.blog.hu 2009.05.10. 13:14:17

@Jurganov:
"érték volt a család, most a szingliség az érték."

ez most hosszú és nem az a poszt, egyik eset se igazán tartozna ide, hacsak nem vizionálunk valami mindenre kiterjedő összeesküvést, ami tudattalan rabszolgákká akar tenni minannyiunkat.

"régen volt valami összetartó erő,nemzettudat, akármi-"

pl. európaiság, mint közös kulturális hagyomány-

"most csak széthúzás, önzés-valósítsd meg önmagadat és a többi baromság-( nagyon nagy politikai ráhatással),"

igen, ezért lehetne pl. az összetartozás, békekeresés (az EU a 2. vh. utáni pusztulás romjain, az ellen alakult), tudásalapú társadalom ilyen közös érték. Ezek - hogy, hogy nem - benne is vannak az EU hivatalos célkitűzései közt.

"régen érték volt a tudás-ma már nem az, sőt a most felnövő gyerekek nagy része már olvasni sem tud."

Ezt az EU hatásánal betudni durva lenne. A világ legjobb oktatási rendszerei közül néhány au EU-ban működik. (Mások meg Ázsiában.)

"az előzőben leírtam, de leírom itt is. USA= EGY ország, EGY vezetés, EGY haszonélvező
oroszország= EGY ország, EGY vezetés, EGY haszonélvező, EU=SOK ország, EGY vezetés, NÉHÁNY haszonélvező."

Mintha én is ezt magyaráznám. EU-t mint országot kéne "újjáalapítani, alkotmánnyal ellátni stb. Nem gondolnám, hogy itt nagyobb lenne az egymásellenes kizsákmányolás, mint pl. Amerikában.

"az usa-ban nem fogják pl utah államot teljesen lerontani mert a másik állam szeretné megvenni olcsón-itt megteszik. és ez a különbség a 2 között."

Átláthatóság, törvények, rend. Ezek mind megvannak, illetve lehetségesek.

@Éhesló: te meg ne célozgass, írd le, mire gondolsz. Ne arra várj, hogy én érveljek magam ellen :)

Jurganov 2009.05.10. 22:09:18

@peetmaster:

ez most hosszú és nem az a poszt, egyik eset se igazán tartozna ide, hacsak nem vizionálunk valami mindenre kiterjedő összeesküvést, ami tudattalan rabszolgákká akar tenni minannyiunkat.

pedig de, ha nem is mindannyiunkat legalábbis a második lépcsős EU-tagokat.

Ezt az EU hatásánal betudni durva lenne. A világ legjobb oktatási rendszerei közül néhány au EU-ban működik. (Mások meg Ázsiában.)

biztosan igazad van, de azért vitatkoznék kicsit :) mi
re megy a a gyerekem (vagy a tied) azzal, hogy svédországban jó az oktatási rendszer?


amúgy egyszerűen leírom mi a bajom ezzel.

USA-amerikai a vezetés

Oroszország-oroszok vezetik

EU- németek vezetik (csak egy országot írtam, nem kell rámozdulni, hogy nem is ők hanem valamelyik más)
én ebben látom az egyik nagy problémát

lamed 2009.05.11. 19:04:40

A nemzetállami szemléletet és a nemzetek szerinti érdekérvényesítést csökkenthetné, ha az EP választásokon csak EU pártok (Pl. Európai Néppárt, Szociáldemokraták, Liberálisok stb), indulhatnának az egész EU-ra egységes (!) listát állítva. Ezekre a (jelenlegi) pártszövetségekre ma sem lehet ráhúzni valamilyen egyértelmű nemzeti jelleget. Így előtérbe kerülnének az egyéb csoportképző elvek, pl. egy mezőgazdaságból élő magyar ember lehet, hogy egy EU agrárpártra szavazna, ha az mondjuk a mezőgazdaság támogatásának növelését tűzné ki céljául, valamint ez a párt is megszólítaná a magyar parasztembert, hiszen minden szavazatra szüksége lenne.
Persze ehhez az kell, hogy az EP a jelenleginél sokkal több jogosítványt kapjon, döntései az egész EU-ra nézve egységesek legyenek és az egyes tagállamokban ne lehessen felülbírálni őket.

peetmaster · http://nemdohanyzom.blog.hu 2009.05.11. 19:20:39

@Jurganov: a svéd oktatás előnye nekünk, hogy 1. el lehet innen menni :), van hova, 2. van miről példát vanni az itteni oktatóknak.
azt meg nem értem egészen, hogy mi a baj azzal, hogy az EU-t németek vagy akárki vezeti? Mondjuk nem hinném egyébként, mert egyetlen ország se tud kizárólagosságra törekedni, a parlament elég nagy létszámú és a kis országok felülreprezentáltak a népességükhöz képest. (Málta 6, Németo. 96 képviselő, ami k messze van az arányostól.)
@lamed: ötlete se rossz egyébként.

Jurganov 2009.05.12. 16:45:42

gondoltam rá, hogy kifejtem mi a bajom az eu-val, de felesleges. ti még hisztek, én már nem. én a tényeket figyelem ti a híreket. amennyiben igazatok lenne(bárcsak az lenne) akkor az eu a mi gazdaságunkat is húzná felfelé, hiszen a propaganda szerint ez érdeke lenne. de nem teszi. 10-50%-át keressük mint a nyugati országokban, az életszinvonal egyre süllyed, eladósodunk és eladnak mindenünket. földet,vizet, gazdaságot, embert. nekünk ezt hozta az eu. azért mert az irányítóknak nem érdeke, hogy fejlődjünk. olcsó munkaerőt jelentünk nekik. egy kevéske piacot még talán, de azon kívül semmit. ne azt nézzétek mi lenne ha, meg majd akkor stb. mik a tények? mi érdeke fűződne a fejlett nyugatnak, hogy mi is felemelkedjünk? azzal meg igazából nem vagyunk előrébb, hogy a 2000 gdp-ből 1990-et ők termelnek, viszont összességében hű de jól jár az eu. ez csak duma. modern rabszolgák vagyunk, akiket nem is rabolnak el, egyszerűen pár korrupt hivatalnok segítségével arra kényszerítenek, hogy mi magunk és saját pénzünkön odautazva könyörögjünk munkáért. ennyi a nagy titok. ez az eu- egy modern rabszolgatartó birodalom.

Jurganov 2009.05.12. 16:52:59

@Jurganov: még annyi, hogy az eu nem önálló képződmény. az egy eszköz. mint az amerikai NAFTA(North American Free Trade Agreement ) cask kicsit tovább fejlesztve..

peetmaster · http://nemdohanyzom.blog.hu 2009.05.12. 17:57:59

@Jurganov: mondjuk azért a gazdaságon segített - 2008 óta _pozitív_ az éves külker egyenleg, annak a 70 körüli %-át meg az EU-val hozzuk össze...
A támogatásokról nem is beszélve.
"mi érdeke fűződne a fejlett nyugatnak, hogy mi is felemelkedjünk? "
egyszerű (bár idealista :)) magyarázat szerint sokkal többet és jobbat lehet kereskedni valakivel, aki szintén gazdag...
az meg, hogy ki hova utazik munkáért, nem más, mint sima verseny. Ha valaki többet fizet a munkámért, akkor neki dolgozom. Mi ebben a rabszolgaság?
az utolsó kommentedet viszont nem értem, mire akarsz következtetni belőle?

Jurganov 2009.05.12. 18:53:39

@peetmaster: pff, akkor mégegyszer :)

ha valakivel kereskedsz, te is adsz valamit meg ő is. ugye? ha valakit megveszel csak ő ad valamit, te zsebeled a hasznot. számodra melyik az előnyösebb?
nézd meg mi maradt az országból ami magyar kézben van. akár allami akár nem(pedig kéne +állami bevétel, mert úgy lehetne adót csökkenteni, stb. de nincs). persze, eu meg minden, de az energiabevétel fr-t gazdagítja, ott fedezi az állami kiadások egy részét, a víz, fűtés meg más országokban.

A külker egyenleg? szép szám ez a 70%, csak hát eu nélkül is kereskedhetnénk velük+ha a német cég itteni leányvállata hazaküldi a termékeket, az nem biztos, hogy nekünk annyira jó. illetve még annyit ehhez, hogy az sem mindegy mekkora ez az összeg.

te nem akarod érteni, hogy miről beszélek vagy tényleg nem érted? a rabszolgaságnál. nem arról, hogy többet fizet. hanem arról, hogy ki KELL, hogy menj dolgozni/élni. és nem azért mert ott a te munkádat jobban megfizetik. hanem mert az itthoni létezésedet lehetetlenné teszik. tudod:"na, ha nem akartok elhúzni ebből az országból akkor nesztek egy kis adó, járulék, teher, bűnözés. amíg meg nem unjátok és el nem mentek." amikor az az ember aki eddig nem akarta itt hagyni a családját, barátait, életét amikor kénytelen lesz akkor sem jól megfizetik, hanem csak annyira elvettek tőle mindent, hogy amit kinn kap az már jónak számít.

a támogatás :) van kutyád? tanítod valamire?. tudod, ÜL-majd egy kis jutalomfalat, és ha nem ül-nincs jutalomfalat. na, ez ugyanez.ráadásul még megvan a népnek az az illúziója, hogy rendben mennek a dolgok, hiszen van pénz...

nafta
hu.wikipedia.org/wiki/%C3%89szak-amerikai_Szabadkereskedelmi_Egyezm%C3%A9ny
ez a hivatalos. valójában arról szól, hogy az amerikai nagyvállalatoknak ne kelljen vámot fizetni a határon és így kitelepíthessék a gyárakat mexico-ba, töredék összegért foglalkoztatva a szegényeket. az eu ugyanez. hiába a hímes szóvirágok, valójában a nagyvállalatok/pénzemberek/bankárok irányítják. az ő céljuk viszont a haszonszerzés.

peetmaster · http://nemdohanyzom.blog.hu 2009.05.12. 20:16:19

@Jurganov: a francia vállalat Mo.-n fizet nyereségadót (annyit, amennyit), Franciaországban a magyar forgalma után semmit. Az, hogy helyes-e privatizálni a közműveket, egy más kérdés, mert a válasz nem azon múlik, hogy ki veszi meg. Ne gondold, hogy ha magyar (oligarchák) vállalkozók vették volna meg, az állam jobban járna.
A kereskedelemről: EU nélkül nem tudnánk vámmentesen kereskedni velük, akkor meg szívás lenne. Nem tudom, hogy feltűnt-e, mennyire megnövekedett a határokat átlépő forgalom az utóbbi öt évben. Ha meg megegyeznénk a vámmentességben,... öö... ja igen, megegyeztünk, ez az EU.

"ha a német cég itteni leányvállata hazaküldi a termékeket, az nem biztos, hogy nekünk annyira jó"
dehogynem, kapunk fizetést, amit arra költünk, amire akarunk. Nettó javulás a külker. egyenlegben.

ezt a kimenős munka témát meg tényleg nem értem. Miért állna bárkinek is érdekében, hogy innen elmenjenek az emberek?
A támogatást ha jutalomfalatnak tekintjük, az kissé degradáló, de nem is baj, mert általában jogállamiságra, környezetvédelemre adják (főleg az első időkben), arra meg igenis neveljenek rá.
A mexikói munkásoknak meg nem tudom, mennyiben lenne jobb, ha nem dolgozhatnának akárkinek a gyáraiban. Akkor munkanélküliek lennének. Nem a tőkeáramlás a baj, hanem ha nincs elég törvény hozva munkajogi meg környezetvédelmi szempontból. Nálunk van. (Egy részét még be is tartják :))
Ha az amerikai (német) munkás helyett mexikói (magyar) lesz foglalkoztatva, akkor a kereslet-kínálat törvényei kiegyenlítik a fizetéseket is a két ország között. Persze nem biztos, hogy az amerikai/német színvonalon, de magasabbon, mint a mexikói/magyar.

Jurganov 2009.05.12. 21:22:53

@peetmaster: irigyellek. komolyan :) olyan pozitívan látod a dolgokat míg én negatívan :)
-ott ahol én azt látom, hogy az itt levő cég itteni emberekkel-olcsón- dolgoztat, és a hasznot elviszi egy másik országba addig te azt látod, hogy vámmentesen kereskedünk.
-amíg én azt látom, hogy a megvett oligarchák( a MO-i politikai elitnek nevezett bűnszervezet) mindent megtesz, hogy az embereket rávegye a külföldi munkavállalásra( tanfolyamok hiányszakmákban-ott sokszor elmondva, hogy lehet ám menni az eu-ba, stb mert ott szükség van rájuk) egészen az emberek megélhetésének elvétele, tűrőképességen túli terhelése módján is, te addig a szabad munkavállalást említed.
-amíg én a gyarmatpolitikát látom a töredékpénzért dolgozó munkás+ hatalmas hasznot hozó és persze nem adózó multiban, addig te azt veszed észre, hogy legalább dolgozhatnak...hát, ez is egy szempont. mondjuk szerintem kicsit ellentmond a nagy "szeressük egymást, eu-polgárok" szövegnek, de ez van.
- amíg én rossznak látom azt, hogy eladunk mindent (és eu-s nyomásnak tudom be, hiszen minek adok el valamit amit el is lophatok? és ők inkább eladták-> saját érdekük ellen cselekedtek, vajon miért?), te ebben is meglátod a jó oldalát-adót fizet.
-amíg én azt látom, hogy szándékosan tönkreteszik MO-t, gazdaságilag-politikailag( főként felvásárlások útján, de néha csak szimplán korrupcióval) méghozzá azért mert ha nem emelkedünk ki a "középkorból" akkor állandósul az olcsó munkaerő és ahogy én látom nincs esélyünk kiemelkedni-mivel az eu-nak nem érdeke, te ellenben úgy látod, hogy ki fog egyenlítődni a bérezés( annyit fűznék ehhez, hogy az utóbbi pár évben csökkent a bérek reálértéke-vagyis nem biztos, hogy valóban ez történik)

-én úgy gondolom, hogy az országokat a pénz irányítja(gondolom ezzel nem vitatkozol), és akinek van az szeretne még többet. vagyis az eu-t irányító országok mögött állnak az eu-t irányító cégek/pénzemberek akik valójában irányítanak.és ők szeretnének nyereséget realizálni. éppen ezért tartom viccesnek azt, hogy vannak akik elhiszik, hogy az eu segíteni akar. én nem. mert nem érdekük és olyan ember még nem volt a történelemben aki saját érdeke elé helyezte volna valaki másét. legalábbis ilyen szinten nem.
-azért ha kicsit utánanézel, a birodalom felépítése olyan mint a OM monarchia felépítése volt. nyugaton a technikai fejlettség, a pénz, a haszon, az irányítás, keleten meg a többi.
nos, kb ennyi

peetmaster · http://nemdohanyzom.blog.hu 2009.05.13. 16:28:03

@Jurganov:
"amíg én azt látom, hogy a megvett oligarchák( a MO-i politikai elitnek nevezett bűnszervezet) mindent megtesz, hogy az embereket rávegye a külföldi munkavállalásra( tanfolyamok hiányszakmákban-ott sokszor elmondva, hogy lehet ám menni az eu-ba, stb mert ott szükség van rájuk) egészen az emberek megélhetésének elvétele, tűrőképességen túli terhelése módján is, te addig a szabad munkavállalást említed."

most már tényleg mondd el, hogy kinek és milyen érdeke fűződik ahhoz, hogy innen elmenjenek az emberek dolgozni vagy akármiért?

(Egyébként az EU a viág egyetlen szervezete, ahol még nyomokban, de fellelhető az idealizmus.)

Jurganov 2009.05.13. 20:30:49

@peetmaster:

öregszik el a társadalom. itt is, a fejlett nyugaton is. ezért fontos, hogy ott élj és legyen vérfrissítés, illetve, hogy ott dolgozz és adózz..

(Egyébként az EU a viág egyetlen szervezete, ahol még nyomokban, de fellelhető az idealizmus.)
-szerintem csak a kommunikációban, az irányító elme(nyilván többen) nagyon is racionális.


süti beállítások módosítása